• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Chtěla bych k tomu na závěr, než vypadnu od netu, říct jednu věc, kterou se vracíme k tématu klubu :)

    Myslím si, že do tvrdých drog a jiných destruktivností upadají lidi proto, že hluboce cítí, že nechtějí žít takovej život, pro kterej jsou naprogramovaní svojí rodinou a prostředím, protože je prostě příliš smutnej, bezútěšnej a nesmyslnej, ale neviděj a neuměj si představit žádnou alternativu.
    Třeba ti lidi na tom sídlišti, jakou vidí budoucnost? Že budou jako jejich rodiče chodit do práce, která je neba, najdou si byt na sídlišti, který je šedivý a ošklivý a špinavý, budou žít s partnerem, se kterým se budou hádat, nebudou mít žádnej čas na nic, a pak časem budou staří a nemocní..... To mluvím o těch, kdo pochází z prostředí, kde neviděli žádné pořádné pozitivní vzory něčeho jiného, a neznají svoje schopnosti a potenciál a nevěří si.... A ani si pořádně neuvědomují, co přesně v tom jejich obrazu světa nefunguje, a že nad tím mají nějakou moc a mohli by to změnit....prostě to jede automaticky, a generuje to nechuť a beznaděj. A pak člověk podvědomě hledá, jak by se tomu vyhnul, jak by to alespoň odložil.....a najde třeba ty drogy a ten svět kolem nich, kterej nabízí "odklad". Sice je to taky bezútěšnej svět, ale alespoň na chvíli nabízí nějakou intenzitu a něco jako dobrodružství.

    Cesta ven z toho je jedině, když si člověk uvědomí, že na světě jsou možnosti, jak žít doopravdy, že jsou lidi, co dělají co je baví a co má smysl, že jde zažívat radost, že jsou možné harmonické vztahy, důvěra...že se jde třeba odstěhovat někam do přírody - a nebo si aktivně přetvářet život na tom sídlišti :) A že dobrodružství má mnoho různých skutečných podob, které nemají nic společného se (sebe)destrukcí, že dobrodružné je cokoli nového, co pro člověka něco znamená, se učit nebo dělat.

    Pokud je možná nějaká pomoc, tak je to, umožnit takovým lidem ty pozitivní zkušenosti, setkání s tím, že něco jde, a hlavně setkání se sebou samotnými, uvědomění si, že mají schopnosti, že to jak jsou nastavení není dané navěky, že jde dělat věci jinak....

    Někdo se chytne. Samozřejmě je to o tom, jestli je ochotný to vidět. To zas je na každém, jestli se otevře vidění něčeho dobrého kolem sebe, nebo jestli zůstane uzavřený ve svojí depce, jako ten panáček mlátící hlavou do zdi (nic proti Second Guyovi, teď používám tu ikonku fakt jen jako symbol). A zas, těžko můžeme posoudit, proč to je tak jak to je, a jakej smysl má ta cesta pro toho člověka.

    teda, takhle to vidím, k tomuhle jsem došla z vlastních zážitků a koukání kolem sebe, obecně platné to samozřejmě být nemusí

    mějte tu krásnej den :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CONTINUITY: takze myslis ze je to otazka toho mit vice moznosti?

    ja jsem zrovna ve chvili kdy podobnej problem resim. (ne pernik, a nechci momentalne pitvat verejne konkretne co a jak, snad nevadi k diskuzi) a rikam si prave, nasla jsem zpusob zivota, ve kterym jse celkem klidna a spokojena, ale neustale bojuju mezi myslenkama "tohle se nedela a je to z nejakyho urcite dobryho duvodu spatny, mela bych se na to vykaslat a delat neco jinyho, i kdyz nevim co" a "ano, ted jsem spokojena, libi sse mi zivot tak jak ho mam, proc bych se mela tlacit do neceho co mi spolecnost rika ze je spravna cesta?" tak nejak jako kdyby mi chybel nejakej dobrej argument, ktery bych rekla na tu druhou myslenku a ta druha cast me by ho musela uznat...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    FRONEMA: Tak, moje odpověď jako člověka, co to dělal, je, že v tu danou chvíli jsem byla naprosto uzavřená v nefunkčním pohledu na svět, a neviděla jsem vůbec žádnou cestu, a tou zkušeností bylo nutno projít proto, že jsem se skrz ni naučila, že vůbec chci žít, chci být zdravá, atd, a v procesu, kdy jsem se z ní dostávala, jsem objevila nové světy, nové lidi, nové pohledy na život, novej životní styl, a tím jsem začla nacházet i to, proč žít.

    Takže nejen, že jiné alternativy nebyly "lepší", ona vlastně nebyla snad žádná jiná alternativa. Nebyla, protože jsem ji v daném okamžiku nedokázala vidět.

    Dělám si z toho legraci, že na ty zaseklý zkamenělý struktury, který jsem měla tou dobou v hlavě, bylo nutno aplikovat nitrožilně chemickou žíravinu (nebo co to je, nevím jestli je tohle slovo technicky správně, prostě hrozně agresivní chemku), protože ničím jiným to rozpustit nešlo.

    Jistě, že člověk, kterej jiné alternativy viděl, mohl zvolit něco zdravějšího, bezpečnějšího, harmoničtějšího. Ale ten v tom stavu tmy nebyl.

    A myslím, že každej, kdo se vydá do takovéhle slepé uličky, to dělá proto, že je nějakým způsobem už předtím mentálně ve slepé uličce, a prostě podvědomě hledá nějakej extrémní způsob, jak to prorazit. Bohužel samozřejmě extrémní způsoby mají tu vlastnost, že mnoho lidí spálí a nic pozitivního z toho nevyleze.

    Ale z tohohle důvodu se za tu zkušenost nijak nestydím, ani ji netajím, protože všechny tyhle úlety vnímám jako logickou součást cesty, zrovna od tohohle mám už natolik velký časový odstup (přes 10 let, 15 od té nejhorší fáze), že přesně vidím ty souvislosti.
    A to je další důvod, proč si myslím, že není moc k něčemu srovnávat se s takovým člověkem, kterej zrovna něco takovýho vyvádí.
    Někdo má zkrátka dejme tomu jinou karmu, a tak takové věci dělat nemusí, vidí smysluplnou cestu hned, a může po ní jít rovnou, což mu dejme tomu dá "časovej náskok", stihne víc pozitivních věcí dřív :)
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    ad) transformace obecne:

    Jsem si nedavno nakreslil k cemu jsem mel a mam v zivote tendence, a i kdyz je to zjednoduseny (a myslim ze v ruznych fazich clovek opakuje ruzne faze :) byt treba v jine intenzite a v jinem poradi), tak myslim ze to do urcite miry plati obecne.

    Nesel jsem nijak extra do hloubky a bylo by urcite snadny si na tom najit hejno much, ale treba pro inspiraci.



    1. cast - v zasade vsechno co funguje stylem: spalim se o plotnu = priste si dam pozor
    2. cast - extremy se otupuji, predjimani udalosti, projekce vysledku, "nepotrebuju brat herak, vim presne co mi to da a co veme", "tuhle muziku uz jsem slysel 100x", pantatovske mudrovani v hospode a na internetu
    3. cast - neuspokojeni vedouci k apatii a rezignaci
    4. cast - impuls
    5. cast - idealni stav - fungovani v pritomnosti bez nanosu oblibenych zkusenosti ze zivota, schopnost borit stare, nechozeni "pres sebe", nepresvedcovani sebe sama, vyvazene jednani smerem k sobe i ven.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Jak už tu ale padlo, trochu bych varovala před tím pocitem přílišné realizovanosti.
    Pozor na to, s kým se srovnáváš.

    Nejlepší je podle mé zkušenosti nesrovnávat se s nikým, já jsem já. To, jestli má moje zkušenost nějakou hodnotu pro jiné lidi, jestli se mi něco podařilo, co pro někoho může být přínosem, to ať posoudí ti ostatní lidé.

    A zejména je rizikové srovnávat se s nějakou partičkou zoufalých lidí. To si člověk snadno může připadat daleko, a přitom, pokud by se podíval z jiné perspektivy, například by se podíval na sám sebe jako člena skupiny lidí sobě podobných, těch kdo mají sílu a motivaci a snaží se, zjistil by, že se mu podařilo dejme tomu něco základního, důležitého (třeba mít funkční praktickej život), ale to je základ, začátek. Jistě, je to dobrej základ, je to důvod si věřit, ale, ještě se dá udělat hodně moc dalšího, a od ostatních se dá pochytit všelijaká rozmanitá dobrá inspirace :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja bych mela otazku ktera bude znit desne trollovaci ale vubec to tak nemyslim.

    tady resite ze jsou treba ty lidi na sidlisti s moznosti brat pernik a nekdo si to vybere a nekdo dela neco jinyho. ja jsem samozrejme taky vychovana rict "delat neco jineho je lepsi, fetovat je horsi." ale proc vlastne? kdyz clovek zacne klast otazky na ty automaticky odpovedi jako "no protoze to ma vetsi smysl/muzes udelat jiny veci/ nezakopes se mezi fetakama" tak vlastne nedokazu rict nejakej presvedcivej argument proc si nevybrat tu "snazsi cestu" jak na to odpovidate vy?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Můj názor na to:
    Z každé zkušenosti každého člověka, kterému se něco podařilo zvládnout nebo vyřešit, si může někdo jiný vzít něco pozitivního.

    Samozřejmě někteří ti lidi, o kterých mluvíš, takoví co byli třeba tehdy kolem tebe, si nevezmou nic, protože nejsou nastavení na to, něco pozitivního přijímat.

    Někteří se ze svých chyb časem poučili, a pak už připraveni přijímat jsou.
    BTW, taky jsem brala pervitin, taky jsem měla období, kdy mi bylo téměř všechno jedno, protože jsem neviděla na tomhle světě žádnej pořádnej smysl a perspektivu....a učit se určitě chci :)
    Taky, to, že někdo dělá něco, co tobě připadá zcela neperspektivní, neznamená nutně, že se nenaučí nikdy nic, je to prostě jeho cesta, zkušenost, kterou potřebuje prožít, a docela často se stává, že po nějaké době se z ní poučí.

    Nejčastěji od tebe ale budou přijímat něco pozitivního lidé, kteří se už sami o sobě snaží v životě o něco :) Ti jsou otevření a učí se od každého, a to nejenom z toho, co dokázal, ale prostě z pozorování toho, jaký je a jak řeší situace, mohou se učit nejenom z toho, co se jim líbí, ale ze všeho.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AIM_FREEMAN: s tou subjektiviou jako problemem ve vede - chapu jak to minis. Napda mne k tomu akorat 1) jsou i vedecky discipliny zabyvajici se vnitrnimi jevy 2) objektivni dukaz - dokazat se neda nic (leda v matematice), muzes jen vykladat co si myslis ze se deje a delat predpovedi (coz jako problem pro praci s vnitrnimi jevy nevidim)

    Jeste mozna se da mluvit o rozdilu Jnana joga a Karma joga. Vedecka prace je karma joga. Proste pracujes a pracujes, izolujes geny nebo neco, za ucelem aby na svete bylo min utrpeni. To, ze te to osviti, je spis vedlejsi produkt. V krestanstvi jsou taky takove proudy: varis polivku po zemetreseni, utiras zadky v hospicu, a tvuj subjektivni zazitek je sice peknej, ale nijak zvlast protezovanej. Milarepa taky furt jnana jnana a musel deset let stavet a bourat baraky, nez s "tim" konecne prestal...

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AIM_FREEMAN: jako jo, zalezi jak se to bere :) , ale kdyz to srovnas s propracovanymi svetonazorovymi systemy se stovkami andelu, dakini, krishnu, shivu a shakti, retezci zavisleho vznikani, a kdesi cosi, tak ticho a vodivost akorat poukazuji na jakysi zkusenosti..
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    YMLADRIS: Tak mluvi o vnitrnim tichu a extaticke vodivosti a ze k nim ty dve zakladni praxe vedou a ze budes happy. Neni to view, byt oproti zvyku takove nerozmachle?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AIM_FREEMAN: a proto je vtipny jak ten yogani taha vedecke paradigma do ayp... zadne view ti neda, poptava jen touhu a ochotu pouzivat korektne metodu :) zbytek je na tvoji empirii
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    URZA: K té paralele s jógou..s tou já problém nemám. Právě proto, že narozdíl od vědy nevyžaduje objektivní důkaz..a v případě jógy by věda, jestli dobře chápu, jak je založena, požadovala objektivní důkaz něčeho, co je nanejvýš subjektivní, nejvnitřnější, nedělitelné, ne_před_stavitelné. Jak? A jak silná je ve vědě subjektivní výpověď? Já moc nevím, ptám se.
    Ale jak už jsem si uvědomil díky YMLADRIS, tak pravda opravdu je za metodami a je dost nevyzpytatelné co koho kam hodí.;)
    Neodpustím si doušku, že různé cesty (metody) vedou člověka různým směrem a jestliže všechny vedou do Říma, tak některé tam vedou s menšími oklikami.:)
    Takže se opravuju. Když někdo něco poctivě dělá, třeba ho to k něčemu podstatnému skrze osobní transformaci přivede.
    Sice stále ještě trochu pochybuju, že k neduálnímu poznání, ale na druhou stranu, what the **** do i know.
    Já jsem hlavně asi úplně nechyt o čem je ten klub..ale už se začínám orientovat.;) Nedualitu stranou:)

    YMLADRIS: Jj, dík, já nakonec pochopil jaks to myslela, tak jsem se smazal;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AIM_FREEMAN: je to jen moje osobni haluz, ale predstavuju si to asi tak, ze v tvoji telomysli jsou urcite struktury, vzory, do kterych jsi zivotem sestavovan, ktere te ziji/ktere ty zijes. Vsechno co delame vychazi z tech vzoru a zaroven je to zpetne modifikuje. Kdyz nyxujes, zazira se do tebe nyxizace, kdyz delas neco jinyho, neco jinyho. Porad to pokracuje (budhismus - karma, jungianstvi - komplexovy model psychofyziky).

    Nektery typy delani ale maji zvlastni efekt. Dejme tomu jako by to tvoje kosticky do hlubky usporadalo (nebo rozhodilo do chaosu, metafora je libovolna) do krystalicke mrizky a ty jsi najednou byl schopen vnimat ne jen nejaky tvar, ale i prostor mezi kostickama? To, co je 'za' povrchem? Celkove cosi? Tezko rict co je to to vnitrni ticho, That, laska ... tyhlety nevyslovitelnosti co si je obvykle spojujem s zazitkama poznani. Pak se to jeste zacne hybat a ztracet rozdil mezi hloubkou a povrchem a to uz je uplne v prdeli jak to teda jednoznacne popsat...

    Ale predpokladam ze oba zname neco k cemu ukazuje pojem vnitrniho ticha. Tak ja se jen snazim rict, jak chapu metody. Pouzivas nejakou metodu a ona ti preskladava vnitrni vzory v tobe. Treba si vymyjes mozek necim co ti zpusobi ze se prestanes bat smrti. Ejhle v tvem pohledu se uvolni velikej kus cerne jakesi hmoty, odpadne a mas lepsi vyhled. Nebo ti nejaka metoda zpusobi stav WTF ohledne (ne)existence svobodne vule... tak se ti taky neco zkrystalizuje/rozpadne vyrazne jinak nez jsi to mel dosud. Nebo ti nejaka metoda zpusobi, ze zacnes davat desatek ze sveho prijmu svemu krestanskemu sboru a ono te to zmeni. Atd., libovolne, cokoliv.

    A ted. Nektere ty zmeny jsou jako by povrchove. Jezise vymenis za Budhu. Tatinka vymenis za kvantovou fyziku. Agresi vymenis za asertivitu. Muze ti to prinest vetsi eleganci do zivota - super. Ale nebyla to takova zmena v tvych vnitrnich tvarech, ze by doslo k tomu zasadnimu uvideni neceho, nesestavilo se ti to do zakrytu tak abys najednou videl skrz to, neudela to novy zasadni prostor. To ze te nejaka metoda takhle otevre, tomu rikam 'pobrat ji tak hluboce ze te hodi za'. Pak taky vidis, ze ta metoda samotna je proste jen metoda, jeji ukol byl privest te do tohoto stavu, ale o ni nejde. (budhismus - vozidlo [ napr. vazdra-jana ] je proste jen vozidlo, nee neco svatyho pravdivyho). A zase, neni to otazka kvality tebe ani metody, je to o kompatibilite, co je zrovna v tvym systemu udelat.

    Ja nevim, jsem nejak pochopitelna? Neminim to nijak zvlast sofistikovane
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    URZA: ad grygarove: Jo presne. Jako by si udrzeli tu prvotni polohu vedy, coz je pro mne: metoda jak fungovat ve svete bez zjevenych pravd, kdyz 'nic nevime'. Jak vchazet ve vztah k jevum, kdyz zaroven vime, ze pokud o nich neco minime, je to jen nakratko nez to presnejsi pozorovani zbori; tj. ze nase popisy jsou uzitecne idiocie; jak minimalizovat subjektivni "ja mam nazor" aspekt - jak davat skrz kriticke mysleni prednost tomu, co se opravdu deje.

    Svym zpusobem je vedec Hrdina jaxvinj. Da se na to, co dela, nahlizet jako na brutalni vyprazdnovani poharu - nevime nic, nedrzime se zadnych berlicek, presto vsak neustale neco povstava a my jsme schopni s tim interagovat tvorive, uchopovat svet.

    Samozrejme lidi, kteri skrzeva vedu takhle obcuji s tajemstvim zas tolik neni. Stejne tako budhistu nebo krestanu, co obcuji s tajemstvim. Lidske prirozenosti je blizsi si z poznavacich systemu udelat spis samansky amulet. Svet je strasnej a je mile se neceho drzet, jsme v tom vsichni stejne.

    Feynman je milacek.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    k te vede mne napadlo ze brzo to bude 500 let co Luther pribil na kostel svych 95 tezi o tom jak je treba reformovat cirkev a 600 co se Hus nechal upalit kvuli sve pravde atd. Reformace nastartovala procesy, po kterych krestansky svet uz nikdy nebyl jako driv. Urcita cast lidi odmitla cirkev jako takovou a urcita cast lidi i evangelium jako takove. Tak v tom vidim paralelu, veda jako instituce je pomala a setrvacna, cast lidi veri v jeji sluzby a chce ji reformovat, cast lidi ji odmita jako zlo, cast lidi ji odmita principialne. Probiha reformace, akorat nevim co z toho bude.

    Byt si korektne jist, ze urcitou metodou nelze dochazet k Poznani, to podle mne vyzaduje uz mit zrealizovane hafo dost Poznani :). Jakakoliv metoda je imho totiz jen proste metoda (vyprazdnovani poharu, konceptualizace sveta, modleni se k Duchu Svatemu, ...), Poznani zacina za metodama. Muzu maximalne rict, pro mne osobne veda/budhismus/neco nefunguje, pac to se mnou neni kompatibilni, nemam kapacitu abych to pobrala tak hluboce ze by mne to hodilo "za".

    Cimz se snazim prevazit debatu k vypovedim o nas spise nez k pausalnim vypovedim o svete. Svet je fakt hafo velikej.
    URZA
    URZA --- ---
    AIM_FREEMAN: Četl jsi Bod Obratu? Velmi pěkná kniha, i když už dost stará, ale myslím že by Ti (a některým dalším) mohla ukázat vědu v novém světle.. případně Feynman, toho taky nikdy není dost..

    Měl jsem tu čest se v životě setkat osobně s pár lidmi, kteří dělají/dělali vědu na světové úrovni (Grygar, Druckmuller, Emilia G.) a co mě na těchto lidech při osobním setkání hned trklo, byl jejich otevřený přístup k tomu kolik vědí že toho neví a jak moc celostně se na věci dívají.

    A k tomu, že proti věde nic nemáš dokud nefušuje do oblastí ke kterým nemá klíče? :))) Tak na to doporučuju přečíst naprosto skvělou Stručnou historii téměř všeho. Fušování do toho od čeho nemáme klíče je a od začátku bylo podstatou vědy, bez toho by tady žádná nebyla.

    A ostatně ono celé to označení "věda" je dost divné. Jsou tu prostě lidi, kteří mají velkou touhu po poznání (Jnana yoga;) a k postupu na své cestě využívají tzv. vědeckou metodu což není nic jiného než že máme hypotézu, vytvoříme teorii, ověříme ji experimentem a ten někdo zopakuje. A btw přesně na tomto principu fungoval i rozvoj jógy. Např v Patanjaliho jogasutrach je celá jedna Páda věnovaná něčemu co by se v dnešním světě mohlo nazvat "obhajobou pro peer review".

    Vědeckou metodou můžeš zkoumat cokoliv. Píšeš že svět je pro Tebe "živoucí síť vztahů a intencí"? Fajn, chceš tomu porozumět víc a mít relativně dobrou jistotu že jsi se nezasekl na své iluzi? Věda. :)

    (O tom jak dnes funguje financování výzkumu a politika a korporace a že se to pro spoustu lidí zvrhlo v bodíky z citací.. tak o tom žádná, to je zlo)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ok. je tedy, resp. muze byt moje zkusenost nekomu k necemu? kdyz to po sobe ctu, asi to muze znit jako machrovani nejakeho zazracne realizovaneho sprta, kteremu se to mluvi, kdyz uz ma diky sve touze po penezich svy jisty. muze si z toho clovek nepredisponovany nebo clovek, ktery mel v zivote opravdu velkou smulu, vzit neco uzitecneho do zivota? ja vzdy doufal, ze ano, takove pozitivni priklady me vzdy lakaly, ale obcas nad tim pochybuju. nemuzu vychazet jen z toho jak to mam ja.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: asi jsem to nepřesně formulovala.
    Je to věc, která mě docela zajímá a hodně jsem ji zkoumala, jak to chodí, že ve skupině lidí, kteří mají všichni stejnou možnostse zničit (např. dostupnost pervitinu, depresivní sídliště okolo...), to někteří udělají, a jiní si zvolí dělat něco pozitivnějšího, zvolí si cestu, co někam vede, k něčemu co opravdu chtějí.
    Je to dané spoustou faktorů. Mj. určitě právě nějakou tou inteligencí a vědomostí (komu to moc nemyslí nebo si vůbec neuvědomuje, že za svůj život zodpovídá sám, ten se daleko spíš jen "poveze" na vlivu party a okokolí. Pak ale taky hodně moc tím, nakolik si vážíš sám sebe (kdo si sám sebe váží opravdu, nebude se nějak soustavně ničit, chce aby mu bylo dobře, byl zdravej a jeho život za něco stál....). A sebedůvěrou, tedy tím, nakolik jsis vytvořil vědomí, že ty sám vůbec můžeš něco dokázat (někdo tomu nevěří vůbec).
    A určitě přítomní psychologové by k tomu dodali x dalších takových bodů.

    A pak tam hraje velkou roli vůle toho člověka, co chce. Nakolik si uvědomuje, že jeho život by mohl třeba mít nějakej význam, a byla by škoda a nebylo by správně ho zahodit...

    Někdo má celou řadu těch negativních předpokladů a rozjede si nemalý destrukce, nějakou dobu se ničí, ale ze všeho se vylíže, protože mu jede a pozadí nějakej pocit, že je potřeba snažit se uzdravit. Někomu tahle motivace chybí....

    A tak....
    Myslím, že je zbytečný řešit, jestli je něco víc "předurčeno" nebo "volba", je to totálně propletené jedno s druhým, nejde to od sebe odpreparovat. Volba je vždycky všechno, co děláš, a na těch předpokladech záleží, jak moc vědomě ji dokážeš dělat a jak bude vypadat....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Myslím si, že pravda je obojí najednou. Byl jsi k tomu predisponován, svou inteligencí (vysokou), tím, co jsi za ducha, za osobnost, jak reaguješ na problémy (na stejnou situaci jinak, než ti ostatní s jinými vlastnostmi, praktičtěji). Zároveň to ale bylo i tvoje rozhodnutí a tvoje jednání.
    Potkala jsem i lidi se srovnatelnou inteligencí a rozhledem, kteří svoje vlastní těžké podmínky neustáli a zvolili si na všechno se vykašlat....takoví potom tu svoji sílu používají jenom k tomu, přežít a někdy být "hvězda" třeba mezi feťáky nebo bezdomovci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: a mozna jsem te i spatne cetl, protoze mozna sama tvrdis to druhe :) kazdopadne se mi ta myslenka, ze bych byl k tomuto nejak fatalne predurcen, nezda.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    THE_SECOND_GUY: Lidí, co se transformujou a přispívají k léčení světa, je mraky :o) V tomhle klubu rozhodně jsou, a jsou taky všude možně jinde.

    Ale je možné, že ty ten proces nevidíš, protože jsi moc zaměstnanej mlácením hlavou o zeď a koukáním na ten krvavej flek před sebou, a u toho se asi dost blbě rozhlíží, co dělají ostatní.

    (sorry, to je možná zase trollovská odpověď, ale já z tý tvojí ikonky nějak nemůžu, co tě virtuálně znám ;)

    Transformace by byla třeba, kdyby se ten paňáca zastavil, sedl si na zem, dal si na hlavu studenej obklad a začal řešit, jak si zastavit to krvácení.
    Celkem zjevně tohleto se nedá udělat přes internet, to se musí fyzicky, na internetu to může akorát někdo takhle napsat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: zbabelost nebo idealismus odtrzen od skutecnosti, to je jedno :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam