GAISAKA: zavedl jsem do svého repertoáru přehrabání svrchní vrstvy hrabičkami zejména za účelem ochrany před vysycháním půdy. vytvoří se tak sypký "půdní mulč" co zabraňuje aby půda vysychala dál do hloubky. teď jak jsou ty vedra a stále tu neplánuje pršet to není úplný nonsense.
YMLADRIS: žádná world domination. ale zase...ano, něco *chci*, např. diverzitu a "jedlost". Toleruju lebedu (zejm. tu fialovou) a další plevely co znám a vím, že jsou jedlé. Jetel a bobovité nechávám, aby obohacovaly půdu dusíkem. Nechávám všechno kvést jak to jen jde, odkvetlé květy neřeším a nechávám to až na výjimky udělat plody/vysemenit. (Výjimkou je zlatobýl kanadský, co jsem dnes dokonce velmi radikálně omezil a co mu neplánuju dovolit se vysemenit. Květy hezké, ale nechci to všude. To samé s bršlicí, na zahradě je jen za kompostem a u jahod a nechci ji všude.) [Dnes jsem objevil, že mi od souseda spadly na pozemek bílé rybízy a semínka z těch bobulek mi tam začala růst;-)] Jinak na volná místa s oblibou rozhazuju semena co najdu všude možně a nechávám ať si to tam roste. Oblíbenou zábavou loni na podzim pro mě bylo sbírat semena květín co jsem viděl po městě nebo v jiných zahradách, mám toho teď plnou krabici se sáčky s nápisy "modrá kytka z loňskésměsi", "okranžový aksamitník ze zelňáku", "bílá kytka z prahy" etc. Kdybych chtěl mohl bych se už po jediném roce pustit do land artu a udělat takovou tu květinovou mandalu :) ale fakt je, že v prvním plánu řeším tu jedlost a estetiku nechávám povstávat spontánně z té posvátné geometrie co ty kytky a zelenina generují, nějaké explicitní záměry nemám. Ale příští víkend jsem pozval kohokoli aby mi tu přijel a třeba tu bude někdo s nějakou echt estetickou vizí co není ani v modu "world domination" ani totální "laissez faire".