• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: je to marny. jasne jsem odpovedel jiz zde: _BENNY. zakon zachovani energie zajisti, ze nebude mozne vyplatit NZP (v nejake rozumne vysi tak aby z toho kazdy vyzil) a zaroven u toho brutalne nezvednout dane (tak, aby se ti na to spousta produktivnich lidi vykaslala a slo to cely do kytek). zdroje jsou omezene. my tu snad mame nejake zavratne mnozstvi prirodnich zdroju, o ktere se svet pere? mame tu snad prebujely bankovni sektor, do ktereho uklada penize cely vyspely i zaostaly svet? dotuje nas snad nejaky jiny stat? nemas ten rozpocet v ramci CR jak naplnit. ale pokud nechapes tohle, dalsi debata nema smysl. opakovat se uz nebudu.

    GORG: No a z toho se mii zdá závěr, že lidi nemají moc velké mínění o jiných lidech

    mozna dobre vedi proc ;) je rozdil mezi tim co o sobe clovek rekne v nejake ankete a tim pro co se rozhodne svou cinnosti v realnem svete.

    GORG: jo, taky je mi z toho smutno. ale znova: KDE se na takovou srandu vezmou love? KDE? byt idealistou a jenom chtit nestaci.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY:
    KAI:
    No vám přijde, že dnešní lidé vychované tímto systémem z nich dělalo zpravidla to, kam se chceme ve výchově dostat? Hádky, touhy materiální, kterých je prost málokdo. Mně to přijde spíš jako dost neurotická společnost, kam výchova "život je tvrdý" vede.
    Nějak se pak snaha uvolnit otěže může jevit jako volání po tom se hromadně flákat. Celá věc by myslím prospěla úplně každému, a možná zejména těm, kteří pracují. Měli by víc a nežili furt ve stresu. Vnímám to teda jako zkvalitnění života, ne náboženství prostakrinace. :)

    Moji rodiče otevřeně říkají, že tenhle systém je okrádání, nespravedlnosti a korupci a podlosti jako u pravice tak i levice. Prostě jsou rezignovaní, ale zajištění, relativně pohová střední třída. V jejich pohledu mám v té babylin jungli si hledat to své teplé místečko a držet hubu a krok prý, nedělat problémy. Smířit se s tím, že budu pracovat, a že prý nikoho nebaví pracovat, ale tak už to holt prý je. Ale to mi přijde šílený, že většina lidí dělá většinu času, co nechce dělat. To není normál, který by mě lákal, a jsem schopný pracovat i deset hodin v kuse, když mě chytne pracovní posedlost.

    Dost lidem vadí cikáni, ale přitom chceme se trápit zneužíváním sociálních dávek jinými, anebo přemýšlet o lepších podmínkách pro všechny, tedy i pro sebe?

    Tahle společnost možná potěch tisících let došla v technologickém pokroku natolik, že v současném systému jsou některé práce udržovány uměle, aby se udržela zaměstnanost, například ve státní správě tolilko byrokracie, která je vlastně prací zbytečnou, ale co dělat s mnoha nezaměstnanými státními úředníky? Zdá se, že systém je trochu nedomyšlený, když dává smysl, aby někdo dělal zbytečnou práci, aby se vlk nažral a systém zůstal celý :-) A zbytek dělá, co nechce dělat. NO já si nechci stěžovat.. ale spíš v tomhle vidím něco pozitivního, co změnit, a nechat systém relativně stabilně, jak je. Někdo volá po krvavé revoluci.. nevidím to tak. Btw je v 5 dimenzi éter zadarmo? :)
    KAI
    KAI --- ---
    URZA: Nazdar Urzidlo ;)
    Pekna koherence a syntetizace ;) Nektere body jsi zachytil spravne, nektere nespravne.
    Na uvod podotknu, ze momentalne dalsi sahodlouhy elaborat sepisovat nehodlam - spis si muzem dat nekdy dalsi kolecko osobne.

    Nicmene, zasadnimi otazkami pro me zustava:
    Jak se to cele zaplati?
    Zrusi se soucasne adresne socialni davky a zavede se misto toho BI? Jak tohle bude spravedlive, ze vsichni dostanou stejne - single mlady clovek stejne, jako matka samozivitelka se 3 detmi, jako postizeny clovek neschopny prace, prazak jako vesnican apod.?
    Nebo se zachova soucasny system adresnych davek a k tomu se zavede BI? Pak tedy, jeste s vetsim durazem, z ceho se to cele zaplati?? Vira v nekonecnou neomezenou abundance je sice fajn, ale mam pocit, ze momentalne jsme jako CR docela slusne zadluzeni i bez BI.

    Ad mala vesnicka v Indii (ci jine pokusy) - nejde jen o to, ze to bylo v mensim. Jde i o to, ze hodnota spousty dalsich promennych by byla uplne odlisna a timpadem by tento socialne-ekonomicko-psychologicky experiment hodil treba uplne jine vysledky.
    Nemuzu prece cekat, ze kdyz se tihle lide, za techto podminek a okolnosti zachovali urcitym zpusobem, tak ze se jini lide jinde za uplne jinych podminek a okolnosti zachovaji stejne.
    Zasadni rozdil mi prijde treba v tom, ze ty systemy, kde se to testovalo, nebyly sobestacne - vetsinou je tam zmineny nejaky externi darce ci grant a cele je to casove omezene.

    Nesdilim ani tvoji ideu, ze BI by jak mavnutim kouzelneho proutku zaridil to, ze vsichni budou mit pocit, ze se ted maji dobre, nebo ze uz by nikdy diky tomu nehrozilo, ze na tebe ci tvoje dite za rohem nevybafne magor s pistoli. Naopak bych mela obavu, ze zavedenim tohoto umele nasroubovaneho experimentu se veci nehezky pokrouti (deslivansky se zvysi dan z prijmu, coz bude silne demotivujici tu vubec pracovat-->lidi bud nebudou chtit pracovat, budou si vydelavat nelegalne ci placeni dane obchazet, nebo odjedou nekam jinam-->nebude se prisypavat dostatecne na BI [-->lidem se zakaze odjizdet? to uz tu taky dlouho nebylo ;], nebo: neumerne se napali DPH, cimzpadem tu bude vsecko predrazeny-->vsichni si vsechno budou chtit kupovat jinde-->nebude se prisypavat do systemu na BI [--> nakupovani jinde se zakaze ;], nebo: pokud by se zrusily adresne davky na ukor BI, opravdu potrebni z toho nebudou mit sanci vyzit atd.)
    Ah, se mi to zase zvrhlo v elaborat. Nyxim debatam trikrat zdar! ;)
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: No zrovna před pár dny jsem na firemní rozlučce nadhodil, že mi přijde koncept basic income zajímavý, ale bylo mi oponováno způsobem, že ostatní by toho zneužili.
    Zajímavý mi přišlo, že v jistém průzkumu lidí, se 90% lidí nechalo slyšet s názorem, že ostatní by nepracovali, kdyby kvůli základnímu příjmu nemuseli. 60% řeklo, že by oni sami dělali dál svou práci, a asi 30%, že by dělali něco jiného možná ,cestovali nebo nedělali "nic". Ta čísla jsem teď z hlavy možná zkomolil, ale přibližně tak nějak.
    No a z toho se mii zdá závěr, že lidi nemají moc velké mínění o jiných lidech. A stejně tak u té debatky teď u piva jsem například od té recepční, co tam maká 12 hodinovky, imho ne zrovna dream job, slyšel, jak by ostatní nepracovali a kde by se na to vzalo. Mně to přijde jako stockholmský syndrom, nemůžu si pomoct

    Nevím, jestli by to fungovalo, nechci to brát jako dogma, ale asi bych to nebral ani jako fantasmagorii, co _nemůže_ fungovat.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    krok smerem zpet k tematu klubu, nahodou jsem narazila na pekny dokument o amishich http://www.youtube.com/watch?v=KaBnmSyNxHE A musim rict ze mi to prislo moc zajimave. Dotycna rodina vypadala velmi spokojene, a moc se mi libilo jak mluvili o svych hodnotach a pristupu, tata amish mi v necem pripominal KUATA z toho jak tu pise :) pokud by se nekdo na to podival taky, dejte vedet co si myslite
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Nechcete nekdo zalozit klub o nepodminenem prijmu?
    Tohle tema se prubezne diskutuje v piratskem foru, u zelenych a tady. Nechce se mi pastovat zajimavy odkaz do tri klubu, kde treba je zrovna nejaka jina debata.
    Jako spravce navrhu Urzu nebo BNF
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI:
    Ja si treba myslim, ze starani se o svoje vlastni potreby, v podminkach nasi beztak uz dostatecne zmlsane zapadni evropy, je proste vyborny cvicebni pole pro rozvoj sebe sama.
    ty mi prijdes, ze zijes naprosto odtrzena od ekonomicke a spolecnenske reality dneska.

    Se podivej jake skvele moznosti poskytuje ta zmlsana zapadni spolecnost k rozvijeni sebe sama.
    Zákaz mluvení, pití, odpočívání. Takhle se údajně pracuje v pardubickém Foxconnu – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...luveni-piti-odpocivani-takhle-se-udajne-pracuje-v-pardubickem-foxconnu.html
    Podivej se do diskuse, a zjistis, ze takovych podniku je vic.
    Co k tomu reknes? Mas pocit, ze jsou takovy zamestnanci svobodni a nezavisli lide?

    Co si vlastne predstavujes pod pojmem rozvoj sebe sama?
    Musi k tomu clovek tvrde pracovat 8-12h denne, za podminek a k praci, ke ktere je prinucen okolnostmi, protoze, aby mel kde bydlet a co jist?
    Nekde navrhujes dotace pro vice skolek, uz vim proc. Protoze, pracujici lide potrebuji nejake odkladiste pro deti, aby mohli rozvijet sami sebe nekde u pasu nebo za pokladnou

    V cem ty jsi nasla ten smysl zivota a seberealizaci?

    Dej cloveku rybu, nakrmis ho na jeden den, nauc ho ryby chytat, nakrmis ho na cely zivot.
    Hezke, akorat ty lide k tomu jeste potrebuji lodky, pruty a site a hlavne rybniky v kterych jsou ryby
    To jest zdroje, hlavne ty v prirodni. Ale diky dnesnimu kapitalismu, prirodni zdroje vlastni par procent lidi.

    Kazdopadne jakoliv knowhow se bude hodit kdykoliv, a zavedeni NZP nebrani nikomu aby se ucil chytt ryby. Ale naopak. Bude mit aspon minimalni financni zdroje, treba ne ten prut, na rybarsky listek, bude mit cas na uceni a na zkouseni.
    NYX
    NYX --- ---
    snad uz nebylo
    Swiss to vote on 2,500 franc basic income for every adult| Reuters
    http://www.reuters.com/article/2013/10/04/us-swiss-pay-idUSBRE9930O620131004
    URZA
    URZA --- ---
    KAI: Ahoj kai, děkuju za odpověď.

    Abychom udrželi koherentnost a neztratili se v jednotlivostech, zkusil jsem Tvoji odpověd syntetyzovat a zareaguji na jednolivé linky v tvojí argumentaci, které jsem tam zachytil. Klidně mě oprav, pokud někde udělám špatný úsudek.

    1. Basic Income se vylučuje s podporou svobodného podnikání. např Proc se radeji nezamerit na to, aby se usnadnili podminky pro podnikani? a bude lidi odrazovat od práce (s nejvetsi pravdepodobnosti bych se jela valet nekam do chatrce na plaz a surfovala bych)

    Z těch míst kde se to zkoušelo se ale ve všech případech empiricky ukázalo, že je to přesně naopak. Nevím proč napadáš to, že se to napřed zkouší v malém. To je regulérní vědecký postup, napřed testovat na malém vzorku, vyhodnotit data a od toho se odpíchnout dál.
    Krom té vesnici v Indii se to zkoušelo např i v Namíbii, kde také došli ke stejným závěrům jako v tom Indickém pokusu:

    The introduction of the BIG (Basic Income Guarantee) has led to an increase in economic activity. The rate of those engaged in income-generating activities (above the age of 15) increased from 44% to 55%. Thus the BIG enabled recipients to increase their work both for pay, profit or family gain as well as self-employment. The grant enabled recipients to increase their productive income earned, particularly through starting their own small business

    Pokud chceš nějaké větší měřítko, tak je k dispozici např. Aljaška, kde mají něco jako basic income financovaný z přírodního bohatství. Tato studie vyhodnocuje dopady jaké to mělo na Aljaškany (uhm jak se to řekne správně?:) po několika letech. Část lidí víc utrácí, část lidí si začala víc šetřit, 1 % lidí pracuje méně než když peníze zadarmo nedostávali.

    Další z pokusů s BI probíhal v Kanadě ve městě Dauphin v 70. letech (v překladu se město jmenuje Delfín;)
    Závěry jsou stejné jako z ostatních experimentů:

    Only two segments of Dauphin’s labor force worked less as a result of Mincome—new mothers and teenagers. Mothers with newborns stopped working because they wanted to stay at home longer with their babies. And teenagers worked less because they weren’t under as much pressure to support their families.

    The project team states that this increase in economic activity contradicts critics' claims that a basic income would lead to laziness and dependency.


    2. Lidi si nebudou vážit toho co dostávají, když si to nevydřou tvrdou prací a nezažijí si jaké to je bojovat o žvanec do pusy a budou jim rovnou lítat koláče do pusy, lidi budou nesoběstační a celý systém zkape jak přijde první krize.

    Chápu Tvůj pohled, něco na tom je. Znám hodně lidí, kteří si svůj úspěch vydřeli tvrdou prací od drsné nuly (nebo záporu) a jsou díky tomu velmi vděční za to co mají, protože ví že to tak být nemusí a ví jaké to je když to tak není.

    Znamená to ale, že to je jediná možná cesta a jediný způsob, který funguje? Co lidi, kteří o ten žvanec nikdy bojovat nemuseli a stejně z nich nejsou flákači a povaleči? Takových znám taky hodně.

    Jedna věc, která je důležitá je, že basic income je opravdu jen basic - nepojedeš za něj serfovat na dovolenou, nekoupíš si za něj macbook, nekoupíš si za něj šaty od Desigualu, atd. čili si myslím v souladu s empirickými daty, že lidi stále budou chtít vydělávat a podnikat. To co by BI zaručoval je ale jakási bezpečná sít, dno že i když na tom budeš špatně, tak máš zajištěny potřeby k přežití.
    Myslíš že tato jistota by nedovolovala aby to ve velkém na úrovni státu dlouhodobě jako celek fungovalo? Že kdybys dostávala basic income, tak bys nikdy nenašla kde je moje misto, cemu se chci v zivote venovat a mam to vyjimecny stesti, ze delam neco, co miluju, naplnuje me to a prima me to i uzivi.? Je cesta skrz dno jediná fungující?


    3. Proč plýtvat zdroje na ostatní, když každý zodpovídá sám za sebe.

    Mě to vychází tak, že já se budu mít dobře, když se budou mít všichni dobře. Co se stane, když budeme žít v zemi se svobodným trhem a dobrýma možnostma podnikání a mě se bude dařit, ale bude tu spoustu lidí nezajištěných a neúspěšných a tímpádem velká kriminalita? Podívej se na ameriku vs skandinávské země. Já si nechci kupovat zbraň abych se cítil na ulici bezpečne a už vůbec se nechci bát o svoje děti že je cestou ze školy nějaký neúspěšný pošuk unese.

    Steve Pavlina, kterého zmiňuješ že ti pomohl, učí mimo jiné i hodně abundance. Uvědomit si že už tu to bohatsví je a umět ho přijmout. Zajímavý je i tento TED talk od Petra Diamandise, doporučuju kouknout.

    Já si myslím, že přijetí abundance má i druhý krok a to přijetí abudnance na úrovni společnosti. Pokud se můžeme mít dobře, tak proč ne?


    4. Nevnucujte mi to, neberte mi moji svobodu. Běžte si to implementovat někam jinam sami a nás nechte.

    Já s tebou úplně souhlasím. Já jsem třeba finančně podpořil hnutí Seasteading protože v tom vidím budoucnost. Naše státy jsou moc velké, nabízí velkou moc a to není dobré. Moc korumpuje, a my jsme pod tlakem násilí ze strany státu nuceni dělat věci, které nepovažujeme za morální a správné. Naopak stát dělá věci se kterými nesouhlasíme a zdají se nám amorální, ale my s tím zmůžeme velmi málo. To je realita dneška. Jsem jednoznačně pro menší autonomní zóny, kde se budou moct implementovat jiné zákony, jiné sociální normy atd. Seasteding, městské státy,..

    Tady toto: Ne trochu, ale spis dost hodne me prekvapuje, ze zrovna takova svobodomyslna bytost jako ty ma potrebu lidem takhle neco vnucovat. přejdu, protože to není pravda. Několikrát v klubu jsem tu psal, že BI vnímám jako ideu hodnou k dalšímu prozkoumání, nikomu nic nevnucuji.

    Pokud se dál bude z výzkumů a studií ukazovat že BI je tak pozitivní jak to vypadá teď a že je ekonomicky utáhnutelný (což je BIG IF na které neumím dát odpověď a rozhodně se necítím kvalifikovaný to řešit, ale studie pro Francii, Kanadu, Německo, Švýcarsko, Brazílii a Španělsko ukazují že to teoreticky jít může) a bude tedy jedinou překážkou že “There’s very strong feelings out there that we shouldn’t give people money for nothing.” jak píše jeden z autorů; tak pak třeba možná v budoucnu můžu uplaťnovat demokratické procesy, k tomu abych BI podpořil. Jestli tomu říkáš vnucování - což demokracie je fakticky vnucování, tak máš teda vlastně pravdu :))

    Měj se pěkně.
    KAI
    KAI --- ---
    URZA: A ty by jsi třeba nezaměstnaným ale zdravým a dospělým lidem přestala platit všechnu podporu atd?
    Ne, to tys chtel zrusit urad prace.

    Co říkáš na to že jen 40% lidí má příjem přímo svázáný s prací, zbytek lidí dostává příjem z přerozdělování?
    Rikam na to, ze to sux, proc to chcete udelat jeste horsim?

    Základní myšlenkou za basic income, je dát lidem nezávislost a svobodu pracovat na tom na čem chtějí.
    Proc je k tomu nutne potreba BI? Proc se radeji nezamerit na to, aby se usnadnili podminky pro podnikani? Podivej se treba na tento projekt http://www.moudrepodnikanizen.cz/. Jedna sikovna pani podnikatelka zalozila tento dlouhodoby projekt na podporu zen v jejich podnikani. Sehnala na to grant a tahne snad tri skupiny zen v ruznych mestech, kde na sobe vsechny skupinove spolecne pracuji, rozvijeji se, uci se, jak podnikat moudre a prispivat lokalni komunite, absolvuji ruzna skoleni a podobne. Fakt super.

    Já si třeba pamatuju období kdy jsi na tom byla finančně špatně a já jsem Ti půjčoval nějaké peníze na překlenutí té doby
    No dyt prave. Na preklenuti nejake doby si pucit nakou tisicovku fajn, ale z dlouhodobeho hlediska mi treba jeste vic pomohlo, kdyz si mi jednou poslal odkazy na blogy Steve Pavlina a Erin Pavlina, kteri se prave hodne zabyvaji tematy jako jak prijit na to, co skutecne v zivote chces delat, jak v sobe zmobilizovat silu, odvahu a sebeduveru, ze na to mas, jak se naucit discipline, aby sis za tim vazne sel atd.
    Aneb Dej cloveku rybu, nakrmis ho na jeden den, nauc ho ryby chytat, nakrmis ho na cely zivot.
    Proc se treba nezasadit o to, aby vic lidi melo pristup k temto informacim, proc neusporadat skoleni zdarma pro vsecky zajemce, nepodminene, treba na to sehnat grant, aby se vic lidi toto mohlo ucit a na sobe pracovat? Ja si treba myslim, ze starani se o svoje vlastni potreby, v podminkach nasi beztak uz dostatecne zmlsane zapadni evropy, je proste vyborny cvicebni pole pro rozvoj sebe sama. Jak sam dobre vis, moje karierni cesta byla trnita. A diky bohu za to!! Dneska muzu s jistotou rict, ze vim naprosto presne, kde je moje misto, cemu se chci v zivote venovat a mam to vyjimecny stesti, ze delam neco, co miluju, naplnuje me to a prima me to i uzivi. Bylo by to stejny, kdybych to mela jednoduchy a kolace by mi samy litaly do pusy? Imho bych se na vsecko s prvnimi nesnazemi vykaslala a dost mozna ani te soucasne prace bych si poradne nevazila. (s nejvetsi pravdepodobnosti bych se jela valet nekam do chatrce na plaz a surfovala bych ;)

    Né každý má takové loving kamarády ;) jako ty
    Tak nakonec jeste ze tu mame ty banky a ucty s kontokorentama, kde ani ty uroky nejsou zas tak vysoke.

    "popůjčoval" jsem různým kamarádům dost penež prostě proto že jsem je měl, oni ne a potřebovali je
    To te samozrejme jen slechti. Nechces ale stavet pujcovani (nebo "pujcovani") kamosum na stejnou rovinu, jako je nepodminene poskytovani kapesneho nekomu uplne cizimu, kdo z nich treba zrovna zaklada byznys, se kterym ty ani trochu nesympatizujes, anebo treba nezaklada vubec nic a jen zahali a cicha s kamosama v parku toluen?
    Jako je to od tebe samozrejme hezky, ze kdyz si sam za cely zivot nikdy nezazil zadny naznak materialni krize, boj o zvanec k snidani, tak bys to stejne pral vsem. Ale vazne je to potreba resit nejakym plosnym narizenim? (btw. Dost mozna, ze z teto nasi rozdilne zivotni zkusenosti plyne i nase nazorova neshoda na tohle tema.)

    A víš že už se to zkusilo?
    Jedna mala vesnicka v Indii (!), kterou nekdo zasponzoroval, to je vylozene srovnatelne s podminkami, ekonomikou a kulturou CR.

    Ale prosimte, rekni mi, co s tema lidma bude, at uz tady, nebo kdekoli jinde, az tento system zkolabuje a lidi budou z niceho nic odkazani jen sami na sebe??

    Na negativni dan se podivam.

    nepodmíněně dostávam opravdu hodně a jsem za to velmi vděčný
    No dyt prave!! Tolik uz toho ve skutecnosti mame, tolik!!! A stejne to neni dost.
    (btw kdyz se ti tak libi to cvicenicko, tak by se ti mohla libit i ostatni z knihy Vdecnost (Magic) od Rhondy Byrne. Vyborna kniha.)

    lépe se mezi sebou zorganizovat
    Ale dyt se klidne vy, co se vam napad tak zamlouva, mezi sebou organizujte a sdruzujte, co vam brani? Ja porad jen nechapu, proc k tomu potrebujete i me. Proc se to cele musi nejak hromadne prosadit, zaridit a nasledne i NARIDIT. Pekne povinne a pro vsecky, i ty, co o to ani trosku nestoji. No to teda pekne dekuju!!!! Ne trochu, ale spis dost hodne me prekvapuje, ze zrovna takova svobodomyslna bytost jako ty ma potrebu lidem takhle neco vnucovat.
    Jinak ono jde zaroven byt otevrena a nenechat se zblbnout kazdou ptakovinou. To, ze nejsu naklonena treba komousskym napadum, scientologickym, jehovistickym ci jakymkoli jinym, ze me dela nejakou min otevrenou bytost??
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: rychle zopakovani zakldnich ekonomickych pojmu:
    Sovka - Ekonomika - Výroba, výrobní zdroje
    http://www.sovka.estranky.cz/clanky/ekonomika/vyroba_-vyrobni-zdroje.html
    Ohanis se prvakem a sam jsi zrejme nedaval pozor.
    Co jsou to zdroje?
    Práce
    Přírodní zdroje
    Kapitál

    K cemu slouzi zdroje?
    Zdroje jsou vstupy vyroby. Vysledkem je jsou statky, produkty, a sluzby.

    Takze, zdroje se nevyrabi.
    Ale dobre dejme tomu, ze penize jsou poukazky na zdroje, produkty a sluzby.
    A jako kapital jsou zdrojem. Jak jiste vis, tak k podnikani potrebujes penize. Souhlasis?
    Takze bez poukazek na zdroje nic nevyrobis, ledaze mas treba sam dul, a vykopes si uhli, a to pak prodavas dal.
    Nicmene plati i to, ze bez poukazek - penez ani nic neprodas. Pokud nic neprodas, nemas zisk, delas zadarma, nemas na pokryti nakladu, nemas na vyplaty zamestnacmum a muzes byznis zabalit.
    Tak co se stane kdyz mas treba 10 rohliku, ale lidi maj jen poukazek 5?
    1/ze si koupi rohliku jen 5 lidi nebo treba 5 rohliku jeden.
    Co kdyz je 10 lidi co chteji rohlik? Na 5 lidi se nedostane.
    Co udela ten pekar s temi 5 rohliky? Bud je rozda nebo vyhodi, v kazdem pripade prodela.
    Nakonec bud muze byzniz zabalit, nebo SNIZIT produktivitu.
    Druha moznost ze by za jednu poukazku prodaval 2 rohliky. Ale to by provozoval ztratovej podnik, a plati predesla veta.
    Treti moznost - snizi produktivitu na 2 rohliky a bude prodavat 1 rohlik z dve poukazky, ceny se ZVYSI, protoze poptavka je dostatecna on bude mit stejny nebo vetsi zisk, za mene prace a mensi naklady.

    Cili v pripade ze neni dost poukazek na produkty a sluzby selhava ekonomika v dvou zasadnich bodech:
    1/Efektivni alokace zdroju( uspokojeni poptavky)
    2/ zvysovani produktivity, (uspokojeni poptavky)

    Tedy pokud pekar vyrobi 10 housek a lidem se rozda 10 poukazek, neni zadny duvod, k tomu, aby se zvysovali ceny.
    Ale naopak je to podminka pro
    1/ udrzeni vyssi produkce,
    2/ a uspokojeni poptavek vice lidi.
    3/Pekar ma vetsi zisk

    Takze porad cekam na vysvetleni jak NZP porusuje zakon zachovani energie, a co myslis tou energii
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: máš pravdu, Benny
    PIZI
    PIZI --- ---
    Peníze jsou pohon toho aby společnost konala práci. Měnila zdroje na blahobyt. Nepotřebujeme peníze, chceme ten blahobyt. Chceme aby lidé prostě vytvářeli hodnoty. V současnosti k tomu používáme peníze a touhu mít jich co nejvíc. Zároveň používáme marketing k vytváření té touhy.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: ne, nejsou. penize jsou poukazky na zdroje. pokud si natisknes vic poukazek, vic zdroju tim nevyrobis (vyrobis jen inflaci). myslim ze se to uci v prvaku na stredni.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: aha, takze tou energii jsou preci jenom penize?
    Vyber dani pak je vstupni energie systemu, a vydaje je ta vystupni energie, ze?
    To je krasna fyzikalni bilance.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    sve argumenty o tom ze ekonomicke perpetuum mobile nesestavime i kdybychom se na hlavu postavili jsem uvedl jiz zde: _BENNY. extra pro tebe jeste doplnim: jeste je zde moznost, ze si penize natiskneme pro sebe (a budeme si myslet ze jsme tim obesli omezeni prirodnich zdroju), cimz nam sice vyjde rozpocet, ale bude nasledovat (hyper)inflace, tzn. ze si z tech penez co vyfasujeme jako NZP stejne nic nekoupime.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: fajn, ale mluvil si o energii, a ty mi rikas to co je v ekonomice opravdu omezene.
    No dobre - co zmeni NZP na prirodnich zdrojich a lidske trpelivosti?
    Kde mas to poruseni zachovani energie?
    Prosim argumenty, ne placani nesmyslu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: asi bys rad slysel ze penize, kterych si muzes natisknout kolik chces, ze? :) ale ne, to co je v ekonomice opravdu omezene a konecne jsou prirodni zdroje a lidska trpelivost.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    "if you're not asking questions, you're not going to get any answers"
    permutace klasiky od @jkglei
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: 1. co v te ekonomice je tou energii?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: opravdu nevim. jde k jadru pudla ta poznamka, ze ziju z toho co neexistuje? nebo ta ze jsem se dosud bavil jen s loserama a fetakama? nebo ze moje rodina na nekom parazituje? nebo ze nutne potrebuju abyste tu se mnou souhlasili? fakt by me zajimalo u ceho ze jsem se mel chytnout za hlavu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam