• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    DARUMA: tam lidi casto sedi a povidaji o necem co se neobsahuje jednoduchy emoce. A malo to blika.

    PIZI: problem je ze i kdyz si pasivne aktivni (inet ti napr. nahrazuje irl komunikaci), potkavas se s lidma, ktery uzivaji vetveni internetu plnymi dousky, takze ackoli ty sam peclive filtrujes, dostavas masmedia z druhy ruky. Ja to tohle na sobe vnimam skrze to ze napr. vim kdo to je Katy Perry nebo Justin Bieber.
    PIZI
    PIZI --- ---
    BOBBYLON: pasivita neni problem. Klidne muzes pasivne sedet v tichu. Pasivita prostrednictvim konzumace masmedii je problem. A ano vymenil jsem TV za inet, kde si vytvarim vlastni mix vjemu a dost peclive se v nem vyhybam nasili, politice a sledovani dementnich lidi.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BOBBYLON: kdyz vypnes televizi, muzes jit do lesa, ale kdyz televizi vyhodis, musis tu diru zaplacnout necim jinym - zmenit trochu svuj zivot. my treba nemame televizi 10 let, ale my to mame atypicke, protoze zijem na baraku s velkou zahradou, kde je furt co delat a mame deti, takze vzdycky si s nimi muzes povidat nebo tak neco. z urciteho uhlu je to take unik pred sebou, ale ma to aspon vyhody v tom ze se vymanis z iluzorniho sveta a zijes ve svete realnem, takze nabyvas i zkusenosti realneho sveta - tedy moudris :o), coz se u televize/pocitace nestane. vjemy z realneho sveta jsou mnohem komplexnejsi nez vjemy virtualni. i kdyz jsou nejake vyzkumy, ktere rikaji, ze je to podobne, tak minimalne realny svet je ctyrzivlovy, virtualni imho jen jednozivlovy - vzduch/mysl.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    YMLADRIS: ja to vidim ze "trapaci pro tu pasivni zabavu potrebovali ruce a sedet na zidli, pche"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BOBBYLON: jo jsem zvedava za 20 let, zda nase deti na nas budou koukat jako na paka co neustale cumi a datli do toho netu, sooo oldskul
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    chytry termin je 'lateralni inhibice' - mozek si sam filtruje (zeslabuje) opakujici se signaly, takze ten stejny podnet je postupne vniman slabeji. Ja kdyz u mamy vidim veci v TV, silne to na mne pusobi a ptam se ji, jak muze takove sracky sledovat, jaktoze neni vztekla nebo otravena nebo neco a ona mi pravidelne vysvetluje, ze to na ni nepusobi davno uz.

    IMHO je navyk na televizi jako kazdy jiny navyk - uz je v mozku zpetnovazebna smycka, ktera poptava blikajici obrazy a hovorici hlasy, proste to uklidnuje jak dite v deloze uklidnuje neustalu hluk z tela matky. Rozumim Bobbylon jak to mysli, ze vetsina lidi to ma jako kulisu, proste odjebat sa odtialto, zaplacnout si mysl, ale ze to tak neprozivaji jako my, kdyz vidime cerstve reality show. Zaroven ale souhlasim i s tim, ze stejne to ale vymyva mozek / meni hodnotovy system atd., donekonecna videt dementy jak ziji dementne.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    INK_FLO: nekdo to taky popsal jako prasky proti sebereflexi. Z ticha a tmy prece vylezaji bubaci :)

    PIZI: tak jinak, kdyz si v nejakym veku prestal koukat intenzivne na televizi, co sis dal misto toho? sel si do lesa nebo si sednul k internetu podle vzoru vytlucu klin klinem? Bud si podle mne flexiblini a umis pasivitu vymenit (aspon do urcity miry) za aktivitu nebo jsi pasivni (a chces byt doma, jak jsem psal niz) a jediny co potrebujes aby ti neco vyrobilo sum v hlave.
    Co udela prumernej rodic kdyz na tyden vypadne televizni signal?
    PIZI
    PIZI --- ---
    BOBBYLON: Existuje například psychologický pokus, kdy lidi necháš chvíli počítat peníze a oni pak s větší pravděpodobností nepomohou posbírat složky, které vypadnou z ruky kolemjdoucí sekretářce. Nevím o tom, že by tento vliv nefungoval pro lidi, kteří peníze počítají už 50 let.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    BOBBYLON: Tak to mi nedava moc smysl.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    DARUMA: kdyz to vratim o level zpatky, tak vidim predevsim to ze chces byt doma, coz je pricina; nasledek je pak to ze potrebujes aby ti neco hlasil papousek, pobihala kocka, nebo bezela televize.

    KUATO: neplati
    MASOO
    MASOO --- ---
    nejen rodic, maj to i mlady a kdyz ne TV, tak radio nebo hudba z compu
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    INK_FLO: Tak touhle neurouzou snad trpni kazdej rodic. ;-) TV jako vecna kulisa. Na druhou stranu my zase bojujeme proti tichu hudbou a internetem.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    BOBBYLON: Sila zvyku je mnohem silnejsi, nez-li nejake momentalni prezrani se. Prezeres se, je ti den blbe a pak jedes znova.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    máti to např. používá jako prostředek v boji proti tichu :-)...pamatuju si, jak jsem byl na střední, přijel domů a něco dělal, ona se vrátila, chvíli byla v klidu, pak znervózněla, začala chodit po bytě a pak jí došlo, co je špatně - je ticho! :-)...tak rychle šla, pustila televizi a už bylo vše v pořádku....Palahniuk to popisoval na začátku nějaké své knihy, tuto tichofobii moderních lidí
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    IMHO v Cechach je to zatim jeste v pohode, co se tyce televizniho brainwashingu. Na zapade je to mnohem horsi. Mnohem vice reklam, kanaly kde se cely den v primem prenosu prodava srackove zbozi, naprosto nepochopitelne stupidni reality show o bohatych celebritach nebo silikonovych blonckach. Ja rikam, zlaty Cechy. Zatim. ;-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BOBBYLON: plati to i u zavislosti?
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    PIZI: jasne, to beru jako takovy basics (nevedomej vliv), presto si myslim, ze po 50ti letech existence jde vic o sum v prostoru nez o "obey". Kdyz se necim nechavas krmit az k prasknuti, preji se ti to. Vis jak to chutna, jak to vypada, ale uz si nedas i kdyby to vonelo sebelip - uz vis jakej je obsah a dopad. A i tohle funguje na nevedomy urovni.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    Btw jeste k te reklame - byl jsem nejakou dobu v asii, a ucil se jazykovy zaklady z televize. U reklam mi po nejaky dobe doslo jakej tam vznika specifickej svet. Bud byly zamereny na rodinu (zodpovednost, jistota, zajisteni, racio, ..) nebo zabavu (v bud ciste slunickovym modu nebo lehce melancholickym - motorky, cigara, alkohol, telefony), vubec nic mezi - ani vekove, ani tematicky, jakoby neexistovala doba nebo vek nebo vubec moznost stihat oboje zaroven. Bud si mladej rebel nebo si fotr od rodiny. V evrope je to samozrejme rafinovanejsi, ale kdyz si to vemu napric spektrem, taky jsou ty nuzky podstatne rozevrenejsi nez realita.
    PIZI
    PIZI --- ---
    BOBBYLON: Já si myslím že ovlivňuje a to bez ohledu na to co si o tom divák myslí. Vjemy nekončí jen ve vědomí, ale také v "podvědomí". Existují pokusy s lidmi kdy je ovlivní vjemy kterých si vůbec nejsou vědomi a nejsou si vědomi ani toho ovlivnění.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    KERRAY: to si prave nemyslim (nechavaji pusobit), myslim ze ta krabice v dnesni dobe mnohem vic blika a vydava zvuky nez ovlivnuje.
    Nabizi se otazka - kdyby v mistnosti nebyla, zvedl by se clovek a sel do lesa? I don't think so ..
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    BOBBYLON: ono mozna nejde o to, ze by to neprokoukli, ale o to, ze to na sebe stejne nechavaji pusobit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam