• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    EVA_
    EVA_ --- ---

    SCHWEPZ: Tohle by asi mohl být fakt způsob. Ale něco mi nevychází. Někde jsem četla "pomáhej, aniž bys věděl, že pomáháš", či jak to ten de Mello řekl...Jak teda? Pomáhat tam při zachování místních tradic a vědomí, že to vlastně děláme pro sebe, což vlastně děláme?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    OGMIOS: Souhlasím. Pokud bude tvořena ženami.:-)
    F0N
    F0N --- ---
    PIZI: Ale ja tomu nechcem branit. preco? Ale nebol by v ziadnej strane za ktoru sa moze pripadne skryt - verit moze comu len chce. Nemoze urobit rozhodnutie a potom tvrdit ale my to mame v programe takto. Urobi to rozhodnutie sam za seba - a ked neobstoji ako zastupca tych ktory ho tam vybrali tak proste pride niekto iny.
    PIZI
    PIZI --- ---
    F0N: Jak zabráníš tomu, aby se někdo z těch zvolených prohlásil za křesťana, nebo liberála, atd... Prostě člověk se identifikuje s nějakou nálepkou a pak už jedná podle toho, že si o sobě myslí, že je liberál. Tomu nezabráníš.
    F0N
    F0N --- ---
    OGMIOS: suhlas, neviem preco by nemohli byt politici nie zakonodarci a vladcovia, ale iba jednimi z nas, zastupcovia vo veciach verejnych. Co keby neexistovali politicke strany ale iba zvoleni ludia - tym padom by sa stratila to rozdelenie spolocnosti na takych a onakych, ale za vsetko by zodpovedal konkretny clovek - ak by sa neosvedcil ludia by mali vzdy moznost ho vymenit.

    Dnas casto vidim v politike take veci, ze mozno by sa aj ti ludia vedeli dohodnut, ale nedovoluju to ich farby ktore zastupuju. Ak by ich nemali bolo by to lahsie, riesenie by sa hladalo podla padnych argumentov a nie podla toho kto prislucha k akej strane.

    Mozno som naivny ale mne sa paci ten indiansky system, pretoze tvorili kruh - vacsinou su parlamenty robene ze na jednej strane vlada, na druhej poslanci. Co keby bol iba kruh a ludia.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EVA_: "vzdělání + dotací chudých zemí bohatými"

    Tak já bych se nebál to spojit a říct "Dotace na vzdělání" - lepší je např. africké země "naučit chytat ryby" než jim "dovážet ryby"! (naučená bezmoc, pasivita, deformace přirozeného kolotání)

    -----------------

    Člověk v tísni v Etiopii staví školy, na kterých se podílí i česká veřejnost díky sbírce Postavme školu v Africe. Celkem již bylo postaveno 14 škol. Organizace také školí budoucí učitele, poskytuje přístup k pitné vodě, zlepšuje zemědělskou produkci a bojuje s erozí, rozšiřuje možnosti obživy pro chudé obyvatele.

    Člověk v tísni | Etiopie
    http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=281

    ------------------
    Připomněla, že Angola se v současnosti potýká s tím, že není zajištěna potravinová bezpečnost. „Není dostatek potravin nejen vzhledem k tomu, že většina území v provincii Bié je zaminována a zemědělci nemají kde pěstovat, ale také s tím, že agrotechnické postupy jsou nedostatečné. Tradiční předávání informací z generace na generaci bylo válko úplně zničeno,“ přiblížila.

    V tuto chvíli se v Angole pěstuje kukuřice a především fazole. „Ale dříve, v dobách kdy Angola byla portugalskou kolonii, byla provincie Bié společně s vedlejší provincii obilnicí celé Angoly. Pěstovala se pšenice a další obiloviny a velmi kvalitní brambory,“ doplnila.

    Česká zemědělská univerzita pomáhá v Angole vzdělávat zemědělce - Zpravodajství (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/zpravy/afrika/_zprava/ceska-zemedelska-univerzita-pomaha-v-angole-vzdelavat-zemedelce--979823
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    EVA_: slechta je koncept k nicemu. to chce kmenovou radu ;)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: Lidé téměř na celém světě svěřovali péči o velké myšlenky šlechtě. Mě se to obrovsky nelíbí, protože původní koncept byl zneužit a šlechta zblbla, zdegenerovala a většinou nedělala, co měla. Ale v základu, zdá se mi, to stojí na myšlence existence elity, podporované ostatními lidmi tak, aby mohla vymýšlet, co je třeba ze širšího hlediska a společnost řídit, přičemž ti ostatní, "níže postavení" dělají maximum pro to, aby byly zabezpečené ty základní, "nižší" životní potřeby. Funkční model byl pravděpodobně zamýšlen jako směna - my zabezpečíme naše a vaše nižší potřeby, vy ty vyšší a podělíte se o ně. Bohužel osvícených šlechticů a panovníků lze najít pramálo, nejen u nás a v Evropě a politika je kšeft.:-(
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Mě přijde, že to úplně parádně shrnul Dalajláma v loňské přednášce na FFUK vrámci Fóra 2000. Řekl (a shodlo se na tom víc řečníků), že 1) v dnešní době už nejde o to, která země je jak duchovní, alebrž o to, jak duchovní principy zapracovat do běžného života - nejlépe do každodenního vzdělání...2) je třeba odstranit propastné rozdíly mezi bohatými a chudými za Zemi, nejlépe formou vzdělání + dotací chudých zemí bohatými 3) s tou ekologií něco dělat musíme, jinak umřem. Řekl o sobě, že je komunista a zároveň odpůrce leninismu, čímž vysvětlil bod dvě.
    Nepamatuji si, jestli to byl on, kdo na té přednášce kritizoval kapitál, ano...byl to on. Postřehl pro nás možná ne úplně postižitelnou celosvětovou vládu kapitálu. A já osobně si myslím, že v tomto ohledu se blýská na lepší časy, viz Island.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    OGMIOS: Evropa je celkově dost v pohodě, imho...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SVA: někde se ztrácí, někde se objevuje...je to zvláštní, jak se to děje...potkávám tolik lidí, u kterých se vědomí solidarity obnovuje a prohlubuje...a přitom samozřejmě to co říkáš je taky pravda, robotizovaných lidí jsou mraky, a těch u kterých probíhá proces tím směrem bude taky dost
    SVA
    SVA --- ---
    CONTINUITY: mě se tvůj pohled libí, protože jak to vnímám se moc špatně popisuje, tak se do toho moc nepouštím...akorát sou to takové střípky z vlastního života, hlavně co mě mrzí, že se ztrácí lidskost, solidarita, lidi jsou jak roboti...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Přišlo mi to takový krásně jasný při tom probuzení ;), ale samozřejmě je to jen jeden nedokonalej osobní pohled, kterej může být a nejspíš je zkreslenej a ovlivněnej kdoví čím, prostě subjektivní, jak už tak pohledy bývají.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: Ono se to děje.
    Zároveň je pravda, že pořád pokračuje neskutečná destrukce.
    Netvrdím nic růžově optimistického.
    Obojí je pravda, a jestli ten pozitivní proces stihne včas zastavit ten negativní, nebo se to naopak dřív všechno zhroutí (třeba ten kanadskej exministr nám dává tak 10 let na proměnu) - to prostě teď nevíme.
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: nevim no, ja budoucnost tak ruzove nevidim. souhlas ze se neco meni k lepsimu (ty to popisujes jako novy svet vyrusta ze stareho), ale jednoducha matematika poctu lidi na zemi a zdroju rika, ze pokud se nic nestane, typu zasadniho vedeckeho objevu, objeveni nove 'ameriky', redukce o ktere pise Kuato, bude cim dal tim vic lidi na stejne nebo mene zdroju, a tim padem zivotni uroven bude klesat. nepokoje, valky, terorismus, sekty budou na vzestupu. ne ze by se mi takova vize libila, ale tak to proste vidim. cas ukaze.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVA: podle me treba u nas v CR neni tolik lidi aby je nase zem neuzivila. jen to je nerovnomerne rozlozeny.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SVA: clovek si akorat musi uvedomit, ze vznesene vize, ktere by chtel on svetu predstavit, ostatni takto nevidi. ve veku humanismu, kdyz elita (schopna takovychto velkych myslenek) nebude mit deti, dopusti se opravdu hloupe veci, protoze chatra ty deti mit bude a za dve generace uz nebude zadna elita. ale zase - ona chatra nemusi byt nijak primitivni. muze byt chatrou pouze diky nedostatku vzdelani, coz je mozno snadno behem dvou tri generaci napravit. takze vzhledem k vitalite, kterou chatra ma tim, jak je nutna bojovat o zivobyti a jak zije vic v souladu s prirodou (coz dneska neni pravda), tak to muze byt pro lidstvo zadouci vymena (z dlouhodobeho pohledu).
    SVA
    SVA --- ---
    Tak přeji dobré ráno:)
    Zajímavá diskuze, tak něco přidám...současný systém je jak rozjeté auto bez brzd, takže kdokoli se posadí za volant to neuřídí, postupná změna systému by nastala na Zemi, kdyby se změnila myšlenka ve všech hlavách, a to je strach ze smrti. Došlo by ke kolektivizaci (idea komunismu), také by nebyl důvod mít děti, no zrovna jsem se nedávno dozvěděla, že jedna známá argumentuje proč nemít děti , že to nechává největší ekologickou stopu - jsem si říkala, to je extrémní...ale teď mi dochází, že díky konzumu jsme se přemnožili...otázka je zdali ty pole, ovocné sady, lesy, pastviny (zvěř) by nás uživila, když by se na tom nepřiživovali korporace, podle mě by mohla jít třeba alternativa pěstování ve "dvou patrech".
    Musím přiznat, že jsem nevytáhla paty z Evropy, ale představuji si, že některé části Asie, by mohli být dobrá inspirace pro život. Podle mě to nemůže být tak těžké, jen jsme ovládání jistotami, které nám zabezpečily, že když si "zlomím nohu", tak mohu být hospitalizován. Není to komické, žít v obavách co kdyby se něco stalo...Nevím totální vzpoura bude možná do té doby, než dojde k automatizaci, pak už tu bude místo jen pro nějakou část lidstva. Slepě věříme vědeckému pokroku, přitom věda by měla být jen taková pomocná ruka. Takže to co nás tu ovládá, je zvířecí konzum, boj o přežíti, kdy nemáme šanci se zastavit, protože by to znamenalo umřít hlady.
    KUATO
    KUATO --- ---
    neni to moc optimisticke, co? zadne vzletne vize, zadne sny, ktere se maji naplnovat. archetypy, dobre a spatne jadro. proste hnani nutnosti.
    KUATO
    KUATO --- ---
    CONTINUITY: ja si myslim, ze na poslednich 50 letech je zajimave to, ze se objevil nikdy drive predtim se neopakujici tak velky rust do vsech moznych i nemoznych smeru. objevuji se zajimave veci, ale bobtna i spousta toho, co by bez umelych podminek nemelo sanci na preziti. ten rust je ale tak trochu na dluh a az prijde cas zuctovani (ktery imho nevyhnutelne musi prijit), ktery se projevi nejakou krizi/omezenim, tak to bude doba trideni, ktera bude tribit zrno od plev. tohle uz se delo x krat v historii. vlastne cela evoluce neni nez proces prezivani toho nejschopnejsiho skrze vzestupy a pady kultur a civilizaci, ale i na nizsich rovinach skrze zlepsovani a zhorsovani podminek. prizpusob se nebo zemri. to je vlastne duvod, proc si myslim, proc se ocistna krize bez hromady mrtvol neobejde. je to pro lidstvo jednou za cas prilezitost, jak se zbavit slepych ulicek ve vyvoji, jak se zbavit parazitu, jak se zbavit slabych, jak se celkove ozivit a zvitalizovat. nemusi se nam to libit a muzem s tim nesouhlasit, ale to je asi tak vsechno, co se s tim da udelat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam