EVA_: Proč jim vlastně chceš vysvětlovat nějaké rozdíly? Život je přece pořád život.
Jinak tu vede hezké povídání a tak mě napadlo, že poskytnu pár poznatků z mého studijního materiálu čím jsou mí milovaní synovci. :)
1) vypozoroval jsme že dítě se velice přesně naučí kdo co mu povoluje a je vždy o krok před rodiči .) --> ne od jednoho rodiče by mělo znamenat ne u obou
2) hraní, sestra se na začátku bránila množství hraček atd, taková ta interaktivnější výchova a dvouletého synovce bavilo sní uklízet nádobí z myčky :)
3) jak už tu bylo řečeno dítě napodobuje rodiče aby se jim zalíbilo, takže co dělá rodič bude dělat i dítě a to včetně zlozvyků, rodiče nedělají stejné věci a tak si dítě vybírá u každého to co mu více vyhovuje a to co se mu více líbí...
pokud už má dítě nějaký zlozvyk tak si myslím že jediná cesta je aby rodič ten zlozvik zlikvidoval nejdříve u sebe a pak teprve na dítě zkoušel nějaké výchovné řeči.
4) Pak tu padla poznámka o respektu k otci a tak trochu ignoraci mámy... může to plynout z nedostatku času který tatínek tráví s dítětem ať už kvůli práci a nebo protože na začátku neví co sním a říká přeci ho jen kojíš a to já neumím .)
5) systém je mrcha - reklamy pro děti přebytek hraček zábavy, tv, pc, atd
- tohle je podle mě zapeklitost dneška...
- sestra už to taky vzdala a synovec už má tolik hraček že mě se o tom v jeho letech jen mohlo zdát
viz namátkou:
http://zpravy.idnes.cz/klasnova-chce-zakazat-reklamu-v-detskych-poradech-fvn-/domaci.aspx?c=A120124_112307_domaci_hv
tam mi přijde vtipná hláška "Budeme vysílat méně dětských pořadů, tvrdí televize"
Přidám k tomu letošní historku z prázdnin.
Cesta domu. Čeká se na autobus na zahrádce restaurace. Celková nálada pod psa, hlavně maminka byla naštvaná na manžela i já jsme se sním před odchodem pohádal o balení. Synovec pořád vykřikuje "zmrzlinu" ale protože měl předevčírem střevní problémy tak rodiče nechtějí. U mě ví, že je zbytečný to na mě zkoušet a tak to zkouší na tatínka. Ten by si ji dal taky, ale maminka je naštvaná a tak tedy ne. Ale synovec se za letošní prázdniny naučil novou věc. :) Zjistil, že se rodiče v přítomnosti cizích lidí a v interakci s nimi chovají jinak. A tak, když si to přifrčí číšník s otázkou "Ještě něco?" tak, synovec s tím kouzelným úsměvem na číšníka "zmrzlinůůůů". Interakce pokračuje číšník zvětří a konverzuje. Synovec dělá roztomilého střídavě na oba rodiče, ale hlavně na tatínka. No a už to je, tatínek jo obměkčen a tak teda, že jo a že dvě. Maminka jen poznamená "Ty to budeš řešit ve vlaku jestli se po..." A protože ji to naštvalo tak vstane dřív a jde přímo s kočárkem a druhým malým synovcem v něm na autobusovou zastávku. Z vnitřku restaurace dorazí po výběru zmrzliny tatínek se synovcem. Synovec ještě počká až mu rozbalím tu zmrzlinu a směje se na mě. A samo sebou co neudělá. Hned tohle vítězství běží ukázat mámě za rohem. Vstanu a koukám jestli tam došel v pohodě. A já si tak v hlavě říkám, sestra asi bude nadšená, že odešla a teď tam hned za ní přiběhne. Dopíjím pivo platím a vyrážím s tatínkem na autobusovou zastávku. A když dorazím na zastávku tak vidím jak tam synovec šťastně sedí vedle sestry a dělá opičky na nějakou paní vedle se kterou si maminka musí povídat. Jasně, dorazil a protože maminka byla naštvaná a neměla náladu tak začal interakci s cizí paní a maminka prostě už nemá šanci být naštvaná. Musí se bavit s úplně cizí paní o tom jak má roztomilého chlapečka. :)