• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: v tom nejsme ve sporu. ja nejsem ten kdo by chtel penize rusit.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: vsak ano :) penize mohou mit ruznou formu a ruzne parametry. stejne jako ruzne cryptocoin se diky jejich nastaveni lisi od rozumne meny az po virtualni casino. ja psal:
    penize nejsou zle nebo spatne, jsou takove jaci lide je drzi a jak s nimi zachazi.

    staci se podivat na euro aby cloveku dosel vyznam loklanosti meny..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: LETS jsou taky penize
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: to je zase nepresne. bartr nebo LETS prece stimuluji loklani vyrobu i spotrebu coz zas ma pozitivni dopad na celkovou ekologickou stopu. navic nejsi pri smene zavisly na externim arbitru, ktery si muze nastisknout papirku kolik chce. zanedbavas dulezite detaily tak s epak nediv, ze si oba nerozumite
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: v mem sobeckem zajmu je, aby dalnice drahe nebyly. to ze nekdo jiny vi jak drahe dalnice jsou pro me dobre je uz jina vec.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: pockat, nebyla ale rec o nezistnem chovani? ty mluvis akorat o tom, ze misto penez dostanes odmenu ve forme protisluzby, ale to ses vubec nikam neposunul.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    _BENNY: Ta mzda, nebo ohodnoceni by fungovalo porad, jen v jine forme, protoze nac by si potreboval hamounit penize, kdyz by si to co potrebujes dostal - ten system by rozumne a uvazlive produkoval zkrze lidi to, co by bylo zrovna potreba, neni to ze budes lezet a cekat s otevrenou pusou.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: asi mi nezbyde, nez te vyvest z omylu :) v duchodu si pak povime ci strategie byla lepsi ;)

    stejne tak bych mohl rict, ze o nutnosti poctive prace hovori nejcasteji politici, kteri se rozhodne ve svych kresilcich nepretrhnou a vestinu pracovni doby travi vymyslenim tunelu a trafik. dokud nebudou vsichni uvazovat vice jako TILOPA tak tu budeme mit dalnice dvakrat drazsi ne z v nemecku. trest za nasi blbost. to neni cernobile, ale mezi obema pristupy je tisic odstinu
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: takze kdyz to prevedu do prakticke roviny - rad bys chodil do prace a nebral za to zadnou mzdu? jen abys pomohl a nic za to nechtel zpet?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: nj, ale to neni zadne prekvapeni, ze kdyz obchodujes, obchodujes s druhou stranou, tzn. ne sam se sebou. druha strana je jina nez ty, bud se dohodnete anebo nemusi byt vubec zadny byznys (zadne banany z Afriky, zadny soucastky pro Mercedesy, zadna pracovni sila). schvalne si zkus takovy svet ve kterem se s nikym neobchoduje kvuli nejakemu zisku predstavit.

    to bych byl schopen vyvratit na svem vlastnim prikladu, ale delat to nebudu. smysl meho tvrzeni spociva v tom, ze zadarmo ani kure nehrabe. a o tom ze by se melo hrabat zadarmo obvykle hovori ti, kteri stejne hrabat nebudou ;)
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    _BENNY: Ve zkratce pisu o druhu davani, ktere vychazi z toho ze chci neco delat ci dat pro ten celek, bez nejakeho zistneho ocekavani , tak ja kto funguje dnes. Dnes davas, ale to je druh vypocitaveho davani, aby si za to dostal alespon stejne, ale radeji neco vic, nedelas to proto, ze citits ze to system a celek obohati, ale proto ze to obohati tvoji sobeckou bytost, ktera si ten zisk nacpe do batuzku, nebo zakope v truhlicce pod zem a bude se tetelit strachy, aby ji na to nikdo neprisel a ona o to neprisla. Zkus trochu rozvijet mravni aspekt davani a zanalyzuj si ho se soucasnym pojetim.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: cely dnesni produkce-konzumni retezec je zalozeny na tom, ze rozvojove zeme "davaji vic". proc by se tam jinak vyplacelo vyrabet a vozit to pres pul planety? ten zisk ktery to generuje zas odkazuje, ze za svou praci nedostavaji adekvatne zpalaceno. tech urovni je ale daleko vic stejne jako my jsme tady levna motovna pro nemce. i v ramci megakorporaci jsou cesi vzdycky Bcko po nemeckych Ubermensch. nerika se to, ale je to tak :)
    _BENNY: vanoce jsou doba, kdy i ten nejsobectejsi hlupak ma vetsi radost z darku, ktere dal, nez z tech, ktere dostal ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: vanoce nejsou zadny novy ekonomicko-spolecensky system, ale obycejny svatek ;-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DARJEEL: jj taky mam pocit, ze dravy predator neni nic spatneho. ale s takovou stategii prichazi i velka zodpovednost za smerovani ekosystemu, ktera s pocitem opravnenosti ke zkonzumovani vseho nejde dohromady. vask jsme to nedavno videli ze zviratkovske perspektivy :)
    _BENNY: to si ale nemyslim, ze by to nikoho nenapadlo. s touhle logikou by nefungovaly vanoce. jakmile se dokazes ztotoznit s celkem jehoz jsi soucasti tak, ze si ho neprivlastnis, ale citis se s nim propojeny, tak podobne strategie davaji smysl.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: tak nam teda rekni jak si to "davani vic" prakticky predstavujes. neuhybej a odpovez. _BENNY.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Sice nevim, proc vas tolik moje predstava drazdi, ale asi to bude tim, ze vam to podvedome nabourava system, ktery vas uspokojuje a uvedomujete si strach, ktery vas zaplavuje pri predstave, ze byste o to SVOJE prisli. Jinak si neumim vysvetlit, pros tu kazdy z te skupinky na me utoci a predhazuje m to, o cem vubec nepisu. O nejakem nicnedelani, o pecenych holubech, o chudinkovi, co je z toho nestastny etc etc.. Jako byste si jeli ve svych nazorech zacyklenych ve vasich hlavach a nechteli pochopit o cen pisu a prekroutili si to po svem. Nejvic me to zarazilo u Ymladris, ale vlastne chapu proc ji to drazdi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: takove volani "chci lidem davat vic! zmente system at je to mozne!" uslysis akorat od lidi, kteri ve skutecnosti nic nemaji a chteji se stat beneficienty. ten kdo k veci prisel sam svou poctivou praci zna jeji opravdovou cenu a takove myslenky "at ostatni dostanou zadarmo to co jsem si ja poctive a tvrde vydrel" ho nikdy nenapadnou.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JUNIPETRUS: show me the way, vole! :o)
    JUNIPETRUS: dělám spoustu věcí, za které mě nikdo neplatí a je normální, že je dělám ve volném čase. Ad chce nechce - jedna moje část by se nejradši furt válela, ale holt ty hlouby sami do huby nelítají ba ani se sami v tý troubě neupečou a na ohni neotočí, tak musím jít a něco pro to udělat a považuju to za normální.

    A upřímně, dravost leží v základu celého fungování planety, sežer nebo budeš sežrán... dle šamanů je naše planeta "digestive organ of the universe", všechno se tu navzájem požírá a transmutuje, to je prostě přirozená cesta světa. Takže nejde o obhajování, ale spíš o to, že je přirozené pracovat, stejně jako je přirozené po práci odpočívat.
    O těch vyšších principech si rád něco přečtu.. nebo víš co, ukaž mi, kde a jak to funguje v praxi...
    RAVNOS
    RAVNOS --- ---
    JUNIPETRUS: keby som nebol v hmotnej nudzi, tak preco nie? je to v podstate o sebarealizacii v ramci zivotnych roli v mojom pripade (otec, partner, kolega, hrac....). preco si to myslim? priklad z praxe: nespokojneho cloveka povacsine v praci peniazmi neudrzis, vacsinou je stejne do pol roka prec. Zmen mu ale napln prace, v ktorej vidi zmysel a sebarealizuje sa.. a uvidis ten obrat. ergo peniaze su pre mna dosledok toho, ze sa sebarealizujem v praci = robim nieco v com som dobry. to ze ma za to platia je vec druha. a kebyze nemam potrebu prinasat do rodinneho rozpoctu peniaze z pracovneho pomeru , asi byvam s rodinou v dome s hospodarstvom, pestujem si travku, vysadzam stromy v Tatrach a po veceroch hram online poker :) a kebyze ma to omrzelo, zmizol by som na par mesiacov sebarealizovat sa do mesta do korporacie.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARJEEL: btw tobe se chce delat? Co kdyby se ti chtelo delat neco za co ti nebude nikdo platit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam