• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: dik! dobry slyset od taty od rodiny.)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: me to nezneklidnuje vubec. deti nejsou hloupe, verim, ze si nejak poradi.
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: haha, tohle dilko jsem ja pochytila nastesti tak nejak jen castecne.

    autorita je dobra, jenze ne kazdy s tim pracuje dobre, ze... z pripadnyho rozhodovani o skole pro decko mam docela obavy. cim jsem starsi, tim me tyhle informace o zmenach ve skolstvi (statni maturity a ten humbuk kolem toho) zneklidnujou vic a vic;)
    PIZI
    PIZI --- ---
    Odvážnou školačku. :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAREN: mne prvni plnici pero asociuje Odvaznou skolicku (pribeh o prvnacce v Rusku), kde ji babicka rika no tak si vem noviny a pis si inkoustem ne, kdyz chces... a holcicka vydesene ze ne, ze to nesmi, dokud soudruzka ucitelka nedovoli! Kdyz porad dava spatne ten treti prst!!

    .. na jednu stranu je to asi krasny, ze ma ucitel takovou autoritu, na druhou stranu nevim :). No zvolit spravnou skolu pro decko to teda bude fajnova pracicka
    STRYX
    STRYX --- ---
    BNT: U tesnopisu neskoncime. Ten je relativne o dost obtiznejsi nez psaci pismo. Podle me je tam tendence sjednotit formu pisma s tou, ktera dnes nese vetsinu informaci a to je tisk a pocitace. Ucit specialni formu pisma, kterou uprimne receno clovek vyuzije jenom ve skole a pak kdyz pise pohlednice z cest je spousta energie investovane vnivec. Plus psaciho pisma oproti tiskacimu je rychlost. Tesnopis je jeste rychlejsi, ale slozity a desne vyhradni. Tyhle faktory ale celkem odpadaji. Dnes, kdyz nekdo pise jakykoliv dulezity text, tak ho stejne klepe do pocitace. Nakonec zbyva takova ta nostalgie, z krasopisu korespondence literatu z konce 19. stol. Alespon pro me :o)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: no sestiletyho kluka bych na disciplinu poslala do kick boxu, to by mu aspon pak k necemu bylo :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: ačkoli jsem uměla číst někdy koncem školky, při psaní jsem trochu trpěla (no při čtení ve druhý třídě taky, když jsme vyfasovali blbou úču, která mě už nenechala číst si svou donesenou knížku) - a když se mi zmasakroval pravej ukazovák, bylo to úplný "terno";) nejvíc mi utkvěl ten trik s prvním plnicím perem - v podání tý úči to nefungovalo, jak mělo (?), tj. nebyla to motivace, ale spíš "ukažme si na ty, který to ještě nezvládli" ./
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: tez to mame tak - dcera pise hezky, synator drape. ale tohle podrizovani se discipline, znovu a znovu cviceni v sebeovladani, to je imho velmi dobre a uzitecne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne sikovne holcicce psani nevadilo, ale vim jak se s tim hrozne moril bracha. a moji spoluzaci chlapecci leckteri. Taky by se mi nelibilo, kdyz by jednou za zasadnich soucasti prvni tridy byla treba gymnastika nebo neco, co bych zas nezvladala ja, ale pritom to pro zivot muze byt mozna zajimavy, ale ne podstatny.

    asi to obecne souvisi s pojmem toho, k cemu ma byt skola
    BNT
    BNT --- ---
    myslim, ze by se mel spise resit zpusob vyucovani deti ve skolach, nez zrovna menit pismo..
    mne tohle prijde jako cesta donikam. pismo se mi nelibi. nase babicky mely krasopis... kde takhle skoncime? u tesnopisu?
    treba jsem konzervativni, ja vim. proste muj nazor :))
    KAREN
    KAREN --- ---
    PIZI: však to jde částečně propojovat. jak ty se podepisuješ? já teda svojí vlastní tiskací verzí, písmena spojuju jen některý a jen někdy.
    KAREN
    KAREN --- ---
    JAZZZ: hmm... ona teda říká, že lidi, kteří pojedou v Comenii, nepřečtou texty psaný psace, jestli to chápu dobře. to by mě teda zajímalo, jak moc k tomu bude docházet. asi nás je dost, kteří se sice naučili psace, ale přesedlali na jakousi vlastní verzi tiskacího (já někdy začátkem gymplu, pak jsem teda měla problém se podepsat ve spořce podle podpisovýho vzoru ,D) - ale kolik dospělých píše psace a zároveň pro většinu čitelně.)), to by mě taky zajímalo.)
    PIZI
    PIZI --- ---
    Jak se budou řešit podpisy, když to není navazující psací písmo?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KAREN: je typicke, ze to lamentovani "nebudeme si rozumet" se tyka jen formy a ne obsahu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    JAZZZ:

    to je slozitejsi, zda se mi. treba rodinny vztahy, pece o rodice, prarodice a jine - v tom za nima dost pokulhavame.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: jenze chlap, kterej chce aby ho "jeho" zena poslouchala na slovo vetsinou nebyva frajer ;)

    proto se nebojim, ze nas prevalcuji islamisti. maj tak nasrano v hlavach a ve vztazich, ze i clovek zaslepeny konzumem miva sirsi rozhled.
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: jen jsem koukala, že Písanka pro 1. ročník k nácviku písma „Comenia Script universal“ analyticko-syntetickou metodou. Rozměr: A4, 2 x 32 stran stojí 150 Kč, takže s tím, že jsou ty materiály moc drahý, jak ta paní [YMLADRIS: jo, taky jsem si říkala, co je to asi zač... ale fotku jsem nenašla.)] píše, bych i souhlasila. what_the_fuck?! už vidim, jak budou děcka chodit do školy s okopírovanejma písankama;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAREN: ze jeji generace jde od valu a co bude jako dal... duchod... peklo. Zaradila bych ji do kategorie úča (ale neznam ji teda)
    STRYX
    STRYX --- ---
    KAREN: Neznam vsechny protiargumenty, ale neprijde mi to jako uplne spatny napad. Psaci pismo je asi o neco rychlejsi, ale zase jak jsou to same klicky a obloucky, prijde mi, ze se vetsinou do dospelosti styl zdeformuje natolik, ze cist po libovolnem dospelem psaci pismo je za trest. Takhle prerusovane pismo je pomalejsi, ale cekal bych ze bude prave proto citelnejsi. Nevidim moc duvody proc by mela kvuli tomu kultura nejak zasadne upadnout. Navic bude snazsi delat snoba, kdyz se jeden nauci psaci krasopis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam