• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DARJEEL: Minulý měsíc jsem přečetla The Prague Cemetery, nový román Umberta Eca. Má 566 stran ;-D Jeho obsah je velmi relevantní jak k dnešní době, tak k mému osobnímu procesu, proto jsem ho taky četla.

    Naznačuje několik docela důležitých věcí
    - jak vznikají a tvoří se různé fámy a konspirační teorie a kdo a proč to dělá
    - že zároveň přesto mohou podivným způsobem odrážet realitu
    - jak funguje lidská izolace, jak vzniká pokřivenost a traumatizace, která vede lidi k tomu, aby nenáviděli jiné lidi, nedůvěřovali jim a tvořili si o nich vylhané představy
    - a že nám tu opravdu probíhá nějakej vývoj lepšímu - kniha se odherává na konci 19. století, a ukazuje fakt drsnej svět
    - jak to bylo s těma revolucema o počátkama demokracie, milion informací (pan Eco je prý jeden z nejsečtělejších lidí na světě), historie, která je velmi důležitá, a já ji třeba neznala prakticky vůbec

    Není to příjemný čtení, jak vidíš, je to převážně o negativních věcech, takovou knihu už jsem dlouho nepřečetla, nebylo mi u toho moc dobře, ale musím říct, že to bylo opravdu poučný a důležitý, a i osobně mě to nějak posunulo.

    Nepodceňovala bych romány. Mnoho z nich, a řekla bych že v dnešní době čím dál víc, nese důležitá poselství, a ta forma čtivého příběhu je k jejich předání velmi vhodná.

    Ale zároveň souhlasím, taky čtu beletrii mnohem míň než dřív, a určitě je to tak obecně, v naší skupině lidí je prostě příliš co dělat :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ajvaz je zajímavej, jojo, tak to na něj mrknu asi taky víc zblízka než jen kolem horké kaše :)

    S těma knihama je imo problém i v tom, že "zabírají místo", to jsem měl na mysli, ale stále je tam ta překážka 3D... nejde to poslat mailem, takže většina lidí na to kašle, někam se štrach pro bichlu, radši si jí stáhnou (a proč taky ne, že :)... takže jsem to myslel spíše jako úložiště, třeba na nějakým šikovným místě (letiště, hlavní nádraží?), kde by toho mohli lidé nějak masověji využívat. Třeba i jako čítárnu před cestou, odletem... nebo kdyby to bylo v centru, tak třeba když mají hodniku čas před schůzkou atp. Nevím, možná jen blábolím :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FRAKTALEK: jo akorat donutit lidi aby do toho zadali svoje knizky = problem, neni cas :)
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    YMLADRIS: zkusil jsem to vygooglit a naslo to http://www.unlibrary.com/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: ad knihovna, uvazovala jsem drive smerem k elektronizaci - kdyz by bylo snadne napipat knihy pres carove kody/ISBN nejak fakt jednoduse, mozna by se dost lidi zapojilo do distribuovane knihovny (knihy mas treba furt u sebe nebo nekde, ale na webu je spolecny katalog, ze Darjeel ma Silkovou). V ramci nejakeho "znami a jejich znami" by to mohlo imho i docela fungovat. Ale jak pises, neni moc cas cist, treba nekdy casem...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: ja jsem ted zcela na maltu z Michala Ajvaze

    zazivam na jeho knihach pocity osviceni a tak. (ale co jsem googlila, je to neco meho, nee ze by to tak lidi meli obecne :)). V posledni dobe jsem od nej cetla

    300s

    550s

    jinak z romanu mame radi Murakamiho (takove ty Kafky na pobrezi atd. trochu se to vsechno opakuje, proste cvok Japonec) a jinak nevim
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    DARJEEL: ja! momentalne ctu http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fountainhead ale teda v mobilu...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CONTINUITY: nedávno jsem měl o tom takovou vizi (dokonce myslím ve stejný den, jak jsi tohle psala), bylo to v kontextu zdejší předešlé debaty... co s knihami?
    Myslím, že by takováhle knihovna měla vzniknout... taky mám spoustu knih a jen velmi malé procento bych si nechal pro svoje potřeby, zbytek bych do takovéhle knihovny klidně umístil, zejména třeba různé romány a delší povídání, jakoby skončil jejich čas nebo... to by mě dost zajímalo (možná je to i na anketu :) jestli někdo čtete v současnosti nějaký román? Čtete třeba někdo román nad, nevím, 400 stran? Kdy jste kdo naposledy přečetl román apod. Jaký knihy kdo čtete? Tohle téma mi příjde moc moc zajímavé, jestli by šlo si o něm povídat...
    Já třeba měl babičku knihkupkyni, táta je knihomol, máma celkem taky, mistr je taky knihkupec a tak nějak jsem s knížkama konfrontovanej furt :) Spoustu jsem jich přečetl, hlavně jako mladší, teď už na to moc nemám čas a čtu teda hlavně nebeltrijní věci (odborná, spirituální,...) tak do rozsahu 250-300 stran. Román jsem přečetl naposledy letos na jaře, byl teda moc dobrý, Obřad od Silkové, ale to bylo hodně tématické k léčení Země: http://www.kosmas.cz/knihy/151457/obrad/ mmchdm to je fakt něco pro Tebe, Conti :o)
    PIZI
    PIZI --- ---
    LIESKOVEC: Než někoho seženeš, můžeš zkusit co nejvíce omezit výrobky ze zrní (pečivo, knedlíky...) a maximalizovat příjem omega3 kyselin. To první je prozánětlivé a to druhé protizánětlivé.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MASOO
    MASOO --- ---
    CONTINUITY: zatim existuje
    Literární recyklace v Café NONA | NOVÁ SCÉNA
    http://www.novascena.cz/cs/aktuality/516.html
    Školská 28: Komunikační prostor / První pražská veřejná úschovna opuštených knih Jaroslava Haška
    http://www.skolska28.cz/page.php?event=264

    uz mam v planu tam neco odlozit;)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Na svět přišel bílý bizon, američtí indiáni rozezněli své bubny - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/v-usa-se-narodil-bily-bizon-d0v-/zahranicni.aspx?c=A120730_151316_zahranicni_aha
    KUATO
    KUATO --- ---
    PIZI: jasne, souhlasim. ja taky nemam zadne postapokalypticke knihy, ale mam plno knizek o mystice, ruznych duchovnich smerech, grimoary a traktaty, knihy o zahradniceni a vcelareni a tak. no a tohle ma platnost furt stejnou.

    CONTINUITY: tohle zni skvele, ten system na Zelandu :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    respektive, ono není nutný zakládat, třeba už někdo takovej prostor provozujete nebo znáte, kdyžtak doporučte :)

    teď mě potěšilo, že časopisy můžu nosit ke kámošovi do kavárny, ale knihy co mám jsou specializovanější než časopisy a chtěla bych někam, kam choděj lidi, který opravdu zaujmou :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    S těma knihama je to složitý ;) Nedokážu se ubránit je kupovat, prostě přichází touha po konkrétních nových informacích nebo příbězích, teď třeba čtu novýho Umberta Eca, a je to tak k věci k tomu, co prožívám (vybrala jsem si úplně náhodně v knihách na hlaváku), že až husí kůže.

    Ale co pak s těma knihama... Vracím se jen k několika málo, v tuhle chvíli mám v knihovně asi 3, které si chci nechat....a i těch bych se klidně vzdala a třeba si jen poznamenala titul, abych ho mohla lidem doporučovat a někdy si koupit znova :)

    Ale když už ty knihy byly vytištěny, a jsou fakt dobrý...

    Chtěla bych založit nějakej druh veřejnýho prostoru, respektive poloveřejnýho, kde bude procházet hodně lidí, hodně lidí spřízněnýho myšlení :), kam bych mohla ty knihy odkládat do knihovny, a lidi si je mohli číst, půjčovat, odnášet, jak bude kdo chtít, zkrátka budou dál žít vlastním životem. To mi přijde důležitý, aby žily dál, neskončily ve slepý uličce, v khnihovně kde už je nikdo nečte a nikoho nezajímají.

    Z tohohle pohledu byly super knihovny v backpackerech na Zélandu. Každej hostýlek měl fajn knihovnu plnou zajímavý literatury, lidi totiž jak cestujou, dočtou knihu, u který relaxovali pár večerů, odložej ji do knihovny tam, kde zrovna jsou, a vyberou si jinou :) Super systém imho, jedna kniha může přinést radost a informace mnoha lidem, a sloužit tak, dokud se nerozpadne. A pokud si ji někdo fakt zamiluje, třeba si ji nechá, taky pohoda :)

    Teď jsem se chystala nechat pár knih tady v knihovně domečku. Ale v domečku se nic neděje :(....přestává se mi chtít je tu nechávat, vypadá to jako slepá ulička, půjdou někam jinam.

    Už by to asi pomalu chtělo, založit alespoň něco jako privát klubík pro lidi z nyxu :o)
    PIZI
    PIZI --- ---
    KUATO: Ano jasně. Je to o zvážení nákladů a zisků každého soudruha. Pro mě náklady na starost o papír převyšují zisk z papíru. Třeba pravděpodobnost, že budu nějakou z těch papírových potřebovat tak nutně aby to vyvážilo nutnost věnovat jim místo v mém bytě. Navíc knihy s návody na postapokalyptický život, nemám asi žádné.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PIZI: ja v e-podobe ctu jen knihy, ktere ctu "z prdele" a ke kterym uz se mozna vickrat nevratim. knihy, ktere mam ke studiu, nad kteryma musim premyslet a tak, tak ty mam do jedne na papiru - bud koupim, nebo vytisknu a svazu. knihy na papiru jsou nejakym zpusobem "zive" a lip se s nimi pracuje.

    imho ma smysl mit ty zasadni knihy v papirove podobe, protoze kdyby se neco posralo a prisli jsme o elektronicke zarizeni, tak knihy na papire budou stale nosice informaci, kdezto ty v e-podobe budou nedostupne.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    DARUMA: Anne Cheng, Dějiny čínského myšlení (podáno komparativně, odpovídá zadání).

    Populárně vědecké, ale imho. velmi přesné zestručnění: Robin Skynner, John Cleese: Život a jak v něm zůstat naživu, str. 147 - 185
    MASOO
    MASOO --- ---
    DARUMA: ja vim, ale kupovat si ho presto nehodlam;)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    MASOO: Kindle nema monitor ani klasickou obrazovku jako pocitac. Obrazovka Kindlu nesviti a vypada to jako papir.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam