STRYX:
1, to si asi nepochopil, ja nemluvim o aktualnim stavu, ale o trendech, soucasna eu jeste stale nejde srovnavat s totalinti mocnosti, ale podle me to jednou nastane, pokud proti tomu nebudeme neco delat.
2, opet si nepochopil, tohle ani nahodou netvrdim (ze by totalitni spolecnosti na tom byly se spravou verejnych penez lepe), tvrdim, ze v soucasne dobe se mi nelibi jak nas stat zachazi s temi prostredky a ja mu je na to plytvani nechci poskytovat, lepe receno budu je poskytovat jen v nutne mire abych neskoncil ve vezeni.
ano ziju ted v nemecku, ale danove jsem umisten v cr, nebudu tu ovsem na veky, vratim se do dvou let zpet. nezkousel jsem zadnou zemi, kde se dane nevybiraji a nebudu zkouset, chci zit v cechach. ostatne mam misto, kde budu zit az se vratim a tam se citim jako doma. ale kvuli tomu, ze sem v cechach doma nebudu schvalovat slendrijan a zlodejiny, ktere se u nas deji.
ps. v tom bode jsem nemluvil o verejnych sluzbach, ale o rozkradani a o dotovani pijavic navesenych na statnim rozpoctu, to je znacny rozdil. me by nedelalo problem platit na smysluplne veci, ale to co se deje s penezi u nas me proste jako smysluplne neprijde. to si si nevsiml, jak to v cr vypada ?
3, napriklad system prime demokracie, ktery funguje ve svycarsku. ale nejsem si jisty, jestli to je aplikovane i na nasi zemi. nicmene podstata toho bodu spocivala v tom, abych vysvetlil, ze nejakou demokratickou zmenou se to nemuze zlepsit. a resenim je prave a jen vyhladoveni tohoto systemu, aby se ty toky penez zpretrhaly, a musi to zacit zdola, protoze zadna revoluce tomu nepomuze. obcanska neposlusnost je moznost, vytvareni paralelnich struktur dalsi moznost.
schvalne pisu paralelnich, protoze narozdil od jazze si nemyslim, ze je realne se ze systemu uplne odkopat, ale myslim si, ze je realne cast ekonomiky dostat do zony, na kterou stat nemuze a je to tak podle me v poradku. jsem obecne zastancem minimalniho vlivu statu na obcany. cim min toho stat ovlada, tim mene se muze kract, zadne protikorupcni zakony nepomohou ve chvili, kdy jsou pororostle site na korupci skrz na skrz pres spolecnost, aby se min ukradlo, pomuze jen to, aby proste byl mensi balik penez, ktere se daji ukract.
4, opet si to zda se nepochopil
tento bod je polemika s tim faktem, ktery psala ymladris, ze stat ci nejake pakty a podobne nas ochranuji pred hegemony typu sovetsky svaz. ja jen tvrdim, ze to nas pred hegemony neochrani, protoze kdyby mily hegemon chtel, schramstne nas at budeme v jakemkoliv paktu at budeme mit tento stat nebo budeme v jinem, protoze hegemon v soucasne dobe nema zrovna zajem o to neco schramstnout, kdyz ma lepsi monznosti (ekonomicke) jak si udrzovat vliv (proc by zbytecne platil drahou valku, kdyz to nepotrebuje). to zda dodrzujeme zakony nebo nedodrzujeme na to nema vliv.