• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    BNT
    BNT --- ---
    dobrej dokument...

    OrgoNet: Film: Revoluce kulturně kreativních
    http://orgo-net.blogspot.cz/2013/02/film-revoluce-kulturne-kreativnich.html?spref=fb
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    _BENNY: "Mircea Eliade ukázal, že představa „zlatého“ počátku a následujícího úpadku tvoří jedno z nejběžnějších výkladových schémat pro postavení člověka na světě. V usedlých a organizovaných společnostech zakládá jednak autoritu předků a starších, kteří stojí blíže k „počátku“ a jsou tedy nezměnitelnými vzory. Na druhé straně z ní plyne povinnost žijících, aby se pravidelně postarali o odstranění všeho, co se během roku změnilo, a snažili se tak vrátit blíže k počátku – podobně jako se každoročně obnovuje i příroda." http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%BD_v%C4%9Bk
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: já se pořád s těmito různými pohledy, studiemi, názory, memy ... seznamuju, a pořád jsem nedošel k nějaké teoretické saturaci, tj. mě pořád to co se dovídám, fascinuje a přináší něco nového.

    To o čem píšou v tom Respektu vychází z dat z jedné oblasti.
    Jiní antropologové v jiných dobách zjistili jiné věci.
    Nedávno jsem studoval co napsal Tomáš Ryška o kmeni Akha a to taky bylo dost jiné.
    Ono to asi nelze říct že "takhle to měly všechny primitivní kmeny". V závislosti na jejich izolaci, přírodních podmínkách, atd.atd. se to asi vyvinulo pokaždé jinak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tak to ze kdysi davno bylo vsechno v dokonale rovnovaze akorat pozdeji jsme sesli z cesty a ted za to platime je mytus stary snad jako lidstvo samo. viz napriklad Stary Zakon a vyhnani Adama a Evy z raje. podle vseho velmi zivotaschopny mem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: chtela jsem se zeptat co ty na to, jako svazak, ...

    vnimam to tak, ze ty jsi prave ten proponent Zlateho veku minuleho, ... ze jsme sesli z cesty a je potreba se vratit k tomu, jak to drive bylo funkcni a v pohode. Jo? A co ty na ty vyhrady, ze strach ze smrti (strach, ze te priroda zabije), je velky determinant lidskeho zivota, a ze zrejme asi vzdycky byl zivot spis boj, takze to neni tak jednoduchy.

    Jinak jak jsme se bavili o tom Atapanovi (etnolog - amazonie), ze mi tez prijde ze to trochu vidi zjednodusene, tak tento dojem jsem nabrala z tohoto rozhovoru. prijde mi nejak povrchni, nostalgicky, nekonstruktivni ci jak to rict

    Všechno, co děláme, je úpadek: Mnislav Zelený Atapana - Magazín Legalizace
    http://www.magazin-legalizace.cz/cs/articles/detail/456-vsechno-co-delame-je-upadek-mnislav-zeleny-atapana

    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    tady je ten článek z respektu ze kterého citovala ymladris :-)

    Takovi jsme byli - Respekt.pdf (2111827 B)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: bylo by pekne kdyby to tak bylo, ale nejak tomu neverim :-) vidim to spis jako investici do posileni sve znacky a upevneni vlastni pozice na trhu a mezi lidmi. byt za toho zlyho sneses kdyz jdes za svym cilem trebas pres mrtvoly, ale kdyz jsi ho uz dosahla, najednou ti zacne krev na vlastnich rukach vadit, minimalne z toho duvodu ze muzes byt ostatnimi neoblibena a mohou si na tebe ukazovat. to ty nechces. a o ego ti jde nadale, chces svoje snahy legitimizovat, abys z tohoto sveta neodchazela se spatnou povesti. chces prospet predevsim sama sobe. imho.

    cimz samozrejme nerikam ze jejich vysledky jsou nezajimave nebo neuzitecne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: ja to chapu jako beznou zivotni vyvojovou fazi... kdyz je ti 15 tak nejvyse na zebricku je fuck the system a cmarat graffitti co nejvys a nejdal, kdyz je ti 35, tak vydelat mega profity a zajistit a vychovat decka, a kdyz je ti 55, snazis se delat veci, ktery te nejak presahnou, maji skutecnej jako ze smysl, ... vlastni ego a vlastni rodinu jsi uz zvladl, identita se ti meni do moudreho starce, ktery chce prospet svetu. Podle sve kapacity bud otravujes lidi vykrikama v saline, nebo utracis miliardy v africe...
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Koukal jsem na to. Kdyz uz tu pred casem probehlo to tema ockovani... tak jsou tam prima zpravy co se tyce myceni detske obrny.

    Bill Gates 2013 Annual Letter
    http://annualletter.gatesfoundation.org/#nav=section4&slide=0

    The global polio community is now finalizing a detailed plan that I believe should allow us to finish the job of polio eradication within the next six years.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: to je vubec zajimavy fenomen. co asi tak vede lidi, kteri dlouhou dobu prichazeli k penezum ruznymi nekorektnimi az zavrzenihodnymi praktikami, k tomu, aby se na konci sve kariery ospravedlnovali pred svetem filantropickou nebo rovnou spasitelskou cinnosti? (Gates, Rockefeller, Janecek atp) svedomi? nebo se tak chteli chovat cely zivot, akorat pro same vydelavani penez nebyl cas/kapital? ja mam popravde receno z takoveho typu lidi strach, protoze mi jejich chovani nepripada nijak nezistne a citim v tom nejakou boudu. ale mozna tem deprivantum krivdim :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    toto mne zaujalo: gatesova nadace za poslednich 15 let zpusobila ve svete realne zmeny. jsou filantropove, kteri jsou dostatecne inteligentni a schopni. to je fajn.

    Read Bill Gates' annual letter
    http://kottke.org/13/01/read-bill-gates-annual-letter

    ...As 2015 approaches, the world is taking a hard look at how it is doing on the goals. Although we won't achieve them all, we've made amazing progress, and the goals have become a report card for how the world is performing against major problems affecting the poor. The MDG target of reducing extreme poverty by half has been reached ahead of the deadline, as has the goal of halving the proportion of people who lack access to safe drinking water. Living conditions for more than 200 million slum dwellers have also improved -- double the target. Some goals, however, were set at such an ambitious level that they will be missed. For instance, while we have reduced the number of mothers who die during childbirth by almost 50 percent -- which is incredible -- we will, however, fall short of the goal of a 75 percent reduction.

    atd.
    KAREN
    KAREN --- ---
    knez & biolog se specializaci na evolucni biologii, lekarskou a environmentalni etiku. obcas ma sloupek v Respektu (jeden mam vystrizenej a prilepenej na zdi na zachode):

    Na plovárně: 27. 1. 2013 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1093836883-na-plovarne/212522160100036-na-plovarne-s-markem-orko-vachou/
    KAREN
    KAREN --- ---
    Od příštího roku by se mohly učit doma i děti na druhém stupni | Věda | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/od-pristiho-roku-by-se-mohly-ucit-doma-i-deti-na-druhem-stupni-pte-/veda.aspx?c=A130130_185048_ln_veda_vsv

    .)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tezko rict, co vede lidi k vyvoji kultur, kde se smrt chape fakt jinak nez u nas...

    The Kaulong people of New Britain used to have an extreme way of dealing with families in mourning. Until the 1950s, newly widowed women on the island off New Guinea were strangled by their husband's brothers or, in their absence, by one of their own sons. Custom dictated no other course of action. Failure to comply meant dishonour, and widows would make a point of demanding strangulation as soon as their husbands had expired.

    The impact on families was emotionally shattering, as Jared Diamond makes clear in his latest book, The World Until Yesterday. "In one case, a widow – whose brothers-in-law were absent – ordered her own son to strangle her," he says. "But he could not bring himself to do it. It was too horrible. So, in order to shame him into killing her, the widow marched through her village shouting that her son did not want to strangle her because he wanted to have sex with her instead." Humiliated, the son eventually killed his mother.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: ma to byt zajimave prave tim, ze guinea nebyla vubec ovlivnena vlivem zvenci. Vsude jinde prisla nase civilizace driv, nez se resila nejaka antropologie, hned se zasahlo, zatrhly se valky atd., takze z toho se neda zpetne nic moc posuzovat.
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: zajimalo by me, jak siroka je ta studie. jen guinea? nakolik byly ty kmeny ovlivneny predtim vlivama zvenci? kdo studoval ty stovky nebo spis tisice kmenu, ktere bili vyhubili napric amerikou, v africe, v australii..
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Třeba vám pomůže tenhle pojem k pochopení jak to básník myslel:
    Kulturní krajina je typ krajiny, která vznikla kombinací činnosti přírody a člověka.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturní_krajina


    YMLADRIS: "prirozena pozitivni destrukce prirody" a kde zacina "technicka destrukce negativni."
    -- přirozená pozitivní je ta která je schopna udržet krajinu kulturní tedy kde ještě je krajina tvořena dohromady člověkem a přírodou
    -- technická destrukce negativní už je krajina která je tvořena člověkem bez přírody
    (tedy pro pochopení kde člověk úplně a zcela vytváří krajinu bez ohledu na její přirozený vývoj a kde on sám umísťuje přírodu na místo a v podobě jím navrženém)

    Kuato to píše moc hezky: KUATO:

    a spojitost je kultura, dnes je s oblibou všude tvorba uměle tvarovaných keřů a stromů a rostlin vysázených do štěrku či kůrou podsypané výsadby, anglické trávníky všude kam se člověk koukne, které se nenechají vykvést, okrasné dřeviny na místech kde mají být ovocné stromy pro obživu člověka atd... prostě je to naše kultura je v časopisech reklamách je v našich hlavách --- je to to co příroda vytvořila skrze člověka a člověk to nevytvořil pro kulturní krajinu, ale jen pro sebe pro svoji kulturu a tak nějak tu krajinu vynechal

    ještě je podstatný dovětek, kde začíná ta krajina
    krajina začíná všude, příroda si poradí, jen je třeba jí dát prostor jen je třeba dát prostor nově vzniklému meandru na potoce, jen je třeba dát prostor stromu vyrostlému z asfaltu namísto opravy koryta podle propočtů na průtok 500leté vody a na místo pokácení a za asfaltování chodníku... není moc napravovat naše chyb je jen třeba se začít přizpůsobovat svoji kulturu krajině

    PS: proto jsem šílený odpůrce zbytečných zásahů proti vejmutovce v Národním parku České Švýcarsko
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: ad gnomove, undiny a posvatne propojeni veskerenstva... jo no bylo by fajn kdyz bych mohla verit, ze toto je puvodni stav lidskeho vedomi, ktery zastrela kultura, staci udelat nejak rewind resp. kulturu nejak vratit do 'prirozeneho' stavu a tim se to vyresi..
    Jenze pak si zas prectes antropologicke studie o tom, jak prirodni narody pri blizsim zkoumani z nejakeho duvodu omezuji posvatno jen na svuj kmen, a behem 1930-1960 zvladnou dle svedectvi starych 4x provest totalni vzajemne masakry (v pomeru k poctu obyvatel podstatne horsi nez hrozne 20. stoleti se svetovymi valkami atd) (Nova Guinea, Karl Heider). (Kam prisli bili kolonizatori, kmenove valky hned zakazali, tak tyhlety pralesy a tak jsou nase jediny data, jak to asi fungovalo cca 46 000 let.) Tak si zas rikas, ze ona ta kultura, ktera odstranila velkou cast strachu ze smrti, a umoznila lidem se zamerit na jiny veci, zas neni tak spatnej vynalez. Mimochodem jeden z duvodu tech permanentnich vyvrazdovacich valek je pry v tom, ze v kmenove ploche strukture nejsou zadni nacelnici, zadna hierarchie, tudiz ani nikdo, kdo by mohl "za cely kmen" uzavirat mirove smlouvy a udrzovat je, .. pac nejsou tyhlety kulturni vydobytky, majetky, distribuce moci atd.
    ... proste obcas nekdo nekoho zabije nekde na navsteve a pak uz to jede samospadem.

    A to i presto, ze prirodni narody vesmes maji velmi rady svoje decka, vychovavaji je v lasce, bez neuroz a tak. Jsem dlouho verila, ze to je jediny, co je potreba (pro rozvoj lidstvi), ale zrejme to neni tak jednoduchy.

    Cili jsem presvedcena, ze pro rozsireni 'posvatna' je potreba vynalezt neco zcela noveho. Nestaci blejmovat 300 let technicke civilizace.

    Ale to uz je asi taky ohrany tema, co tu cas od casu probirame znovu a znovu..
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: ja myslim, ze technicky vek je mozny jen diky tomu, ze lide jsou slepi, hlusi a necitlivi ke vsem krome sebe. citlivy clovek vnima co svym konanim pusobi jinym formam zivota, vi, ze bez smrti neni zivota, tedy bere jen nezbytne minimum, aby prezil. nebude vybijet cele zivocisne druhy kvuli zisku (tedy aby nahromadil vic, nez stihne za cely zivot utratit), nebude premistovat hory a zaplnovat doly bez ohledu na zivocichy, kteri tam ziji. jeho svet je pro nej posvatny. bude mit vic lasky a mensi dum s mensim mnozstvim kramu. nemyslim si, ze by nutne musel byt netechnicky. ale technika bude v jeho zivote hrat ne az tak podstatnou roli. predstav si (pro ilustraci), ze bys zila ve svete, kde by bylo normalni telepaticky komunikovat se zviraty a ruznymi nelidskymi entitami, ktere tady na Zemi s nami ziji. gnomove by te mohli vzit do jeskyni a spolu byste pozorovali, jak rostou mineraly a kovy. vysvetlovali by ti, jak se navzajem promenujou, o podivnem ohni (elektrine), ktery nepali, ale presto se zazehava v prislusnych matecnych roztocich a spolu s "zivinami" vyzivuje rudy jako matcin prs dite. mohla bys pozorovat undiny, prostovlase, nahe, tak subtilni a prekrasne, jak tanci v tunkach a prohani se v jezerech. mohla bys pozorovat nekonecne stada zvere, prohanici se loukama... jako by se neco ve tve hlave rozdelilo a tys vnimala dva svety - prolinaly by se ti pred ocima.. svet pricin a svet forem. byla bys stastna jen z toho, ze jsi. zes byla stvorena pro to, aby ses podilela na tomto zazraku jako vedouci svedek. vlastne by te to z jisteho pohledu paralyzovalo, protoze bys spoustu casu travila kochanim se a ve svete forem bys konala jen a/kdyz by bylo treba neco udelat (jako nasbirat drivi, zajistit jidlo..), b/ citila bys potrebu/chut neco udelat (tanec, porovnat sve sily s medvedem, navstivit sve zname zijici mesic pochodu daleko..). byla bys ziva zpusobem, o kterem se malokomu z nas jen zda.

    technicka civilizace jako je ta nase je misto toho ziti v mrtvem svete. zvirata skoro vsechna vyhubena, motyli a hmyz zmizel, soukromi zmizelo, svobodna vule mozna v nekolika uzkych ulickach vymezenych zvyklostmi a paragrafy. svet predmetu, ktery ztratil pro nas svoji dustojnost a hodnotu. a pokud ji necemu prizname, tak jen na chvili - pro to, aby nas to potesilo. pak at to vezme cert. mame obrovskou spotrebu, obrovske pozadavky, ale nas hlad je neukojitelny. mrtvi lide chodi s tupym pohledem sem a tam, do usi jim hraje hudba, kterou nevnimaji, mnohdy hudba, ktera vyvadi z prirozeneho rytmu jejich tela. domu, do prace, do skoly. hromadeni mrtvych udaju. niterny hlad a nespokojenost vyvolany samotou nespravne interpretuji jako touhu po dalsich vecech a zazitcich, ale tim se samota neda naplnit. do sveta pricin by se malokdo koukal, nebyl by to hezky pohled. prislo by mu vice nez symbolicke, ze pokracujici chlad v lidskych srdcich vhodne doplnuji drobnosti typu nahrazeni "tepleho" tepla plamene "studenym" teplem vody privedene odnekud, "tepleho" masivniho kamenneho hrnce varicim nase jidlo "studenym" nerezem, "tepleho" svetla zarovek "studenym" svetlem zarivek.. bohove uz se ani netvari, ze by meli co do cineni s bytostmi se sebemensi hodnotou. proste nas jen tak kopanci premistuji z vyukoveho kurzu do vyukoveho kurzu. ale vzdyt ti vezni se maji jako prasata v zite, rika moje babicka, tri jidla denne, posilovnu a knihy. jak to rikal ten Orwell? ze k dokonalemu zotroceni je treba i zapomenout pojmy jako svoboda, nezavislost, vlastni mysleni. jak jako vlastni mysleni? jake muzu mit jine nez vlastni mysleni?

    ale jiste, jsme evolucni pokus. svet si hraje a zkousi ruzne kousky. kdyz se nepovedou, smete je. nebudeme prvni, ani posledni.
    F0N
    F0N --- ---
    PIZI: to ani ja, zatial iba vyuzivam kulturne vydobytky svojho druhu tu na tejto planete. A mozno trochu respektu k zivotu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam