• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    Slovenský farmář boří stereotypy. Vymyslel novou metodu pěstování zeleniny a nemá rád úředníky | ZZZ
    http://www.rozhlas.cz/...otypy-vymyslel-novou-metodu-pestovani-zeleniny-a-nema-rad-uredniky--1400676
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Organnic-CZTransformační prostor: Esencialismus: Jak disciplinovaně dělat méně
    http://organnic.blogspot.cz/2014/09/esencialismus-jak-disciplinovane-delat.html

    Tip na opravdu dobrou knihu :o), shrnutí základních myšlenek
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    tak to mě láká - Stephan Micus příští úterý v kostele sv. Salvátora: http://www.palacakropolis.cz/work/28505?event=20608&no=10
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    Webová aplikace nabádá mladé lidi, aby se nebáli přemýšlet a mluvit o smrti | zpravy.ihned.cz - Česko
    http://zpravy.ihned.cz/...webova-aplikace-nabada-mlade-lidi-aby-se-nebali-premyslet-a-mluvit-o-smrti
    DNF
    DNF --- ---
    LEOZ: hehe :) Tak nejak to vypada jakoze: Meli jste svatou bylinu, tu jste uvrhli do zapomneni, a dobre vam tak :)
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    Before I Die: A Global Ethnography of Anonymous Aspirations in Chalk and Public Space | Brain Pickings
    http://www.brainpickings.org/2013/11/05/before-i-die-a-candy-chang/
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    LEOZ: Já mám taky takový pocit, že Grof nikde nepíše / netvrdí, že by ty zážitky byly "reálné" - pouze že jsou jako takové lidmi subjektivně prožívány. A tím se právě vzdaluje "newtonovsko-karteziánskému paradigmatu", jež tyto zážitky/zkušenosti vyřazuje ze hry s tím, že to jsou "halucinace", "bludy" (hle: "blud-ný balvan" :-), a že je proto nemůže brát vážně. Přístup Grofa (ale i jiných psychoterapeutů) se liší v tom, že se tyto zážitky naopak vážně brát rozhodli, protože se jimi studovaným lidem jeví jako smysluplné atd...

    Podobné to je s těmi "minulými životy"... Grof nikde explicitně neříká, že to je "fakt", nebo "pravda" (byť sám nijak nemaskuje, co si osobně myslí) - třeba na té jeho nedávné přednášce jsem ho velmi pozorně poslouchal, a on si na tom dával dost záležet. Říkal to stylem, že někteří lidé mají někdy zážitky ztotožnění s někým, kdo žil se zdá, že žil v minulosti, a že tito lidé samotní to vykládají jako zážitek minulých životů. Hodně takovým příkladů, které pak šlo ověřit "faktograficky", popisuje v knize "Když se nemožné stane"...
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    IACM ZPRAVODAJ: NĚMECKÁ STUDIE IDENTIFIKOVALA NOVÝ ZPŮSOB, JAKÝM KANABINOIDY NIČÍ RAKOVINNÉ BUŇKY - Magazín Legalizace
    http://www.magazin-legalizace.cz/...dentifikovala-novy-zpusob-jakym-kanabinoidy-nici-rakovinne-bunky
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    JAZZZ: jak píše MICHAL_R, newtonovsko-karteziánské paradigma je termín, kterým šermuje sám Grof, já bych ho jinak v současné postmoderně ani nevytahoval. A Sysifon popírají sami sebe, protože taky nereflektují současný výzkum, zapomínají na základní výbavu vědce-pochyby a taky nečetli Grofa pozorně. Nemůžu si vybavit, že by Grof někde tvrdil, že zážitky ze změněných stavů jsou nějak "objektivně pravdivé", jak zde píše _BENNY (ikdyž někde poukazuje na možností, že by byli pravdivé). Pouze takové subjektům připadají a mají přínos pro jejich zakotvení ve světě i řadu symptomů, neřkuli někdy snad i zasáhnou příčinu potíží...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MICHAL_R: ad spolek sysifos - ja se te argumentaci nedivim. kdyz jsem od Grofa cetl Kosmickou hru, tak to bylo same "subjekt A ve stavech zmeneneho vedomi videl B, tzn. B je pravda". ten naprosto nekriticky postoj me taky stval, ale pozdeji jsem pochopil, ze to vlastne ani jinak nejde - pokud si nekdo stanovi jako zdroj poznani halucinace, ktere vidi jen halucinujici, tak je to cele na vode a nemuze to byt jinak. ze subjektivniho hlediska muze jit o osviceni, z objektivniho hlediska je to cele ptakovina.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KAMAHL: díky, to je perfektní odpověď a navíc je tam celá další hromada podnětů k přemýšlení. vtipné je tam třeba jak redukcionističtí biologové jsou nejraději, když objekt jejich zkoumání už nežije :)

    MICHAL_R: a tys to fakt vystizne shnrul. jak se asi muze slucovat ono "vim ze nic nevim" s timhle pocitem vsevedoucnosti? staci jim predhodit nelinearni dynamickej system a nevi si s nim rady a snazi se aproximovat a linearizovat, aby s tim umeli plus minus pracovat. proto se toho boji a rikaji tomu "teorie chaosu" buuhuuu strasidla a duchoveee. v chaotickych datech jsou usporadane vzory a neomylny vedec netusi odkud a proc se berou :)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    JAZZZ: Proti newtonovsko-karteziánskému paradigmatu ve vědě vystupuje ve svých knihách a přednáškách sám Grof. Grof nemá nic proti newtonovské mechanice atd., ale moc se mu nelíbí šovinizmus některých vědců (viz např. Klub skeptiků Sysifos), kteří prostřednictvím tohoto paradigmatu chtějí vysvětlit úplně všechno, včetně tak komplexních fenoménů, jako je lidské vědomí a dalších věcí, kterým třeba moc nerozumí. Sledovat tento "střet paradigmat" je docela sranda - na stránkách Sysifosu např. v recenzi Grofovy knihy píšou, že "...samozřejmě, že nic takového nebylo prokázáno metodami vědy. Většinou jde o halucinace vysvětlitelné narušením funkce mozku", a recenzi uzavírají tím, že "kritický čtenář Grofovy knihy by se měl zamyslit nad nebezpečím pronikání iracionality do akademického prostředí" :-)

    LEOZ: já tu Tvoji kritiku Grofa chápu, a jsem si vědom některých progresivních změn v psychoterapii a soudobém klinickém výzkumu. I tak ale s Grofem stále sdílím obavu, že ono "materialistické" paradigma ve vědě obecnou situaci (i ve společnosti a politice) stále dominuje. Ostrůvky pozitivní deviace existují, možná rostou, ale zdá se mi, že jich je furt hrozně málo :-)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    JAZZZ: Jako odpověď si přečti: Fritjof Capra - Bod Obratu (bude se ti to líbit).
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LEOZ: ty to umíš tak pěkně napsat :) v souvislosti s tou Zelenou psychologií jsi psal o ekologickém paradigmatu, tam si dokážu zhruba představit kam bychom chtěli dospět, ale neumím přesně uchopit to, čemu říkáš newtonovsko-karteziánské paradigma. na samotné souřednicové síti, násobení vektorů nebo newtonovské mechanice mi nepřijde nic špatného dokud člověk, který se s tím naučí pracovat nemá pocit, že všemu rozumí a najednou je pánem tvorstva. je tam něco dalšího co mi uniká, nebo proč se to jmenuje právě takhle? když chci někomu vysvětlit kam se máme dostat, tak je potřeba nějak výstižně popsat to bahýnko ve kterém aktuálně společnost bezradně tápe a mně se pro to těžko hledají slova, tak třeba mi rozšíříš názvosloví :)
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    JAZZZ: hele, jestli de o oblázek, tak to mě žíly netrhá
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    MICHAL_R:
    Tož asi tak.
    Nereflektuje a explicitně nehovoří o řadě směrů, proudů a aplikací, které jsou někdy ostrůvky pozitivní deviace a jindy zaběhnutá praxe. Přesto se vymezuje vůči nepřejícímu systému, který ovládá newtonovsko-karteziánské paradigma.

    A neubírá to na síle jeho teoriím, ale ubírá to na oprávněnosti jeho vymezování se vůči současné psychiatrii a psychologii. Jeho teorie jsou pořád užitečné a lze na nich stavět. jak v praxi, tak i v teorii (i když to už musíš hodně špekulovat a domýšlet oslí můstky).

    Jen mě trochu osobně zamrzí, že se nedozvím jeho názory na takové věci jako na poznatky ze soudobého klinické výzkumu a využití psychedelik, využívání mindfullness technik v psychoterapii, výzkumu ekopsycholgie a praxi environmentální psychoterapie, muzikoterapie, katatymně imaginativní teorie a podobně... Jako ještě nedávno pravověrného grofiána by mě to děsně zajímalo...

    A jak sem psal níže, chápu, že je to už dědula, který disponuje jinými přednostmi než je kreativita a činorodost... ale na druhou stranu, jím opomíjené oblasti, které jsem výše zmiňoval, se rozvíjejí intenzivně od 70 let a grof s jejich prvky vždy pracoval. proto bych čekal na jeho straně o tydlec oblasti zájem a snahu je nějak uchopovat a popisovat ve svých knihách. on je ale vcelku vždycky ignoroval a ve mě to nějak vyvolává dojem, že se na něm podepsal freudiánský výcvik a náchylnost k určité do sebe zahleděné freudiánské uraženosti =) a je to škoda.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LEOZ: nerad bych vylil s vanickou i dite, ale zas mam trochu obavy z toho, co by mi do hlavy mohl nalit kouc osobnostniho rozvoje placeny usvedcenym defraudantem. kauza MUS je tak kristalove cista, ze uz ani kristalovejsi byt nemuze, zeptej se Standy :) asi to je proste Karma, ze cloveka ta minulost pronasleduje, ale mas pravdu ze samotne myslenky by se nemely od lidskych cinu nechat uspinit. na druhou stranu ta nejvetsi zverstva lide pachaji vzdy pod zastitou vznesene znejicich ideji, protoze je prave na lidech jak je interpretuji.
    takze dokud neukradnu 6 miliard tak si narokuji pravo hodit po Maitrei alespon oblazek ;)

    FRUTAA1:
    LEOZ:
    tak jsem docetl tu Zelenou psychologii a je to hodne zajimave cteni. kde jinde taky hledat koren problemu vztahu lidi a prirody, nez prave v lidske psychice. v tomhle svetle vypada ten barokni pocit nadrazenosti cloveka nad prirodou az komicky, jenze od te doby bohuzel lidska spolecnost klesla jeste mnohem hloubeji. nadeji me ale naplnuje, ze zijeme v mistech, kde jsou idealni podminky pro usmireni techniky a prirody, tak snad se to povede i tady, kdyz v Portugalsku uz to funguje
    Tamera Healing Biotope 1
    http://www.tamera.org/what-is-tamera/about-us/
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    LEOZ: To je vybornej rozhovor, libi se mi, jak je to kultivovany. Vyber otazek dobre skvele celou kontroverzi, ale odpovedi jsou prime, nevyhybave. Kdyby se takhle inteligentne a respektem naucili debatovat treba politici, tak jsme uplne jinde.
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    LEOZ: Mohl bys prosím trochu rozepsat, co máš konkrétně na mysli, že Grof nereflektuje posledních 20 let psychedelického výzkumu - v čem to podle tebe "ubírá na síle" jeho vlastnímu přístupu, resp. jeho teorii/teoriím?

    Jinak že Grof už v podstatě 30 let říká a píše to samé, je známá věc. Je mu ostatně 85 let, a čekat od něj nějakou radikálně novou revizi... Já tu jeho teorii chápu jako pokus předložit "kompletní" teorii - mapu (ne)vědomí (a "mapu" dynamiky změněných stavů vědomí) s tím, že "berte nebo neberte". Já třeba ty soudobé psychedelické výzkumy trochu sleduji, a nemyslím si, že by to s těma Grofovýma "mapama" nějak zásadně dohromady nešlo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam