PIZI: A možnost, že by mohly pomáhat prostě proto, že opravdu fungují podle těch principů, o kterých hovoří, připustit nemůžeš ? :)
Přijde mi tohleto tlachání o placebo efektu tak neskutečně povrchní.
Protože pokud se zabýváš nějakou tou metodou, JAK funguje, tak taky vidíš, že skutečně má takové účinky, a to bez ohledu na to, jestli je pacient o tom, jak to má fungovat, informován.
Tedy např. pacientovi je předepsán homeopatický lék nebo kombinace, která odpovídá jeho profilu osobnosti a problému. NENÍ mu vysvětleno, co je to za problémy. V následujících dnech, týdnech a měsících začne v životě pacienta docházet ke změnám, náhle má popud chovat se jinak, což má vliv na příčiny jeho potíží, a ty mizí.
Takhle jsem to zažila, opakovaně, a jestli je tohle placebo efekt, tak je placebo efekt opravdu magicky inteligentní vesmírná síla. Po pravdě řečeno, pociťuju k tomu skepsi ;-D Jako racionálně uvažující osobě mi dává daleko větší smysl věřit na to, že homeopatika skutečně obsahují otisk energie substancí a ten má reálné účinky, než na to, že ty komplexní konkrétní účinky nastaly "náhodou", na základě jakési vágně definované "víry", která vyvolala cosi známého jako "placebo efekt".
(vím, už jsme se o tom bavili mockrát, jen mě napadl nový způsob, jak to vyjádřit ;0D)