• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    LEOZ: whos gonna join me?
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    YMLADRIS: jak pude malej spát, tak se pokusím něco vytáhnout z paty, co má hlavu.

    btw nyní jsem narazil na tip Veroniky Kavenské
    Coursera.org
    https://www.coursera.org/course/traditionalmedicine
    Online kurz univerzity v Novem Mexiku o tradicni medicine, zdarma
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LEOZ: rozvedl bys proc/jak se v mene strukturovanem prostredi snadneji strukturuji ritualy?
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    BROZKEFF:
    bavíme se o terapeutickém prostředí, které má několik charakteristik, ale předně odlišme:
    - časovou délku (trvání) izolace
    - přírodní aspekt prostředí (prostředí s nižší mírou strukturovanosti člověkem)

    Přírodní aspekt prostředí působí na většinu lidí adaptivně na neurologicko-imunologické úrovni. kdysi sem na to téma cosi zbastlil zde: https://www.academia.edu/...toracni_efekt_prirodniho_prostredi_u_jedincu_trpicich_syndromem_vyhoreni
    (což mi připomíná, že mám na poličce tvoji diplomku a pořád se na ní chystám =)

    V méně strukturovaném prostředí se snadněji strukturují rituály.

    Rituály jsou alfou a omegou oné spirituální dimenze léčby.

    A proto by se dle mého mělo přikročit k více "wilderness" psychoterapii. U nás to s tou divočinou bohužel tak divoké není, ale dají se najít místa dostatečně odlehlá a krásná, aby probouzela onen upřímný dialog s Já a ONO. =) Btw dobrý důvod pro psychology a jiné duševní zdravotníky všeho druhu více promlouvat na ochranu přírody u nás a více bezzásahovosti v národních přírodních parcích.
    Pokrok vhodným environmentálním směrem v psychoterapii by ale byly i méně smělé věci jako: vhodně "dekorovaná" místnost, altánek v parku, terapeutický strom (v parku, lese, na zahradě, nádvoří,... The Father Ent =), pro některé snad i svatyni =); nalézt vhodnou šifru v místním geniu loci a vybudovat oltář, či pro jiné pomocnou tabuli s externalizovanými záměry v podobě symbolů. No a nabízí se taky různé formy práce s pozorností, bdělostí atd, různé mindfulness techniky ...

    into the wild, u toho sem si poplák...
    Jinak k "útěku do divočiny": asi lepší záměr by zněl "ochod do divočiny", dopřát si klid, pomalost a bezpečí.
    K tomu, co jsi psal ty se možná nabízí určitá "diferenciační" otázka: Jaký je vztah mezi dobou strávenou v "psychoterapeutickém ekosystému" a typem a závažností potíží klienta? Určité komunitní zkušenosti jsou hlavně se závislostmi (často s poruchami osobnosti)...

    Hmm, dík za zajímavé náměty ke studiu...
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    musel sem sdílet!!!

    Jiří pracuje jako velitel městské policie ve Skutči a je prvním strážcem zákona, který se v této rubrice objevuje. Důvod je zřejmý – policisté v naprosté většině nebývají myšlence legalizace konopí nebo čehokoli jiného naklonění, nicméně Jirka patří mezi čestné výjimky, když je navíc českým zástupcem světové proreformní organizace LEAP (Law Enforcement Against Prohibition – Představitelé zákona proti prohibici).

    "Strážníkem jsem nyní šestnáct let. Vystudoval jsem Střední veřejnoprávní akademii TRIVIS Praha, poté Vysokou školu managementu v polské Vratislavi a dlouhodobý psychoterapeutický výcvik dle Carla Rogerse v PCA institutu Praha. Z kurzů mám například Krizovou intervenci, Psychiatrickou problematiku a akutní intoxikaci v přednemocniční neodkladné péči a další...!

    Osobnost legalizace: Jiří Stuna - Strážce zákona na straně konopí - Magazín Legalizace
    http://www.magazin-legalizace.cz/...7-osobnost-legalizace-jiri-stuna-strazce-zakona-na-strane-konopi
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: náhodou, ač je to mechanismus spíše pro hraniční a psychotickou organizaci, tak mnohdy může být hodně funkční a má velkou výhodu taky v tom, že potom nepotřebuje příliš neurotických obran :-)
    Nancy MacWilliams vychvaluje :)))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LEOZ: ad vytržení z problémového kontextu - teď jsem konečně viděl ten film "into the wild" kde je pěkně ukázaný ten extrém ve stylu "odjebať sa odtialto" jež sice chápu jako pochopitelný prožitek jež se třeba objeví po houbovém tripu, ale jako copingový mechanismus mi úplně nejšťastnější nepřijde :)
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    DARJEEL: co se týká koupě statku:
    za sebe to zatím na nějakou větší investici nevidím, ani v blízké budoucnosti

    buď to chce najít bohatšího investora, což by nemusel být až takový problém;
    nebo na to vybrat prachy na nějakém crowdfundingovém webu;
    podojit trošku EU, popř. Norské fondy;

    důležité je mít dle mého: kvalitní koncept, trošku promyslet "business model", lidi =), místo a umět to prodat správnému investorovi. A nemusí mít tolik peněz jako Tonda Koláček...

    ale o podobné myšlence jsem už slyšel hovořit tolik lidí, že se podle mě jen musí propojit.
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    LEOZ: přesně, asi si nějakou začnu plést...
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    offtopic
    Anthropology Beyond the Human: An Amazon Tribe's Deep Connection With the Rain Forest
    Living with the Runa in Ecuador, the author says, is also about living with all the other kinds of beings the Runa live with.
    http://news.nationalgeographic.com/...ts-ecuador-amazon-runa-anthropology-ethnography-puma-booktalk/
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    FRUTAA1: jasný, to je důležitý bod do diskuze, klasické dilema návratů z terapeutické izolace
    1) vytržení z kontextu problému (strukturované lidské sídlo jako města, etc) může usnadnit začátek terapeutického procesu ...
    2) osobně vnímám pobyt v přírodě spíše jako přímý psychoterapeutický faktor, než "pouhé" vytržení z problematického kontextu viz např. http://www.gr.nl/...mental-health/nature-and-health-influence-nature-social-psychological-and-physic
    3) v rámci terapeutického protokolu by se jistě ošetřila fáze "návratu" do společnosti. Lze facilitovat rituály, návrat provádět postupně (zvyšovat frekvenci kontaktů a explorací původního sociálního kontextu) a podržet klienta ambulantním kontaktem... u nás něco podobného viz např. http://www.oblibene.biz/pl.bila.voda/?cap=19366
    já bych ale asi nejraději držel hlídku s tou bambulatou čapkou a moc se nevracel, lidi ve městech a na vesnicích dělají hrozné randál =)


    DARJEEL: za link bych se přimlouval
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    DARJEEL: vlastně mě to vůbec nepřekvapuje že v přírodě, teda spíš, že to bylo v uzavřenosti - když souzníš s přírodou, souzníš se sebou a vice versa, taky se v ní dozvíš spoustu odpovědí (že by důvod vision questů?). navíc její energie dobíjí max.

    třeba bys sem mohl nahodit ten text k tomu? díky
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRUTAA1: no to asi jo... ale zase někdo v tom městě chce žít, má to své přednosti... i tak je to rozhodně dobrý nápad, léčit v přírodě. V nejnovějším čísle Energy and Character je o tom článek, psychoterapie v přírodě, je to velký krok, protože součást etických kodexů apod. je kolikrát, že se terapie nedělá mimo terapeutickou místnost (vidím v tom obdobu medicínského kruhu, chráněné místo)... no ale asi je čas jít dál... tak kdo ten statek koupí, co? :-)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    DARJEEL: musí to být těžké, ještě těžší než mé návraty po víkendu :-/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRUTAA1: já myslím, že jo.. některý věci se "opraví" a člověk pak je schopen fungovat i mimo kontext terapie... nakonec všichni jezdíme do přírody čerpat energii o víkendu a v týdnu pak s tím ve městě vystačíme (tak nějak :)
    No a třeba pak někdo v tý přírodě zůstane... a stane se třeba pasáčkem krav, nasadí čapku s bambulí, začne jíst kaštany a mýt se v lavoře ,-)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    FRUTAA1: a propos, tomuto tématu (psychiatrie a bezdomovectví) se věnovalo mj. také celé číslo Nového prostoru (http://www.novyprostor.cz/archiv-cisel.html?p=426)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    LEOZ: mně se taky líbí představa léčby v přírodě, ale lze se pak navrátit do společnosti, která může být vlastně předchozí příčinou oné újmy, která je tam přivedla?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LEOZ: nj, jenže zdravotnické zařízení není školitel, že... :-)

    no na atestovaný pojišťovnou placený místa je stop-stav, takže aktuálně smlouvu s pojišťovnou získáš těžko... ale snad se to časem bude měnit, protože poptávka je velká a stav je nedostatečný... hlavně hodně psát na pojišťovnu dopisy, že se na Tebe v terapii nedostává, protože ambulance jsou přeplňené...
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    DARJEEL: =) no jo, sem filosofoval s Ganjou a na formě se to projevilo.

    Add finanční odměna pro školitele: zdravotnické zařízení dostává peníze za školící místa, která nasmlouvá s MZ ČR v rámci udělení akreditace pro poskytovaní specializační přípravy zdravotníků. Pokud školitel peníze za svou činnosti nedostává, pak je to: a) bordel, b) je školitelem nějakého externisty mimo nasmlouvané interní pozice pro předatestační přípravu, c) obojí.

    Add nastavení kvality: taky mě popuzuje úpadek profesního stavu díky přesycení až zaplevelení trhu rychlokvaškami. "Terapie z ulice" je ovšem možná částečně důsledek příliš selektivní přípravy klinického psychologa, kdy je málo školitelů, kteří ještě často ani nejsou placeni.

    And yeap, Im IN =)
    jen ta atestace by se hodila, aby o nás měla zájem všeobecná pojišťovna a mohli sme vykazovat body ;)


    BROZKEFF: tak lobbovat to chce, ovšem strategií si nejsem jistý. Určitě bude nutné:
    - mít organizovanou platformu, tj. jasně vystupovat za někoho (asociace klinických psychologů?, česká psychoterapeutická společnost?)
    - disponovat evidence based kalkulacemi, kolik stojí péče/výkony psychologa/psychoterapeuta a jaký mají klinicky dopad, prostě shromažďovat terapeutický výzkum a interpretovat ho.
    - zviditelnit trochu přehlíženou cílovou skupinu: samotné zdravotníky.
    - spojovat a zviditelňovat příklady dobré praxe u nás i v zahraničí: již existují psychosomatická centra a jiná komplexní zdravotnická centra.
    - no a v neposlední řadě podejit EU pár Tondů Koláčků a vytvořit vlastní Útočiště někde v Beskydech nebo Českém lese =)
    Jinak rezervy lze hledat i v rozpočtu ČR:
    "Na psychiatrii jde v ČR podle údajů OECD 2,6 procenta peněz zdravotního pojištění, ze zhruba 220 miliard je to necelých šest miliard korun ročně. Průměr zemí OECD, včetně rozvojových, je 3,5 procenta, vyspělé dávají i osm procent."
    MEDICAL TRIBUNE CZ > Reforma psychiatrie počítá s komunitními centry duševního zdraví
    http://www.tribune.cz/clanek/31127-reforma-psychiatrie-pocita-s-komunitnimi-centry-dusevniho-zdravi

    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    "Existuje základní vztah mezi zdravotním stavem Země a zkušenostmi s posvátnem. Se slábnoucím spojením s posvátnem stále méně a méně oblastí na Zemi zůstává živých, divokých a posvátných." (S. H. Buhner - Posvátná rostlinná medicína) - aneb, jak by řekl pan Stanislav G. - pokud se díky transpersonálnímu zážitku staneme rostlinou, zvířetem či kamenem, pak teprve pochopíme, jak zde co funguje a co co potřebuje či co čemukoli vyhovuje a následně vlastně musíme upravit svůj vztah k Zemi, k přírodě
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LEOZ: v tom přenést péči do přírody mi mluvíš z duše, ale asi budeme muset být pokrokoví sami a udělat soukromé zařízení, co si vydělá na sebe svojí činností? Are you in? .-)

    jen pár psychonazi poznámek -- dekompenzace - zhoršení stavu, kompenzace - zlepšení. Druhá věc, školitelé většinou nejsou placeni. Elitářství ano, máš pravdu, ale zsae má to něco do sebe... osobně třeba koukám občas, jak "terapii" dělá kdekdo "z ulice", se mi chvílema otevírá kudla v kapse, ale jasně, je to i o tom, že člověk xx let kontinuálně studuje, aby něco dělal a pak zjistí, že támhle pán, co už ho nebaví dělat IT, tak se rozhodne dělat terapii, protože by ho to mohlo bavit :-)

    KUATO: máš jedinečnou příležitost - můžeš zřídit něco, čemu se říká "sociální firma", když taková firma zaměstnává 40%+ znevýhodněných lidí (takže i třeba invalidů, toxíků apod.), může až dva roky dostávat dotace na jejich plat, vstupní investice atd. mám dojem, že předminulý rok se to nějak rozjelo, ty investice jsou v řádech statisíc, možná i nějaký ten milionek, kdyby jsi potřeboval opravit statek, ideální příležitost a ještě uděláš něco pro dobro všech... googli "sociální firma dotace"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam