• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    F0N
    F0N --- ---
    LEOZ: Pekne sa to pohlo, len neviem preco ten vodik neziskavat priamo z vody (to by to zrejme nikto nemohol predavat, kedze voda je skoro vsade) a kto by uz dnes chcel cistu energiu pre vsetkych a skoro zadarmo. Ale hybe sa to a to je dobre.
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    tak nové auto až za tři roky ;)

    Konec fosilních paliv? Vědec nabízí levně dostupný vodík jako nový zdroj energie – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/veda-skoly/298212-konec-fosilnich-paliv-vedec-nabizi-levne-dostupny-vodik-jako-novy-zdroj-energie.html
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Václav Cílek: "Co se děje ve světě?" - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=gn8KmNGyGeM
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    Johnna Connora na ně!

    Vědci spustili první biologický počítač uvnitř bakterie – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/veda-skoly/297612-vedci-spustili-prvni-biologicky-pocitac-uvnitr-bakterie.html
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: inu vesnicky buran, ktery by rad vratil par zdedenych/vypujcenych veci tam, odkud to vzeslo :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: "jen teď nevím jestli startku nebo spartu, bo bych tam nahoře nerad trhal partu..." :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: jasne! musi mi do truhly dat poradny demizon poradneho chlastu!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: takže pak pořádnej zádušní mejdan pod zemí!!! :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOSMO: tri dny muze byt treba bran prumer, mas jistotu, ze to tak je ve vsech pripadech? nekomu mozna staci dva, nekdo potrebuje pet. ja hodlam skoncit na malem krchove ve vesnici, kde jsem se narodil. tam mam koreny a jak jsem nedavno zjistil, v kazdem hrobe lezi nekdo, koho jsem osobne znal..
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    KUATO: hmmm... ty tři dny jsou důležité, ale pak je to snad už úplně fuk ne? Co by mělo být jinak při přirozeném rozkladu? Dříve mi to přišlo taky nějak pocitově lepší, ale dneska bych se nechal sezežhnout na troud a rozprášit... třeba do Vydry (mám tam u té říčky na Šumavě takové místečko :-)

    Nehledě na to, že budu toho času asi dost dobře konzerovovaný a rozklad bude pomalý :-)))
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    KUATO: neco takového sem nikdy nečetl... takže mi to odletělo do kindlu a jak bude chvilka tak to chroupnu :-) docela se těším i když je to na mě jen prvním náhledem docela úlet :-) díky to já rád...
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAZZZ: no to asi neni treba :o). chtel jsem jen poukazat, ze zivot je komplexnejsi zalezitost, nez by se mohlo zdat.

    s tim pohrbivanim - pod strom je urco dobry napad, sam bych sel nejradeji pod nas oresak (jestli se dozije), ale hygiena by asi nemalo prudila. sracky v jidle jist muzeme, ale pohrbivat doma ne. btw je lepsi jit do zeme, nez spalovat. oni na to nekdy spechaji a necekaji ani ty tri ctyri dny, nez dojde k prirozenemu oddeleni vsech jemnych slozek od tela a slysel jsem od osob, ktere pokladam za duveryhodne, ze ten proces nekdy zesnuli vnimaji a neni jim to vubec prijemne. nemas tedy jistotu, ze to ve tvem pripade bude s dostatecnym odstupem, uz si nemuzes rict :o). prirozeny rozpad tel mi bylo proste doporucovano jako vhodnejsi.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: teda to abych si ted daval bacha, kdyz se jdu v lese vycurat :)
    ale premyslel jsem ze bych svuj popel jednou nechal zahrabat u korenu stromu, ktery si sam zasadim. asi by to byl platan. je to z pohledu astralniho zahradniceni dobry napad?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: to vem cert, za ty si beztak chleba nekoupim :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: za to "cinta" nedostanes 2 plusy... ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: krev se jako hnojivo pouzivala. vzdycky u zabijacky jsme zbylou krev, co se nedala do tlacenky, rozlivali pod stromy. ovsem co se tyce lidske menstruacni.. byl bych trochu opatrny. on existoval drive smer v hermetickem leceni, kteremu se rikalo mumialni leceni. spocivalo to v tom, ze se vzalo z nemocneho pacienta treba par vlasu a podle typu neduhu se to vlozilo do zive rostliny vybrane podle signatur, ktera byla "spojena" planetarne s nemocnym organem. nejakym zpusobem doslo k prenosu zivotnich sil z rostliny na pacienta a jeho vyleceni. nebo taky poskozeni, kdyz se to udelalo blbe. proste nakladani s vymesky zivych bytosti imho vytvari nekde v astralu ruzne vazby, tak je treba s tim pocitat. neco malo k tomuto tematu (a pravdepodobne jedny z mala informaci, ktere jsou za poslednich 200 let vydany v cestine) je od Otokara Grieseho. Vyse uvedenym nechci rici, abyste menstruacni krev nebo treba moc (ale krev je mnohem silnejsi pusobce), nerozlevali pod rostliny, ale vybiral bych si kytky, ktere a/ nejsou nemocne, b/ jsou treba lecivky, ktere clovek pro sebe sam pouziva. A taky bych to delal ve vsi vaznosti, v podstate jako obrad sveho druhu. naredit to nejakou dobrou vodou (pramenita, destilovana, ozarena mesicem, proste nejak ocistena), pozehnal tomu a poprosil, at to je k uzitku te rostline a posleze i vsem bytostem, ktere tu rostlinu budou uzivat, nebot "toto je me telo, ma krev..". me treba napadlo, ze by zena, ktera zrovna cinta a kalisek pouziva, trochu podlila divotvornou salvej, kterou pestujeme. a krome toho zena dneska zalivala i sazenicky rajcat, tak jsem zvedavy :o).
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: super.)))

    btw. co to hnojeni menstruacni krvi? nemate vyzkousene?.))
    KUATO
    KUATO --- ---
    repast z permakultury - http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/216677-prenos-z-divadla-kampa-duse-k-o-jedle-divocine/

    libilo i jsem se dost nasmal :o), akorat se moc nedrzeli tematu :o)
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    JAZZZ: přesně tak, z toho, co jsem četl o placebu se mi zdá, že musíš mít mentální reprezentaci uzdravení, víra je příliš pasivní motivační konstrukt

    btw troch té narcisní sebeprezentace- část mé DP o placebu:
    (EFP = extrafarmakologické promenné)

    Pojem placebo lze vnímat v širokých antropologických souvislostech. Vliv placeba se lidé snaží kontrolovat v klinických studiích, kultivovat v klinické praxi a sám o sobě se vyskytuje ve všech léčebných interakcích (Thompson, a další, 2009). Vliv placeba lze vymezit jako nefarmakologické proměnné, které ovlivňují výsledek intervence. Výzkumníci psychedelik i jejich „rekreační“ uživatelé se snaží právě tyto nefarmakologické proměnné kontrolovat, jelikož jsou inherentní součástí faktorů ovlivňující variabilitu účinku látky.

    V medicínském uchopení placeba jako neetické lži krátkodobě pozitivně ovlivňující zdravotní stav skrze psychologické mechanismy (Brody, 1982) se odráží nepochopení potenciálu placebo odpovědi pro možnou léčbu. Nové pojetí placebo odpovědi nastiňují příklady překvapivého působení placeba. Pokud subjekt očekává podání neúčinné látky, ale je mu podána látky farmakologicky aktivní (CCK antagonista), toto očekávání dokáže farmakologickou aktivitu látky (tišení bolesti) potlačit (Benedetti, a další, 2005). Na druhé straně placebo účinek se projeví, i když si je subjekt vědom, že užívá placebo (Kaptchuk, a další, 2010). Ukazuje se tedy, že záměr a očekávání mají neurobiologický podklad schopný výrazně interferovat s některými externími farmakologickými stimuly na CNS. Důkazy o placebo odpovědi potlačující farmakologickou aktivitu léku jsou komplementární ke studiím s psychedeliky, jež zvyšující receptivitu k EFP.

    Společný jmenovatel působení placebo a psychedelik lze nalézt v důrazu na vliv očekávání, rozpracovaný v expektačním modelu vlivu placeba. Mezi faktory spouštějící vliv placeba Thomson (a další, 2009) řadí verbální verbální instrukce a sugesce, navýšení vědomí vlastní účinnosti, terapeutický vztah, poskytnutí významového rámce nemoci, prokázání zájmu poskytovatelem péče. Podoba mezi těmito faktory a proměnnými setu a settingu je zřejmá. Jak placebo, tak účinek psychedelik představuje kontextuální jev spouštějící vnitřní odpovědi organismu ve směru zaměření očekávání, tj. většinou na dosažení vnitřní homeostázy.
    Biologické pozadí placebo efektu také poukazuje na určité souvislosti. Placebo efekt aktivituje limbický systém, přesněji striatum a interakci s dopaminem a serotoninem (Fuente-Fernández, a další, 2004).

    Afinita psychedelik na serotoninové receptory striata hraje také důležitou roli v biologickém podkladě změněných stavů vědomí při užití psychedelik (Vollenweider, a další, 2001). Srovnání naznačuje, že mechanismus působení psychedelik a placebo efektu možná využívá podobné nebo stejné biologické struktury.

    Citlivost na placebo efekt začíná být nahlížena z evoluční perspektivy jako adaptivní rys aktivizující homeostatické léčebné vlastnosti organismu (Thompson, a další, 2009) a výsledek přirozeného výběru (Spier, 2004). Stejně hovoří řada výzkumníku psychedelik o facilitaci homeostatického mechanismu, např. Grof (1980). Podobně koncept instrumentalizace (viz 2.4.4) nachází adaptivní hodnotu v konzumaci psychoaktivních látek, jejich vlivu na mentální stav a výsledném účinku na organismus (Müller, a další, 2011).

    Psychedelický výzkum není diskutován v literatuře věnující se placebu, stejně jako není placebo výzkum zmiňován v psychedelické literatuře, třebaže v oblasti placebo výzkumu se přímo vyzývá k hledání environmentální a sociálních stimulů placebo efektu (Spier, 2004). Přesah mezi těmito dvěma oblasti bádání by mohl v budoucnu přispět k pochopení fenoménu psychedelické zkušenosti, placebo efektu a rozvíjejícím se oblastem psychoneuroimunologie a psychoneuroendokrinologie.

    Z výše uvedených podobností mezi placebem a účinky psychedelik se domnívám, že výzkum psychedelik by se mohl vyvíjet plodným směrem v modelu „experimentální intenzifikace placeba“. Účinek psychedelik na receptivitu vůči EFP by se pojímal jako aproximace placebo efektu, podobně jako se tak činí s účinky psychedelik v modelu „experimentální psychózy“.

    Přímá utilizace placebo efektu při užívání psychedelik odhaluje také problematiku širší legitimizace této intervence skrze metodologii dvojitě slepého experimentu, který se pokouší možné intervenující proměnné eliminovat, či vyvážit. Eliminace nefarmakologických proměnných při administraci psychedelik ovšem nerespektuje paradigma setu a settingu. Vyvážení či důvěryhodná simulace účinků psychedelik se zase jeví jako obtížná pro jejich intenzivní vliv na prožívání.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KERRAY: Jako téměř vždy a u všeho. Pozornost, fokus, to je silné téma.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PIZI: podstatnou složkou je, kam je upřena/vedena pozornost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam