• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: jsou tam i takove... psychedelicke okamziky;) youtube jsem ti radsi nedavala, abych nespoilovala.;) toz uvidite, zda uvidite.)

    GAISAKA: a co k tomu fosforu teda? taky me zajimaj zdroje. asi nebudu jedina, kdo si precet ten clanek v Respektu a je zvedavej, jak to teda fakt vypada. do klubu Odpojeni od systemu ci jakseto radsi moc nechodim, tak me zajima, co k tomu mas treba zrovna ty.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAREN: koukala jsem trochu na youtube a vypada to moc dobre! diky...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    GAISAKA: http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_phosphorus
    The depletion of phosphorus is very relevant to the world's food production issues. Phosphorus is a major component in fertilizer, without which fertilizer will be rendered useless. Without fertilizer, two thirds of the worlds population will starve because the Earth cannot support our demands for food.[10] There are no alternatives to phosphorus and no synthetic ways of creating it. According to one source, without new sources for high quality mineable phosphorus agriculture will face major problems within the next 50–100 years.

    Peak uranium - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_uranium
    Pessimistic predictions of future high-grade uranium production operate on the thesis that either the peak has already occurred in the 1980s or that a second peak may occur sometime around 2035.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: jo to je supr, ale asi uz moc zname... i kdyz... :)

    (jsem si ted vzpomnela jak 2006 cca jsme na Bio v jidelne delali guerillove kino (ted uz byva organizovane organizatory) a promitali mj tohle. to byly casy..)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    AMBIENTIUM: Peakuje fosfor? Velmi sporné.
    Peakuje uran? Prosím?

    Ono je to tohleto píkování dost jednoduchá a trapná legrace. Nicméně skutečná práce s daty je trošku o něčem jiném než "hledat kopeček" a pak fantazírovat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: jakoukoli pohadku? ja mela vzdycky rada

    O Janovi a jeho podivuhodném příteli (TV film) (1990) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/8038-o-janovi-a-jeho-podivuhodnem-priteli/

    a videla jsem to pred par lety a porad docela dobry.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOSMO: tak to vubec nebylo mysleno.) mne zas ten tvuj znel tak jakoze kdyz tam je tamhle na vychode takovej bordel, jsme tu za vodou - postradam konstruktivitu, abych tak rekla.)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PIZI: Já měl totiž dojem, že tím "pokud energie = ropa" poukazuješ na inovace, které by to mohly nějak zachraňovat. Ve smyslu, že energii nemusíme brát z ropy, ale nějakého jiného nebo nového zdroje. Ale i tak ten problém je komplikovanější a není ukryt jen v ropě. Ropa má jen největší aktuální dopad do všech koutů civilizace. Jádro problému je v konsumerismu a přetechnizovanosti. Peakuje fosfor, ze kterého se dělají umělá hnojiva, které umožnily 2,5 násobně vyšší výnosy na hektar než v r. 1960. Peakuje uran, ze kterého produkujeme atomovou energii, s ropou peakuje zemní plyn, uhlí je vzdálenější peak (při současné spotřebě sto a více let, ale ta spotřeba poroste s poklesem dostupné kvalitní ropy). A problémy jsou s pitnou vodou a s extrémní devastací zemědělské půdy, a na některých místech i kontaminací (těžba v dolech apod.) Abych se vrátil zpět k původnímu tématu, nevím, nevím, jestli Čína tohle všechno dokáže nějak překonat a stále kráčet vstříc světlým zítřkům...
    PIZI
    PIZI --- ---
    AMBIENTIUM: V tom případě se bavíme každý o něčem trochu jiném. Ty o konkrétní naší budoucnosti teď, tam si netroufám předpovídat. Já mluvím obecně teoreticky o principu. V tom případě nejsme ve sporu.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    AMBIENTIUM: Toto je reakce na PIZI
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Rozhovor s prof. Dennisem Meadowsem, autorem prulomove publikace Limits to growth, ktera vysla pred 40 lety.

    Technologické inovace na druhou stranu ale určitě snižují dopady některých dlouhodobých problémů. Vaše kniha vyšla před čtyřmi desítkami let a například moderní medicína mezitím zvýšila dožití a snížila kojeneckou úmrtnost. Nové technologie dramaticky zvýšily úrodu a počítače a internet svět sblížily a zlepšily dostupnost vzdělání.
    Technologie se nevymýšlí sama. Je výsledkem desetiletí tvrdé práce a někdo za ni musí zaplatit. Jedním velkým zdrojem peněz je zbrojařství. Dalším jsou korporace, ale ty nejsou motivovány řešením globálních problémů, jen penězi. Farmaceutické společnosti ve Spojených státech utrácejí více peněz na pokusy zastavit vypadávání vlasů, než na prevenci infekce HIV. Proč? Protože bohatým padají vlasy a chudí se infikují HIV.


    Představte si ale zisky, jichž by se dostalo vynálezci nového, čistého a neomezeného zdroje energie.
    Doufám, že nemluvíte o fúzi, protože to je blbost. Myslím, že nové významné zdroje energie objevíme, ale potom bude trvat desítky let, než se prosadí. I kdyby proti nim nebyl žádný odpor, i kdyby neměly žádný dopad na životní prostředí, i kdyby kvůli nim nezbankrotovala spousta lidí, i tak to bude trvat dlouho. Takže pokud vám někdo tvrdí, že vznikne technologie, která nás zachrání, nemá ponětí o tom, jak se technologie vyvíjejí.


    A co surovinové zdroje? Dřívější prognózy předpokládaly, že do roku 2012 už sotva zbude nějaká ropa, ale zdá se, že je jí k dispozici stále dost. Nedávné odhady dokonce tvrdí, že USA by mohly už brzy produkovat více ropy než Saúdská Arábie.
    To se může klidně stát, ale zásoby ropy, o nichž hovoříme, jsou vzácné a jejich těžba je velmi nákladná. A i ty budou jednoho dne vyčerpány. A pak budeme mít problém. Příklad: Mám bohatou sousedku a její účty za elektřinu dosahují, řekněme, jednoho procento jejího příjmu. Pak udeřil hurikán Sandy a najednou v domě elektřinu už neměla. Znamená to, že se kvalita jejího života snížila o ono jedno procento? Ne! V lednici se jí zkazilo jídlo, nemohla si zapnout světlo, vlastně nemohla vůbec fungovat. Pro ní to byla katastrofa. Rozhlédněte se kolem. Židle, na níž sedíte, skleněná okna, všechna ta světla – to vše je tu jen díky tomu, že máme levnou energii.

    Dennis Meadows: Lidstvo dál kráčí ke sebezničení
    http://www.literarky.cz/politika/rozhovory/12758-dennis-meadows-lidstvo-dal-krai-ke-sebeznieni
    PIZI
    PIZI --- ---
    Samozřejmě, že nelze efektivitu využívání nějakého konkrétního zdroje zvyšovat do nekonečna. Fyzika je limit, ale je možné objevovat jiné zdroje, apod.
    PIZI
    PIZI --- ---
    AMBIENTIUM: To platí ale pouze tehdy, pokud energie = ropa.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PIZI: Je možné, že dočasně bude pokles reálného HDP tlumený rostoucím zadlužováním (ve skutečnosti se tak postupně již děje od začátku prvních ropných šoků v 70. letech minulého století a v extrémní míře dnes), případně efektivnějším využíváním ropy (tj. výše HDP/ropa) - což se prakticky děje od počátku těžby ropy. V určitém okamžiku však již není možné další zadlužování (aka "peak debt"), a není možné další zvyšování efektivity spalování ropy (aka termodynamické zákony). Velmi, velmi optimisticky by mohla budoucnost vypadat například takto:



    Model podle Bardiho a Yaxleyho je samozřejmě pouze přiblížením reality, přesto je užitečné si uvědomit skutečnost, že HDP bude v následujících desetiletích nevyhnutelně, významně a dlouhodobě klesat. Přitom okamžik této události není až tak zásadní, ačkoliv je důležitý (podle mě globální HDP dosáhne maxima již v tomto desetiletí). Klíčové však je, jak se s touto skutečností vypořádáme JIŽ NYNÍ, abychom zmírnili negativní dopady ekonomického poklesu - bez válek a bojů o zmenšující se kořist pro rostoucí množství predátorů .

    Tento dlouhodobý ekonomický pokles v některých zemích již začal ...
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    EVA_: znáš těch pět základních cností? A kdo s nimi přišel, víš?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    KAREN: Spíš neznam nikoho kdo si neublížil... ale to mi k tomu patří docela automaticky. Chyba je nutná! Bez chyby by nebylo ničeho...
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    KAREN: Ajaj, ne legraci si nedělám... tvůj post je v mých očích něco jako: Kdo netrpí s námi, trpí proti nám :-)

    Legraci si nedělám, jen jsem chtěl nějak nasdílet, že jsou problémy, které nemají v rámci jedince řešení a je tak možné se s nimi trápit celý život... člověk prostě může PET lahve používat co nejméně a odevzdávat je do plastu a víc to řešit nemusí. Neříkám nemá, říkám nemusí... může třeba vzniklý prostor při návštěvě lesa věnovat mantrování a napojení se... a nemusí se nechat rušit tím, že vidí u cesty PET lahev. Člověka to pak samo navede - jednou jí zvedne a odnese - tady odpověď pro KUKIDE - jo, už jsem jich odnesl spoustu... a jindy jí tam prostě bez povšimnutí nechá. Snažíme se o svobodu, ne?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KOSMO: Právě ta úcta k rodičům a různé další konfuciánské ctnosti jsou to, co se v Asii rozpadá. Sranda, svým způsobem tenhle systém opravdu stojí na dvou základních ctnostech (je jich pět)...úcta (oddanost) panovníkovi, odsud absolutní poslušnost vládnoucí garnituře a podobná megaoddanost hlavně k otci. Vzhledem k tomu, že se v případě jakéhokoli rodinného průšvihu (dluhy počínaje, nemocemi a stářím konče) o jedince MUSÍ postarat rodina a jsou na to prováděcí manuály, je stát v klídku a může si dovolit různě okleštit mzdy.
    PIZI
    PIZI --- ---
    AMBIENTIUM: HDP může růst aniž by rostla spotřeba energie. Může se změnit efektivita s jakou každou jednotku energie přeměníš na jednotku HDP. ZE stejné energie udělat víc obchodů.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    AMBIENTIUM: Ten ropný zlom bude případně způsoben faktem, že neexistuje soukromá možnost zajistit, aby producent a spotřebitel ropy nesl veškeré náklady. Jeto uložená energie z minulosti, kterou dnes sanujeme dluhy budoucnosti.

    Cena litru benzinu je plus minus odpovídající, takže se podle toho chováme (v rozhodnutích, kde bydlet a pracovat, jak moc cestovat a spotřebovávat... Nicméně místo aby těch 70% z ceny putovalo na kompenzace poškozeným (ti, co jim výpary znečišťují jejich pozemky), putují do státní pokladny, kde se rozkradou. Nebýt této deformace, problém by nebyl. Sice by ropa asi jednou došla, nicméně byli bychom tak bohatí, že bychom si mohli dovolit náhradní řešení (v konečném důsledku by se třeba na základě ceny litru benzinu chytří vědci, kteří by vynalezli alternativní pohon, odhodlali do své výzkumné laboratoře dojíždět, takže by ten objev byl umožněn).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam