• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    EVA_: ja tenhle typ vyhrad vuci vzdelavacimu systemu chapu tak, ze urcity vtisknuty jazyk nebo zpusob uvazovani, ktery je efektivni v urcitych oblastech maji pak lide tendenci aplikovat i jinde a tam uz by se treba hodil popis trochu jiny. treba popisovat vztahy na urovni rodiny ekonomickymi pojmy jako zisk a investice mi pripada uz trochu perverzni :)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    SELECTOR_IX: Nesouhlas, myslím, že je to příliš zobecňující pohled. Chodím na vysokou a pokud se třeba diplomových prací týče, máme absolutní volnost v tom, čím se chceme zabývat. Jako veškerá lidská činnost studium vyžaduje určitou formu, určité minimální penzum, které člověk musí absorbovat. Umět si poradit je supr. Ale pořád je to UMĚNÍ, čili cosi, co se člověk musí s pokorou učit, od začátku, přes neúspěchy až po fortel. A tak je to podle mě i s učením se na škole. Od začátku přes neúspěch po fortel. Vývoj.:-)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    pokud není psána mým jazykem, je mi to celkem k ničemu. o úrovni našeho školství potlačujícím úsudek a opěvujícím biflování, který se zaseklo někde na úrovni školství z dob Marie-Terezie se snad není potřeba rozepisovat. koneckonců, je to jeden z důvodů, proč sem se vykák na vysokou. schopnost "umět si poradit" je pro mě cenější, než kupa povrchních znalostí které jsou v praxi nepraktické :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SELECTOR_IX: Rozdíl mezi skutečným vzděláváním a tím, co se děje ve školství. Jedna ze základních věcí. Pan Robinson je výbornej, umí tyhle věci skvěle vyjádřit. Chápu, že to může být těžko stravitelné ve formě videa, kde se mluví a kreslí strašně rychle, takže doporučuju jeho knihu The Element :), která je psána jasným a srozumitelným jazykem bez zbytečných složitostí :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SELECTOR_IX: je to úplně extrémně k tématu
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    je tam něco zajímavýho? něco k tématu? něco hodícího se na český diskusní server? rád bych tomu rozuměl, ale nerozumím...
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    Public "Education" has become indoctrination and distraction - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=6jZHNjc4Xk0
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Rat Park drug experiment cartoon – Stuart McMillen comics
    http://www.stuartmcmillen.com/comics_en/rat-park/#page-1

    hezky komiks o tom jak krysy preferuji socialni zivot pred heroinem
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MEDICAL TRIBUNE CZ > „Domácí“ inzulin – zázrak lidské vynalézavosti a lásky
    http://www.tribune.cz/clanek/15912

    tomu rikam vitezstvi ducha nad hmotou - aby mu nezemrela zena diabeticka, dokazali vyextrahovat inzulin z vodnich buvolu za valky v japonsku ci kde. huste. lidi dokazou hrozne moc kdyz se nezdrzuji kravinama a pseudoproblemama
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    JUNIPETRUS: Představa, že stát si chová své občany jako člověk kočky mluví za vše...

    Jinak 500-1000 m2 si strč víškam, já chci k bydlení pozemek cca 2ha, s lesíkem, rybníčkem a skálou. Jinak se nebudu cítit naplněn...
    BOREC
    BOREC --- ---
    :D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    tipuju, ze tak do 5let by se NZP mohl zavest.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PAULMUADDIB: presne tak muzem to akceptovat a nemusime:-)
    Takhle ja myslim, ze neni problem s pozemky -+500-1000m2 na kterych lidi maji nejake baracky, nebo zemedelci co na svych polich pestujou potraviny, diky kterym maji ostatni co jist.
    Tady neni treba nic zestatnovat. A je to zase otazka primerenosti.
    Nekdo ale ma treba ohromne pozemky a ty pronajima? Jake vytvari hodnoty? Proc on muze zit z renty a ostatni nemuzou? Neni to pro takove cloveka demotivujici?

    Jinak slo celkove o zdroje jako je uhli, voda, nerosty,ktere patri vsem, ktere si ale nekdo privlastni, kteri na tom bohatnou a nuti lidi platit ceny, ktere si urcuji, bez podilu na zisku nebo vyplacenim najmu ostatnim.

    Ale kazdopadne, kdyz se to vezme at u pozemku pro bydleni, tak privlastnovani zdroju jde o mensi ci vetsi nerovnosti, nepodmineny zakladni prijem, muzeme chapat i jako mechanismus, ktery tu nerovnost napravuje.
    Nebo ho lze chapat jako dividendu z technologickeho pokroku, ktery spolecnost vytvorila a umoznila.
    Nebo jako penezni oceneni statu hodnoty zivota kazdeho jeho clena.
    (po kocce taky clovek nechce zadnou praci, a presto ji plati jidlo, veterinare, stavi domecky atd)
    Suvereni stat je bohaty, suvereni stat je ten, ktery si muze sam tisknout penize. To jen podvod se zadluzovani a pujcovani od bank za uroky vytvari bidu
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: No on je to spíš praxeologický zákon, My jsme se tak nedohodli. Kdyby na světe byl jen ten první a ten druhý, nedohodli by se (první by tvrdil, že je pozemek jeho a druhý by s tím nesouhlasil). Nicméně pokud by si druhý chtěl část pozemku nárokovat, musel by iniciovat agresi vůči prvnímu a tudy vede ta rozlišovací hranice (první nemusel).

    Samozřejmě by první mohl vykolíkovat jen určitou část území, ne prohlásit za svůj celý svět. Take by zbylo i na druhého, pokud by planeta neměla rozměry planety Malého Prince.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Měl smůlu, protože jsme se tak my lidé dohodli, ne proto, že by to byl nějaký fyzikální zákon.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Když Jára Cimrman přišel s telefonem po Bellovi, taky měl smůlu. Zbývají plavky dvojdílné.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Pozor, někdo zvedl zadek a dorazil tam první. V tom tkví ta odměna. Když se teď zvednu a dorazím tam také, půda pořád bude patřit tomu, kdo ji zabral jako první. Ačkoliv já jsem udělal totéž co on.
    PIZI
    PIZI --- ---
    BOREC: Jistě, aby to mělo šanci na ty důsledky, které si od toho slibuji, musela by existovat přiměřená jistota, že takový příjem nějakou dobu vydrží. Úměrně té jistotě by se lidé mohli zbavit toho strachu o kterém mluvím.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    a co kdyby nekdo vyhral miliony ve sportce? Vzdyt uplne ztrati motivaci k praci!
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    JUNIPETRUS: Primární přivlastnění majetku je jedním z principů jeho původu. Pokud je to aktem neagrese (přišel jsi někam a zapíchl vlajku) je to docela v pohodě. I ten příklad se zlatým dolem platí - musel jsem se zvednout ze zadku a někam dojít. Můžeme to akceptovat a nemusíme, můžeme se i shodnout na novém rozdání karet, nebo zevšeobecnění přírodních zdrojů. Nicméně v systému primárního přivlastnění již někdo například vyrobil hrnky, které směnil za pozemek, ze kterého očekává plody, takže zestátnit mu ten pozemek není v pořádku.

    Půda nese požitky (možnost postavit dům, pěstovat jablka, nebo dívat se na lesy) a tím pádem ten produkt někomu patří a někdo jej chce. Nevidím za tím problém, kromě historické deformace, kde majetek byl získán násilím (diktátoři, církve,...) a nyní z něj mají požitky.

    K poslední otázce - na to jsem již odpovídal. Je to právě kvůli tomu, že v systému regulací ten špatný trh předběhne vždy regulace a využije je ve vlastní prospěch. Proč si u mě nemůžeš spořit a já nemůžu půjčovat někomu dalšímu s minimálním spreadem, který pokryje moje náklady? Protože na založení banky potřebuju 500.000.000 Kč. Ta regulace tam je, aby konzervovala původně násilím neoprávněně získané výhody a pozice některých. Ale dalšími regulacemi to nenapravíme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam