JUNIPETRUS: S těmi dotacemi jsem jen upozorňoval na to, že pokud se miliardář k penězům dostane tímto způsobem (dnes typické), tak to samozřejmě není hodno obdivu, jachtu si nezaslouží a podobně. Abych předešel diskuzi na toto téma ("ty obhajuješ boháče, ale oni si to nakradli).
Ale to, že podstata nepodmíněného příjmu a dotací je stejná, je fakt. Jedná se o přerozdělení vytvořeného bohatství. Někdo ho musí vytvořit, musí se mu násilím odebrat a teprve potom je možné platit "bohulibé" činnosti.
Bohužel, dnes drtivá většina politické reprezentace, ale i "lidu" přemýšlí tak, že dotace na aquapark, nebo "hotýlek" poslance jsou horší, než dotace matek na mateřské a bezdomovců. Ale neřeší samu podstatu.
Ano, existují bezdomovci, ano, umírají v zimě. Věř nebo ne, netěší mne to. S nepodmíněným příjmem by možná umírali více (více peněz na alkohol), ale možná méně. Ale stejně tak umírají lidé na silnicích, horolezci na skalách, sportovci při výkonech, ať už na zranění, nebo vyčerpanost a spousta lidí na nemoci, protože baští sračky. Je to vždy kombinace blbých rozhodnutí a smůly, někdy více prvního, někdy více druhého.
Pokud mi to vadí, jakože ano, měl bych dát společnosti, co umím nejlépe (práci, organizaci práce jiných, objevování vynálezů, tvorba umění) a z výsledků podporovat to, co nerad vidím. A jsem to adresně já, kdo to dobrovolně podpořil. Vymýšlet místo toho změnu "systému" přerozdělení, aby to, co já považuju za "dobro" museli řešit jiní, je slabošské, ubohé a nefér. Je to jako rozdíl mezi člověkem, který při autonehodě s vážným zraněním začne poskytovat první pomoc, byť se umaže od krve, je to hrozné a ještě riskuje, že neuspěje a ponese si trauma, a tím, kdo stojí opodál a radí, "co by se mělo dělat".