• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    MTO
    MTO --- ---
    PAULMUADDIB: problem bude systemovy. jako se zdravotnictvim. resi se nasledek a nikoliv pricina.


    "Jednou z příčin sociálních problémů Romů může být systém sociálních dávek. Sociální dávky tvoří valnou část příjmů většiny romských rodin. Možná, že kdyby neexistovaly příspěvky na bydlení a rodičovské příspěvky, pracovalo by více Romů, aby uživili své rodiny. Sociální dávky paradoxně sociální situaci Romů zhoršují. Místo aby pro ně byly mimořádným příjmem na překonání momentální situace, jsou pro ně systematickým trvalým zdrojem příjmu a berou jim motivaci pracovat. Doporučil bych zrušit příspěvky na bydlení a rodičovské příspěvky a místo toho snížit daně, aby každému, kdo pracuje, zůstala po zdanění většina peněz v kapse.

    Spolu s omezením sociálních dávek je potřeba usnadnit hledání práce.

    Stát by neměl potírat tzv. švarc-systém a měl by umožnit každému, aby mohl svobodně pracovat i bez pracovní smlouvy. Mnoho zaměstnavatelů se zdráhá uzavírat pracovní smlouvy s lidmi, které nezná nebo kterým nedůvěřuje. Stát by měl naopak umožnit většinu dělnických profesí vykonávat svobodně jak bez pracovní smlouvy tak bez živnostenského listu a bez složité registrace na všech možných úřadech.

    Sociální situace Romů bude asi ještě dlouho horší než sociální situace jiných jazykových skupin. Stát by měl ale Romům umožnit postavit se na vlastní nohy – zrušit některé sociální dávky, zrušit daně z práce a zjednodušit drobné podnikání a legalizovat námezdní práci. Jakákoliv práce zaplacená na ruku i bez písemné smlouvy by měla být legální."
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KUATO: Lidé nevěřili, lidé se dohodli. Hodnota např. stříbra spočívá v jeho vzácnosti, resp. praktické nemožnosti dané mince falsifikovat, nic víc.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KUATO: Ono to je o rozlišování jednotlivých složek problému. Peníze jako nástroj směny mají své klady. Peníze jak jsou provozovány dnes mají i mnoho negativních důsledků. Je jedno zda to je dáno lidskou povahou. Lidská povaha tu je a musíme s ní počítat. To, že problém označíme jako způsobený lidskou povahou ho neodstraní.
    KUATO
    KUATO --- ---
    penize jako zlo - uz se tesim zpatky na dobu, kdy budu rozmenovat prase na husy, abych mohl primerene zaplatit boty. je treba asi znovu a znovu pripominat, ze penize jsou prostredek smeny. kdyz nebude zpusob jak ohodnotit a provest smenu, lide budou bez moznosti prace (i kdyby sebevic pracovat chteli a neco umeli), protoze tu nebude jak (nebo bude, ale jen velmi obtizne) jejich praci ohodnotit. proto znamenaly kdysi pro cesko pozehnani stribrne doly a prazske grose - ne pro par tun stribra, ktere samo o sobe nema zadnou hodnotu, dyt je to kus plechu, ktery v te dobe nemel navic ani moznost zadneho prumysloveho vyuziti krom sperku, ale lide VERILI, ze to ma hodnotu a byli ochotni za ne poskytovat zbozi a sluzby. a ekonomika se zacala hybat. lide, kteri chteli pracovat, najednou mohli. melo smysl zacit vyrabet, protoze bylo za co to udat. proto si myslim, ze i nekryte penize, pokud za nimi stoji silny stat, mohou velmi dobre fungovat prave na zaklade spolecenske dohody. ano, zda se, ze nekteri lide neunesou, ze maji nahamtene prilis mnoho a krivi to jejich charakter. ale mozna to neni problem penez, ale obecne problem lidi - vzdyt plno zavistivcu a lakomcu je i mezi temi obycejnymi.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    MTO: Já to fakt nechápu, zkus mi to vysvětlit.

    Potřeba mít děti je přirozená. V ideálním sluníčkovém přírodním stavu když chtěl indián, nebo eskymák mít děti, tak postavil tee-pee, nebo iglů, a šel lovit potravu pro manželku a děti.

    Dnes to funguje tak, že někteří lidé diktují ostatním "postavte nám svýma rukama a ve svém čase tee-pee, nebo iglů a nalovte nám svýma rukama a ve svém čase potravu". To je hodně zlý. Neříkám, že se to vztahuje na tebe, neříkám, že někdo nemůže být třeba bez práce ne vlastní vinou a komunita by mu měla pomoci, to jsme se asi nepochopili. Ale je to o té radosti z pomáhání, ne odosobněné krádeži a následném "nároku" každého, kdo se třeba bojí začít podnikat, nebo je líný se vzdělávat.

    A když jsou peníze kořenem všeho zla, proč je chceš (nebo ty věci, co za ty peníze pořídíš - peníze jsou jen poukázky na hodnoty vytvořené někým)?
    KUATO
    KUATO --- ---
    GAISAKA: jj, budou-li bohove milosrdni, tak ke konci sveta (opravdovemu systemovemu, ted nemyslim tu hlupotu pristi patek) dojde-li nekdy, dojde v zime, kdy vetsina mestaku stihne umrit zimou driv, nez se vylijou ven. ale osobne doufam, ze nikdy nedojde, ze to technologicky zvladnem, kolonizujem dalsi planety, eurozona se rozpadne, ale bez valky, populace postupne a mirne klesne na tretinu soucasneho stavu (obrat to bere pozvolna i v rozvojovych zemich), proste jsem spis optimista :o). imho teprve clovek, ktery si prakticky vyzkousel, co vsechno by potreboval zvladnout ve stredovekych podminkach bez stredovekych nastroju, tak chape trochu ten pruser, ktery by to znamenalo.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    JAZZZ: Ne, a ne a ne,)
    Myslím že si rozumíme v tom o čem muvíme, v proporcích. Tedy co ty nazýváš "masivni EMP z jadra galaxie" já nazývám "atomovka" -) prostě stav kdy nemá cenu nic kalkulovat, je to stejně jedno.

    To o čem pak hovoříš ty, toho se samozřejmě bojím i já, protože je to - doufejme - reálnější, než EMP/atomovka.

    Pak je tu ale třetí možnost, ani hard ani soft, a myslím že ta idea (masivnějšího) energetickýho blackoutu, třeba podpořenýho pár přír. katastrofama nebo něčeho podobnýho je přece jen jinde, než obě výše zmíněné varianty. Není to ani "totální konec hned", ani pozvolný ale lethální úpadek. Prostě krátko- až střednědobá krize, který by zasáhla civilizaci důrazněji.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GAISAKA: abych pravdu rekla nevim. Ale vim co jsme zac kdyz jsme v temnote... nesocializovany. Stredni skola by byla proti tomu prochazkou ruzovym sadem, pri ohrozeni deti se agrese tyka i zen, a to my zeny mame tendenci spis agresorum ustupovat nebo mlcet. A o chlapech nemluvim, pokud jsou ve skupine a nezpanikari, maji to dobre natrenovany. Skoda vsech forever alone lidi.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    SHEALA: Já mám pocit - a můžu se mýlit - že k nějakýmu většímu a trvalejšímu rabování a nepokojům by nedošlo.
    Lidi by byli "koncem civilizace" tak vytočený, že takhle "rogue" by to vyhodnotilo těch 5%, který se tak chovaj i dneska (ač samozřejmě je civilizace drží víc v mezích). Lidi by většinou šíleli, část by si sedla a tiše čekala na smrt, ale většina by na nějaký násilí neměla koule. Tady u nás už ne. IMHO samozřejmě, k debatě.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GAISAKA: A proto je dobry se naucit strilet, az ti lidi bez 2 teplejch obedu pujdou sebrat tvy jidlo.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    JAZZZ: Na to ani nemysli, resp. vrať se do reálu. Ve chvíli já nevim totálního energetickýho blackoutu (jen to, žádný atomovky, pak je všechno jedno) budou fakt ve městech umírat lidi. A vesnice se to nijak zásadně nedotkne - samozřejmě, i tam potřebujou léky atd., ale situace člověka ve vlastním domě, s nějakýma zásobama a leckdy i kompletní infrastrukturou pro předcivilizační topení (a.k.a kamna) je diametrálně oslišná od situace člověka nedejbože v paneláku.
    Dyby se teda něco stalo.
    Vesničani počkaj, až to ve městech zetlí, a pak pujdou zachránit z civilizačního hardware co pujde.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: nojo venkovani, to je ta budouci aristokracie :) jen aby neprisel zas nejaky ten vitezny unor .. takze nakonec je v zajmu nas vsech si navzajem pomoct, aby to dopadlo spis dobre ;)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    JUNIPETRUS: debata hlavne o ekonomice a hospodarstvi
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Vašíček / Šatánek - Debatní klub - Piráti - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=6fXGITFr4Mk&feature=player_embedded
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: to jsem nerekl. v to neverim :o).

    JAZZZ: no jo, kdybych byl muslim, mohl bych si strcit do analu dynamitovou patronu a jit se na znameni nesouhlasu odpalit do nejake banky. takto jenom pokrcim rameny - vis jak, my venkovani mame dost brambor i chlastu az do pristi sezony, at uz to dopadne jak chce :o).
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: takze veris, ze treba tvoje banka pujcuje jen ty penize, ktere jsi tam a ostatni vkladatele vlozili?:-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: tos trefil dobre. dokud koupis ropu jen za dolary, tak je mozne dolary tisknout jak je libo (ano dela to soukroma firma) a ty dolary porad budou mit hodnotu dokud za ne tu ropu budes chtit kupovat. dokonce cim mene ropy bude, tim vetsi bude mit cenu a tim vic dolaru muzes jen tak beztrestne tisknout :) proto se USA vyplati ty astronomicke castky za valky tam, kde ropa je.

    penize kryte dluhem funguji jen pokud lide veri, ze ty dluhy nekdo splati a tim padem jsou smenitelne. pokud se objevi hodne prazdnych dluhu, ktere nikdo platit nebude - mluvime o "toxickych aktivech" a "mezibankovni neduvere", coz je jen eufemismus pro to, ze nekdo kradl ale nikdo nevi kdo a jak moc.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: nemyslim si, ze by nekdo jiny nez USA (Fed je soukroma spolecnost) a krachujici staty jen tak roztacel rotacky s prachama. a v kazdem pripade to vede k hyperinflaci, neboli masovemu ozebraceni cele populace. u USA k tomu imho nedoslo zatim jen diky tomu, ze dolar byl rezervni svetova mena, ropa byla do nedavna prodavatelna jen za dolary a Cina ma v dolarech prilis mnoho penez, takze to neni v jejim zajmu. az se zmeni podminky, dolar padne. nebo taky ne.

    vlastne je jedno, jestli je peniz necim kryty, pokud je nejak garantovano, ze bude smenny (zajimavy orisek). je otazkou, jestli ekonomika vyrostla na nekrytych penezich je zdrava. ale to uz jsou veci, na ktere neznam odpoved, nemam na to patricne vzdelani, abych videl vsechna pro a proti.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    jo zakladni prijem zni pekne, ale dovolit si ho muze jen svycarsko - zeme, kde zidovske zlato pracuje za vas :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: no ono je vubec otazka, kde se berou penize, a kde se vlastne vzali!
    Co by se stalo kdyby se najedou vyparili vsechny penize, a vynulovali bankovni ucty.
    Kde by se vzali penize? Vsichni by si vzali uver?:-))

    Prostredek smeny souvisi s jejich hodnotou.
    Co je jejich hodnota? Ta neni nicim stanovena, a zavisi na "dohode". na ochote neco za tolik a tolik koupit nebo prodat

    Bankovka kdysi byl listek, ktery si dostal, kdyz si prinesl do banky kus zlata, a zarucovala, ze si to zlato muzes za tu bankovku, kdykoliv smenit nazpatek.
    To bylo to kryti zlatem. Byla zde hodnota - zlato, a druha strana vystavali bankovku s nejakou hodnotou.
    Pozdeji se bankovami zacalo platit, vlastne ta bankovna zastupovala to zlato.

    No dneska penize vznikaj tak,ze se proste vytisknou nebo se natukaji jako cislo v komputeru jako uver. Po splaceni uveru ty penize zase zaniknou s tim,ze banka odcerpa dalsi penize ve forme uroku, nebo nebo nejake realne veci, pokud nekdo nema na splaceni.
    Banka investovala nic, virtualni hodnotu na kterou ma monopol, ale kasiruje realne penize nebo veci.
    A je proto logicke v ze v tomto systemu penez i realneho bohatstvi ve spolecnosti ubyva, a nenapadne se presouva do rukou par skupin.
    (Mimochodem, prave takhle vznikl bludny kruh zadluzenosti statu - v okamziku kdy hrozi splaceni jiste varky uveru a uroku a ubytek penez - upadek ekonomiky, si staty vzali vzdycky dalsi uver)

    Je tohle rozumne, spravedlive a normalni a udrzitelne?
    Nemluve o dalsim aspektu - s ekonomickou moci prichazi moc realne spolecenska a naopak.

    Takze v prirozem svete, je nejaka hodnota smenena za jinou hodnotu nebo za protihodnotu v podobe poukazky. Tedy s hodnotami penize vznikaji. A neni to nic nezdraveho, ale je to prirozene.
    Kdyz se domluvime, ze ti natru plot a ty mi za to das kilo medu, ale protoze zrovna neni sezona nebo uz ti dosel, tak mi das stvrzenku, o hodnote 1kilo medu.
    Ja touhle stvrzenkou muzou pak zaplatit treba v hospode za jidlo, kdyz hostinsky bude mit jistotu, ze za tu stvrzenku das kilo medu.

    Proc by tedy lidi nemohli vydavat vlastni penize? A co treba stat, proc ten nemuze vydavat - tisknout vlastni penize? Stat ktery je suveren, muze vydavat zakony jake chce.
    Predstav si tu absurdutu, ze mas papir v podstate zadarmo a stvrzenku na svuj med si muzes vyrobit taky v podstate zadarmo(treba razitko a podpis). Ale ty si radsi pujcis stvrzenku souseda s tim, ze mu vratis stvrzenku a stvrzenku treba 10deka meda, a nebo mu za to das primo 10deka meda.
    Nebyl by si tak trochu hlupak, a v konecnem dusledku na tom neprodelaval, zatimco soused by dostaval med v postate za nic?
    ALe takhle to chodi v nasem state i skoro vsude na svete.

    Tak tedy prijmeme fakt, ze stat muze a je zcela rozumne, aby si tiskl vlastni penize - statovky.
    Takovy stat pak, muze platit za ruzne sluzby a hodnoty. Porostouli sluzby a produkty za ktere bude stat platit, poroste i mnozstvi penez, a presto to nebude skodlive, a hlavne stat takovy stat nemuze byt nikdy zadluzen.
    Lide treba zase budou platit za sluzby statu, takze mnozstvi penez se nemusi nadmerne zvysovat. A vlastne proc by pak meli lidi platit dane? Nejake danne by vlastne spis byli regularatorem mnozstvi penez v obehu. Protoze v praxi by asi nebylo dobre, kdyby stoupala inflace nad urcitou mez.

    A zpatky k tem hodnotam, existuji nejake jineho hodnot nez zlato, chleba, cihla, natreni plotu, zpevakova peformance, vykony sportovcu, dalnice?

    Co treba kdyby stat ocenil byti cloveka jako hodnotu. Narodi se clovek, s tou prichazi aktualni i potencionalniho hodnota a prispevek spolecnosti.
    A co kdyby se to stat rozhodl oceni a zaplatit za to v penezich.
    Co kdyby treba hned od narozeni pripsal takovemu cloveku na ucet 10milionu, s tim ze si je ten clovek muze vybirat po mesicnich castkach v prubehu zivota?
    A pokud by jsme tu jeste meli ten uzasny bankovni system, kde milionar zijici z uroku je vazeny obcan, ale clovek co bere davky, je socka co zije z prace ostatnich, - co kdyby stat posktyl bezurocnou pujcku 10-20milionu a ulozil v bance na ucet obcana, a ten by dostaval za to uroky, jako treba ten kdo mel to stesti zdedil miliony? Na konci zivota by automaticky byla vracena statu.:-)

    To je takovy muj momentalni napad. Nevim jestli tohle nekoho nekdy napadlo, a realne navrhuje:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam