• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RAVNOS: pokud to mas takhle kontextovy (zuris ze zklamani ze neprisel klid po navratu dom ale dalsi zatez), tak mi pripada nejpraktictejsi vyresit ten kontext - nejdi rovnou dom, ale sedni si pred barakem na 20 minut na lavicku a proved nejake relaxace ktere ti funguji... proste doprej si ten klid aby az vejdes do dveri kde na tebe zena upenlive ceka aby mohla vylit zase svou frustraci, tak jsi ji mohl byt k dispozici a tu srazku preklenout.
    PIZI
    PIZI --- ---
    RAVNOS: Já jsem flegmoš, takže osobní zkušenost nemám, ale četl jsem radu soustředit se na ten okamžik mezi podnětem a reakcí na něj. Zprvu ho jen hledat, že tam je. A čím více se na něj člověk soustřeďuje, tím delší se zdá být a je v něm čas svou reakci zvolit a nevzít hned tu první.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: tady jsem se dotkl jedne veci a nedotahl ji do konce - bezne meditace se snazi o ztiseni - vyprazdneni mysli jako by clovek byl jen nezivotny kus masa a na nem sud se smetim, ktere se da vysypat a mit tak ten sud prazdny. ale prakticky cela nase bytost je spis soustava akumulacnich nadrzi, ktere kazda ma svuj naboj/ton/teplotu a tohle vyzaruje a timto svym vyzarovanim deformuje vnimani a reakce daneho jedince, ale i reakce sveta okolo na daneho jedince. vyprazdnovani mysli podle me nestaci na promenu bytosti, protoze clovek proste nektere veci nevidi - neprijde mu, ze je zachmureny, je to pro nej normalni stav, kdezto kdyz si prida aspon neco jako vnitrni usmev, rozvijeni spokojenosti.. tak je to jen jednoducha modifikace puvodni verze meditace a zaroven ma dalekosahle dopady na celou bytost (soustavu).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KUATO: ja nemam nejakou svoji konkretni diagnou, deprese tomu rikam pro zjednoduseni, spis bych se tipla na nejakou dysthymii nebo ci co, proste me ovladne cas od casu zoufalstvi ze je vsechno spatne, ze ja jsem absolutne nemozna a neschopna a to mi slape po hlave. kdysi jsem brala prasky, ktere fungovali tak castecne, tedka jsem to dlouho prehulovala coz fungovalo az na vedlejsi ucinky dobre (a jak pisu nevylucuji ze se k tomu nevratim, spis me zajimaji dlasi cesty) psychozu tak jak ji chapu z internetovych zdroju imho nemam.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    F0N: no... nebranit tomu mi prijde jako nesmysl, to bych byla extremne destruktivni k sobe i okoli. nejaky zpusob drzeni se zkratka uz beru jako uplne prirozeny, ze vlastne ani nevim jak by to vypadalo to uplne pustit... kazdopadne by to zahrnovalo hodne vydirani okoli a ublizovani sama sobe, nic co bych chtela testovat.
    YMLADRIS: tak ja se sice ptam kvuli sobe (a blizkym) ale zajima me to i vseobecne... koneckoncu existuje nezanedbatelna skupina lidi kteri veri ze i dejme tomu rakovina se da resit nejakou psychickou praci, proc by to pak nemelo jit i u deprese, kde je to s cim se musi pohnout fyzicky neporovnatelne mensi? (nador vs. nejaky serotoninovy senzory ci co) Zajima me jak se na to divaji ruzne myslenkove systemy...

    muj svetsky prostredek bylo(je) to huleni, behem toho tydne jsem mela takovouhle "depresivni" krizi jednou, a v zasade jsem probrecela vecer a potrapila jsem tim muze ktery mi u toho asistoval.. coz rozhodne neni idealni, ale zase pocit ze se to da prezit je fajn. otazka je jestli to stoji za to spotrebovavani energie nekoho jineho, k tomu mam pomerne silnej odpor.

    no nevim, vlastne tady nemam zadny nazor jen se mi to chce pitvat, doufam ze je to ok
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRONEMA: teoreticky to jde. problem je, ze abys to dokazala, tak uz musis mit nemalou schopnost abstrakce/oddeleni Sebe/Pozorovatele od prozitkovych stavu, coz pro necviceneho neni v takovych chvilich prakticky mozne - je prilis ztotoznen se svoji roli. osobne bych doporucil v dobrych chvilich, kdyz je clovek bdely, aby zaroven cvicil rozvijeni dobrych pocitovych stavu. jak si na ne zvykne, tak zneklidni uz kdyz se vytrati a snadneji se zase pripomene. proste nahradit spoustu myslenek a prozitkovych stavu soustredenim na jeden a ten pak potlacit (patanzali v praxi). nepochopil jsem jen, jestli se ptas na "psychiatricke stavy" u jinak normalniho cloveka, nebo u cloveka, ktery uz ma psychozu notne rozjetou. v druhym pripade nevim, s nikym takovym jsem nikdy nepracoval a muze byt, ze takovi lide uz vubec nemaji dispozice pro nejakou vnitrni praci.
    F0N
    F0N --- ---
    FRONEMA: tak sa nesnaz - ono to tu uz je ty stym nic neurobis - moja skusenost je taka, ze ked pride nejaky stav ktory nechcem - cim viac sa mu branim tym vacsi odpor vznika tym sa ten stav javi ako skutocnejsi tym ho viac prezivam. Proste to nechat tak (ako chytat oblaky na oblohe? )

    Vesmir preziva cez toto telo prave toto - je to iba odlesk nic viac. (pozri na ruky alebo co :D )
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FRONEMA: no to bych presne taky rada vedela...

    obecne si myslim, ze my zacatecnici nemame jinou sanci nez fakt seriozne trenovat svou mysl k tomu aby videla podstatu sama sebe a tudiz mohla "to tak nebrat". Je to jako nejakej sval.. lidi to maji do ruzne miry atrofovany, nekdo dokaze byt uvolneny v tom, co je, sam od sebe, nekdo vubec. Opakovani/praxe vytvari pattern jako jakakoliv jina repetitivni cinnost ... analogie s tim rizenim auta: zacatecnik zvlada jednodussi situace, zkuseny jezdec vybere mnohem vic, ale k cemu je zacatecnikovi takova informace, kdyz neni vyjezden a riti se po ledu do svodidla. Pricemz kazdej ma asi i jinou kapacitu (jak moc narocne psychiatricke stavy by jeho mysl byla schopna zvladat kdyz by ji natrenoval), coz taky nevis, jak na to jsi.

    Osobne delam oboji: trik s bezusilnym spocivanim v pritomnosti mi pripada jako naprosto zasadni vynalez, totalni odpoved, hodne na to verim a zkousim to "kdykoliv je to mozne". Formalne, neformalne, .. ne jen kdyz je mi blbe.

    Ale, kdyz mam nejaky stav kdy aport/touha aby se delo neco jineho je moc silny (ani to nemusi byt psychiatrickej stav) tak nevaham pouzit i jakykoliv "svetsky" prostredek k nabyti zas nejake rovnovahy, neberu to nejak rigorozne. Trpet nema vyznam. Postupne, s laskou. Prijde mi ze se zmensuje sortiment situaci, ktere mne dokazou fakt rozhodit; na druhou mene optimistickou notecku si ale i myslim, ze prirozene tendence lidi (teda aspon mne; zdravim Piziho) je pohybovat se na hrane .. clovek uz neco zvlada v tom zivote, tak zas se konfrontuje s nejakymi dalsimi vyzvami, zase to boli a desi atd. Je to vecny boj.

    Ale poradnou "psychiatrickou" dignozu nemam :) takze .. tezko rict.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    F0N: zalezi jak moc je slackline napnuta...

    no ja na to nelezu, cituju jen typka co nekde psal kdyz mu lidi nadavali ze ma death wish

    tady je to kdyztak videt - jak ztrati balanc, jako by schvalne spadne

    Dean Potter: Highline Catch - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=C6MtzvQ5hZ8


    beru to jako hezkou ukazku prekonatelnosti ruznych nasich omezeni..
    F0N
    F0N --- ---
    YMLADRIS: no ono je to dost sileny, lebo ta lajna ti lieta hore-dole a do stran, pruznost to ma jak trampolina. Schvalne skus sa postavit na jednu nohu a zavriet oci a kolko tak vydrzis stat - kedze pod sebou mas priepast, nemas opticky bod podla ktoreho sa orientujes, takze pozeras na koniec lana a v podstate ides naslepo. Myslim, ze ist stym na to lano, co ked spadnem je isty fail.

    Ale na koncentraciu mega - chyba sa nepripusta (castanedovska bezchybnost? :) )
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    zajimal by me vas nazor na jendu vec. snazim se poruznu praktikovat takoveto uvedomovani si pritomneho okamziku, neocekavani, nehodnoceni a podobne postupy kdyz je mi nedobre. myslite si ze podobne veci maji sanci na uspech i v "psychiatrickych stavech"? (mysleno neco smerem do deprese) jsou vubec "psychiatricke stavy"? nebo je to jen prirozenej konec moznosti jak se citit? kdyz je mi dobre tak to zni tak jednoduse, staci si ty pocity "tak nebrat" ale kdyz na to prijde tak mam pocit ze mi nekdo kompletne sebral rizeni a rikam si ze je to vlastne jen chemie v mozku a na tu muze byt sebevetsi odhodlani kratky....

    zajima me vas nazor protoze uz jste mi rekli spoustu zajimavych veci. pokud je to tady OT, poradte kam se presunout a ja se rada presunu
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    CONTINUITY: To je imho otázka. Ono udržení rytmu se záhy stává automatismem a člověk do toho může tak polovědomě plácat a v hlavě mít jak v úle. To mluvím z vlastní zkušenosti. To že to má ohromný potenciál o tom se vůbec nehodlám přít. Jen aby to neznělo, že když člověk bubnuje tak nutně i medituje. To si myslím, že tak není. Aneb když dva dělají totéž, není to totéž. Ta vnější akivita (např. sezení v lotosu) kolikrát nic nevypovídá, i když některé "aktivity" značně zvyšují šance. :)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    btw rizeni v JAR by vas naucilo panecku jinejm trikum:) jatka
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    yml: zdravim splutrpici.

    ad meditace - resim to porad pac musim. silim atd, navic zkoumam Hindus v jar a hajim to v rajchu, tedy silim na kvadrat. akutne potrebuju vyprazdnovat mysl, ktera je tak rozjeta ze nejenze ja to nestiham sledovat a umyslet natoz promyslet, saha si to na my telo, ktery uz taky mladsi nebude a hlevne bez nej toho moc nebude.

    tak se nutim silou -a nekdy takovou ze sebou i svihnu -zastavit to mysleni, znate to (kdo ne at je rad). aplikuju ted chozeni a om siva, neni to zadna velka spasa, ale alespon zakladne to funguje.

    ale co mam fakt nejradsi je pri strelbe, ten moment nez se vystreli, je zacileno, je to totalni klid a napojeni pres jeden bod na vsechno, a jde tim bejt a zaroven mit svuj ramec, no, nechci to moc romanticky okecavat, .... kazdopadne je to asi jedina vec, co mi funguje univerzalne, vzdycky. mam takovych technik xzy ale IMHO celej ten zbytek je kontext senzitivni...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PAULMUADDIB: ja jezdim mimimalne.. tak jednou dvakrat za mesic... a je pravda ze ne vzdycky je to tak dobry pocit, nekdy byvam i nervozni... ale asi bych to videla ze na ten pozitivni vliv je tam dulezita ta kombinace toho ze je to potreba, ze se na to musim soustredit a ze to z vetsiny zvladam....
    prusvih je kdyz se stane necekanyho, mam pocit ze jsem to zkazila a pak mam tendenci bejt uplne nepouzitelna. najednou mam pocit ze vlastne nevim jak se to auto ovlada, jak fungujou znacky a pomalu na ktery strane silnice mam jet...

    jinak u nas byl dlouhej problem s navigaci, mi muzi nemaji ani jeden ridicak a kdyz nekam naviguji podle mapy tak to byli instatni konflikty, ja mela pocit ze hlasi kam je potreba jet dycky hrozne pozde a oni zas ze moc vysiluju... porizeni navigace nas zachranilo pred jistou pohromou :)

    a posledni dobra zprava pro ty co me tu pred par tydny pitvali... hlasim osmy nehulici den :) nemam ambice prestat navzdycky, ale tak nejak mi to konecne spravne seplo ze je to zbytecny bejt zhulena 24/7... byly nejaky krize, ale v zasade to jde. a vzhledem k tomu, ze zdejsi rozhovor tomu pomohl tak vam chci podekovat :) druhy hlavni vliv bylo cteni Zen ktere behali s vlky, kdyby to tu nahodou jeste nekdo neznal tak doporucuji.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    FRONEMA: Řízení je dobrá metoda i ke zklidnění a odpouštění. Já byl dřív dost horká hlava, kokoty na silnicích jsem se snažil „vychovávat“ troubením a světly (ale zase jsem nebyl úplný Trpišovský :-)). Najezdím tak 8.000 měsíčně, což je docela dost, hlavně D1. Tam o kokoty není nouze. Teď praktikuju „vytrhávání baobabů“ z malého prince – když mě někdo hodně ohrozí (třeba náklaďák mi to tam v kopci pošle doleva v 90, zatímco já za ním 20 m brzdím ze 150, tak si jen říkám „vytrhávám baobab, odpouštím ti, mám tě rád, prosím odpusť mi,...), prostě klasické hooponopono říznuté malým princem, a dál se mu nevjenuju, a ty pocity jsou úžasné. Projet 5 krát týdně D1 tam azpět a nenasrat se považuju za master level sebeovládání :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    k te totalni koncentraci mam rada jeste tohle videjko

    Extreme Highliner - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=uaqlM7W1HNI


    (neni to tak sileny jak to vypada, protoze typek si je jistej ze kdyz spadne, chytne tu slackline a odruckuje po ni pryc)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja se pridavam k fanouskum rizeni... takovej klid a jasnej ucel v hlave.... hodilo by se mi to i jinde :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DDR: Amazing five year old kid. - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=uysU7cTgk5c&feature=related



    sakra ale sla bych se projit po sipkach.. :) v dobe ddr manie jsme v praci dali do posilky komp a nejake podlozky, doporucuju vsem kdo maji sefa pristupneho podporovat psychicke zdravi zamestnancu. v bytech to moc nejde, protoze se hodne dupe nez hrac dosahne elegance
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HELA: ddr je genialni ... nez mi artroza pokrocila natolik ze sipky neumi vymlatit cokoliv jineho z hlavy, taky mne to fakt bavilo :)

    Cowgirls - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Ci5JzndlMa0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam