• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: neni. Protoze predstavy podstatnym zpusob ovlivnuji nase prozivani a vnimani reality
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: neni to jedno? struktura naseho tela nam umoznuje pusobit v teto rovine, ktera se manifestuje obdobne - s mnohem vetsim zastoupenim zemniho zivlu, takze dodava mnohem hutnejsi typ zkusenosti.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    CONTINUITY: proc si myslis, ze telo je hmotne?
    Co by se stalo, kdyby zmizela prestava hmotnosti (a nehmotnosti)?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Povídala jsem si před pár dny znova se šamanem Augustinem.
    A nepřestává mě fascinovat ten přístup k duchovnu jeho lidí.

    Není tam ani náznak nějaké idey, že by bylo něco špatně na hmotě nebo na tom, mít hmotné tělo, není důvod na něm něco potlačovat.
    Právě naopak. Říká, že my lidé jsme božské bytosti a největší zázrak stvoření právě PROTO, že máme všechna těla, od fyzického až po to nejvyšší duchovní, které je v přímém kontaktu s Absolutnem.
    Že vesmír je plný jiných bytostí, ze kterých mnohé mají jiná těla, ale ne to fyzické, a některé nám ho závidí, protože skrze fyzické tělo jsou možné věci, které bez něj nejdou.

    Člověk se učí skrze to, že žije v kontaktu a souladu s přírodou a veškerým životem, a že poznává sám sebe a učí se pracovat se svou energií.
    Člověk má slabosti, například strach, a duchovní rozvoj spočívá v tom, že se je učí překonávat a transformovat a stává se víc sám sebou. Když v tom udělá pokroky, dokáže pak fungovat za jakýchkoliv podmínek a v jakémkoli prostředí (to je jeden bod shody s níže probíraným:).

    To jejich duchovno je celé založené na přímé zkušenosti, na tom, co se člověk učí v džungli a od posvátných rostlin, ne na víře v něco.

    Tohle mi konečně dává smysl, takhle nějak to odjakživa cítím...
    Ale možná je to prostě jen slovník, kterej je mi blízkej, zatímco slovníku těch tradic moc nerozumím ;-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: ok, to je taky pravda ;)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Ta příčinnost může být i naopak. Čím větší chudoba tím silnější náboženství. Taky to dává smysl.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: To je trefný o tom náboženství. Přesný imho. Připadá mi, že čím víc náboženství, který učí jakoukoli formu toho učení, že fyzická realita není důležitá, tím víc chudoby v daných zemích, horší režimy, atd.
    Nejhorší jsou v tom směru ta, která mají nejsilnější tu ideu, že člověk a jeho tělo a hmota (žena) jsou nějak špatné a hříšné.
    Přitom, v jádru všech těch náboženství je pravda, nepochybuju o tom, že jejich zakladatelé byli osvícení, a že inteligentní člověk jako třeba diskutující tady se může té pravdy dobrat a žít ji a může mu to zlepšovat život. Ale zároveň byla IMHO všechna ta náboženství, ve své povrchní formě, později zkomolena a zneužita jako ovládací systémy na udržování společenského statusu quo.

    U nás v Evropě se to začalo zlepšovat, až když se začal šířit ateismus. V tomto směru díky Bohu (lol;) za vědeckej materialismus a s ním spojenou ideu, že by mohlo mít smysl snažit se o snesitelnej život pro víc lidí tady na Zemi.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Celkem fascinující bylo pozorovat na biu spontánní jógu v podání dvou batolat lezoucích po tátovi :))...práce s páteří, dechem, bandhama, posilování, protahování luxusní....:)....a vůbec tam ty děti vypadaly, že se hýbat rozhodně chtějí a vědí přesně, jak potřebují, když na to mají volnost a prostor.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Z jiného soudku

    Ta naše povaha česká: Zrušíme tělocvik — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1100627928-ta-nase-povaha-ceska/411235100011004-zrusime-telocvik/

    Zajímavej dokument.
    Přijde mi ale, že hovořící tělocvikáři a spol. identifikují sice správně problém, ale jinak je to celé trochu od věci.
    Dokument tak trochu oslavuje to, jak to bylo dřív: obrovské množství povinných organizovaných sportovních aktivit typu sokol, spartakiáda, nucená gymnastika pro všechny ve škole, a stýská si nad tím, že už to tak není.

    Ale že tyhlety aktivity byly pro mnoho dětí neuvěřitelná buzerace a velmi pravděpodobně vychovaly generaci rodičů, kteří jsou rádi, že už jejich děti do tohoto nuceny nejsou, o tom se nemluví.
    Nevěřím na nucené organizované aktivity.

    Myslím si, že větší fyzická zdatnost "husákových dětí" byla prostě o tom, co tam ti tělocvikáři zmiňují jen tak mimochodem, ale tedy zmiňují, a popisují přesně - že si mohly volně hrát s ostatníma venku, a taky to dělaly, každej den.
    A přirozeně a spontánně si nacházely pohybové aktivity, které je bavily a všestranně rozvíjely.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Mladá, zdravá, atd. začínám být až poslední roky, nikdy předtím jsem nebyla...To mi udělalo radost, supr!:-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: Uniká mi, k čemu je nutné nějaké učení o tom, že realita je utrpení a že je třeba se z toho nějak dostat.
    je zde pro ty lidi, kteri trpi v prvnim planu. jako fakticky ted a tady, ne na te 'vyssi urovni' (prijemne ted plodi strast v budoucnu).


    btw dnes jsem nahodou vyguglil, trochu souvisi s tim co psal urza o materialnich pomerech dnes u nas X kdysi:

    Importance of religion and GDP per capita in the world. Religion is negatively correlated with wealth.
    Wealth and religion - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wealth_and_religion


    F0N
    F0N --- ---
    reply CONTINUITY|36222375}: No a to je vsetko :)
    nic viac iba to ze sme tu! :)

    neni to uzasne, ze sme tu? ze vnimame to ze existujeme? A vsetky myslienky a popisy a koncepty to uz je naviac. Sucast, ale nie nutna.
    F0N
    F0N --- ---
    CONTINUITY: zase mudrujem co? :)
    niekedy mi to neda proste, keep it simple je moje heslo.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    F0N: právěže někteří guruové tohleto říkají, lol :)

    že už JSME TU prostě :)

    a teď jsem narazila na knížku o historii zenu, kde někteří zenoví patriarchové vyjadřovali celkem podobné kacířské myšlenky, co mě k tomu napadají ;)...a v zásadě se snažili naučit žáky prostě opravdu žít a být tady
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    F0N:
    URZA:

    Mám intenzivní pocit, že to uspokojení může být a je právě v žití normálního praktického života ve hmotě naplno, ve splývání s tím, co dělám, jak a s kým, vnímání bezprostřední reality, krásy v ní...ale obecně všeho v ní, učení se skrze život.
    Uniká mi, k čemu je nutné nějaké učení o tom, že realita je utrpení a že je třeba se z toho nějak dostat.
    Ale možná vlastně myslíme z jiného úhlu to samé.

    URZA: S tím posledním řádkem tvého příspěvku, to beru, tam s tím nacházím shodu, dokážu to přijmout, pokud si to vyložím tak, že cílem celého toho hledání je právě ta plná přítomnost v životě, to pak ok.
    Někteří nejsvobodnější a nejpřítomnější lidé, co znám, to ale umějí bez jakýchkoliv učení.
    F0N
    F0N --- ---
    URZA: a co ked nie je komu pomahat? co ked je stale iba tu a teraz a to je absolutne prazdne? :)

    Co ked jedina vec, ktora vytvara utrpenie je prave to hladanie/hladac (a teraz nemyslim iba spiritualne hladanie, ale to hladanie moze byt hladanie vztahu, sexu, prace, uspechu, whatever) - lebo ak zmizne hladac mozno ostane hladanie ale uz nie hladac hlada, ale hladanie je videne.

    viem znie to moc komplikovane ale ono je to praveze imho strasne strasne jednoduche - a prave preto sa vsetci ti realizovany zacnu tak strasne smiat, lebo je to uplna blbost :)

    Predstav si ze stravis 10 rokov meditaciami, citanim kniziek, pozeranim videi guruov a osvietencov az nakoniec zistits, ze je to o tom ze SOM TU :)

    a najprv to vyzera ako somarina, ale ked vidis ako tie myslienky funguju a doslova riadia svet ludi tak to je na palicu..

    check this:
    Papaji - Show me God - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=iqOwPteS_Xg


    uplne si z neho striela a nakoniec mu dopne :)
    URZA
    URZA --- ---
    CONTINUITY: ad "život je ve své podstatě utrpení" jako předpoklad, který je nejen v budhismu, ale i hinduismu a józe..

    Chápal jsem to docela dlouho tak, že vlastně tehdy dávno v Indii asi život na materiální úrovni byl fakt asi těžkej mazec proti tomu co tady máme dnes. My se máme na materiální úrovni neuvěřitelně dobře.. máme zajištěné základní potřeby pro většinu lidí na takové úrovni, že se o tom nesnilo ani králům pár století zpět, umíme léčit hafo nemocí a spoustě předcházet, máme neuvěřitelné možnosti vzdělávání, hromadu volného času, relativní bezpečí a jakýsi systém spravedlnosti... jasně že to všchno má i stinnou stránku, hodně tápeme, děláme blbosti a fuckupy na globálním levelu.. ale oproti Indii před tisíci lety? Věřím, že tam to na tom fyzickém levelu bylo daleko víc o utrpení..

    Možná to k tomu přidalo svůj díl, nicméně..

    ..jsem se v moudrých textech dočetl, že ono to není jen o tomto, ale že cokoliv z materiálního světa člověka nemůže uspokojit na té nejhlubší úrovni ("seberealizace"?), tudíž všechno je "utrpení". Ale třeba v jogasutrach se píše něco jako "Hmota je tu proto, aby v ní mohl člověk zažívat zkušenosti. Dokud toužíš zažívat hmotu a zkušenosti, které může nabídnout, tak tak dělej. Až tě zažívání hmoty omrzí, tak tady máš popsanou možnost jak z toho kruhu vystoupit."

    což mi asociuje text z Bible - Kazatel 2:1 - 2:26 (vygooglil jsem napr tady http://www.bible21.cz/files/docs/bible/1_Kazatel49.txt )
    není to dlouhé, jen odstaveček, doporučuji přečíst :)
    ..který asi popisuje podobnou myšlenku.

    Já osobně mám docela silný drive po dosahování takové nějaké lepší společnosti (utopista:), myslím že to máš možná podobně? (Viz celé toto fórum, které jsi založila?) Že by právě jako mohla existovat taková společnost kde by to utrpení bylo fakt hodně minimalizované, maximum poznání.. moudrost rulz a tak :) Jenže.. když si tak představím, že bych už v takové společnosti žil.. tak co jako vlastně? To vůbec nezaručuje takový ten vnitřní stav popisovaný jako osvícení, realizace, uspokojení z bytí (sat-cit-ananda)...

    ..několikrát jsem ten pocit zažil docela intenzivně (blaženost z pouhé existence a vědomí, toho že tady je vůbec něco a né nic a že je tu nějaké vědomí, které to může pozorovat, mě vytvořilo v systému takový pocit (bezdůvodného) blaha že mi i slzy tekly;)

    Závěrem si nejsem moc jistý, protože se to práve stále snažím pochopit/uchopit a tak nějak to hledám. Ale řekněmě, že můj současný názor je tedy asi takovýto: Dosahování něčeho v hmotném světě mi nemůže nabídnout takové to hluboké uspokojení a splynutí s vesmírem (ať si to každý nazývá jak chce, kdo zažil ten ví, pro ostatní jsou to jen slova). Dokud se človek identifikuje se svým tělem nebo myslí, tak bude zažívat "utrpení" resp "neuspokojení". Avšak člověk má uvnitř ve svém nitru z podstaty samotné existence+vědomí možnost toto základní uspokojení realizovat. Nic moc k tomu nepotřebuje, dá se to dělat tady a teď a jsou různé metody jak toho dosáhnout. Avšak když tohoto dosáhne, tak se nikam neodlevituje, zůstává tu v hmotném světě, jen s jinou kvalitou, může konat svobodněji, víc "osvíceněji", třeba tak aby to utrpení pomáhal zmenšovat i ostatním..
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF:
    YMLADRIS:
    KUATO:

    Už to chápu líp, díky za vysvětlení.
    Asi je to fakt tak, že každej to vnímá jinak.
    Rozhodně to není o tom, že bych v životě zažila málo utrpení a ztrát. Mladá, zdravá, atd. začínám být až poslední roky, nikdy předtím jsem nebyla.
    Ale stejně mi nikdy nepřišlo, že by problém byl v tom, že věci se mění. A to, že pokud je tu utrpení a nemůžu ho změnit, potřebuju ho akceptovat a snažit se vytvořit co nejvíc pozitivní energie s tím, co je, to jsem nějak věděla vždycky, jevilo se to logický
    (teda, samozřejmě, hněv, frustrace, odpor, byly taky, ale pamatuju si mraky okamžiků a období, kdy jsem si to prostě uvědomila a zařídila se podle toho, protože bylo jasný, že to je jedinej možnej způsob)

    Vidím trochu riziko v povrchním výkladu tohohle, tedy pokud si to člověk vyloží tak, že má akceptovat přítomnost nepřijatelných věcí, nic s nima nedělat a měnit jenom sebe. Přijde mi, že je důležitý, aby vždycky dělal obojí, přijímal, co nejde změnit, a měnil, co jde změnit.

    Ale chápu už, že na hlubší úrovni je to tam nejspíš obsaženo taky, a že ten postoj dává smysl
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KOSMO: For all living beings je pěkný.:-) Zkusím.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    BROZKEFF: pěkné pane! Neměl bys v rukávu nějaký pěkný postoj proti "vím, že jsem v kleci, nechci být v kleci ale nevím jak z ní ven"?

    A jak si myslel tohle:"Stabilita prožívání a absence dění, které by dokázalo naznačovat existenci klece, sice žádnou přímou "nespokojenost" nepřináší, ale nepřináší ani poznání toho, že takováhle "blažená vykyslost" taky jednou skončí"? Nemáš chuť to trošku rozvést?

    EVA_: Moc pěkně mi zní anglicky ono buddhistické: For all living beings. Schválně si to někdy zkus říct, třeba až půjdeš do něčeho nepěkného...
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    EVA_: Tak to bych docela plynule navázal na Brozkeffa, který píše:""správný vztah" k realitě, (vidjá, rigpa) a trvalé spočívání v tomto "správném vztahování se ke skutečnosti" jest klíčem"

    Nejde tedy o zachraňování těch kolem, nýbrž o transformaci vlastního vztahu ke všem. Napsal bych, že je to každého jednoho jeho vnitřní vztahování se ke všemu co ho obklopuje. Ono rozšíření na všechny chápu jako uvědomování si všech vztahů, které ve vlastním vědomí mohou momentálně být.

    Když to funguje dobře stává se bytost čím dál "lehčí" - skrze rovnost vlastního vztahu (mikro) a všech co ho obklopují (makro) mizí pozorovatel, jáství a s ním i jeho utrpení... a co je velmi, velmi zajímavé - mizí i utrpení všech kolem... a uzavíráme tak kolečko spasením světa :-) skrze něčí pěknou práci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam