jejda hezké téma tu jedete :) Vyřešit si finanční mi chvilku trvalo. Někdo má štěstí a narodí se, někdo na tom musí zamakat. Já měl štěstí, že se naroril s trochou rozumu a chuti do života, takže když s tím člověk nějak dlouhodobě pracuje, vždycky se dá. Teď je mi 36 let, bydlim ve vlastním, podnikám, mám zajištěný pravidelný příjem i když moc nepracuji. V podstatě jde o to umět žít s tím co mám, případně se lehce omezit a pořád investovat. Nemyslím teď do akcií, ale do věcí, které přináší užitek. Nemusí jít o velké věci, ale chce to mít trochu v hlavě. No a samozřejmě je potřeba umět utratit i za věci, co přináší potěšení, ale s vědomím, co to dělá s rozpočtem. Příklad hodně špatné investice je auto (tedy pokud nechcete podnikat v dopravě). To je věc, která přináší jenom náklady. Příkladem dobré investice je třeba koupě malé zahrádky, která mi dělá zeleninu a nemusím si jí kupovat. Dobrá investice je třeba vzdělání, nebo něco co nám zvyšuje šance. Dobrá investice jsou třeba projeky na malé podnikání, které moc nezatěžují, ale nesou penízky, sice málo ale nesou. Špatná investice je nákup na půjčku. Akcelerovat celý proces je možné pokud máte přebytky, třeba pokud máte dobrou práci, a tu zase máte, když máte dobrou školu nebo praxi. V tomto souhlasím s rodiči. Ale dál už to tak nefunguje. Když mám dobrou práci, koupim si plazmu, auto, pořídím dvě děti, a stane se to, proč nás kapitalisti tak milují - musíme makat, abychom nespadli do dluhové krize. Ale cesta ven je vždycky, jde jen o to jak dlouhá a usilovná. Zbavit se toho všeho, získat přebytek, investovat. Třeba do toho našetřit si na půl roku života. Pak se vybodnout na práci, která nikam nevede. Pak třeba tři měsíce dělat někde zadarmo, kde získám praxi a kontakty v oboru který chci dělat. Pak třeba sehnat lepší práci. Získat větší přebytky. A pak třeba dělat jenom na sebe...