• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANDY_WARHOL: Jak snadno se tam dá dostat k článkům z vědeckých časopisů? Jinými slovy jak daleko je nějaká technická knihovna? Ono kulturní vyžití není to jediné. A kultura není vždy jen nějaká hromadná zábava s ostatními.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja treba znam oblast, kde se o nejake nude na vesnici neda mluvit, taky se tam budu stehovat, az se vratim z cr :)

    je to tam opravdu fajn a nikdo od tamtud neutika, naopak znam vic lidi, co se tam pristehovali :)

    je tam mnoho kulturniho vyziti, v jedny vesnici je hospoda se salem, kde je kazdy vikend v patek a v sobotu koncert ruznych skupin, v lete je to venku. v nedeli je promitani. vedle ve vesnici asi dva tri kilometry je rucne vyrezavany vcelin, ktery autor pred svoji smrti odkazal jednomu kamaradovi, tam se delaji taky akce a kazde pondeli se tam lide s okoli sejdou na ohen. jinak se tam provozuje bezne prace na renovaci toho skvostu a delaji to lide doprovolne. hodne lidi tam i vceralari a podobne.

    navic nadherna priroda.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    STRYX:
    1, to si asi nepochopil, ja nemluvim o aktualnim stavu, ale o trendech, soucasna eu jeste stale nejde srovnavat s totalinti mocnosti, ale podle me to jednou nastane, pokud proti tomu nebudeme neco delat.
    2, opet si nepochopil, tohle ani nahodou netvrdim (ze by totalitni spolecnosti na tom byly se spravou verejnych penez lepe), tvrdim, ze v soucasne dobe se mi nelibi jak nas stat zachazi s temi prostredky a ja mu je na to plytvani nechci poskytovat, lepe receno budu je poskytovat jen v nutne mire abych neskoncil ve vezeni.
    ano ziju ted v nemecku, ale danove jsem umisten v cr, nebudu tu ovsem na veky, vratim se do dvou let zpet. nezkousel jsem zadnou zemi, kde se dane nevybiraji a nebudu zkouset, chci zit v cechach. ostatne mam misto, kde budu zit az se vratim a tam se citim jako doma. ale kvuli tomu, ze sem v cechach doma nebudu schvalovat slendrijan a zlodejiny, ktere se u nas deji.
    ps. v tom bode jsem nemluvil o verejnych sluzbach, ale o rozkradani a o dotovani pijavic navesenych na statnim rozpoctu, to je znacny rozdil. me by nedelalo problem platit na smysluplne veci, ale to co se deje s penezi u nas me proste jako smysluplne neprijde. to si si nevsiml, jak to v cr vypada ?
    3, napriklad system prime demokracie, ktery funguje ve svycarsku. ale nejsem si jisty, jestli to je aplikovane i na nasi zemi. nicmene podstata toho bodu spocivala v tom, abych vysvetlil, ze nejakou demokratickou zmenou se to nemuze zlepsit. a resenim je prave a jen vyhladoveni tohoto systemu, aby se ty toky penez zpretrhaly, a musi to zacit zdola, protoze zadna revoluce tomu nepomuze. obcanska neposlusnost je moznost, vytvareni paralelnich struktur dalsi moznost.
    schvalne pisu paralelnich, protoze narozdil od jazze si nemyslim, ze je realne se ze systemu uplne odkopat, ale myslim si, ze je realne cast ekonomiky dostat do zony, na kterou stat nemuze a je to tak podle me v poradku. jsem obecne zastancem minimalniho vlivu statu na obcany. cim min toho stat ovlada, tim mene se muze kract, zadne protikorupcni zakony nepomohou ve chvili, kdy jsou pororostle site na korupci skrz na skrz pres spolecnost, aby se min ukradlo, pomuze jen to, aby proste byl mensi balik penez, ktere se daji ukract.
    4, opet si to zda se nepochopil
    tento bod je polemika s tim faktem, ktery psala ymladris, ze stat ci nejake pakty a podobne nas ochranuji pred hegemony typu sovetsky svaz. ja jen tvrdim, ze to nas pred hegemony neochrani, protoze kdyby mily hegemon chtel, schramstne nas at budeme v jakemkoliv paktu at budeme mit tento stat nebo budeme v jinem, protoze hegemon v soucasne dobe nema zrovna zajem o to neco schramstnout, kdyz ma lepsi monznosti (ekonomicke) jak si udrzovat vliv (proc by zbytecne platil drahou valku, kdyz to nepotrebuje). to zda dodrzujeme zakony nebo nedodrzujeme na to nema vliv.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    EVA_: postupne se k takovemu stylu zivota snazim dostat a postupuju zaroven na vice fornatch. buduju sit-kmen, hledam vhodne misto, vydelavam na svou investici do budoucnosti a bezpenezni vztahy mi se spoustou lidi funguji, ale tim je dano, ze musim hledat okraj/skorapku takove oazy uvnitr mesta. s tim, co pises, urcite souhlasim ale obcas je nejaky prostredek smeny prakticky, treba kdyz si chces ze sklizne okurek nasetrit na novou strechu.
    EVA_: jsi velice srozumitelna a pripomela jsi mi, ze jsem froneme sliboval matematicky podlozene zduvodneni toho, o cem ted pises a ja na to porad nenasel cas, aby to stalo za to :) penize, ktere umoznuji hromadit, vedou ke konci hry. je to proste: potrebujeme menu s datem expirace (pokud ji teda uz musime mit) jinak hra nekdy skonci a budem muset zacinat od zacatku. a my se noveho zacatku dozijem, uz si to zacinaji pripoustet i ekonomove, jenom nevedi co od nej cekat..
    abych pokracoval ve tvem prikladu : detem musi ty kulicky obcas zmizet a znovu se rozdat, dokud se to ti fakani nenauci hrat slusne :)
    skladam poklonu chlapikovi, ktery tenhle stroj vymyslel, protoze ma sanci detem prirozenou formou vstipit hodne dulezitou vec.

    INK_FLO: tak daleko jsem se jeste nedostal. ten zdroj jsem identifikoval jako prave to, ze se citis byt soucasti takoveho celku. musis mit lidi a misto kolem sebe opravdu rad, aby se ti veskera vynalozena energie okamzite vratila :)
    INK_FLO: to sem s tebou zrovna dost souhlasil a vubec to neimplikuje, ze kdyz uz jsem prijel autem, tak muzu kelimky hazet vsude okolo. prave naopak. je potreba se vyvarovat levneho ekologismu a i o svych cinech premyslet v kontextu a svou ekologickou stopu si uvedomovat.

    YMLADRIS: beru, ze na typicke ceske vesnici je nuda, generacni konflikty a mesta lakaji levnym pozlatkem. v cine je to podobne a videl jsem moc pekny nezavisly dokument, ktery sledoval, jak ta masinerie mlade a nevzdelane vesnicany semele a oni se jeste radi nakonec vrati ke svym rodicum kdyz "neni prace" . ona totiz na vlastnim statku a ve vlastni komunite prace je vzdycky. a to je to hlavni k cemu jsem chtel tebe a benkiho postouchnout. "neni prace, tak zevlim u televize na soc. davkach" to je nejvic zkriplujici mechanismus, ktery nase absurdni spolecnost dokazala vypotit. je to dusledek toho, ze jsme si nechali ukrast duvod, proc pro nekoho pracovat "jen tak, z lasky" a bacha aby te nezavreli za "cernou praci". prace je nekonecne mnozstvi, to jen penize, ktere by se za ni daly utrzit nekdy nejsou, protoze selhava system jejich distribuce viz. pekny prilad s kulickami od EVA_:

    pokud nasi vesnici postavime spravne a jako vicegeneracni (nebude jen zaplivana putyka ale i klub pro mlady, paintball, internet) tak si myslim, ze odliv dalsi generace nebudem muset resit. pred 200 lety mladi na vesnici taky zustavali, protoze "tam byla prace" a meli tam sve jiste. jeste me napada .. dneska si vsichni stezuji, jak mladi porad hnijou u pocitace - neni jedno, jestli u nej sedi na vesnici nebo ve meste? jestli si muzu vybrat, tak ja chci mit svuj homeoffice hezky pekne pod slunecnikem ve sve kmenove vesnicce :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: uznavam ze je to nespravedlive, mel bych byt oznacen za skarohlida a rozbijece babovicek i ja :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JAZZZ: pokud si chceš tento dobrý pocit opakovat pravidelně, tak myslím není problém se zkontaktovat s nejbližší pobočkou Hnutí duha či podobného a chodit na různé víkendové čištění lesů atd.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: no, když jsem podobný věci zkoušel nahodit v psy auditu v rámci přehnané eko diskuze o kelímcích, tak jsem se se ze zlou potázal a dopadlo to tak, že já byl ten špatný :-)...že prý tím, že si dovoluji poukázat kromě "A" (kelímky) i na "B" (vlastní auto, létání letadlem atd.) tak říkám, že "A" není potřeba řešit a můžeme se na něj vysrat, když teda to "B" stejně neděláme :-)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    YMLADRIS: Potvrzuji.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    EVA_: Anebo možná ještě přesněji...podle mě by dělení se o přebytky mělo být samozřejmost. S těmi, kdo jsou ve hře. Jinak hra končí.

    Před několika lety byla v Mánesu výstava pro děti. Bylo tam kolo, v něm osm mističek, vše přikryto jakousi "poklicí", ze které vedla nahoře ohnutá trubka. Kolo se roztočilo, trubka vždycky jakoby "jukla" na to dítě, ke kterému přišla a ono do ní mělo vhodit kuličku. Ta padla dovnitř a následně se jakýmsi bludištěm distribuovala do těch mističek. Když si děti nic nenechávaly a házely tak, jak na ně přišla řada, padaly kuličky fakt parádně rovnoměrně přes ta bludiště do těch mističek, pokaždé k někomu jinému. Přestože se ta konkrétní kulička nevrátila zrovna tomu, kdo ji vhodil, mělo každé dítě dost kuliček na to, aby stihlo vhodit v příštím kole tu svou. Jakmile si někdo kuličku nechal, nevhodil, nějak se to narušilo, už to drhlo, nechal-li si víc, velice rychle někdo neměl kuličku, jakmile někdo neměl kuličku, neměl co vhodit a následně všechny kuličky skončily u jednoho. Jeden měl radost, ale hra skončila.
    Jsem srozumitelná?:-)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    JAZZZ: Prosím, jen doplňující otázka - v tom, o čem píšeš, žiješ, nebo chceš žít?

    Páč jako přijít k sousedovi, kterej nám pomůže přestěhovat nábytek, s růžovým papírkem je to samý, jako mu dát stovku, ne? Jak ho znám, řekl by mi "jdi do pr..." Přece když někomu něco dám, tak to dám proto, že mám, pomůžu proto, že je potřeba pomoci na cestě...a nejlépe na to hned zapomenout. Imho. Dobrý soused je kategorie "příbuzný" a mezi příbuznými je vše FOC, teda aspoň tady.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: "prirozene" je krajne problematicke slovo debata nad nimz nikam nevede. Ale. Mladi se stehuji z vesnic do mest proto, ze kultura je pod silnym vlivem archetypu Hrdiny. Cela nase vychova je postavena na vzorci Honza slezl z pece - vzal ranec buchet - vydal se do sveta - tam se neco delo - ziskal princeznu a pul kralovstvi.

    Na vesnici chcipl pes. Mlady clovek je plny energie, inspirace, moznosti, touzi po vyzvach, dobrodruzstvi, chce aby se neco DELO. Vesnice... otec chlasta, matka tloustne. Neni prace. Vsichni si vidi az do talire. Sousedi se pomlouvaji z nudy. NUDA!!! Zkus patnactileteho vesnicana nadchnout pro myslenku, ze by mohl svou identitu postavit na tom, ze bude pestovat dost kapusty pro sto lidi a napis pak, jak jsi uspel :)

    Novi vesnicani jsou lidi, stehujici se z mest do vesnic. Protoze uz maji po krk moznosti, souteze, odcizenosti, kriminality atd atd atd. Tak budou na vesnici, vychovaji tam decka, ktery zase zdrhnou do mesta atd.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: ja jsem daval Bio spis jako priklad toho mezigeneracniho kmenoveho fungovani. celou tu ekologickou stopu jakehokoli festivalu nepopiram, ale treba ja jsem tam zazil zajimavy impuls, ktery me zas o kousek posunul. mimo jine jsem stravil chvili za doprovodu vesele ranni hudby sbiranim kelimku a pak jsem se pri pohledu na cisty, zeleny oroseny travnik citil tak krasne, ze me to primelo k zamysleni, kde se to bere. myslim, ze jsem nebyl sam a ze uz se propalilo daleko vic ropy, kvuli daleko hloupejsim myslenkam :)

    BROZKEFF: pravda, dnes je na vyber cele spektrum kvalit zbozi a my si vybirame podle moznosti, ktere nam system nechal. asi je to fer, ale jist zpracovany odpad z vyroby opravdoveho jidla uz se mi nejak nechce.
    pekne jsi doplnil to, co jsem se snazil napsat:) ja mozna obcas pusobim trochu jako technokrat, ale tvuj humanitnejsi pristup muze byt mnoha lidem blizsi.
    STRYX
    STRYX --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak ja se doptam.

    1) Dej mi, prosim, priklad nejakych konkretnich klicovych kriterii, ve kterych srovnas eu a nejakou totalitni mocnost.
    2) Prijde ti, ze nejake totalitni mocnosti nakladaji se sverenymi prostredky lepe? V jakych ohledech? (BTW: To je pekna principialni zasada. Opravdu zijes v nemecku? Uplne to chapu, to ma prisernou infrastrukturu a system verejnych sluzeb. Zkousel jsi uz zemi, kde se dane nevybiraji? Tam by tuto zasadu slo razit i bez obcanske neposlusnosti. Jaky je tvuj postoj k tomuto navrhu?)
    3) Znas nejaky jiny, lepsi system distribuce moci, ktery tento problem v zakladu zakopany nema? Znas nejaky stejny system, jinde, ve kterem tento problem neni evidentni? V kontextu predeslych dvou otazek, jaky pristup ke zlepseni situace ti prijde nejkonstruktivnejsi?
    4) Priznam se, ze obdivuji tvoji jistotu v nazoru na vyvoj tak komplexni situace jakou je silove usporadani v mezinarodnich vztazich. Byt nejsem tak informovanych abych se k teto diskusni pozici mohl kompetentne postavit, chtel bych se ujistit, ze chapu spravne souvislost s YMLADRIS. Vyjadrenim v tomto bodu implikujes, ze neni treba dodrzovat zakony zeme, ve ktere zijes, paklize se domnivas, ze stejne bude jednou vojensky obsazena sovetskym svazem? Ci je neni treba dodrzovat proto, ze nebude obsazena, protoze sovetsky svaz uplatni nevojensky pristup?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: jenze to je prave to - vsichni jsme se meli na Biu hrozne fajn, byli jsme k sobe ohleduplni atd, ale prijeli jsme tam autama (dily pochazeji z celeho sveta), spali ve stanech a spacacich vyrobenych z ciny a pili pivo dovezene pres pul republiky. zit opravdu v souladu s idealy prirody a harmonie, tak se zadne Bio ani neuskutecni. vsichni bychom hoblovali nekde na vesnici abychom si vsechno zvladli vyrobit sami, na nejake Bio by nebylo ani pomysleni.

    imho je treba si nejdriv uvedomit svuj vlastni postoj k cele veci - ze soucasneho standardu slevovat nechci ( = auto sice nemam, ale pokud pojede kamos s hummerem, proc ne), chci aby se to cele zaridilo tak, abych z toho mel lepsi pocit nez ted ( = at je ten hummer eko a bio a lokalni). a pak teprve vymyslet nejaka reseni.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: chapu co myslis, ale podivej se na to z druhe strany, neni to ten nejlepsi auto-filtr na lidi? a stejne tak to decentralizovane rizeni a transformace "odspodu" ma oproti tupemu direktivnimu pristupu plukovnika Kaddafiho nadeji na uspech.
    beru v potaz varovne poukazani "v takove spolecnosti by ale k sobe museli byt vsichni desne ohleduplny a museli by se dostat ne urcity dusevni level" , ale vem to z druhe strany : dokazes si predstavit lepsi misto k zivotu, nez prave takove? ja ne a takovy zazitek se snad da snadno sdilet :)
    nemam pocit, ze by se treba deti kolem 10 let, co jsem videl s jejich rodicema na amebiu nejak nudily, nebo stranily dospelych. generacni stret duhoveho naroda, jsem zatim nezaznamenal :)

    psal jsem, ze "hledam spravne meritko", ale dnes jsem si pri debate na tohle tema uvedomil , ze kazdy ho ma trochu jine a ze se i behem zivota meni a ja tim padem nehledam jedno konkretni meritko, protoze neexistuje, ale strukturu, ktera takovych meritek dokaze nabidnout celou radu.

    _BENNY: zrovna tohle ti odkejvu :) a kdyz uz nekam jedu, tak se nacham od kamaradu jako rothschild vozit, protoze nemam ridicak .. to by v americe pripominalo zvyk cinskych aristokratek nechat si mrzacit chodidla, aby bylo videt, ze nepotrebuji chodit :) ono taky MHD je trochu efektivnejsi nez 2 otroci s nositkama, ikdyz z listku plati Navatyp vypalne politikum...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    kolik z vas napriklad nema automobil, nevyuziva ani sluzeb kamaradu s automobilem a dobrovolne se omezuje jen na vzdalenosti ktere ujde pesky (nebo ujede na kole ktere si NEdovezl tim PPLkem a ktere NEcestovalo pres pul sveta)? hadam ze chtit neco takoveho po lidech je v dnesni dobe nesmysl, kdyz muzes byt v New Yorku jeste ve stejny den kdy se rozhodnes odletet. ja treba automobil dobrovolne nevlastnim a obcas nestacim zirat jake vselijake vymluvy ruzni alternativci dovedou vymyslet proc oni se omezovat nebudou a proc by to mel cele radeji vyresit nejaky cizorody system, aby oni nemuseli menit svoje chovani, ktere je v protikladu s tim, co oni sami hlasaji.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: mi se centralizace taky prilis nepozdava... jenze lidi ti mezitim hlasuji nohama. mladi lidi ti (v globale) dneska bez internetu a dodavek PPLkem na vesnici zit nebudou, kdyz vi o vsech moznostech ktere se jim nabizeji, a tohle nejaky chytry decentralizovany system aka "budeme mit vsechno jako dosud, ale udelame si to v komunite par desitek lidi" jen tak nevyresi. lidi nechteji ustoupit ze sveho pohodli, mozna uz nechteji platit tu cenu za centralizaci, ale svym chovanim pro to nehlasuji (hlasuji pro opak), coz je to co se nakonec pocita jako jedine. tak proto jsem vuci tomu tak nejak skepticky.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: narazel jsem na to, ze ten tlak na centralizaci neni uplne prirozeny a ze za nej lide plati cenu, kterou si vetsinou uplne neuvedomuji. casto jde dokonce proti jejich zajmum.
    z jine oblasti bych dal priklad, ze v prekvapive hodne pripadech by bylo po zapocteni nakladu na budovani distribucni site a transformaci elektricke energie vyhodnejsi ji vyrabet v miste spotreby. presny cislo uz nevim , ale tehdy me to sokovalo, ale vysvetloval jsem si to tim, ze driv kazdej nemoh mit malou elektrarnicku a ted uz je hotove siti tezke konkurovat, pokud te autonomii clovek neprizna urcitou vahu. to ale casto neudela, dokud uz neni pozde..
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JAZZZ: Kdy bylo to "dříve" (kvalitnější...)? Za bolševika? Za první republiky? Nebo ještě dřív? Jak za první republiky tak dnes byly "profesionální" kvalitní výrobky i levné spotřební zboží pro každého. Dnes máš bezprecedentní možnost si koupit profesionální vybavení (např. fotoaparát-zrcadlovku) za desítky až stovky tisíc, a takové vybavení nejen že bude servisovatelné, ale i po několika letech bude mít svou hodnotu, půjde dál prodat, atd.atd. Ale profi fotovybavení kupuje jen někdo. Většina lidí koupí kompakt za 2000 Kč nebo spíš dnes se spokojí s integrovaným foťákem v smartphonu. Pokud by tu bylo jen to profivybavení ale ne to "lidové", tak se prostě nekoná ta demokratizace technologií, přístupu k informacím, atd.atd. Foťák bude mít jen jeden člověk v obci, zbytek bude makat na poli a zdar. Přesvědči populaci, že tahle alternativa má nějakou zásadní přidanou hodnotu pro ně, kteří ten foťák nebudou moct mít. (Ne že se tím sníží spotřeba energie/surovin/whatever). Tricky.

    Traktory a kombajny co na 2cm přesnost sledují stopu přes GPS a další navigační systémy už tu jsou, stačí koupit libovolné číslo novin "Zemědělec" a podívat se na reklamy, co se tam objevují. Takové zemědělství se masivně rozjíždí v USA a všude jinde, kde je zájem podílet se na světovém trhu (a je kapitál/půjčky na nové technologie). Společně s přesným dávkováním pesticidů, herbicidů, použitím "Roundup ready" GMO odrůd atd. je to cesta propagovaná masivně Monsantem, Syngentou & spol. K nám se to dostává pod označením "integrovaná zemědělská produkce".

    Je IMHO zcela ZÁSADNÍ rozdíl mezi prací na zahrádce jak to teď dělám já nebo možná ty ve smyslu "volnočasové aktivity" a kompenzační aktivity "po práci u počítače", kde vlastně o nic nejde, pokud se něco nepovede, protože stejně máme dost kapitálu si cokoli koupit v Kauflandu a Kaufland nám cokoli můžeme potřebovat levně zajistí, a situací, kdy to nemáš jako hobby, ale jako obživu a není to jen hra. Přiznám se, že mi tohle pořád ještě úplně a plně nedochází, ale snažím se tohle neignorovat. Současnou fázi "hry ve volném čase" chápu jako příležitost jednak poznat, že věci často nejsou taková prdel jak se permakulturní a newage ideologové občas snaží tvrdit, a jednak to mít jako trenažer/školní praxi před tím, než to třeba jednou bude naostro. Ale je bláhové vytvářet dojem, že to dělám naostro, pokud se tím fakt už sám neživím (stejně ale asi využívám řadu prvků civilizace a technologie, které beru jako automatické a kdybych je neměl, byla by to docela pruda)

    Komplementární měny (LETS) jsou komplementární, nikoli alternativní. Nenahrazují hlavní měnu a obecný trh, ale jen jej doplňují na úrovni lokální směny a mají za cíl zvyšovat hodnotu "lokálního multiplikátoru" tj. míry peněz, které se točí v rámci obce/regionu, aby hned neutíkaly někam za hranice.
    Není na nich nic "duchovního" a dualistické paradigma, pocit nezávislých jednotek, existence soukroméh vlastnictví atd. nijak nepřekračují. Bezpeněžní "ekonomika" je proti tomu mnohem radikálnější věc a to, že pořádně nikdy nefungovala je patrně proto, že byla snaha imputovat (vnutit) takový model fungování tam, kde ti lidi prostě nebyli osvícení/realizovaní. Takže opravdová "post-moderna", opravdový "nový věk", "age of communion", kde už nebude potřeba peněz, nastane ve chvíli, kdy zúčastnění jedinci dosáhnou té realizace. Ale pak zase neřešíš, jestli teda peníze jsou dobré nebo špatné, stejně dobře pak můžou fungovat i ty peníze - to už jsme prostě za tím posuzováním co je teda lepší nebo horší.

    V létě jsem si přečetl celou utopii Muammara Kaddáfího "Zelená kniha" a pak se zeptal taťky, co v té Lybii v 80. letech byl a pracoval, a pozoroval jak se tam aplikovala ta "třetí univerzální teorie". Sranec. Prostě se někdo pokusil jakýsi ideál silou vnutit národu, a nebál se k tomu použít armádu a zastrašování - vše ve jménu "lidu", což je asi nejfrekventovanějším slovem v celé Zelené knize. A přitom ten Kaddáfí docela dobře vystihl jak základní chybu v kapitalismu, tak i v komunismu. Že by ale byl osvíceným vladařem? I ta Kaddáfího "třetí cesta" měla k madhjamakové "střední cestě" daleko. To jen jeden příklad. Podobně lze pozitivně hodnotit i filosofii Marxe, pokud zapomeneme na Leninskou revoluci. A tak dál. Společným jmenovatelem těchto selhání je podle mě vždy to, že se nějaká myšlenka/ideologie vnucuje národu, který k tomu zatím nedospěl. Samozřejmě se to děje i v rámci dominantní ekonomické teorie, která svým "homo economicus" racionalizuje a ospravedlňuje vše co se děje. Že ten homo je jen málokdy economicus a mnohem častěji stultus uvažuje až disciplína behaviorální ekonomie, s níž se ale dodnes na českých ekonomických VŠ skoro člověk nesetká. O úzkém propojení poznatků psychologie a ekonomie nemůže být ani řeči.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    STRYX: tak myslel sem to tak, ze pro ostatni to bylo jenom anonymni minus, ja si to nastavil takto schvalne, abych predesel nejakemu anonymnimu klikani minusu a udrzel tak diskuzi.

    ale ted k veci.
    musim uznat, ze ten muj prispevek byl az prilis strucny. Svuj nazor, ktery se toho tyka, uz sem nekolikrat verejne prezentoval i kdyz ne v tomto klubu a v tu chvili sem proste napsal jen tuto kratkou vetu, protoze jsem nemel cas to rozvadet,
    vysvetlim tedy proc sem to napsal
    1, osobne si myslim, ze trend ktery ted ma eu jde smerem k socialismu, tedy muzeme se hadat, jestli to je pravda nebo ne, nebo kdy tak nastane, ale podle me v budoucnu nebude rozdil mezi nejakou jinou totalitou a tim co predstavuje eu.
    2, razim zasadu, ze je nutne statu davat co nejmene a to i za cenu obchazeni zakonu. je to pro me forma obcanske neposlusnosti, protoze nesouhlasim s tim, jak stat zachazi s obcany sverenymi prostredky. to je bod, ktery by se dal rozvest, ale asi chapes jak to myslim.
    3, dosel jsem k nazoru, ze system, ktery je u nas, neumoznuje zmenu, protoze ma v zakladu zakopany problem. popisu kratce.
    pokud by chtel nejaky politik se dostat k moci, potrebuje penize, penize mu da donor, donor ovsem bude chtit protisluzbu zpet. takze politik, pokud je zvolen, uz davno nema moznost, i kdyby nakrasne chtel, konat v zajmu obcanu, ale musi konat v zajmu svych donoru, pokud by nahodou se cukal, jsou mechanismy jak se ho zbavit. co se tyce ruznych nadejnych stran, mam za to, ze jsou cilene obsazovany ruznymi kadry, kteri, kdyz strana zacne byt zajimava pro volice zpusobi, ze strana je zdiskreditovana nebo se zacne chovat tak, aby nahodou nenarusila zabehly system. priklady: strana zelenych, nasazen bursik, strana rozklizena, dnes nevolitelna. veci verejne - barta zdiskreditovan, strana rozklizena.
    4, sovetsky svaz nas neobsadi ne proto, ze by mu branil stat, eu nebo nato, ale proto, ze dnes oni moc dobre vedi, ze nez nekam posilat vojaky, je lepsi kdyz staty jsou zaviysle jinym zpusobem, napriklad na surovinach, hlavne energetickych. zadny mezinarodni pakt nas v minulosti pred najezdy cizich mocnosti neochranil a dovoluji si tvrdit, ze ani neochrani.

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    _BENNY: ja se tam treba odstehoval po tricitce, ted sice ziju na nemecke vesnici ale az se budu vracet do cr, tak hodlam zit na sumave opet v male vesnicce. znam spoustu mladych lidi, kteri ziji v te oblasti a jstou tam spokojeni, do mesta by nesli
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam