• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: "Jak chces resit situaci lidi v dobe, kdy placena prace pro vsechny proste neni?"
    dam jim motyku a kus pudy at se o sebe postaraji! nevim proc by pro ne mel vytvaret nejake virtualni prostredi, ktere je bude zivit prinejmensim na ukor planety a zbytku fungujicicho ekosystemu.
    pokud by byl zakladni prijem pravo, nic nebrani lidem si na nej pujcit u bank a penize velmi neekologickym zpusobem zkonzumovat. posuneme se pak nekam? ne. resenim neni narok na penize na ajfoun a podobne blbosti, resenim je narok na zakladni zivotni potreby a zdravou fungujici planetu. tyhle konzumni mechanismy jdou primo proti tomu.

    FRONEMA: na jednu stranu si stezuje jak se dneska nevyplati pracovat a na druhou stranu by chtel zvysovat dane. ja mu proste nerozumim.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: jestli hodlas prejit do urazeni tak muzem diskuzi zabalit, hm?

    jo, jasne ale davky bez dokazovani nejsou o nic min davky.
    vis co ti lidi co vydelavaj tech 40k uz dneska celej tenhle socialistickej cirkus platej, ale mam pocit ze to zas nejsou lidi pro tebe, protoze proc by oni meli mit pravo na vydelek ze svoji prace, ze?

    prace je dost, ale stat vytvari situaci, kdy se nevyplati praovat pro mnoho lidi. vetsi davky tento problem prohloubi, nevyresi
    zbytek otazek mi prijdoou jen jako emotivni vykriky.

    programuju, a uz ted zivim nejakou mensi rodinu na davkach.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: tomu rikam natvrdlost. KDE se na to vezme ten pulbilion korun??
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: Tomu rikam natvrdlost.
    Nepodmineny prijem je nepodmineny prijem, nejsou to davky. Nemusis nikam chodit a dokazovat jestli na ne mas narok, a nekdo to schvalovat, a hlidat jestli nahodou jsi neporusil podminky.

    Ne vsichni lidi co makaj by museli platit vyssi dane. Spousta si prilepsi, a to zejmena lidi na hranici chudoby, nekteri zustanou na svejch, nekteri budou platit vic.

    Je dojemne, jak mas soucit s lidmi nad 40000, ze by snad museli platit vetsi dane, ze by meli treba o 1000-2000kc mensi plat. To je nespravedlive, jak z toho pak vyzijou?
    A to nemluve o korporacich, ktery zisky v miliardach a dane temer neplati.
    Ale ze te nezajima jak zijou ti co jsou bez prace, nebo lidi nemaj schopnosti nebo moznosti najit si dobre placene misto, co musej otrocit nekde 8-10h u pasu nebo u kasy?
    To pro tebe nejsou lidi?

    Jak chces resit situaci lidi v dobe, kdy placena prace pro vsechny proste neni?
    Tam je v poradku jim davat penize bez prace? Nebo by si zrusila vsechny davky?
    Co se stane kdyz bude 10procent lidi uplne bez prostredku?
    Budes si rochnit v tom, ze beres 50 000 a platis minimalni dane, zatimco ostatni nemaj co do huby?
    A myslis, ze tech milion lidi bude jen tak sedet doma nebo pod mostem a ceka az umrou hlady?

    Cim ty se vlastne zivis?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: myslis, ze je problem uzakonit, ze narok na NZP ma obcan CR?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: ha zrovna jsem to popsala tu FRONEMA:

    to po cem volas je proste zvyste davky, zadnej vznesenej zakladni prijem.


    JUNIPETRUS: zvyseni cenove hladiny. receno uplne lidove, proste se vsechno zdrazi.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    _SKRITEK: co na tom nechapes :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ono ve skutecnosti existuje jeden zpusob jak by to fungovalo. JUNIPETRUS rikal ze by vlastne tem co vydelavaji ty velky penize ze by vlastne sice meli odpusteno 8000 ale zase by se zvedla sazba dane, takze by platili treba i vic.

    z toho vyvozuju ze uz hledame v rozpoctu uz jen cca 200 miliard, predpokladam ze teda zvyseni dani, plus je mu asi nejakej schodek taky jedno a voila, nasli jsme penize.

    jezne co se stalo? vlastne jsme jen zvysili davky, a garantovali ze jsou navzdy. a lidi co makaj by akorat platili vetsi dane.

    to u mne ovsem neni zadnej bezpodminecni zakladni prijem, to je jen volani po vetsich davach bez prace, se vsem negativama ktery z toho vyplyvaj.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja bych do toho sel. utratme pro zacatek jeden bilion korun a uvidime. za zkousku prece nic nedame a stejne vsecko spocitat nejde, tak co.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: porad rikas inflace, inflace, co si pod tim predstavujes?
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    SHEALA: w...t...f? :D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: no prave, ze nepokrati. Je to marne pokud nectes co jsem predim psal.
    S NZP jde v ruku ruce danova reforma, a mozna i restrukturizace rozpoctu.
    Do toho je treba vzit v uvahu, naklady budouci na rostouci nezamestatnost, socialni nepokoje a kriminalitu, kterou si pak muzes k rozpoctu pricist nebo odecist.

    Dalsi faktor je, ze NZP by mel pozitivne ovlivnit ekomoniku a ekonomicky system, je to sice neznama, ale je treba s tim pocitat, protoze to bude mit vliv na to,jak to budou prijmy a vydaje, jaky bude mit vyssi nzp.

    Rozhodne to nebude tak, ze se neco stanovi, tak to bude. Stejne jako to neni ted,
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Já bych chtěla zadarmo každému postiženému prostitutku a postižené prostotuta. Včetně mentálně postižených.

    To že s tím někdo nebude souhlasit mě nazjímá, dyť tím uděláme tolik dobra!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja bych chtel aby nebyly zadarmo jen zakladni veci, ale vsechno. sice nevim kde se na to vezme, nejsem ekonom a tohle jsou jen ucetni detaily (ale urcite by to nekdo spocital tak aby to vyslo, kdyby se mu chtelo, a zatim se nikomu nechce), kazdopadne by to bylo pekne a kdo je proti tomu je sluzebnik prohnileho systemu!
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KUATO: myslim ze mnohem kritictejsi by bylo uzavrit hranice na druhou stranu, protoze to by slo do haje tak rychle ze ti, kdo by to platili by velmi brzy zacli zdrhat.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Fakt lituju že nežiju na feudální vesnici.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRONEMA: v kazdem pripade by pak bylo vhodne uzavrit hranice, protoze i kdyz si to Junipetrus nemysli, na svete je spoustu ksindlu, kteri serou na nejakou "kreativni a smysluplnou praci spojenou s osobni svobodou", a jdou proste tam, kde dostanou maximum za minimalni namahu, a nemyslim tim jen ono proslavene etnikum snede pleti, kterych je jen na slovensku skoro milion :o).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KUATO: jo, urcite. akorat ti nevim s tim promitnutim do nakladu, ja bych rekla ze jich mnoho rovnou zkrachuje, ona vetsina firem na zadnym extra zisku navic nesedi. a zbytek bude samozrejme zdrazovat.

    a navic bude spousta lidi predpokladat jak to bude pokracovat, a ceny vylitnout nahoru hned diky inflacnimu ocekavani.

    no a samozrejme nejpozdeji do roka uslysime "coze, vy chcete abychom zivorili na 8k mesicne? zvedneme zakladni prijem aspon na 12k mame pravo na dustojny zivot!"
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: presne tak, proto nas v konkurenceschopnosti valcuje cina s jejich totalitnim kapitalismem :)
    a jeste bys mohl jit dal, dovodit zdrazeni zbozi (ktereho bude porad stejne nebo dokonce mene kvuli ubytku pracovni sily) a dosel bys k tomu, ze si za zakladni prijem koupis uplne stejne houby s voctem jako predtim bez nej.

    ja zakladni prijem nezavrhuju, ale nemuze byt v penezich :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRONEMA: a dale bych pocital s tim, ze jelikoz lide prestanou delat nejhnusnejsi spatne placene prace (ktere se ale musi stejnak udelat), tak budou muset zamestnavatele pritlacit na penezich, aby to nekdo delal, coz si promitnou do nakladu, coz povede nejspise k nizsi konkurenceschopnosti firem, ve state, ve kterem to tak bude zarizeno oproti firmam ze statu, kde nepodmineny prijem nebude. da se to predpokladat?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: dobre pulku z toho provedes pomoci odpusteni dani, ok? v tom pripade mas v rozpoctu o 200 miliard min. najednou tedy musis ziskat 600 miliard, ale zaplatit na zakladnim prijmu musis jeste 200 miliard.

    svete div se, pokratilo se to a furt ti chybi uplne stejnejch 400 miliard
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _SKRITEK: s prvni vetou souhlasim.
    A prave proto, ze lidi budou mit nejaky sve jiste, se na takove otrocke misto muzou vyprdnout. To znamena, uz nemelo platit "makej jak ja diktuju nebo si jdi, na tvoje misto mam dalsich 10lidi". Tak ubyde ta tlacenka, zamestnavatel budou muset priplatit a vic si lidi vazit.
    Druhe vete nerozumim.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: kolikrat ti mam zopakovat, ze se ty penize nebudou vsem vyplacet na ruku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam