KAREN: Podle mě jo. Vytrávají to z kontextu a vybarvují v těch nejčernějších barvách... byl jsem ve firmách co obrábí ze železa, vyrábí z mědi vodiče, vyrábí izolace, lakovnách, slévárnách, třeba i výrobně pilníků :-) a viděl tam pro mě neskutečné věci. Asi bych měl dodat, že to všechno už jsem viděl tady v Čechách, potažmo v EU, mnohokrát, takže nic nového pro mě. A to je právě to, že vy možná nevíte, jaké slévárny máte hned za Prahou a co se děje tady... ale jedny z největších masakrů, doslova jako peklo na zemi, kde lidi pracují každý den, jsem potkal tady, u nás doma, v Čechách. Postupně se to lepší, ale v Barace by to vypadalo úplně stejně palčivě.
V Číně jsem zažil třeba jednu lakovnu, kde asi lidi "otročili". Pracovali tam ženské, které bydleli ve slumu hned za fabrikou. Jenže to bylo v docela odlehlém místě na periferii průmyslové zóny. IMHO špatnosti se tam dějí, o tom žádná, ale spíš skrytě, daleko od očí kohokoliv, protože by jinak organizátoři šli obratem za katr... a p.s. zamozřejmě, že jsem v té firmě byl naposledy a nikdy tam nenalakujeme ani kousek...
Pro kontrast perlička druhá. Jedna z českých firem co brousí ozubená kola si s velkou pompou pořídila jednu super pěknou, moderní brusku od Němců. No, a já v Číně vlezl do jedné haly, kde jich stálo v řadě snad padesát... a všechny jeli nepřetržitý provoz - přes tři tisíce převodovek pro větrné elektrárny za rok. Fabrika od chalpců z Hong-kongské burzy za miliardu dolarů, kde má dělník matraci vedle mašiny a po obědě si tam může dát šlofíka... a to nekácám, spousta Číňanů po obědě chvíli spí... i dělňasové... no, můžem si to zkusit tady :-))) mě by to třeba náramě vyhovovalo, mít v kanclu ležení a občas se natáhnout nebo posedět....