DARJEEL: Minulý měsíc jsem přečetla The Prague Cemetery, nový román Umberta Eca. Má 566 stran ;-D Jeho obsah je velmi relevantní jak k dnešní době, tak k mému osobnímu procesu, proto jsem ho taky četla.
Naznačuje několik docela důležitých věcí
- jak vznikají a tvoří se různé fámy a konspirační teorie a kdo a proč to dělá
- že zároveň přesto mohou podivným způsobem odrážet realitu
- jak funguje lidská izolace, jak vzniká pokřivenost a traumatizace, která vede lidi k tomu, aby nenáviděli jiné lidi, nedůvěřovali jim a tvořili si o nich vylhané představy
- a že nám tu opravdu probíhá nějakej vývoj lepšímu - kniha se odherává na konci 19. století, a ukazuje fakt drsnej svět
- jak to bylo s těma revolucema o počátkama demokracie, milion informací (pan Eco je prý jeden z nejsečtělejších lidí na světě), historie, která je velmi důležitá, a já ji třeba neznala prakticky vůbec
Není to příjemný čtení, jak vidíš, je to převážně o negativních věcech, takovou knihu už jsem dlouho nepřečetla, nebylo mi u toho moc dobře, ale musím říct, že to bylo opravdu poučný a důležitý, a i osobně mě to nějak posunulo.
Nepodceňovala bych romány. Mnoho z nich, a řekla bych že v dnešní době čím dál víc, nese důležitá poselství, a ta forma čtivého příběhu je k jejich předání velmi vhodná.
Ale zároveň souhlasím, taky čtu beletrii mnohem míň než dřív, a určitě je to tak obecně, v naší skupině lidí je prostě příliš co dělat :)