• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CONTINUITY: Jo, to nepochybně, ale třeba já nemám vlbec potřebu to ventilovat, nebo někomu vnucovat, ač byly doby kdy jsem si na tom ujížděl hodně. Nekonečně pestrej a proměnlivej svět vnímáme sami, s partnerem nebo kamarádama. Neříkám, že by nebyl špatný přenést část tohohle spiritu i na vyšší/širší úrovně společenské komunikace, ale je zas otázka jestli se to nekříží
    a) s osobním charakterem takovýho vnímání, mám tím na mysli že se tento odehrává na úrovní osobní estetiky, aktuálního prožitku atd..
    b)jestli tenthle jeho osobní charakter nepovede při "šíření" spíš k novejm vymezováním se, konfliktům atd /pestrost a proměnlivost bude pestře proměňovat i sebe samu/, k novejm v podstatě křižáckejm válkám, pouze místo myšlenky hodné výsměchu jako v originále se tady znemožní nějaká myšlenka skutečně hodnotná...
    c)jestli proto není lepší stavě ta kolektivní uvědomnění a identity spíš než na prožitku nekonečné proměnlivosti na těch fundamentálních základech, jakkoliv bizarní se třeba nám samým mohly před nějakou dobou zdát, nebo ještě zdají... Na věcech jako vznešenost každodennosti, manželství coby výraz lásky a závazku (mluvím to fakt já??), zdravé a kritické národní /sebe/vědomí poměřující svoji hodnotu přínosem univerzálním a globálním idejím (český humanismus), a samozřejmě věda...
    Tím neříkám, že to co chceš ty by nebylo dobrý, jen to podle mě patří do osobní roviny, a to v projevech, ne že bych chtěl omezovat šíření, a stavěl bych "společensky" spíš na výše uvedeném, tedy v podstatě úzkých vymezeních, oněch příslovečných škatulkách atd... jen "osvíceně" provozovaných, samozřejmě...,)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GAISAKA: Šlo mi tam jen o jednu ideu, jednu věc, a to, že pro člověka je na základě 200000 let historie přirozená svoboda a rozmanitost. A nikdy se doopravdy nepodařilo nacpat ho do nějakých úzkých vymezení, i když to doba vyžadovala. A dnes už to doba nevyžaduje, tak si třeba na to, že pro nás je normální nekonečně proměnlivej a pestrej svět, můžeme vzpomenout. A taky vzpomínáme :), setkávám se s tím na každým kroku
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Co takhle vzít to z jiného konce, stravitelnějšího....

    Osho Quotes on Courage, Osho Sayings on Courage — Osho Quotes
    http://www.oshoquotes.net/2009/12/osho-quotes-on-courage/
    :)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CONTINUITY: Já si nejsem úplně jistej, zda v záchvatu dobré myšlenky úplně pozorně čteš. Myslím že nikdo tvoje podněty neprimitivizuje stylem "vracet se k tomu životnímu stylu jako takovému" /o což mimojiné pokusy jsou, jak burziáni co na wall streetu žerou k obědu syrový maso /přivedení části do extrému/, nebo experimentální archeologové kterým přeskočilo /je jich víc než byste čekali, tam jde zase o mírnou variantu kopírováni vskutku toho stylu jako takového de facto vcelku/.
    Na co lidi poukazujou je za
    a) že v pravěku byl jiný poměr people/resources, a tedy jedinou možností jak jít diskutovaným směrem je masivní depopulace á la osud.cz /což by lidumilní transformovavší se soudruzi jistě nechtěli/.
    b) jsme jinde jak populačně, tak civilizačně (potřeby), tak evolučně (těla přizpůsobená něčemu).
    c)tvoje zdroje jsou typickou ukázkou chci-phd-tak-budu-oponovat-přístupu (which is gold!, ale...) a nechutně manipulují širším badatelským obrazem o té době i zdravým rozumem.
    d)//ideálně mírný// vývoj konzumu vede k vývoji ekonomiky a ta vede k vývoji vědy a životní úrovně obyvatelstva /podotýkám nemám na mysli jen fiskální úroveň, ušetřit na vědu se dá i bez růstu a konzumu, problém je v tom že to pak nebud chtít nikdo dělat/ čili chtít nějakou "bezrůstovou ekonomiku" /udržitelný rozvoj je ještě na hranici férovosti/ je blbost, a nedejbože návrat na úroveň sběračů, tedy před první úroveň civilizace /na kterou jsou někteří z nás tak hrdí/, je pro mě téměř zločin.
    Ano, civilizace přináší mnohé krize a problémy, ale jednak díky nim roste, a za druhé-where´s the fun in life without obstacles?,)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    EVA_: Offtopic to nebyl, neomlouvej se :) Z hlediska zkoumání psychologie člověka v současnosti na Zemi to bylo docela zajímavé, a tím pádem to bylo i k tématu transformace :o)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Aha, tady to je...tak tohle chápu a sorry za off topic.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KUATO: Šmarjá;), psala jsem tam úplně jasně a výslovně, že samozřejmě NEJDE vracet se k tomu životnímu stylu jako takovému, to je snad jasné, to dá rozum, to je bez diskuse a naprosto nechápu, proč se tady do toho pouštíte.
    Je to docela zajímavej jev, přestože v první větě jasně definuju, co tím NEMYSLÍM, okamžitě začne několik lidí reagovat právě na to...

    Šlo mi úplně o něco jiného, ale nějak jsem pro teď ztratila chuť to nějak dál otevírat, vypadá to že ještě fakt není správnej čas.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS:
    YMLADRIS:

    Přijde mi to zase klasický model nekompatibility životního světa, resp. jeho deviace od normy pro "lidské zrození". Ta norma je poměrně široká, tj. množina možných fenotypů je hodně velká a hranice jsou neostré. Přesto patrně existují nějaké nutné znaky, aby bylo možno konstatovat plnohodnotnou lidskou existenci. V první řadě to asi bude lidské tělo, což obecně považujeme za nutnou a postačující podmínku pro definici entity jako "člověk", přiznávaje této entitě různá práva "občana" apod. (V průběhu historie se tohle ale měnilo a dodnes tomu tak všude není, pro mnoho Izraelců nejsou Palestinci lidé, pro nacisty skupin podlidí bylo ještě víc, i my pochybujeme u pacientů ve vegetativním stavu, atd.)
    Lidskou společnost ale netvoří jen lidská těla, ale produkty a aktivity lidské činnosti, kterou pokud zprůměrujeme, dostaneme přibližně to, co o člověku postuluje a kategorizuje psychologie.

    Průměrný člověk je se svými procesy jako běžný úřad, kde půlka administrativy je jen v rámci úřadu samotného a ta druhá půlka je interakcí s vnějším světem. Autista možná má tu samou agendu, ale má vyšší administrativní "overhead" dosahující někdy mnohem více než 100 %, tj. veškerý CPU čas je věnován na nekonečnou vnitřní administrativu. Takový "úřad" si pak více než vystačí sám svými vnitřními procedurami mající navíc charakter pozitivní zpětné vazby, a není skoro kapacita interagovat s vnějším světem (overload). Bez pořádné interakce s vnějškem se minimalizuje možnost adaptivní změny vnitřních modelů procesování informací, a tak svět autisty se příliš vzdaluje světu ostatních, kteří disponují mechanismem vzájemného se vracení ze všech možných deviací jejich mysli do "společného bazénku" neustálým monitorováním okolí. (Někdy až do druhého extrému, vyjádřeného frází "všichni se rodíme jako originály a většina z nás umírá jako kopie")
    U Aspergerova syndromu/ve formě vysoce funkčního autismu je zachována schopnost náhledu na odlišnost a případně schopnost naučit se mechanicky navenek provádět stejné "rituály" jako dělají druzí, např. při potkání druhého člověka vytvořit "úsměv", podat ruku, zeptat se na banální hlouposti ("jak se máš"), v přesně stanovených situacích použít randomizér a s pseudonáhodně provádět akty typu "koupím kytku a dám jí to, protože říká, že jí kytky dělají radost". Superinteligentní člověk s IQ 180, co si všechno okamžitě pamatuje a ve zlomku sekundy provede všechny logicky správné permutace prvků zadání do nejlepšího výsledku je bez naučení se jazyku ostatních (pseudo)"autistou" vzdáleným okolnímu světu z definice, neboť prakticky veškerou komunikaci, pokud jí mají ostatní smrtelníci porozumět, musí brutálnU autisty, pokud by bylo všechno stejné jako u ostatních, můě zjednodušovat (ztrátově komprimovat), což takový jedinec zprvu neumí, a až nárazy a zpětnou vazbou své nekompatibility je okolím donucen se to učit. V New age kruzích se těmhle entitám s lidským tělem říká andělé inkarnovaní do lidského těla, u dětí "indigové děti" apod.

    Není-li něco jasné, nelamte si s tím hlavu a hoďte to do koše jako výplod podivné poloautistické mysli co jen v posledním týdnu málo meditovala ;)

    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: ale to prece jde i dnes, kdyz si to clovek zaridi. pokud mam nejakou praci z domu, tak muzu bydlet na venkove a kdyz odpadnou moje potreby typu dovolena, jezdeni letadlem, chodeni do hospod, mejdany, cestovani dal nez kousek, vlastnictvi auta... proste ty veci, ktere zerou penize a zbyde mi jen abych mel na jidlo, tak to moc nepotrebuju a zhruba jsem na tom tak, jak byli ti lovci drive. akorat bych teda nemel mit deti, pac ty by mozna trochu stradaly, nemluve o tom, ze by mi je mohla sebrat socialka, kvuli "zanedbani pece".
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Ajaj, to mi opravdu něco ušlo, asi jsem nečetla dost pozorně, promiň. Šlo Ti o hlubší sepjetí s přírodou, resp. zjednodušení života?
    KUATO
    KUATO --- ---
    Conti: vis kolik musis zabit treba zajicu, abys nahradila pytel psenice /kdyby ses tim chtela srovnatelne zivit/? 40? 50? A srn? Nebo koz/ovci? 8-15 pocitam. Ono se to nezda, ale mensi prezvykavci toho moc nedaji. Zdaji se velci, ale vytahnes je z kozichu, vyvrhnes velky bachor a mas par kilo na krku a na zadnich nohach, zbytek nestoji za rec. Kdybych si mel vybrat, tak budu radsi zemedelec nez lovec. Obzvlaste, kdybych mel k dispozici brambory :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Prosim zapomente na to,reagujete na veci,o ktere mi vubec neslo,to co mi prijde podstatne se ztraci,zrejme na to ted neni vhodne misto a cas
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    KUATO: ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    CONTINUITY: uz jsi nekdy neco ziveho zabila, vykuchala, oskubala/stahla?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Paleolitický pojetí v dnešní době je super, tu dietku a a některá další doporučení ráda zkusím:-) Ale zemědělství podle mě muselo vzniknout z nějakého důvodu, nikoli samoúčelně. Venku se sice spí skvěle, ale i ti nejdrsnější (vyjma vojáků a horolezců) to praktikují tak do minus pěti se spacákem a goretexovými kuklami, celty už jsou celkem překonaný. Lovec sběrač se možná nenadřel, ale lovkyně sběračka pravděpodobně musela makat jako šroub, jenom vydělat kůži nějakým tím pěstním klínem muselo být něco (viz materiály o kulturách indiánů). Snadný přechod z jednoho území do druhého by taky asi zasloužil hlubší průzkum, takový opice se mezi sebou pěkně řežou, když bojují o teritoria.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS:
    STRYX:

    teprve ted jsem si nasel cas abych to cely zkoukl a precetl a ta holka je fakt uzasna :) uplne bojuju s nutkanim napsat ji neco nesmyslne povzbudiveho :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Sympatickej pán.
    Paul Hellyer: UFO Disclosure For Clean Energy - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=fAbFrQpfGM0&feature=player_embedded#!

    Starej člověk, kterej prožil většinu života ve 20. století, navíc v politice, a přitom mluví k věci, není v popření, říká to nejdůležitější úplně hned a rovnou - jaká je situace na planetě, co je potřeba udělat a kolik je na to podle něj cca času.

    Pak dál říká hezky střízlivě různé věci o ufo, to mi přijde taky fajn, protože to není žádnej bláznivej ufolog, ale někdo, kdo s problematikou přišel do styku v realitě a prostě jen nezamlčuje...věřím mu.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    YMLADRIS: subjugating army - to je nádherný popis - díky. Nikdy jsem o ní neslyšel...
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    Pro mě to slovo ticho znamená především - zastavení - fluktuace myšlenek... mít mořnost se rohlédnout také jinde než jen v rámci probíhající myšlenky... první verš jógasútry.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: nenapada, jinak bych ho uz propagovala.

    obecne pri pojmenovavani toho se snazi poukazat na to, ze svym zpusobem je to neco bazalniho, korenoveho, zakladniho, ze to neni nejak slozene/komplikovane. ticho, prazdnota, stillness, pritomnost, teď, zaklad, esence ja, ... Ale zaroven to ma ohromny dopady a je to paradoxni, takze se to zpresni na 'stillness in action', tehotnou/tancici prazdnotu, fullness, great perfection, laska, power of now, Ja, ... az ke konstatovani ze vlastne vsechno je projevem toho, buh, ...

    V budhisticke skole, kterou nasleduju ja, jeden ucitel pise, ze je mimoradne tezky to nejak presne popsat a ze priblizne/nepresne se to ruznym lidem jevi ruzne, podle toho, z jakych pozic vychazeji. Cili zalezi na tvem pohledu na realitu, jako ceho si toho vsimnes.

    Takze muzu ti rict akorat jak to nejvic pripada mne: subjugating army (tez budhisticky obraz tisic let stary). :) Predstav si jak tvou realitu zaplnuje sila, ktera si postupne vsechno podmanuje, vsechno se ji poddava a podrizuje se ji, neco surrenderuje samo, neco je podmaneno postupne. Jako kdyz slunce sviti na led a ten se rozpousti a pozdeji je vic teplo a vyvstavaji stale nove jedinecne vlocky a padaji do more a rozpousti se. To podmaneni neni "nepratelsky", je to jako kdyz chlap premuze zenskou a ta pod nim roztaje nebot on ji urci smer, nebo jako kdyz se ze zmateneho putovani vratis domu (tam kde vis ze mas byt). Pritom ale ta armada nedela zmeny jako ze by neco menila nebo nicila, ona proste postupne prochazi cim dal vetsim kusem prozivani a narizuje: ted a tady, otevri se a bud s tim co je, v tom jak to je, to je 'dokonaly' (metafora - neni to normalni hodnoceni, neda se rict jaky to je, ale je to uber fajne :)). A je to neco silnejsiho nez jsou normalni nazory v mysli.
    Jenomze, ja jsem zenska a jsem submisivni ale zaroven pysna a cely zivot jsem hledala neco, co by bylo silnejsi nez ja (nedalo by se to rozbit - vis, ze ja rozbiju cokoliv). Takze si myslim, ze se mi to projevuje takhle. Wish-fullfilling jewel. Kdo je jinej, zejmena muz, pozna to jinak. Nejjednodussi zastresujici pojem je laska nebo poznani/moudrost.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: a nenapada te nejaky vystiznejsi slovo, nez ono "ticho"? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam