FRONEMA: no to bych presne taky rada vedela...
obecne si myslim, ze my zacatecnici nemame jinou sanci nez fakt seriozne trenovat svou mysl k tomu aby videla podstatu sama sebe a tudiz mohla "to tak nebrat". Je to jako nejakej sval.. lidi to maji do ruzne miry atrofovany, nekdo dokaze byt uvolneny v tom, co je, sam od sebe, nekdo vubec. Opakovani/praxe vytvari pattern jako jakakoliv jina repetitivni cinnost ... analogie s tim rizenim auta: zacatecnik zvlada jednodussi situace, zkuseny jezdec vybere mnohem vic, ale k cemu je zacatecnikovi takova informace, kdyz neni vyjezden a riti se po ledu do svodidla. Pricemz kazdej ma asi i jinou kapacitu (jak moc narocne psychiatricke stavy by jeho mysl byla schopna zvladat kdyz by ji natrenoval), coz taky nevis, jak na to jsi.
Osobne delam oboji: trik s bezusilnym spocivanim v pritomnosti mi pripada jako naprosto zasadni vynalez, totalni odpoved, hodne na to verim a zkousim to "kdykoliv je to mozne". Formalne, neformalne, .. ne jen kdyz je mi blbe.
Ale, kdyz mam nejaky stav kdy aport/touha aby se delo neco jineho je moc silny (ani to nemusi byt psychiatrickej stav) tak nevaham pouzit i jakykoliv "svetsky" prostredek k nabyti zas nejake rovnovahy, neberu to nejak rigorozne. Trpet nema vyznam. Postupne, s laskou. Prijde mi ze se zmensuje sortiment situaci, ktere mne dokazou fakt rozhodit; na druhou mene optimistickou notecku si ale i myslim, ze prirozene tendence lidi (teda aspon mne; zdravim Piziho) je pohybovat se na hrane .. clovek uz neco zvlada v tom zivote, tak zas se konfrontuje s nejakymi dalsimi vyzvami, zase to boli a desi atd. Je to vecny boj.
Ale poradnou "psychiatrickou" dignozu nemam :) takze .. tezko rict.