• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    TILOPA: jj knizku o sexualite uz mam.pripravenou ke cteni :-)
    KAI: mandlove nic moc ale ryzove bych mohla :-) diky :-)
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JULLIK: Me celkem zaujala, je mi ten egypsky system blizky. Podobnych knih je vic, cetl jsem jeste Okridleny faraon, autorka Joan Grant, zaujal me hlavne tim ze ho napala uz ve 30.letech 20.stoleti, takze pusobi timto na me verohodne (ze to neni treba vymysleny spisek co se chrli na vlne zajmu dnesnich let). Aaa od Haich je dobre podana i sexualita v jeji jine knize Sexualni sila a joga.
    LYDI
    LYDI --- ---
    DNF: sorry ze neodpovim, mam v realu dost veci na praci (: no prijeti a podpora jsou ruzne veci ne...? (; jasan, ze kdyz chces udelat diru do sveta, tak nejen prijmes co je, ale menis to, co dokazes menit (: ale podle me proste je predpoklad pro uspesny vyvoj uznani toho co je. myslim se, ze to tu pak bylo i dal hezke napsane ... proste verim, ze clovek udela vetsi diru do sveta s pristupem (a s pochopenim a tak) kdyz lidi neodsuzuje, teda kdyz nehleda rozdily mezi nimi ale co lidi spoji - vsechni mame potreby, sny atd atd ... uz se dostavam do jinych vecech ... ale treba lip chapes, co myslim ...
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    URZA: treba sojove mleko je moc fajn...normalni mleko nepiji a vejce vyjimecne...
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    DARJEEL: ja ji ted ctu a nemam slov :) povim az doctu....
    URZA
    URZA --- ---
    _BENNY: DARJEEL:

    Jinak by mozna neco mohlo byt v teto knize, necetl jsem ale vypada zajimave

    Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism
    http://www.amazon.com/Love-Dogs-Pigs-Wear-Cows/dp/1573245054

    Melanie Joy explores the invisible system that shapes our perception of the meat we eat, so that we love some animals and eat others without knowing why. She calls this system carnism. Carnism is the belief system, or ideology, that allows us to selectively choose which animals become our meat, and it is sustained by complex psychological and social mechanisms. Like other "isms" (racism, ageism, etc.), carnism is most harmful when it is unrecognized and unacknowledged. Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows names and explains this phenomenon and offers it up for examination. Unlike the many books that explain why we shouldn't eat meat, Joy's book explains why we do eat meat -- and thus how we can make more informed choices as citizens and consumers.
    URZA
    URZA --- ---
    DARJEEL: _BENNY: Ještě pro někoho je taky motivace nejíst mrtvý zvířata nejen kvůli tomu že trpí ta zvířata samotná ale že tím ničíme životní prostředí a v tom případě je jezení ryb často DALEKO horší než třeba nějaké to lokální kuře z farmy... pokud se teda bavíme o mořských rybách, kapři z českých rybníků můžou být zase z tohohle pohledu ok..

    Snědené moře - E15.cz / Zen
    http://zen.e15.cz/pribehy/snedene-more-1072058

    Každopádně by se hlavně lidi mohli těma zvířatama přestat přejídat. Jíst je 3x denně (šunku na snídani, kuře na oběd a steak na večeři) to je úplně zvrácené z jakéhokoliv pohledu se na to člověk dívá. Ono stačí když člověk třeba nevegetarián začne jíst vegetariásnky pár dní v týdnu, přestane si kupovat levné a nekvalitni "maso" ze zvířat z továrních hal cpaných antibiotiky a už tímto může mít velký doopad na sebe i okolí.

    No a pak taky stojí za to se zamyslet jestli je potřeba do sebe cpát vejce, mléko atd a jak se asi mají ta zvířata ze kterých tyhle "produkty" pochází...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: klidně fabuluj, nic jiného Ti nezbyde, jak možná tušíš tak něco jako pevná hranice o kterou by ses mohl opřít není... na důsledky jezení a nejezení masa se ptej své lokální duchovní inteligence ala třípísmená zkratka ,-)

    JULLIK: dobrý to bylo, zasvěcující kniha, pak je třeba jít dál samozřejmě :-) Co to dalo Tobě?
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    A jen odbehnu od tematu...cetl nekdo Zasveceni - Elisabeth Haich??Zajimalo by me jaky kdo ma nazor a co mu ta kniha dala....:-) Diky
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    TILOPA: Samozrejme lidem na jatkach preji jen to nejlepsi :-) na kazdeho jednou dojde ;-) a to nic proti masozravcum :-) at si kazdy ji maso jak chce...Ja maso jedla a uz nejim, protoze nechci a je to pro me nemoralni, hnusi se mi to...:-) Mas rad maso tak si ho dej :-) Nikoho tu nepresvedcuji, nezachranuji svet jen jsem vyjadrila svuj nazor na jatka...
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    TILOPA|: Samozrejme, ze zde nevysilam nejakou zlost na lidi co delaji na jatkach..jen mi prijde smutne jak se lidska bytost muze chovat k dalsi bytosti urcitym zpusobem a bez emoci vrazdit a brat to jako samozrejmost...Jen tak si rano vstanu a v klidu si dojdu do prave a povrazdim par zvirat(bytosti), ktere protoze neumi mluvit a vystupovat jako clovek jsou tedy povazovany za nizsi nez jsme my...Celkove mi prijde smutne jak ze sebe clovek dela neco NAD...hraje si tu na boha...priste se poradne vyjadrim, ale nezlob se na me, ale ten kdo vrazdi a absolutne to s nim vnitrne nehne je u me magor....
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: nechci fabulovat, ale tak nejak me zajima ta hranice, od ktere se rekne, ze tohle jednoznacne je/neni bytost hodna zabiti, protoze je/neni dostatecne nervove vyvinuta. to ze ryby trpi min prece neznamena, ze netrpi vubec.
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    JUNIPETRUS: citlivejsi jedinec by prave tento tvuj prispevek mohl jako onu "krizovou vypravu" vnimat..
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: No a beres stejnym pohledem i to ze jako lidi zabijime nejen zvirata primo - pro potravu - ale dost vehementne i neprimo, tim ze znecistujeme reky, more, vypoustime odpady, po kterych zvirata umiraji, pestujeme repku olejnout, ktera zabiji srny atd ?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    STUART_HAMPLE: me tenhle pohled "zit a nechat zit" chybi hlavne u lidi masozravcu.
    Kolik si zazil krizovych vyprav vegetarianu a co tim myslis?
    Hlavni duvodem nejezeni masa, je ze se lide nechteji podilet na zabijeni zvirat. To je mozna to co nazyvas duchovni problem, ale muzem to nazvat etickym problem. Etickym i filosofickym problem potrava je, protoze ta potrava odnekud pochazi, nejakym zpusobem se ziskava a nejakym zpusobem na cloveka pusobi
    A kvalita etika a filosofie je to co dela s cloveka clovekem.
    Nevim jestli ti to doslo, ale kdyz dostanes na talir treba rizek nebo hamburger, tak to neni neco se vyrobi v tovarne z niceho, ale nekdo kvuli zabil zivotou bytost zvire.
    A je dobre, a nutne, ze to nekdo lidem, kteri to nechapou pripomina.
    Jestli proto tebe neni potrava filosoficky a duchovni problem, ale jenom otazku vkusu co cloveku chutna, tak by te jiste nepobourilo, kdyz si nekdo obcas zabije nejakeho cloveka, nebo si kupuje deti, drzi je v kotci, aby je pak mohl snist, je to tak?
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    STUART_HAMPLE: a kolik z tech lidi ktery znas osobne jsou tihle "militantni" vegani? ono to muze z dikuzi na internetu vypadat ze jich je vetsina ale v realu si myslim ze jich je zlomek, ale soudim jenom podle svejch znamejch coz pravda neni dostatecnej vzorek... dalsi vec je taky to ze ty vegetariani/vegani kteri to berou jako svoji cestu a nikomu to netlacej nejsou moc videt oproti tem co popisujes.. naopak vetsina lidi co znam se snazi v realu diskuzim na tohle tema vyhybat, to te bavi tak prvni mesic vegerause kdyz mas pocit ze vsem otevres oci a spasis svet, ale hodne brzo to zacnej bejt strasnej vopruz poslouchyt ty samy dementni argumenty porad dokola, pokud teda nemas zrovna naladu zahrat si bingo
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Jezení masa je pro mnoho mých přátel a kolegů víceméně duchovní problém, nicméně potravu já osobně vnímám ve hmotné rovině a nevidím v tom problém filosofický. Taky mi chybí při tomto posuzování pohled "žít a nechat žít". Každý jsme v různé fázi své cesty a kdyby militantní vegani měli pouze pohled "ok, jsi jinde než já, ale já to respektuji", neměl bych s nimi problém. Vzhledem k tomu, že se ale na 99% masožravců dívají vegemani (tj. vegetariáni, vegani, makrobiotici, syroví a jiní) pěkně spatra (tzn. jako na duchovně nečisté, méněcenné, negativní) a v horším případě pak pořádají i něco jako křížové výpravy za jejich očištění (naštěstí už jen ve slovní formě), pak s nimi problém mám. Sám se snažím žít v souladu s přírodou, inklinuju k raw, ale nikomu nechci nic cpát a rozhodně si nemyslím, že existuje nějaký obecně platný a správný pohled na to, jak jíst. A už vůbec do toho netahám nějaké duchovní moudra, negativní energii a světlíčko.
    DNF
    DNF --- ---
    LYDI: takze prijeti zbytecneho utrpeni a zabijeni zvirat staci, prestanes zarit negativni energii. Pak se na tom uz nepodilis? Muzes pak byt obycejny clovek, mit klid, jist rizky z velkochovu v Belgii, a jsi OK. Ale nakonec vis, ze si lzes, a na ospravedlneni si najdes nejakou frazi.
    Takhle jsem to pochopil protoze je to tak napsany, ale mozna se pletu ..
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: Tak nejak nerozumim co by sem mel priznavat, jako ze sem nekde psal, ze prace na jatkach generuje pozitivni energie ? Za druhe, to je tvuj pohled, muj je odlisny a propo smutek je take negativni energie.
    A jasne ze to vnimam jako rozohneni a nakolik je silne v porovnani s energii pri zabijeni to ti nepovim, to je vzdy individualni a vychazi to se samotne sily myslenek daneho jedince.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TILOPA: vida. Konecne priznavas, ze prace na jatkach generuje negativni energie.
    Za druhe, nazvat nekoho magorem neznamena automaticky rozohnoneni, ale vystizne nazvani, pronesene treba jako smutne konstatovani.

    Jullik napsal: "nepochopim co za lidi muze delat na jatkach musi to byt magori...."
    Skutecne v teto jedne kratke vete zakonecne tecky vnimas "zdrave" rozhohneni, generujici negativni energii, srovnatelne se zabijenim zvirat na jatkach??

    LYDI
    LYDI --- ---
    JULLIK:
    TILOPA: musim s tilopou souhlasit. hodnotit lidi podle toho kde pracuji mi prijde tezce ...ehh.. nevhodny? nic o tech lidech nevime a este o nich mluvit jako obecne, pekne hodit vsechni do jednoho pytle. nerikam, ze to je supr ze makaji v necim takovym nebo ja nevim co, ale je odsuzovat urcite nepomuze. koneckoncu - k zviratam se chovam nevic hezky, ale lidi jsou debilove?. ne ze takto nikdy nemyslim, ale chybi mi tam jaksi srdcova logika - prece lidi sou nam bliz nez zvirata. a myslim si, ze tam je dalsi vec - prijeti a laska i k tem vecem ktere treba uplne nechcem. pak podle me prestanem vyzari tu neg. energie o ktere tilopa mluvi. a pak podle me klidne muzem byt ty "obycejne lidi"(kteri chteji klid) protoze uz nevyzarime vsech ten zlost oproti ostatnim (a vlastne i sama proti sobe)
    jednou sem cetla neco u osha, nevim jestli je to trochu OT, ze "vyspely, zraly" clovek nerekne, ze lhat se nema. moc se mi to libi (:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam