• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: ale dyt jo. davno jsem tusil odkud vitr vane ;-) akorat komunisti od minuleho stoleti znacne pokrocili. zatimco v tom predchozim chteli mit dostatek dobre prace pro vsechny, tem v tom soucasnem se uz nechce makat vubec (zrejme prave odrusta generace odkojena Neznalkem apod). takovy kaviarovy komunismus pro mazanky. na to dnesni intelektualove slysi :-)
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: to ze je dneska levice zdiskreditovana, a nema co nabidnout, je samozrejme problem hlavne levicove politiky. Z tveho projevu tak nejak citim 'pryc s levicaky' ... to ti nakukal fotr? Nebo pan prezident Klaus?
    KSCM dneska nema pravo nazyvat se komunistickou stranou. Jedina komunisticka strana ktera by mela mit podporu delniku .. ne tebe, co seres na ostatni .. ale delniku, co citi s ostatnimi, ta tu bohuzel neni. Ale takovou bych ja podporil - i kdyby to melo znamenat nove zklamani. Dnesniho, pravicoveho zklamani, mam vsichni az az.
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: muuuehehehe, to ja jsem nenasel ani ve spetce tvejch kecu :D
    KAI
    KAI --- ---
    jestli jsou/az nekdy budou nekde nejake velke penize navic, s kterymi nebudeme vedet kam (jakoze nejsou, stav zadluzeni at uz CR, EU nebo celyho sveta mi prijde naprosto tristni), tak pojdme z tech prebytecnych penez: postavit vic skol/skolek, zajistit bezbarierove pristupy, lepsi zdravotni peci, vic parku ve mestech, vic hrist pro deti, vic penez potrebnym.....cokoli, a ne vymyslet system, kterej nas polozi jeste rychleji a je dlouhodobe neudrzitelny.
    KAI
    KAI --- ---
    KUATO: ja bych hlasovala za zalozeni iniciativy na nepodminene vynasi odpadku. vynaseni odpadku sux, myslim, ze dnesni spolecnost uz je dostatecne vyspela, aby se lidi nemuseli zabyvat takto prizemnimi povinnostmi. v ziskanem case a s vice energii by pak lide mohli treba vic meditovat, modlit se a tim prinaset vetsi uzitek planete a lidstvu!

    mne osobne se z tohoto tematu uz nekolik mesicu, co to prolitava vsema fejsbukama a nyxama, vari krev. vubec mi nejde do hlavy, co to je za napad, ze by se lidi, co jsou toho schopni, tzn nemaji zadny handicap apod., nemeli starat o zajisteni svych zakladni potreby. WTF??? proc by se nemeli starat o svoje zakladni potreby? proc by se jim o to mel starat nekdo jinej?? mi to prijde vrcholne nevychovny a uplne proti proudu. jako clovek, co leta pracuje s detma a snazi se z nich vychovavat samostatny bytosti, lidi, co si sami zavazou tkanicky a utrou zadek, celej lopotnej smysl je pracne z nich vypiplat jedince, co se jednou teda konecne budou schopni postarat alespon (!) sami o sebe a buch, e-e, oni nebudou muset. bude se to za ne delat samo (???), udela to za ne nekdo jinej. co by to z tech lidi vychovalo? jeste nevdecnejsi, rozmazlenejsi, totalne nesamostatne a nesobestacne jedince. nepodminene zajisteni zakladnich potreb. co dal? na co vsecko dalsiho by mel zmlsany clovicek pravo? s jidlem roste chut.

    nevdecna nevdecnost!! jak zde teda konecne, haleluja, zaznelo - nikdo nikomu nic nedluzi, clovek nema od nikoho narok na nic nepodminene a proc by mel mit? muzu byt vdecna, ze me 20 let piplali rodice z jejich nepodminene lasky, ze me dikybohu nevykopli, zadne zanedbavani ci opomijeni na me nebylo konano. tatinek rikal, ze pry ted uz su velka holka, ze uz se o sebe mam postarat sama.

    kdo koho nuti delat praci, ktera ho nebavi a pouze ho zivi? kdo komu brani, aby si zalozil vlastni projekt/byznis/okopaval vlastni zahradku a staral se o nemocne pribuzne, zmenil zamestnani za smysluplnejsi? proc je k tomu potreba nepodminene vsem zajistovat zakladni potreby? mi to prijde jako totalni "giving the power away", budovani jeste vetsi zavislosti a nesvobody a to se mi principialne hafo prici.

    nebo teda pokud vas to tak trapi, ze se lide kolem vas musi tolik lopotne starat o sve potreby a kdyby to delat nemuseli, vzeslo by z nich neco mnohem lepsiho, co by je udelalo mnohem stastnejsimi a svetu prospesnejsimi lidmi, navrhuji, abyste si takove lidi ve svem okoli vytipovali a ze sveho je sponzorovali, dokud se temto lidem nepodari dosahnout stanoveneho. to tak cvicne, at se to poradne prozkouma a otestuje, nez se to teda prosadi. kdybyste nahodou meli problem najit takoveho cloveka, ktereho sponzorovat, dodam ze svych zdroju.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    URZA: kouknul jsem na to, dobrej ulet :-) ne nahodou tyto napady pochazeji z tech nejvyspelejsich a nejbohatsich a nejrozmazlenejsich casti sveta (v tomto pripade z blahobytneho Nemecka). neni to tak uplne davno, co jeden nepracujici intelektual, ziveny z cizich penez, zijici v tehdy nejbohatsi casti sveta, vedecky od stolu predikoval nevyhnutelnost padu kapitalismu a prechodu od socialismu az ke komunismu :-) skoro bych ten nezaslouzeny blahobyt i zakazal, kazi charakter.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: nezapomen narok na iPada, bez nej jsi v dnesni spolecnosti vyrizeny
    KUATO
    KUATO --- ---
    tedy jeste jedno shrnuti pro hloupeho kuata - na co by mel mit clovek bezpodminecny narok? na jidlo? proste nebo kvalitni? na bydleni? v garzonce nebo vlastnim domku? na vychovu (ziveni a saceni) deti? na dovolenou? na auto? nebude nam to malo, az to budeme mit, tak jako je nam ted malo to co mame oproti nasim pradedum?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOSMO: jj, vidim to velmi podobne. ja jsem jenom prosty vesnican. kdyz se kouknu po prirode, tak zadarmo nikde nic nelezi (zradlo, bezpeci, jistota). vsechny zivocisne druhy se musi snazit prezit, vyvest mlade, sehnat zradlo. z nejakeho duvodu to tak priroda udelala - tu nutnost snazit se pouzivat mozek a svaly, mobilizovat zivotni sily. muzeme se samozrejme specializovat vic jen na jedno, ale ani na to druhe nelze zcela rezignovat. neni to casto jednoduche a v prirodnich podminkach vsichni, kteri se nesnazi, umrou nebo se jim nepodari predat sve geny dal. jakoby tato soutez zpestrena tim, ze se meni prubezne podminky hry, zajisti, ze preziji jen ti nejlepsi. ja myslim ze i kdyz se mnohe zmenilo, kdyz prisel a Zemi obsadil clovek, ta zmena neznamena, ze by prestalo platit to predesle, jen do hry vstoupily dalsi faktory a je slozitejsi. delat si jen to co chci a mit dost zdroju k preziti bez jakekoliv nutnosti kooperace s druhymi je imho velmi zradna vec, ktera prinese uzitek jen malemu mnozstvi vyjmecnych lidi, ale pro vetsinu muze znamenat notne pohorseni (v dlouhodobe perspektive). umim si predstavit jak spolecnost, ktere to pomuze, tak spolecnost, kterou to privede ke krachu. osobne nemam prilis velkou duveru v lidi. kdyz se to tak vezme, tak dneska si vsichni zijeme srovnatelne se slechtou pred 100 lety, spis lepe, co se konzumace hedone v rozlicnych podobych tyce. presto vetsina lidi remca vic nez kdysi, kdy jistota takoveho bezzemka nebyla zadna a za praci ve znich u sedlaka dostal jeden tak kus chleba a hrnek mlika. chudoba se neprojevuje prazdnym brichem, ale otylosti, hlouposti a moralnim upadkem. ja chapu, ze clovek nema sanci domyslet tak slozitou vec jako je bezp. prijem a podobne, a ja, i kdyz vsechno ve me vola proti tomu, prisne vzato nesmim nez pokrcit rameny a rici "nevim, treba to bude fungovat, muselo by se to vyzkouset", presto sve deti budu vychovavat podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi - tj. nemate od prirody narok na nic, musite se snazit, v kazdem pripade at budete v jakychkoliv podminkach velebte Hospodina, protoze by mohlo byt kurva hur.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: nenasel jsem tam nic racionalniho
    DNF
    DNF --- ---
    KOSMO: takze vytrhneme jednu vec z kontextu, napichnem na klacek, a budem skakat na yntenetech a kricet jak je to spatne/dobre/zelene? Politika jsou lidi, a nic nejde poosuzovat izolovane.
    KOSMO: Spolecnost je plna takovych emoci, jake se do ni daji. A soucasny system se snazi co to jde aby to byly emoce negativni - kazdy sam za sebe, kazdy na vlastnim pisecku, nejsi nic nez zbozi, prodavej sam sebe, delej na sebe reklamu, koupis ci co budes chtit, a bude to hned, na pujcku, a jinak jsi neprizpusobivy. Pak se mas citit stastne.
    Ty mas dost casu premyslet o zakladnim prijmu, a co? Radsi bys mel jit, a nebo aspon vymyslet neco momentalne prinosneho pro lidi. Nebo to ze nam to tady vymluvis, a my budem od ted zastavat nazor tvrdeho kapitalismu, co si vydelas to dostanes, a jinak chcipni, to je podle tveho pohledu uzitecne?
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Pomoct? Od čeho? Nebo k čemu? Nevím, já o ničem co by nějak potřebovalo pomoc v mém životě nevím. Mám se dobře, když to tak jak je to poslední roky bude nafurt, nemám problém.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: A je nějaká úroveň od které už je možné mluvit o BI, nebo je třeba jen prostě už nafurt pouze hledat jak pomoci druhým ve svém okolí?
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: viz DNF. To se ti nelibilo?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    DNF: A ještě odpovím - jo - táhne mě to také dolů - a není to o politicích ani sociálních státech... je to o té společenské poptávce, na kterou politici jen odpovídají. A víš čím je ta společenská poptávka charakteristická? Nechci nic dělat - dejte mi všechno - dejte mi to hned - a jestli ne, tak jsem nasranej a stávkuju - chci revoluci... to je průser a je totřeba se z toho vymotat - právě proto je naše společnost plná negativních emocí - požaduje něco co není přirozeně možné -vzniká z toho velké, hutné pnutí a toto pnutí je uvolňováno zase skrze hutné děje - jako když se lidé ve středověku chodili dívat na veřejné popravy (naše zprávy na nově). A ono vymotání začíná na myšlenkové úrovni - že třeba lidi přestanou přemýšlet o nějakém BI a raději půjdou dělat (nebo alespoň vymýšlet) něco momentálně přínosného pro lidi, které mají kolem sebe - teď hned - ne až někdy.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    DNF: a já do toho politiku netahám... to je jinde... jsi snad politik? Já ne, a o vývoji našeho státu rozhoduji tak akorát při volbách - to je jako nic... každý přispívá tam, kde může... Kde můžeš přispívat ty?
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    PIZI: JO, a v tom je ta síla, které se furt bráníš - tak moc se ti nechce tam být - musíš holt přijít s něčím jiným... jenže do té doby - než se dostaneš na další level - musíš vzít co se ti nabízí nyní. Když budeš toužit po něčem pro tebe momentálně nereálném - je to utrpení na dlouhou dobu - když se naopak postavíš situaci čelem, vezmeš co je, uděláš to co nejlépe (taky utrpení, ale mnohem menší), rychle završíš danou úroveň, jdeš výš, a jako bonus ti přisviští blaženost... skus pochopit, že to o čem mluvím není nějaké kopání - chci ti pomoct - sám jsem si tím prošel (procházím). Jakože se za vzor nepovažuji ani trošku, ale stejně ti napíšu - viš co byla moje první práce (opravdová, na smlouvu)? Prodával jsem mobily v supermarketu... a věř, že si dodneška pamatuju, jaké to je nemít ani na svačinu... ostré lokty nemám, ani nejsem soutěžní typ... jenom používám hlavu a poslouchám co si ptáčci švitoří na lampě :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: zatim z vas vypadlo akorat to, ze chcete nepodmineny zakladni prijem, abyste z nej mohli benefitovat s ostatnimi. kdyz jsem se zeptal kdo do toho systemu bude davat vic, aby si z nej ostatni mohli vic brat, tak jsem se dozvedel akorat o vzdalene budoucnosti, ve ktere se nebude platit penezmi ale via barter ucenim nebo pecenim babovek. kde je ale ten opravdovy dric, ktery se pro ostatni rozda? kdo bude od nevidim do nevidim pect ty babovky, aby ten nepodmineny zakladni prijem za neco stal?
    DNF
    DNF --- ---
    KOSMO:
    Cesta zpet je podle tebe socialni stat? soucasne usporadani te (a nas s tebou) netahne do dluhu a ke dnu? Taky vidis jenom zakladni prijem, ale nevidis zadne zmeny ktere musi prijit? (I kdyby se nidy zadny prijem nerealizoval) .. ale radsi budu pracovat pro spolecnost ktera rika 'pojdme vymyslet jak to udelat jinak, aby se vsichni meli dobre' nez pro spolecnost ktera tvrdi 'dobre se mate ted, makejte, a hrabejte pro sebe, mate jen svoje ruce a nohy, tak na ostatni serte'.

    Fascinuje me, jak Kosmo i Benny presne vedi kdo 'my' jsme, jak se tresem na to az konecne bude zakladni prijem a my uz pro spolecnost nehnem ani brvou, a budem fetovat na troskach spolecnosti. Jak nechcem (a pravdepodobne to uz ted nedelame) ani hnout pro ostatni, 'cizi' lidi.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Příležitost podílet se na naší západní kultuře 8 hodin denně v call centru nebo u pokladny v supermarketu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: A co pohled, že máš vše a je zbytečné se drát vpřed, protože ani tam nebudeš spokojen? Už máme vybudováno, je třeba se zastavit a to vybudované užívat. Celou historií lidstva se táhne snaha pracovat co nejméně. Teď už na to máme prostředky, tak proč to konečně nerealizovat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam