• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRONEMA: jo omlouvam se, ctu nepozorne, jsem tady vzdy jen na skok.

    hele, muselo by se to vyzkouset. mozna by to mohlo fungovat. v kazdem pripade by to byl zajimavy impulz pro spolecnost.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI: cetla jsem na to tema vyborny clanek s cisly a ted ho za boha nemuzu najit, jak klasicke :/
    PIZI: tak to je i dneska ne? spousta lidi rada svoji pudu pronajme nebo proda preci
    JUNIPETRUS: nj, to samozrejme bude v kazdem systemu, v soucasnosti jsou taky lidi kteri na socialnim nezaplatili v zivote ani korunu a jen cerpaj, zejo


    KUATO: rikam socialni system, proc to toho furt pletete komunikace, skolu, zdravotnictvi, armadu a policii? wtf, u tebe se divim.

    rikam, ze by stat furt ziskaval penize i na socku z jinejch dani, stejne jako to dela ted. tj ti strasne zly bohaci by to platili dal.

    osobne si myslim, ze by nejdriv vystoupilo jen docela malo lidi, teprve by se vytvareli programy kam by se vlastne dalo odejit, potom by se pridala nejaka dalsi skupina, postupne by se ten odchod zvysoval, jak by lidi videli ze soukrome sluzby jsou kvalitnejsi i levnejsi. nakonec by u statu (v mym odhadu treba po deseti, patnacti letech) zustali jen ti kteri maji nemakani jako zivotni styl, pripadne duchodci a spol.

    jak rikam, ti vychcanci nic neplati ani dneska, naprosto zadnej rozdil
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS:
    No, to je právě ten spornej kus. Charita bude prachy na svuj provoz dobejvat srdceryvnejma akcema z lidí, který si k tomu budou platit na svuj sociální systém:-(
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRONEMA: obavam se, ze toto by nefungovalo - vystoupili by totiz povetsinou majetnejsi obcane, kteri nemaji problem s tim si svoje choroby platit sami, co nepotrebuji nemocenske a duchody, protoze maji dostatecny majetek, ktery jim vydelava. jenze titi jsou zaroven nejvetsi platici dani, takze bez jejich ucasti by se socialni stat sesypal.

    navic by to bylo do jiste miry nespravedlive, protoze stat, to nejsou jen socialni a zdravotni odvody, ale udrzba komunikaci, zeleznicni doprava, skolsky system, armada a policie, hasici... tyhle neprimo vyuzivas take. proste nelze zit uprostred systemu a hrat si, ze uprostred systemu nezijes. leda pstrosi metodou.

    pak jak pise Manfred by dale vystoupilo spoustu vychcalku, kteri by uvitali moznost neplatit a zaroven by spolehali na to, ze az jim potece do bot, spolecnost je chcipnout nenecha. takze by treba umyslne pachali zlociny, jen proto, aby se dostali do vezeni, kde dostanou strechu nad hlavou a najist. tedy by nase spolecnost musela zridit neco jako "chcipaci gheta" plus samozrejme zavest tresty smrti (jakozto likvidacni prostredek pro lidi, kteri jsou se spolecenskym radem opravdu nekompaktibilni).
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PIZI: Tak si stoupneš do sklepa.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Stoupnou náklady na rozlišování kdo má na co nárok. Kdo je členem a kdo není.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: Tak to je dobry jako drsny kapitalista, clovek ktery nechce nikomu na nic prispivat, deklarativne by vystoupil ze socailniho systemu, jako ze se o sebe vzdy postara sam, se nakonec budes spolehat na charitu, to je na bezpodminecnou dobrocinost druhych?
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: A co když v budoucnu všechna půda někomu patří a já se narodím a nemám si kam stoupnout, protože nemám půdu?
    PIZI
    PIZI --- ---
    TILOPA: Je dobré si ale uvědomit, že zákony jsou důsledkem toho úpadku, ne naopak.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: proc by meli byt prispevky v golfovem klubu kradez?

    rozdil mezi clenskyma prispevkama a danema je, ze te nezavrou kdyz prestanes platit clensky prispevky.

    puda patri vsem? ja mela pocit ze muzem pudu vlastnit

    jo, to je ta zakladni odlisnost. ja si myslim ze lidi maji prava (vlastnicka a vlastnictvi sama sebe) sami od sebe. ty si myslis ze ti nekdo musi dovolit vlastnit.

    a vsimni si ze v tom navrhu nijak nenavrhuju rusit stat, rusit silnice, rusit policajty. JEN dovolit nekterym lidem zaridit si socialni po svem.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Srovnáváš nějaké průměry těch státních a soukromých charit? Protože jistě existují hrozné soukromé i skvělé státní.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: Hele, kdyz si zaplatis prispevky v golfovem klubu je to kradez?
    Nevim, na zaklade ceho se domnivas, ze vsechnem prijem by automaticky mel byt neci zisk.
    Klidne muze chapat, ze nejaka mira dani muze byt klidne clenskym prispevkem za clenstvi v tomhle state.
    Obecne tahle zem, puda, uzemi patri vsem.
    To ze muzes podnikat, muzes na zaklade toho, ze ti to obyvatele zeme umozni, a dovoli ti pouzivat kus zeme pro tovarnu , supermarket atd. Pouzivas silnice, infrastrukturu, na zlodeje zavolas policajty. Tvuj prijem zavisi na vydaji nekoho jineho, jehoz prijem je zase zavisli na tom co jsem pisu nahore. A ty by si to vsechno chtela pouzivat jen tak zadarmo?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MANFRED: ja verim tomu, ze by se o to zvladly postarat soukrome organizace. ostatne, soukrome charity jsou vyrazne efektivnejsi nez charita z rukou statu, jak v tom, ze za stejne mnozstvi penez obslouzi vice lidi, tak v tom, ze uspesneji vraci lidi zpet do produktivniho zivota. zatimco statni socialni system ma tendence lidi v chudobe konzervovat.

    JUNIPETRUS: co se tyce statu, tak mi to vadi, jinak nevim o tom ze bych pouzivala neco kradeneho.

    nenavrhuji vlastni staty, jen moznost vystoupit ze socialniho systemu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: me zase prijde divny, ze ti nevadi pouzivat vydobytky a sluzby ziskane z nakradenych penez.

    To co navrhujes, aby to fungovalo by znamenalo, aby si ruzne skupiny vytvorli vlastni staty se svou samospravou. Nedokazu si to predstavit, ze by to nebyl nejaky uzemne spojity celek. To me prijde taky zajimavy napad, ale to by souviselo s velky stehovanim, velkym prerozdelovanim, i s donucovanim. Pokud by se ale lidi dokazali domluvit, takby to nebyl problem, ale je utopie.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    FRONEMA:
    V tom je jeden základní problém. Když by někdo vystoupil ze sociálního systému, muselo by se nějak zajistit, že ho zbytek společnosti, pokud si nebude střádat apod. nechá ve chvíli, kdy bude bez prostředků, chcípnout hlady.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TILOPA: Ale v drave spolecnosti zakony potrebujem. Krome jine taky slouzi(mely by) ke kordinaci cinnosti a k vyvazanemu reseni konfliktnich situaci.
    Je to nastroj, stejne jako nuz.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KUATO: btw jsem ti vlastne neodpovedela. mne prijde hrozne divny, jak muze nekomu pripadat dustojny zit z penez ukradenych nekomu jinemu....

    schvalne co bys rekl na tenhle navrh.
    povolil by se opt out ze soucasneho socialniho systemu, tj clovek by dobrovolne mohl vystoupit, neplatil by ani socialni, ani by nedostal davky nebo duchod.
    no a zalozili by si lidi vlastni alternativy. vy byste treba meli "zakladni prijem a.s." samibyste si do toho dobrovolne platili a sami si vyplaceli, podle vlastnich pravidel.
    ja bych pravdepodobne mela nejake komercni socialni pojisteni.
    kdo by chtel, mohl by zustat ve statnim, nikdo by nezustal bez penez. (pokud by na to stat nemel, bral by penize z jinych dani, treba i z mych, i kdyz bych vystoupila, stejne jako to sanuje z jinejch dani uz ted)
    co vy na to?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: no a co? Vzdyt to je v poradku.
    Konkretne korporace zatim remeslum moc nekonkuruji.
    Horsi to ma pekar, a obchodici obecne, kde se vedle otevrel supermarket.
    Nebo mi chces tvrdit, ze firmy nekrachuji, ze molochy nepoziraji mensi. Viz treba Babis.
    Rika ti neco firma monsanto? Tahle problematika by te jako zemedelce mohla zajimat.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    TILOPA: Koukam jak tu cestinu a pravopis mam docela hrube na haku, se polepsim:)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: jsou zakony, ktere chrani prirozena prava, treba ze nesmis krast, ze nesmis zabijet atd. ty bych nechala.
    a jsou zakony, ktery prekazeji, jako treba kolik musis mit zachodu kdyz chces provozovat restauraci. ty bych rusila

    prvni jmenovane ekonomickou svobodu nenarusuje, druhe ano
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    To je jednoduche, cim vic zakonu, tim vetsi moralni upadek stalu, potazmo lidi ho tvoricich. To je zname uz od pradavna, ze moralni stat se pozna podle (ne)pritomnosti zakonu. Cestni lide nepotrebuji zakony, aby jim rikali, ze to a to se nesni, a neco se zase smi, protoze pokud jednaji podle moralky, tak nejednaji na ukor druheho, ze .. krasni priklad opaku je videt v nasi justici, kdy si zakony obhaji cokoliv, napriklad casto propirane zvysovani platu atd. Tam je videt, co je hlavni motor a motiv jejich prace, to a same ostatni, proste vetsina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam