• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: nebudu ;) a na repu budou roboti, nezapomen, od tebe se ocekava ze budes sedet 12h denne ve fabrice a programovat je / vyrabet je / opravovat je.

    PIZI: ty umis ucit programovani tech robotu, ktere maji teprve vymyslet ti chytrejsi a pracovitejsi nez jsme my dva?

    URZA: uz to napsal PIZI. nevychazi to.
    URZA
    URZA --- ---
    PIZI: aha ja si rikal ze to nejaky moc easy :)))
    PIZI
    PIZI --- ---
    URZA: Bacha. To by stačilo na měsíc. Jestli jsem nepopletl nuly. Aktuálně je 10k pro každého měsíčně po celý rok víc, než celý rozpočet ČR.
    URZA
    URZA --- ---
    _BENNY: Nejake konkretni navrhy a vypocty jak realizovat basic income jsou napr tu:

    Papers and Resources
    http://basicincome.org/bien/papers.html

    Je to tam napr vypocitane pro Spanelsko, vcetne vyse zdaneni atd.

    Jen tak ze srandy - Urad Prace CR mel v roce 2012 rozpocet 89 mld coz by stacilo na basic income ve vysi 10 000 kc pro 8.9 milionu lidi. (Coz pochopitelne neni mysleno jako realny navrh, ale jen pro uvedomeni si meritka).



    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: To je pravda. Já jsem ochoten učit. Mě to baví.
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: Budu delat vsechno co bude potreba, stejne jako to delam doted. Kdyz to bude okopavani repy, tak budu okopavat repu. Kdyz se mi nebude chtit, budes me zivit ted nebo potom, to je jedno.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: budes to teda delat ty nebo zase mluvis o druhych?
    DNF
    DNF --- ---
    Uplne jsem to necekal, ale uz za me vetsinu rekl PIZI.
    Benny trousi argumenty jak kdysi diver o jedno forum vedle :)
    Benny, tobe mozna prace smrdi, ale nekomu jinymu ne, nekoho to bavi ... kdyz to nechces delat, nebudes to delat ani za penize, ledaze by nad tebou byl bic! Kdyz tady jsou penize tvuj jediny bic jak lidi donutit udrzovat techno-civilizaci, tak to asi tak buds mit i ty, nemam pravdu? Tebe honi prachy do prace, a makas na svoje hlavouny? Nebo na ty statni/systemovy? Pustil ses do vetsi debaty nez je tu mista, hehe :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ty nejsi bohaty. ty nemas zadne drobky na rozdavani. mluv sam za sebe kolik jsi spolecnosti schopen a ochoten dat.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Však v pohodě. Makat nemusíš. Jsme dost bohatá společnost. Naše drobky tě uživí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: uzitecna prace (definuji ji jako praci, kterou nekdo jiny poptava

    PIZI: mozna. a mozna ne. ale hlavne at to udela nekdo jinej nez ja, protoze mne prace smrdi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Možná se najde někdo v tom zbytku několika miliard lidí, které jsi nevyjmenoval.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Takže pojem užitečná v tomto případě nevyjadřuje nějakou dobrost, či špatnost té práce ale vyjadřuje pouze pohled zadavatele.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: jakozto nerd ti muzu rict, ze ja ty roboty programovat nebudu, kdyz si nijak nepolepsim. ty je taky programovat nebudes, mi kolegove se na to taky vyprdnou a budou cestovat, takze kdo je bude programovat? zase jsme u toho: at to odpracuje, at to cele zafinancuje, at se s tim jebe ten koho to bavi, pricemz me z toho vynechte.
    PIZI
    PIZI --- ---
    DARJEEL - Lidé to chtějí dělat je poněkud zavádějící formulace. Lidé to dělat nechtějí, dělají to z nouze. Spíše tedy lidé to jsou ochotni dělat.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Že by nebyli nerdi, kteří raději programují roboty, nežli meditují v nepálu? Linux? GNU?... To je právě ta idea. Technický pokrok způsobil, že dneska pár lidí svou prací uživí miliony. Hledáme takové uspořádání ve kterém ideálně bude co nejvíc lidí dělat to, co je baví ne proto, že to někdo platí, ale proto, že je to baví a navzájem z toho budou mít užitek.

    Upozorňuji, že nemám návod jak zavést nepod. příjem. Mám jen názor, že by to byl experiment, který bych byl ochoten zkusit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a kdyz tuto logiku prevedeme do toho jednoducheho sveta farmare, ktery pracuje sam na sebe... kdo bude dodavat ten dobytek do kramu? zase ti roboti ktere nemame? a proc by to delal, kdyz muze mit dobytek (ten o ktery se nikdo nestara) zadarmo od statu? neco tady nesedi.

    PIZI: ty bys ji za uzitecnou nepovazoval, ti kteri ji poptavali ji za uzitecnou povazovali. toliko k tve relativizaci.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Práce esesáků a dozorců koncentráků byla poptávána, přesto bych ji za užitečnou nepovažoval. To jako extrémní příklad. Také asi nebyla taková práce tak úplně kultivační. Také třeba povolání exekutora je imho v této skupině, atd...

    Názor na nutnost technologického pokroku přesně tou současnou rychlostí a nikdy ne pomaleji, také nesdílí všichni.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PIZI: nikdo v tom call centru dělat povinně nemusí, imho je tohle sračkoidní práce postavená na tom, že to lidi dělají raději a spíš, než by šli dělat něco pořádnýho, protože sedí v suchu, teple a nemusí zvedat nic těžkého :o)
    Kdyby to nikdo nechtěl dělat, tak ta práce zanikne a tím, že to ty lidi chtějí dělat, tak se holt musí připravit na imho oprávněné reakce nasraných lidí... nehledě na to, kde třeba takový call centrum bere telefonní čísla...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: tedy navrhujes aby tu praci delal kdo? pokud te spravne chapu, problem neni v zadnem mzdovem vycisleni, ale proste v charakteru prace. ta prace je proste nic moc. takze ji nebude delat nikdo? a takhle to udelame se vsim?

    PIZI: ty snad nejake roboty mas? nebo je hodlas ukrast japoncum? ja tady zadne roboty, kteri by za me chodili do prace, nevidim. nehlede na to ze programovat roboty je peknej vopruz a to hadam nikdo delat nebude, protoze vsichni budeme cestovat po Nepalu.

    myslitele odtrzeni od reality se toho uz nejednou chopili a jak to dopadlo.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Také v tom vidím víru, že co pohání tebe pohání i druhé. Ale budeš se divit ono někdy to co pohání jednoho může ubíjet druhého. Například soutěž. Spousta lidí to bere jako závod, baví je soutěžit, motivuje je to. Stále víc, stále rychleji. Jenomže jsou lidé jako já, které soutěžit nebaví, stále rychleji nechtějí, atd...
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Otázka kde se na to vezme ukazuje stále to zajetí v paradigmatu že bez peněz to nejde.

    Cíle nepodmíněného příjmu je zajistit všem nějakou základní minimální životní úroveň. To nemusí být peníze. To můžou být také třeba přímo ty věci. Robotizace apod. Proto by se toho měli ujmout myslitele a myslet mimo současné principy, hledat jak to dokázat třeba i mimo současné paradigma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam