• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PIZI: mi opet pripomina JAZZZ:
    mluvil o tom i ten Radvan Bahbouh, že tě neuzdraví ani ta víra v léčebný prostředek. uzdraví tě až vize tvého zdraví, která nejen na tom základě může vzniknout. lidé se prý cítí lépe už po zavolání doktorovi protože si představí jak jim pomůže a jak se budou pak cítit a co pak budou dělat atd.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KUKIDE: Placebo funguje dokonce i když víš, že je to jen placebo. Víra není až tak podstatnou složkou.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUKIDE: no výborně, tak to víme jak to je, krásně jsi to vyřešil... už jsi tu novinu říkal Pizimu? .)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: kdyz se budu drzet toho tveho dobreho primeru s magnetofonovym paskem, tak mi to prijde podobne, jako bych nahraval na mikrofon uprostred vaclavaku rozhovor lidi v brne a ten pasek jeste pak pro jistotu hodil do mixeru, pak ho slepil a zacal v tom rozbitem ruchu velkomesta hledat ten puvodni signal. cim vic ho rozmixujes a cim dal budou lidi od mikrofonu, tim silnejsi bude ten signal? to mi nesedi s tim co vidim v praxi :)
    pripada mi ale docela smysluplne, ze kdys mas zlomenou ruku (porucha ve velkem meritku) tak je nejlepsi dlaha (napravny prostredek ve velkem meritku), kdyz je problem v hlave, v chemii nebo v symbioze ruznych mikrocasti naseho organismu, tak logicky pomuze velmi drobny a slozite pusobici napravny prostredek a nase telo je jeho "zasilovac".

    treba ten vlastovicnik uznavam, babicka mi tim v detstvi vylecila bradavici na noze. daleko lepsi nez kortikoidy o tom zadna. u nabijeni na dalku bych vahal, pri dotyku rukou a pohledem bych tomu veril vic, ale uplne ho nezatracuju. koneckoncu ja se snazim posledni dobou pracovat na svem "samodobijeni" :)

    ja jsem tady abych se diky pohledu z jineho uhlu naucil nove veci. mozna budu obcas otravne rypat do ruznych fyzikalne nesmyslnych vysvetleni, ale tim nerikam, ze v nasem svete neni skryta magie komplexity pro jejiz popis nam trochu chybi spravny jazyk. treba se nam spolecne podari ho dat dohromady a uz jen jeho pouzitim pro popis reality se nam vyjevi nove souvislosti..
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Hele to je jednoduchý, ten co to dělá uloží tu myšlenku do kolektivního vědomí o tom že tam ten lék je a ty když si to "placebo" bereš a věříš tomu si také přístupný myšlence kterou vložil výrobce do kolektivního vědomí...
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAZZZ: obtiskavani molekul neni ten spravny princip - jedna se imho spis o to, ze redici medium - coz muze byt voda, lih.. jakoby si pamatovala nejakou "emocni" kvalitu/vibraci, ktera je spis "v mysli" (ne uplne vhodny termin, ale lepsi me nenapada) te rostliny, nez na fyzicke (molekularni) urovni. tak jako muzes na magneticky pasek nahrat hlas cloveka a ten pasek si pak ten hlas pamatuje, i kdyz uz tady clovek neni. pricemz nevylucuju, ze to nejak souvisi i s fyzikalni rovinou. v posledni dobe muj znamy delal nejake pokusy prave s nabijenim vody a pujcoval jsem mu k tomu nejake preparaty vyrabene spagyrickou cestou. zjistil veci, ktere mi pripadaji ne nezajimave. kuprikladu to, ze bezna voda je mnohem horsi nosic nez voda destilovana (dobra destilovana voda, kterou jsem delal sam, pac ty kupne byvaji nekdy malo kvalitni) a i ta je horsi nez prumerne vino - cert vi proc. nebo ze tinktury (prosty macerat za studena v lihu) z cerstvych rostlin jsou silnejsi nez z rostlin susenych (ostatni parametry jako sila lihu, delka macerace.. zustanou stejne). nebo ze u spag. vyrobku sila vyrobku zavisi i na mnozstvi destilaci, kterymi je podroben (v pripade esenci ci kvintesenci na lihove bazi).

    imho je cela rada principu, kterym jeste spatne rozumime, ale to nemusi znamenat, ze neexistuji. cozpak elektrina a magnetismus zacaly v prirode fungovat az kdyz jsme je zdokumentovali? ja proste kdyz vidim, ze stare babe, ktera se uz roky trapi s bercaky, kdyz ji dam mast a vlastovicnikovou tinkturu, tak se ji to zatahne, pak to prestane brat a zase se ji to vrati (po tom, co masti a leky od doktora efekt nemely takrka zadny), a kdyz on zjisti, ze ji spatne (ve smyslu slabe, nedostatecne, malo aktivne) funguje mozek, takze ji ho na dalku dobije (protoze dospel k nazoru, ze dostatecne silne pracujici mozek vyznamne ovlivnuje samolecici schopnosti organismu), tak pak se ji to zahoji samo, pricemz ta baba o tom prakticky nevi, ze na ni nejaky ukon udelal (odpada to placebo), tak na tom kurva neco musi byt.
    LOOK
    LOOK --- ---
    _BENNY: vsem ne, viz treba reiki. ale ten pseudovedecky pristup funguje (take) na lidi, na ktere by ciste ezo nefungoval, protoze mu neverej. pseudovede uz uverej a proto ma nezanedbatelny marketingovy potencial.

    PS samozrejme nevylucuji moznost ze cokoliv z 'alternativ' funguje i na jine urovni nez placebo efektu, ze casem vedci objevi proc atd atd..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CONTINUITY: já vím :) Hele asi si to pochopila co se tím chtělo říct.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    hlavne ze je dneska ke vsem tem duchovnim vecem potreba nejaky ten neduchovni radoby-vedecky dukaz. otiskavani molekul, harmonizace caker skrz frekvenci 444Hz, transcendence skrz kvantove vedomi... ti lidi jsou co se tyce autosugesce cim dal tim vic nesamostatnejsi :D
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CONTINUITY: to máš pravdu. jakmile se přišlo na to, jak udělat z CO2 byznys, tak se vyrojily oteplovací studie a časem se z mailové konverzace dotyčných vědců ukázalo, že si malinko zapřeháněli. přece to po tolika proinvestovných prostředcích do měření nemohlo nevyjít :)

    CONTINUITY: a ještě zdůrazňuju - placebo podle mně není urážka a funguje. dá se to potvrdit opačným experimentem tzv. nocebo. na homeopatikách mi vadí jen fyzikálně absurní zdůvodnění toho otiskávání (proč se neobtiskne i špína v té zkumavce) a pak ta hamižnost výrobců. je možné, že vysoká finanční oběť člověku dodá víru, že to přece musí fungovat, ale stejně mi to nepřijde morální oškubávat nemocné, prodávat jim cukr a veškerou léčbu stejně obstará jejich vlastní nevědomí.

    kdyby dnes ježíš chodil po zemi a zadarmo všechny uzdravoval, tak ho pěkně rychle zavřou :)

    mluvil o tom i ten Radvan Bahbouh, že tě neuzdraví ani ta víra v léčebný prostředek. uzdraví tě až vize tvého zdraví, která nejen na tom základě může vzniknout. lidé se prý cítí lépe už po zavolání doktorovi protože si představí jak jim pomůže a jak se budou pak cítit a co pak budou dělat atd. zlomená ruka tak asi o moc rychleji nesroste, ale chemické a mikrobiotické disbalancy se tak asi docela řešit dají.

    shrnu to stručně - homeopatie funguje, protože placebo funguje. kdo dokáže přesvědčit svůj mozek, že je homeopat, může se léčit sám a farmaceutický průmysl z něj neuvidí ani korunu.
    zbývá poslední otázka : proč by se mnou teď nesouhlasil žádný homeopat a zároveň nedokázal racionálně vysvětlit obtiskávání jen něčeho a jen někdy?
    odpověď - prachy a mamon - ty vedou k čemu? rekovině společnosti. tou se já nechci nechat léčit :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SHEALA: lol, ezoducho póvl, to mi zní jako obraz nepřítele ;-D...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CONTINUITY: jenže když ty principy sou pičovina. co naděláš s tím, že pamět vody je většinou "špinává zkumavka". Spíš se divím lidem, že se jim chce jít do vyvracení pitomostí.
    asi proto, že existujou holt ještě poctivý lidi, co jim nevadí, že si z nich ezoducho póvl dělá obraz nepřitele, protože holt si někdy tu SPSS otevřeli a ty data tam nasypali.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: tím prosím nechci shazovat vědu nebo studie obecně, nepochybuju o tom, že mnoho výzkumů JE poctivých a podává cenné informace o realitě.

    Ale v tak citlivé oblasti, kde nejde jen o funkčnost nějaké metody, ale vlastně o udržení nebo změnu našeho současného obrazu světa, se obávám, že na objektivitu výzkumů, a hlavně toho, co je zveřejněno, působí velké tlaky.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JAZZZ: Viděla jsem svého času nějaké dokumenty o tom, jak to chodí s těmi studiemi. Že se často stává, že výsledky jsou zmanipulovány podle záměru vědců, a je velice snadné je ovlivnit metodikou pokusu i způsobem výkladu výsledků, podle toho, kdo výzkumy financuje nebo čí zájmy má daná instituce důvod podpořit. Nebylo to o alternativní medicíně, byly tam konkrétní příklady kauz týkajících se chemických léků (tam je to prý naopak, někdy se "prokáže" účinnost, a až později jiné výzkumy ukážou, že to vlastně není tak jasné...), ale předpokládám, že u homeopatie může fungovat to samé....pokud je účelem prokázat, že nefunguje, nejspíš se to prokáže.
    A slyšela jsem různé věci od lidí, kteří pracují s různými neuznávanými léčebnými technologiemi a prostředky, o tom, jak i když se podaří uskutečnit studii se všemi náležitostmi, která prokáže funkčnost něčeho (taky není pro nezávislé subjekty jen tak sehnat na takovou řádnou studii prostředky), tak je pak extrémně těžké dosáhnout její publikace, protože oficiální kanály se bojí "ztráty reputace", kdyby publikovaly něco, co "tak nesmí být"...
    Nevím, jestli je to opravdu takhle, to bych do toho musela vidět sama osobně, ale z toho, co vím o fungování světa, mi to přijde docela pravděpodobné, pravda se zakrývá a švindluje se, kam se podívám, příkladů je nekonečno, které MÁM ověřené přímou zkušeností. Když nám mohou lhát prakticky o všem, nevidím důvod věřit, že oficiální studie jsou nějakým absolutním zdrojem objektivní pravdy.
    KAREN
    KAREN --- ---
    JAZZZ: no... mne homeopatie pred lety dost pomohla (nejsou to jen sladky bobulky - ty jsem vlastne nikdy nemela, ale treba i nosody, vyuzivani pro mnohe krajne pochybny metody EAV atd. atd.), nijak zvlast jsem si to neracionalizovala a proste to vzala tak, ze uvidim, co z toho bude, bez nejaky "hyperviry" nebo naopak negace (to by bylo uplne k nicemu). no a tyhlety konfrontace kolem toho mi neprijdou moc prinosny. proste... se s tim smir;)

    noo ty valis hodne pres svuj "CML", tak je halt nekdy slozitejsi ty dve reci a dva svety protnout;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KAREN: ja nerikam, ze to nefunguje :) uz jako malej jsem prisel na to, ze kdyz me neco boli, tak mi pomaha si porad v duchu opakovat "je mi dobre"
    jenom mechanismus obtiskavani molekul (jen nekdy a jen nekterych a navic doprovazeny astronomickymi fakturami) mi nepripada o nic mene prasteny, nez dosavadni pokusy o vysvetleni placeba.

    tuhle jsem si popovidal s jednou astrologicky zalozenou slecnou a kdyz jsem se ji snazil rozumet a jeji vibrace a energie si nahrazoval slovem informace, tak to docela davalo smysl :) ten problem je hlavne v jazyku , kterym se to snazime popsat.
    LOOK
    LOOK --- ---
    KAREN: opet, jde o to jestli homeopatika pomahaji vic nez placebo
    rychlej googl: http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/is-there-a-placebo-effect-for-animals/
    KAREN
    KAREN --- ---
    PIZI: CONTINUITY: další kapitolka je, že homeopatie funguje i u zvířat... ale to zas přijde někdo s tím, že ve skutečnosti ta aplikace homeopatika působí jako placebo na páníčka a tím pádem ovlivňuje své zvíře... no.)) připomíná mi to tu teď až nápadně klub Alternativní medicína..., kde se čas od času někdo objeví s tím, že to prostě nefunguje a všichni tam jsou blázni. tahle polemika se mi nezdá příliš konstruktivní ;/
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Ve skupině, která dostala jen pilulku, ale přitom stejný taneček, jako ti se skutečným homeopatikem se uzdraví stejné procento lidí. Z toho tedy plyne podezření, že to co je v léku v tom nehraje roli. Výsledky se dostavují i když je lék nahrazen placebem. Upozorňuji ale, že jsem nikdy nezašel tak daleko, abych si přečetl skutečnou studii někde v Nature.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CONTINUITY: me prijde mozne, aby byl placebo efekt "magicky inteligentni vesmirna sila" vsak se skryva v nasich hlavach :)
    az uvidim korektne vedenou studii kde pomahaji i homeopatika o kterych pacient nevedel ze je bere, tak zacnu premyslet, ze v tom cukru ta jedna molekula aktivni latky zanechala nejaky otisk.. v opacnem pripade se budu ptat proc tam stejny otisk nenechaly biliony ostatnich okolnich molekul
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam