• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    yml: zdravim splutrpici.

    ad meditace - resim to porad pac musim. silim atd, navic zkoumam Hindus v jar a hajim to v rajchu, tedy silim na kvadrat. akutne potrebuju vyprazdnovat mysl, ktera je tak rozjeta ze nejenze ja to nestiham sledovat a umyslet natoz promyslet, saha si to na my telo, ktery uz taky mladsi nebude a hlevne bez nej toho moc nebude.

    tak se nutim silou -a nekdy takovou ze sebou i svihnu -zastavit to mysleni, znate to (kdo ne at je rad). aplikuju ted chozeni a om siva, neni to zadna velka spasa, ale alespon zakladne to funguje.

    ale co mam fakt nejradsi je pri strelbe, ten moment nez se vystreli, je zacileno, je to totalni klid a napojeni pres jeden bod na vsechno, a jde tim bejt a zaroven mit svuj ramec, no, nechci to moc romanticky okecavat, .... kazdopadne je to asi jedina vec, co mi funguje univerzalne, vzdycky. mam takovych technik xzy ale IMHO celej ten zbytek je kontext senzitivni...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PAULMUADDIB: ja jezdim mimimalne.. tak jednou dvakrat za mesic... a je pravda ze ne vzdycky je to tak dobry pocit, nekdy byvam i nervozni... ale asi bych to videla ze na ten pozitivni vliv je tam dulezita ta kombinace toho ze je to potreba, ze se na to musim soustredit a ze to z vetsiny zvladam....
    prusvih je kdyz se stane necekanyho, mam pocit ze jsem to zkazila a pak mam tendenci bejt uplne nepouzitelna. najednou mam pocit ze vlastne nevim jak se to auto ovlada, jak fungujou znacky a pomalu na ktery strane silnice mam jet...

    jinak u nas byl dlouhej problem s navigaci, mi muzi nemaji ani jeden ridicak a kdyz nekam naviguji podle mapy tak to byli instatni konflikty, ja mela pocit ze hlasi kam je potreba jet dycky hrozne pozde a oni zas ze moc vysiluju... porizeni navigace nas zachranilo pred jistou pohromou :)

    a posledni dobra zprava pro ty co me tu pred par tydny pitvali... hlasim osmy nehulici den :) nemam ambice prestat navzdycky, ale tak nejak mi to konecne spravne seplo ze je to zbytecny bejt zhulena 24/7... byly nejaky krize, ale v zasade to jde. a vzhledem k tomu, ze zdejsi rozhovor tomu pomohl tak vam chci podekovat :) druhy hlavni vliv bylo cteni Zen ktere behali s vlky, kdyby to tu nahodou jeste nekdo neznal tak doporucuji.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    FRONEMA: Řízení je dobrá metoda i ke zklidnění a odpouštění. Já byl dřív dost horká hlava, kokoty na silnicích jsem se snažil „vychovávat“ troubením a světly (ale zase jsem nebyl úplný Trpišovský :-)). Najezdím tak 8.000 měsíčně, což je docela dost, hlavně D1. Tam o kokoty není nouze. Teď praktikuju „vytrhávání baobabů“ z malého prince – když mě někdo hodně ohrozí (třeba náklaďák mi to tam v kopci pošle doleva v 90, zatímco já za ním 20 m brzdím ze 150, tak si jen říkám „vytrhávám baobab, odpouštím ti, mám tě rád, prosím odpusť mi,...), prostě klasické hooponopono říznuté malým princem, a dál se mu nevjenuju, a ty pocity jsou úžasné. Projet 5 krát týdně D1 tam azpět a nenasrat se považuju za master level sebeovládání :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    k te totalni koncentraci mam rada jeste tohle videjko

    Extreme Highliner - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=uaqlM7W1HNI


    (neni to tak sileny jak to vypada, protoze typek si je jistej ze kdyz spadne, chytne tu slackline a odruckuje po ni pryc)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja se pridavam k fanouskum rizeni... takovej klid a jasnej ucel v hlave.... hodilo by se mi to i jinde :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DDR: Amazing five year old kid. - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=uysU7cTgk5c&feature=related



    sakra ale sla bych se projit po sipkach.. :) v dobe ddr manie jsme v praci dali do posilky komp a nejake podlozky, doporucuju vsem kdo maji sefa pristupneho podporovat psychicke zdravi zamestnancu. v bytech to moc nejde, protoze se hodne dupe nez hrac dosahne elegance
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HELA: ddr je genialni ... nez mi artroza pokrocila natolik ze sipky neumi vymlatit cokoliv jineho z hlavy, taky mne to fakt bavilo :)

    Cowgirls - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Ci5JzndlMa0
    PIZI
    PIZI --- ---
    Pro mě je součástí meditace to, že se mysl učí něco dělat. Nebo naopak nedělat. Když me nemyslet přinutí řízení, nebo prostě nutnost koncentrovat se na něco, tak podle mě tím tu schopnost nemyslet moc netrénuju. Je to jako bych nechal činku zvedat někým jiným. Ano zvedá to činku, ale má schopnost zvedat činku se tím neposiluje. Meditace formou řídím auto může přinášet pozitiva z toho že si mozek odpočine pobytem v zóně, ale nepřináší plný užitek, který získám tím, že do zóny dostanu mozek přímo mozkem a ne vnějším tlakem.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JARAX: jj, ruzne bojove sporty na vyssim levelu, boj s mecem apod - vypadnes z koncentrace=smrt.
    JARAX
    JARAX --- ---
    CONTINUITY: Mimochodem s tím řízením nejsi sama, největší ticho mysli zažívám na závodním okruhu na motorce. Tam koncentrace na přežití dosahuje maximální hodnoty a pro ostatní myšlenky opravdu není žádné místo :)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    HELA: Pro mě je meditací psát.

    A co se koncentrace týče, dobrý hukot zažívám v našem minisboru (6 bab a sbormistryně). Neuletět na svém hlase a nezpívat moc potichu. Počítat rytmus (horor!). Sledovat sborvedoucí. Přiladit se k ostatním a k houslím. Ignorovat falešné tóny a pokračovat. Nezakuckat se. Nadechnout se včas. Vyslovit koncovku. Udržet tón na pět dob, nese ostatní hlasy. U výšek přejít plynule do vyššího rejstříku. U hloubek nemutovat. Poslouchat se. Když to zvořu, vrátit se do melodie. Nerozsypat se, když sborvedoucí rupnou nervy. Zapomenout na hádku doma a zítřejší zkoušku z dějin.
    Napřed to zní jako kakofonie. Pak se kakofonie objevují v místech, kde nám mozek nebere strukturu melodie. Stokrát omíláme jeden takt a nic. Nervy. A pak nám to najednou dojde, to, že ta pauza musí být delší, a melodie se usadí. A sálem zní akord, na kterém by člověk uletěl. Což samozřejmě NESMÍ, protože jinak by to celé zkazil.

    Podobné je to u simultánního tlumočení, ale tam je člověk v kabině sám a musí stíhat. A vydržet ten stres. Být co nejpřesnější, nenechat se rozhodit nemožností být tak přesný, jak touží. A když se objeví chyba, nepřestat, zůstat v klidu, jít dál, protože pauza by zrušila celý text. Naštěstí jsem z obliga, koreanisti simultánně tlumočí pouze pokud zešíleli, nebo pokud nám dají šílenou zálohu. Nevratnou.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Trošku jiné téma, když už tu jsem

    V novým Reflexu je super rozhovor s MUDr. Hnízdilem, velice doporučuju.

    Fakt vzácně příčetnej člověk.
    IMHO velmi přesně tam pojmenovává problémy naší společnosti, je tam jeden ostaveček, kterej vystihuje podstatu ve 3 větách...
    Bohužel redaktor to moc nepobral, je tam přesně vidět fenomén popření - na to podstatné vůbec nereaguje, hned vypne a obrátí konverzaci k nesmyslné otázce, jestli chce Dr. Hnízdil do politiky. Na což mu tento alespoň tento hezky jadrně odpoví :)
    HELA
    HELA --- ---
    CONTINUITY: aha, říkala jsem si, že by se bubnování asi mohlo používat, ale jsem nevzdělaná:)
    A u té hry má zas člověk plnou hlavu šipek, to možná trochu potenciální meditační hodnotu snižuje:) ale chvilkové zamyšlení se tam projeví ještě víc než u toho bubnování, dá se to docela přesně sledovat.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HELA: :o) tak bubnování je naprostá meditační klasika :o)...a ta hra zas zní jako meditační novinka :))
    HELA
    HELA --- ---
    CONTINUITY: už delší dobu mě napadá, že meditaci je možná trošku podobné i bubnování, kdy se člověk snaží udržet rytmus, a taky DDR (japonská skákací hra, kdy na obrazovce rychle běží různě orientované šipky a člověk se snaží na podložce na zemi nohama strefit do stejných) - jak se u toho začne myslet, tak to člověk začne kazit, každé ulítnutí se okamžitě projeví:)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CONTINUITY: Jj řízení je masakr.
    A nevím jak dlouho řídíš, ale bude se to spíš zlepšovat.
    Mě jednou dorovnal otec, když mi v 17 vysvětloval před tím než sem šel do autoškoly, jak to řízení reálně funguje. Jako jedna noha nahoru zatímco druhá dolů, řazení apod.. Jelikož se, těžce netechnickej typ, tak mě to docela vyděsilo. A k tomu pak dodal, že on, jelikož ten řidičák má 30 let, už to všechno dělá úplně automaticky. Dneska mám řidičák skoro deset let, dělám to taky automaticky, a myšlení v nemyšlení je to furt super,)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    _BENNY: Já mám tu zkušenost, že hry jsou strašné pohlcovače pozornosti. Nepochybně trénuješ nějaké schopnosti, ale myslím, že jiné, než užitím meditačních technik. Tedy - pokud se při hraní snažíš zůstávat bděle přítomný a je to pro tebe v té činnosti stěžejní, tak potom to (za mě) je meditace. A to platí i u dalších činností.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Nemůžu posoudit, nemám zkušenost.

    Přijde mi, že jsou dvě možnosti, jak to může být...

    Jedna: že může, že člověk je tam v té koncentraci plně přítomen....
    .....a druhá: že si ujíždí do fantazijního světa, kde naopak ve svém těle a své realitě není přítomen vůbec, a to si myslím, že je opak meditace....
    Tipla bych, že možné je obojí, nebo něco mezi, jak u koho, jak kdy, jak co hraje....

    To druhé vyvozuju ze své zkušenosti s ponořením do fantazijních světů a žití příběhů v nich....fajn vyplnění času, kdy nešlo dělat nic moc jiného....ale jakmile už by šlo, zjistila jsem, že je to past, že to zapomínání na sebe tady a v tomhle těle mě fakt nikam neposouvá....
    ale to je teoretizování člověka co neví, docela by mě zajímalo, jak to cítí ti kdo tohle mají jako významnou součást své reality...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: tak me v souvisosti s tim rizenim napada... muze byt meditaci i hrani pocitacovych her? :) princip je vlastne podobny, smyslova koncentrace.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    F0N: :)

    To je hezoučká definice :)
    U zmíněného AYP, formy meditace, která mi několik let hodně moc dávala, je výslovně v základním návodu, že meditováním se člověk pročišťuje od všelikého energetického, karmického a jiného bordelu, ale NEPOTŘEBUJE ho přitom konkrétně identifikovat. Což mi přijde super, protože toho rozmanitého bordelu je tolik, že v jeho analýze by se člověk akorát utopil (jak jsem se naučila pokusama s chozením k psychologovi;) Takových metod je víc samozřejmě, vlastně všechny, které pracují nějak přímo s tělem a energií, spíše než s pitváním mysli....pak se věci uvolňují samy a člověk si spíš zpětně všimne, že se něco změnilo, než že by to "dělal"....
    --------------
    A teď, malinko offtopic, mně přijde, že pro mně je momentálně nejefektivnější meditace řízení auta. (čímž tedy nic proti jiným formám, které dělám dál taky ;)

    Protože myšlenky, hlavně takové ty zacyklené úporné myšlenky, na které se moje mysl specializuje, přitom fakt ruší. A to si teda fakt rozmyslím, myslet ;-D, když jde bezprostředně o život, můj i dalších lidí. A díky tomu je nějak daleko snadnější se jich pustit a tu mysl vyprázdnit, než při sezení v meditaci, kde to přinejmenším vypadá, že tak akutně o život nejde....

    Předpokládám, že časem, se zvýšenou automatizací té činnosti a té specifické formy pozornosti, co vyžaduje, už to nebude tolik fungovat, ale zatím si to docela užívám.

    A dá se na tom tedy hodně pozorovat, co to zbytečné myšlení s člověkem dělá, v té rychlosti je to všecko vidět hned ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam