• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    AIM_FREEMAN: v dlouhodobym horizontu to daval do souvislosti s rakovinou (kava pozitivne ovlivnovala vyskyt)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    INK_FLO: Dlouhodobě: konzumace kofeinu v období 1998 - 2006 = 0. Pak jsem začala pít kafe (únava z diety a následně z druhého těhotenství), čili 2006 - 2012 1 - 2 kafe denně...Do roku 2011 jsem vůbec nepotřebovala antihistaminika. V půlce roku 2009 rýma a alergie, o dva roky později záněty průdušek, antihistaminika a do konce roku několikatery antibiotika, imunita v háji. Operace dutin. Další záněty. Tak léčitel (překvapivě žádnej čakramakra, ale nevěřící Tomáš s jednoduchými tipy na vyčištění organismu), výplachy nosu a zákaz kofeinu i antihistaminik. Teď jsem dva měsíce bez obojího a překvapivá úleva. Kafi se už asi vyhnu a místo antihistaminik jsme si do bytu nasadili kocoura, prý posiluje imunitu (na VPP značkuje, takže zas poputuje ven, pusinka). Čaj jednou týdně s mužem, je zavilý čajista a dělá mu moc dobře, když s ním rodinně vyjem theinovým blahem.
    PEJR
    PEJR --- ---
    AIM_FREEMAN: tu aktivaci mám spojenou hlavně s hořkou chutí kávy, piju už jen černou bez cukru, pochoutka to zas taková neni, ale cejtim, že skrz tu výraznou chuť to probouzí "znuděný/unavený" tkáně, stejně na mě funguje třeba i čerstvá grepová štáva nebo fakt hořká čokoláda
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    GAISAKA: ne-e. msm je methylsulfonylmetan - organicka sloucenina siry.
    to co ty rikas je mms. (a neni pravda ze kazdy doktor pred tim varuje a ze je to do ostrikovacu ale to ted nerozebirejme.)

    jeste ke kofeinu. je neurotoxicky a v rostlinach se vyskytuje ve funkci pesticidu. tzn. je to jed: broucky zabiji, cloveka otravuje.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    AIM_FREEMAN: msm?? to jako ten mineral solution aka směs do ostřikovačů, před kerou každej doktor varuje?
    /jen se ptám/
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    INK_FLO: já se svou kofeinovou zavislosti / davkovanim dlouhodbe zachazim. snazim se vyhybat kafim a enegy drinkum (mj. proto ze kdyz jsem se ucil na statnice jsem to do sebe kotlil hlava nehlava a od te doby mi jiz nekolik mesicu krvaceji dasne a nemohu se toho zbavit..nikdy jsem na to netrpel..litr monsteru denne + kafe caje uz fakt nehodlam pozrit).
    kafe davam tak jednou tejdne, vetsinou treba v patek za odmenu:) ((nebo kdyz fakt nevladzu, s tim ze vim, ze to je na dluh)).
    misto kofeinu uzivam k modulaci hladiny energie msm (levny), vodu s citronem a koenzym q10 (drazsi, ale bulk se to da).
    rano startuju pranajamou a ted uz zas msmkem. caj vetsinou az v praci ted co zas msmkuju tak az pred obedem, abych se vyhnul utlumu po jidle..+ mam rad ten kofeinovej buzz aspon trochu;)
    jinak kafe oproti caji je fakt hodne agresivni. uz jenom to, jak je to pak citit z potu a z moci a ta silna dehydratace ukazuji, ze to vubec neni ok a telo se toho chce zbavit. caj je v tomhle o kus lepsi..nejlepe zeleny, ale to vsichni vime;)

    na druhou stranu ja mam dost chatrnou konstituci tak si to fakt musim hlidat, pac po par dnech na kafi je ze me zombie s kanonama pod vocima.

    ZIVA: je to psychostimulant, v tom je dobra na mozek. ale jinak je to agresivni latka vedouci k vyplaveni stresovych hormonu, tim mj. i k zhorsene imunite vycerpani nergetickych rezerv tela...zavislosti..atd. mechanismus ucinku je reknme troji. jednak zabranuje bunkam odpocivat, druhak zabranuje rozpadu neurotransmiteru acetylcholinu (to je rekneme pro mozek dobre) a tretak aktivuje / stresuje cele telo vcetne cns.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    doctor oz v mistni televizi rikal, ze kava je vazne dobra na mozek, mel tam tomu nejake studie
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    užíváte kofein? jak moc?....poslední dobou nad tím přemýšlím, že je to taková samozřejmá a všudypřítomná věc, která ale může být dost záludná. Já kofein užívám spoustu let ve všech podobách (zelené i černé čaje, maté, guarana, čistý kofein v tabletách, čokoláda, káva) každý den a říkám si, jestli to třeba nemá daleko větší vliv, než jsem si ochotnej připustit. Teď vzhledem k nutnosti se učit si bohužel nemůžu dovolit "luxus" vysadit a zabít několik dnů pravděpodobnými abstinenčními příznaky (únava, podrážděnost, nesoustředěnost, problémy se spánkem atd.) ale jak to pomine, tak možná zkusím postupné vysazování a uvidím, co to udělá...

    jedno světlé období jsem měl minulý rok, kdy jsem měsíc nepil kávu a po měsíci, kdy jsem si dal presso jsem se divil, jak jsem to mohl zvládat každý den, přišlo mi to jako agresivní speed, navíc´účinkama dost neefektivní a nepříjemnej. No a pak jsem do toho postupně zase zahučel.

    příjde mi to taková z těch "samozřejmých" věcí, o kterých většina lidí nepřemýšlí a považuje je za běžné, a možná právě proto by se měly o to víc zkoumat. Napadá mě, jestli to nemá i nějaký dlouhodobý dopad na celkového ducha společnosti, když se jedná o společnost, kde se většina jejích členů celý život sjíždí nějakým speedem a považují to za normu.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    PIZI: Tím že to dáváš do juxtapozice (sorry, český ekvivalent mě fakt nenapadá) se to dá myslím popsat celkem jasně.

    Psychické je o udržování/opravě/normálním provozu (psychohygiena) našeho "já", zatímco duchovní se zabývá přesahem toho já, celkem chápáno i fyzicky. Tj. doménou duchovního jest to co není (v co se doufá, co se očekává, v co se věří), doménu psychického je to, co je,) tj. psycho-logie, -atrie, -terapie.
    Je to jednuduchý rozdělení, a hodně v něm ze mě mluví religionista, ale myslím že uplně bez užitku není, jakkoliv předvídám námitky o tom, že duchovní práce je především o tom co je (běžná denní prax) atd. V téhle námitce se ovšem podle mýho projevuje jen nedostatečná percepce toho, že v 99% dějin lidstva krom cca poseldních sto let bylo i psychické (a sociální) doménou "duchovních profesionálů, organizací a směrů", a to nejenom na křesťanském západě, ale právě nejvíc v kmenových uspořádáních celého světa. Což, podotýkám, myslím jako fakt a ne jako kulturně šovinistickou poznámku.)

    Ačkoliv do nás na fakultě vtloukali moderní kvazináboženské a jiné explicitně náboženské tvary (tj. nevypadající tak, ale mající ve skutečnosti podstatu náboženství - tradičně se uvádějí totalitní ideologie, víra v UFO atd.), při pátrání po tom, co je "skutečně spirituální"/"skutečná spiritualita", člověk vždycky dojde k množině věcí typu přesah, smysl, existenciální horizont apod.

    Otázkou ovšem je, zda tohle chápání není (moc) ovlivněno tím, jak ke "spirituálnímu" přistupujeme, jestli už samotná etymologie /původ slova/ nás nevede jednou určitou cestou (a ty různé kmeny to "maj jinak").
    Do jisté míry určitě, především proto, že my (západ) jako jedni z mála ne-li jediní žijeme v lineárním pojetí času, zatímco de facto všichni ostatní v tom či onom systému cyklickém, kde věci jako spása, poznání, vyvrcholení /všechny ty výše zmíněné přesahy a smysly/ nemají takové ceny.

    A tady se dále dostáváme,) k otázce role technologického vývoje v "komparativistice civilizací", což je svým způsobem otázka velmi přízemní. Hle, kam až se dá od spirituality dojít.)

    Omlouvám se za trošku širší tok myšlenek,)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    AIM_FREEMAN: joo tak tomuhle uz rozumim :) otazkou zustava, jestli "duchovni" neni neuchopitelne jen proto, ze pro to nemame spravny nastroj - jazyk
    lezi tedy rozdil mezi tim co je dusevni a duchovni jen v nasich hlavach a nebo je to nejaka vlastnost veci kolem nas? je blesk tajemna duchovni sila a nebo od te chvile, co chapeme podobnost mezi bleskem a modrymi jiskrickami na chlupatem svetru, se z nej stal dalsi prozaicky blok, ze ktereho si stavime model sveta kolem nas?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PIZI: taktéž se zasazuji za rozlišení duševního a duchovního.

    duševní je oblastí rozlišených tvarů, objektů a bytostí hmotných i nehmotných (pocity, myšlenky, symboly, představy, vize, jiné světy..).
    duchovní je věčné, nestvořené, beztvaré, neohraničené a neuchopitelné (myslí ni rukou ni čím jiným).
    je pouze sebou samým, pouze je..podkladem jevové reality, zdrojem, potenciální silou ze které vyvěrá..slovy nepopsatelné.:)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KOSMO: mohl bys to jeste rozvest? nejsem si jisty jestli to sprave chapu
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    PIZI: OK - tak tedy vše co je obsahem psyché je časoprostorově ohraničené - duchovní vnímám jako neohraničené...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PIZI: me to spis prijde, jako kdyby mi nekdo rozdil mezi sodikem a uranem popsal v klingonstine :)

    podle me je duchovni prace tohle : identifikuju nejake objekty ze sveho okoli a v ruznych meritkach se je snazim porovnat s tim, co uz mam v hlave z drivejska. kdyz jsou si ty patterny podobne, muzu je zkusit pitvat na mensi casti a ty pak k sobe ruzne skladat a znova porovnavat. to vsechno smeruje k vetsi usporadanosti meho vnitrniho modelu vesmiru a aby pak okoli uznalo, ze jsem nejakou praci vykonal, tak to musim promitnout zase ven. nejsnaz pomoci kombinace pismenek, ktera z nepreberneho mnozstvi blabolu vykousne presne to, co reprezentuje muj dusevni stav. pokud ale nemluvim stejnym jazykem s clovekem, kteremu se to snazim sdelit, tak je nakonec celkem jedno na co jsem prisel, k nemu zas doputuje jen blabol.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Taková odpověď mi připadá jako popsat rozdíl mezi sodíkem a uranem tím, že sodík je v periodické tabulce více nahoře (vymýšlím, nevím). Sice je to pravda, ale onen rozdíl to moc nepopíše.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    PIZI: psyché je o kus níže... v tatvách je manas tuším 16. tattva - ze 36... tady se dá ještě pracovat docela normálně, ne?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    EVA_: já tě nevim - nějak mi spojení těchto slov dohromady nepasuje - duchovní a práce :-) duch, svědek je přihlížející - ne pracující. Co myslíte?

    Jinak, volněji myšleno, bych odpověděl, že jde činnost jež nás sbližuje s Realitou...
    PIZI
    PIZI --- ---
    Já zkusím přihodit: A jak se to liší od psychické práce? V čem je rozdíl mezi duchovní a psychický.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KOSMO: Myslím, že se toto děje nejen na vědomé, ale i na podvědomé úrovni, to "peklíčko"...

    Tuhle jsme s kamarádkou narazily na téma, co je a co není duchovní práce (ne praxe, ale práce, konkrétní konání)...patřila by sem otázka, co si pod pojmem duchovní práce představujete? Pokud ano, můžu vás také poprosit o názory?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    EVA_: Ano, pro člověka je to připomínání si krásného, hotového, bezpečného základu asi vážně nutné. Neb v opačném případě člověk postupně upadá v mysli stále hlouběji do problémů, které zrovna řeší… až se z toho za nějaký čas propadne do peklíčka stálého a neustávajícího řešení problémů. A vše božské, ty nebe, úplně zapomene… otázkou jen je jakým způsobem, metodou si připomínat, že to jde i samo, bez intervencí myšlení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam