• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    HELA: no placeny a v kladne je asi showstopper. ja k tomu svymu chodila asi ctyri mesice pak jsem to vzdala... predstava ze bych mela jich vyzkouset nekolik a kazdymu znova vypravet svuj pribeh mi prijde silne neprijemna.... holt jsem ochotna delat jenom to co bude prinaset nejakej prinos relativne od zacatku....
    HELA
    HELA --- ---
    FRONEMA: záleží na terapeutovi, já jich vyzkoušela během asi sedmi let opravdu hodně, co mi byli k ničemu nebo skoro k ničemu, než jsem našla někoho, kdo mi sedl a dokáže pomoct... Nejsem si jistá, jestli nemá plno, ale můžu dát kontakt, kdyžtak pošta. Je sice placený a na Kladně, ale je vážně dobrý.
    Každopádně držím palce, vím, že s tím bojovat jednoduchý není:)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    HELA: nj ja chvili terapii zkousela a prislo mi to pomerne k nicemu... ale je mozn ze jsem si s tim terapeutem nesedla.... ted premyslim ze bych se k tomu mozna vratila, ale nevim... chtelo by to doporucit nekoho dobryho. musela bych sebrat nejaky odhodlani..... neni to jednoduchy...
    HELA
    HELA --- ---
    FRONEMA: nevím, jak je to u těch depresí, co jsou fakt způsobené čistě chemickou nerovnováhou v mozku, ale podle mě je většina depresí a podobných svinstev způsobených hluboko zažranými negativními způsoby myšlení a citovými zraněními, co si s sebou člověk v životě táhne, a práce s myslí a podobně má pak právě mnohem větší šanci pomoct, než antidepresiva. Ale je dobré, když má člověk osvíceného terapeuta, který mu pomůže se v tom bordelu vyznat, uvědomovat si (protože člověk má často tam, kde má největší problémy, slepá místa, která sám před sebou schovává, jak to moc bolí, a je asi sktro nemožné to prohlédnout bez pomoci zvenčí) a najít způsoby, jak se k věcem stavět jinak... Mluvím z vlastní zkušenosti s obojím:)
    F0N
    F0N --- ---
    EVA_: klido pido si ten stav neprezivam, ale neodmietam a ked odmietam tak vidim aj to odmietanie. Pozri vsetci tu rozpravame o neulpivani, neviazani sa na atd atd, ale priama prax je presne toto - proste teraz sa citim takto - viem stym byt? Neutekat od toho? Proste to nechat tak ako to je.


    RAVNOS: ja by som si k tomu pustil karmina burana a poriadne si tu dramu uzil
    Carl Orff: Carmina Burana - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=QEllLECo4OM
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: nebo svym blizkym proste po prichodu domu rict - nehnevejte se decka a vazena manzelko, ja jsem dneska zbity jak pes, jdu se ni na chvilku lehnout, za pul hodky se vam budu venovat. a pokud to nepomuze, proste zakurvovat a poslat je vsechny do prdele z duvodu, ze jsem unaveny, protoze tohle nevidim jako situaci, kdy by mel jeste clovek nejak ustupovat. zivitel rodiny ma sve povinnosti, ale take sva prava (moje babina mi rikala, ze kdyz byla jeste decko a bylo na obed maso, tak dostal jeji tata a ostatni jenom kdyz zbylo). zena by v tomhle konkretnim pripade mela mit trochu pochopeni. nechat si srat na hlavu jen proto, ze je to slunickove, nebyva vzdy nejlepsi reseni. jakoze pisu tohle, kdyz neznam konkretni souvislosti u vas, tak to berte s nadhledem. ale ja kdyz jsem unaveny, tak si jdu lehnout, a naopak, kdyz se zena neciti, tak ji doporucim totez. a decka? ty do toho nemaji co mluvit. na ty se dostane az ve druhe rade. a na psa ve treti. a pokud s tim maji problem tak decka uzemnim (mohou se jit misto vecere, na kterou jsem dneska vydelaval, napast) a psa sezeru! proste priznat slabost - jsem unaveny, nezvladam priliv pozornosti a emoci, kteryma me zahrnujete, nezvladam plnit vase ocekavani. je to blbe, ale nevim jak to jinak udelat nez se na chvilku zasit a vzchopit se..
    EVA_
    EVA_ --- ---
    F0N: Tyjo, s tím odporem je to zvláštní. Já kdysi meditovala, vlítla jsem do jakéhosi "stavu", ze kterého se nějak nedalo dostat rozumně zpátky na zem, požádala jsem o ukončení a ono to fakt skončilo; byl to opravdu "jiný stav", já to ale netušila, takže když to skončilo, přesahovala ta bolest meze únosnosti. Před pár týdny jsem si uvědomila, že k tomu "stavu" a spiritualitě vůbec mám odpor, pomalu se z toho hroutím a Ty si tu klíďo píďo píšeš, že když máš k něčemu odpor, tak tím víc prožíváš ten stav. Tohle kdyby fungovalo všeobecně, teda i u mě, tak svítím, jak žárovka.:-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: ano. neni ztiseni jako ztiseni. jeden klid je takovy spavy, tupy - ten nerozvijet. spravny stav je lehky, a spojen s jistym povznesenim a radostivosti - ta se ma az tlumit (prechod z druheho do tretiho vnoru v buddhismu). ale musi byt co tlumit.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KUATO: A můžeš být zachmuřený, když jsi ¨"vyprázdněný", když je mysl ztišená?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RAVNOS: pokud to mas takhle kontextovy (zuris ze zklamani ze neprisel klid po navratu dom ale dalsi zatez), tak mi pripada nejpraktictejsi vyresit ten kontext - nejdi rovnou dom, ale sedni si pred barakem na 20 minut na lavicku a proved nejake relaxace ktere ti funguji... proste doprej si ten klid aby az vejdes do dveri kde na tebe zena upenlive ceka aby mohla vylit zase svou frustraci, tak jsi ji mohl byt k dispozici a tu srazku preklenout.
    PIZI
    PIZI --- ---
    RAVNOS: Já jsem flegmoš, takže osobní zkušenost nemám, ale četl jsem radu soustředit se na ten okamžik mezi podnětem a reakcí na něj. Zprvu ho jen hledat, že tam je. A čím více se na něj člověk soustřeďuje, tím delší se zdá být a je v něm čas svou reakci zvolit a nevzít hned tu první.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: tady jsem se dotkl jedne veci a nedotahl ji do konce - bezne meditace se snazi o ztiseni - vyprazdneni mysli jako by clovek byl jen nezivotny kus masa a na nem sud se smetim, ktere se da vysypat a mit tak ten sud prazdny. ale prakticky cela nase bytost je spis soustava akumulacnich nadrzi, ktere kazda ma svuj naboj/ton/teplotu a tohle vyzaruje a timto svym vyzarovanim deformuje vnimani a reakce daneho jedince, ale i reakce sveta okolo na daneho jedince. vyprazdnovani mysli podle me nestaci na promenu bytosti, protoze clovek proste nektere veci nevidi - neprijde mu, ze je zachmureny, je to pro nej normalni stav, kdezto kdyz si prida aspon neco jako vnitrni usmev, rozvijeni spokojenosti.. tak je to jen jednoducha modifikace puvodni verze meditace a zaroven ma dalekosahle dopady na celou bytost (soustavu).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KUATO: ja nemam nejakou svoji konkretni diagnou, deprese tomu rikam pro zjednoduseni, spis bych se tipla na nejakou dysthymii nebo ci co, proste me ovladne cas od casu zoufalstvi ze je vsechno spatne, ze ja jsem absolutne nemozna a neschopna a to mi slape po hlave. kdysi jsem brala prasky, ktere fungovali tak castecne, tedka jsem to dlouho prehulovala coz fungovalo az na vedlejsi ucinky dobre (a jak pisu nevylucuji ze se k tomu nevratim, spis me zajimaji dlasi cesty) psychozu tak jak ji chapu z internetovych zdroju imho nemam.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    F0N: no... nebranit tomu mi prijde jako nesmysl, to bych byla extremne destruktivni k sobe i okoli. nejaky zpusob drzeni se zkratka uz beru jako uplne prirozeny, ze vlastne ani nevim jak by to vypadalo to uplne pustit... kazdopadne by to zahrnovalo hodne vydirani okoli a ublizovani sama sobe, nic co bych chtela testovat.
    YMLADRIS: tak ja se sice ptam kvuli sobe (a blizkym) ale zajima me to i vseobecne... koneckoncu existuje nezanedbatelna skupina lidi kteri veri ze i dejme tomu rakovina se da resit nejakou psychickou praci, proc by to pak nemelo jit i u deprese, kde je to s cim se musi pohnout fyzicky neporovnatelne mensi? (nador vs. nejaky serotoninovy senzory ci co) Zajima me jak se na to divaji ruzne myslenkove systemy...

    muj svetsky prostredek bylo(je) to huleni, behem toho tydne jsem mela takovouhle "depresivni" krizi jednou, a v zasade jsem probrecela vecer a potrapila jsem tim muze ktery mi u toho asistoval.. coz rozhodne neni idealni, ale zase pocit ze se to da prezit je fajn. otazka je jestli to stoji za to spotrebovavani energie nekoho jineho, k tomu mam pomerne silnej odpor.

    no nevim, vlastne tady nemam zadny nazor jen se mi to chce pitvat, doufam ze je to ok
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRONEMA: teoreticky to jde. problem je, ze abys to dokazala, tak uz musis mit nemalou schopnost abstrakce/oddeleni Sebe/Pozorovatele od prozitkovych stavu, coz pro necviceneho neni v takovych chvilich prakticky mozne - je prilis ztotoznen se svoji roli. osobne bych doporucil v dobrych chvilich, kdyz je clovek bdely, aby zaroven cvicil rozvijeni dobrych pocitovych stavu. jak si na ne zvykne, tak zneklidni uz kdyz se vytrati a snadneji se zase pripomene. proste nahradit spoustu myslenek a prozitkovych stavu soustredenim na jeden a ten pak potlacit (patanzali v praxi). nepochopil jsem jen, jestli se ptas na "psychiatricke stavy" u jinak normalniho cloveka, nebo u cloveka, ktery uz ma psychozu notne rozjetou. v druhym pripade nevim, s nikym takovym jsem nikdy nepracoval a muze byt, ze takovi lide uz vubec nemaji dispozice pro nejakou vnitrni praci.
    F0N
    F0N --- ---
    FRONEMA: tak sa nesnaz - ono to tu uz je ty stym nic neurobis - moja skusenost je taka, ze ked pride nejaky stav ktory nechcem - cim viac sa mu branim tym vacsi odpor vznika tym sa ten stav javi ako skutocnejsi tym ho viac prezivam. Proste to nechat tak (ako chytat oblaky na oblohe? )

    Vesmir preziva cez toto telo prave toto - je to iba odlesk nic viac. (pozri na ruky alebo co :D )
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FRONEMA: no to bych presne taky rada vedela...

    obecne si myslim, ze my zacatecnici nemame jinou sanci nez fakt seriozne trenovat svou mysl k tomu aby videla podstatu sama sebe a tudiz mohla "to tak nebrat". Je to jako nejakej sval.. lidi to maji do ruzne miry atrofovany, nekdo dokaze byt uvolneny v tom, co je, sam od sebe, nekdo vubec. Opakovani/praxe vytvari pattern jako jakakoliv jina repetitivni cinnost ... analogie s tim rizenim auta: zacatecnik zvlada jednodussi situace, zkuseny jezdec vybere mnohem vic, ale k cemu je zacatecnikovi takova informace, kdyz neni vyjezden a riti se po ledu do svodidla. Pricemz kazdej ma asi i jinou kapacitu (jak moc narocne psychiatricke stavy by jeho mysl byla schopna zvladat kdyz by ji natrenoval), coz taky nevis, jak na to jsi.

    Osobne delam oboji: trik s bezusilnym spocivanim v pritomnosti mi pripada jako naprosto zasadni vynalez, totalni odpoved, hodne na to verim a zkousim to "kdykoliv je to mozne". Formalne, neformalne, .. ne jen kdyz je mi blbe.

    Ale, kdyz mam nejaky stav kdy aport/touha aby se delo neco jineho je moc silny (ani to nemusi byt psychiatrickej stav) tak nevaham pouzit i jakykoliv "svetsky" prostredek k nabyti zas nejake rovnovahy, neberu to nejak rigorozne. Trpet nema vyznam. Postupne, s laskou. Prijde mi ze se zmensuje sortiment situaci, ktere mne dokazou fakt rozhodit; na druhou mene optimistickou notecku si ale i myslim, ze prirozene tendence lidi (teda aspon mne; zdravim Piziho) je pohybovat se na hrane .. clovek uz neco zvlada v tom zivote, tak zas se konfrontuje s nejakymi dalsimi vyzvami, zase to boli a desi atd. Je to vecny boj.

    Ale poradnou "psychiatrickou" dignozu nemam :) takze .. tezko rict.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    F0N: zalezi jak moc je slackline napnuta...

    no ja na to nelezu, cituju jen typka co nekde psal kdyz mu lidi nadavali ze ma death wish

    tady je to kdyztak videt - jak ztrati balanc, jako by schvalne spadne

    Dean Potter: Highline Catch - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=C6MtzvQ5hZ8


    beru to jako hezkou ukazku prekonatelnosti ruznych nasich omezeni..
    F0N
    F0N --- ---
    YMLADRIS: no ono je to dost sileny, lebo ta lajna ti lieta hore-dole a do stran, pruznost to ma jak trampolina. Schvalne skus sa postavit na jednu nohu a zavriet oci a kolko tak vydrzis stat - kedze pod sebou mas priepast, nemas opticky bod podla ktoreho sa orientujes, takze pozeras na koniec lana a v podstate ides naslepo. Myslim, ze ist stym na to lano, co ked spadnem je isty fail.

    Ale na koncentraciu mega - chyba sa nepripusta (castanedovska bezchybnost? :) )
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    zajimal by me vas nazor na jendu vec. snazim se poruznu praktikovat takoveto uvedomovani si pritomneho okamziku, neocekavani, nehodnoceni a podobne postupy kdyz je mi nedobre. myslite si ze podobne veci maji sanci na uspech i v "psychiatrickych stavech"? (mysleno neco smerem do deprese) jsou vubec "psychiatricke stavy"? nebo je to jen prirozenej konec moznosti jak se citit? kdyz je mi dobre tak to zni tak jednoduse, staci si ty pocity "tak nebrat" ale kdyz na to prijde tak mam pocit ze mi nekdo kompletne sebral rizeni a rikam si ze je to vlastne jen chemie v mozku a na tu muze byt sebevetsi odhodlani kratky....

    zajima me vas nazor protoze uz jste mi rekli spoustu zajimavych veci. pokud je to tady OT, poradte kam se presunout a ja se rada presunu
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    CONTINUITY: To je imho otázka. Ono udržení rytmu se záhy stává automatismem a člověk do toho může tak polovědomě plácat a v hlavě mít jak v úle. To mluvím z vlastní zkušenosti. To že to má ohromný potenciál o tom se vůbec nehodlám přít. Jen aby to neznělo, že když člověk bubnuje tak nutně i medituje. To si myslím, že tak není. Aneb když dva dělají totéž, není to totéž. Ta vnější akivita (např. sezení v lotosu) kolikrát nic nevypovídá, i když některé "aktivity" značně zvyšují šance. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam