PIZI: Tím že to dáváš do juxtapozice (sorry, český ekvivalent mě fakt nenapadá) se to dá myslím popsat celkem jasně.
Psychické je o udržování/opravě/normálním provozu (psychohygiena) našeho "já", zatímco duchovní se zabývá přesahem toho já, celkem chápáno i fyzicky. Tj. doménou duchovního jest to co není (v co se doufá, co se očekává, v co se věří), doménu psychického je to, co je,) tj. psycho-logie, -atrie, -terapie.
Je to jednuduchý rozdělení, a hodně v něm ze mě mluví religionista, ale myslím že uplně bez užitku není, jakkoliv předvídám námitky o tom, že duchovní práce je především o tom co je (běžná denní prax) atd. V téhle námitce se ovšem podle mýho projevuje jen nedostatečná percepce toho, že v 99% dějin lidstva krom cca poseldních sto let bylo i psychické (a sociální) doménou "duchovních profesionálů, organizací a směrů", a to nejenom na křesťanském západě, ale právě nejvíc v kmenových uspořádáních celého světa. Což, podotýkám, myslím jako fakt a ne jako kulturně šovinistickou poznámku.)
Ačkoliv do nás na fakultě vtloukali moderní kvazináboženské a jiné explicitně náboženské tvary (tj. nevypadající tak, ale mající ve skutečnosti podstatu náboženství - tradičně se uvádějí totalitní ideologie, víra v UFO atd.), při pátrání po tom, co je "skutečně spirituální"/"skutečná spiritualita", člověk vždycky dojde k množině věcí typu přesah, smysl, existenciální horizont apod.
Otázkou ovšem je, zda tohle chápání není (moc) ovlivněno tím, jak ke "spirituálnímu" přistupujeme, jestli už samotná etymologie /původ slova/ nás nevede jednou určitou cestou (a ty různé kmeny to "maj jinak").
Do jisté míry určitě, především proto, že my (západ) jako jedni z mála ne-li jediní žijeme v lineárním pojetí času, zatímco de facto všichni ostatní v tom či onom systému cyklickém, kde věci jako spása, poznání, vyvrcholení /všechny ty výše zmíněné přesahy a smysly/ nemají takové ceny.
A tady se dále dostáváme,) k otázce role technologického vývoje v "komparativistice civilizací", což je svým způsobem otázka velmi přízemní. Hle, kam až se dá od spirituality dojít.)
Omlouvám se za trošku širší tok myšlenek,)