CONTINUITY: ad "život je ve své podstatě utrpení" jako předpoklad, který je nejen v budhismu, ale i hinduismu a józe..
Chápal jsem to docela dlouho tak, že vlastně tehdy dávno v Indii asi život na materiální úrovni byl fakt asi těžkej mazec proti tomu co tady máme dnes. My se máme na materiální úrovni neuvěřitelně dobře.. máme zajištěné základní potřeby pro většinu lidí na takové úrovni, že se o tom nesnilo ani králům pár století zpět, umíme léčit hafo nemocí a spoustě předcházet, máme neuvěřitelné možnosti vzdělávání, hromadu volného času, relativní bezpečí a jakýsi systém spravedlnosti... jasně že to všchno má i stinnou stránku, hodně tápeme, děláme blbosti a fuckupy na globálním levelu.. ale oproti Indii před tisíci lety? Věřím, že tam to na tom fyzickém levelu bylo daleko víc o utrpení..
Možná to k tomu přidalo svůj díl, nicméně..
..jsem se v moudrých textech dočetl, že ono to není jen o tomto, ale že cokoliv z materiálního světa člověka nemůže uspokojit na té nejhlubší úrovni ("seberealizace"?), tudíž všechno je "utrpení". Ale třeba v jogasutrach se píše něco jako "Hmota je tu proto, aby v ní mohl člověk zažívat zkušenosti. Dokud toužíš zažívat hmotu a zkušenosti, které může nabídnout, tak tak dělej. Až tě zažívání hmoty omrzí, tak tady máš popsanou možnost jak z toho kruhu vystoupit."
což mi asociuje text z Bible - Kazatel 2:1 - 2:26 (vygooglil jsem napr tady
http://www.bible21.cz/files/docs/bible/1_Kazatel49.txt )
není to dlouhé, jen odstaveček, doporučuji přečíst :)
..který asi popisuje podobnou myšlenku.
Já osobně mám docela silný drive po dosahování takové nějaké lepší společnosti (utopista:), myslím že to máš možná podobně? (Viz celé toto fórum, které jsi založila?) Že by právě jako mohla existovat taková společnost kde by to utrpení bylo fakt hodně minimalizované, maximum poznání.. moudrost rulz a tak :) Jenže.. když si tak představím, že bych už v takové společnosti žil.. tak co jako vlastně? To vůbec nezaručuje takový ten vnitřní stav popisovaný jako osvícení, realizace, uspokojení z bytí (sat-cit-ananda)...
..několikrát jsem ten pocit zažil docela intenzivně (blaženost z pouhé existence a vědomí, toho že tady je vůbec něco a né nic a že je tu nějaké vědomí, které to může pozorovat, mě vytvořilo v systému takový pocit (bezdůvodného) blaha že mi i slzy tekly;)
Závěrem si nejsem moc jistý, protože se to práve stále snažím pochopit/uchopit a tak nějak to hledám. Ale řekněmě, že můj současný názor je tedy asi takovýto: Dosahování něčeho v hmotném světě mi nemůže nabídnout takové to hluboké uspokojení a splynutí s vesmírem (ať si to každý nazývá jak chce, kdo zažil ten ví, pro ostatní jsou to jen slova). Dokud se človek identifikuje se svým tělem nebo myslí, tak bude zažívat "utrpení" resp "neuspokojení". Avšak člověk má uvnitř ve svém nitru z podstaty samotné existence+vědomí možnost toto základní uspokojení realizovat. Nic moc k tomu nepotřebuje, dá se to dělat tady a teď a jsou různé metody jak toho dosáhnout. Avšak když tohoto dosáhne, tak se nikam neodlevituje, zůstává tu v hmotném světě, jen s jinou kvalitou, může konat svobodněji, víc "osvíceněji", třeba tak aby to utrpení pomáhal zmenšovat i ostatním..