• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Specialistka OSN na problematiku potravin Hilal Elverová tvrdí, že pesticidy nemají s vymýcením hladu nic společného. „Je to mýtus.

    Už nyní jsme podle Organizace pro výživu a zemědělství schopni nasytit devět miliard lidí. Produkce potravin roste, problémem je však chudoba, nerovnost a distribuce,“ vysvětlila Elverová serveru The Guardian.

    UN experts denounce 'myth' pesticides are necessary to feed the world | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...7/un-experts-denounce-myth-pesticides-are-necessary-to-feed-the-world

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Pesticidy lidstvo nenasytí, míní OSN. Firmy viní z neetického jednání - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...osn-zprava-skodlivost-d4a-/zahranicni.aspx?c=A170307_124936_zahranicni_ert


    Nejnovější zpráva OSN tvrdě kritizuje producenty pesticidu. Tvrdí, že využití chemických látek není bezpodmínečně nutné pro udržení produkce potravin. Výrobci těchto látek podle OSN používají agresivní a neetické marketingové strategie. Zkreslují také některá fakta o zhoubném působením pesticidů na lidské zdraví.

    Zpráva OSN uvádí, že pesticidy mají „katastrofické dopady na životní prostředí, lidské zdraví i společnost jako celek“. Na následky přímé otravy pesticidy ročně zemře až 200 tisíc lidí. „Je na čase, abychom nastartovali globální proměnu zemědělství směrem ke zdravější a bezpečnější produkci,“ apeluje OSN (celou zprávu v angličtině najdete zde).
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: chtel jsem tim rict, ze rozdily v zivotni urovni a platech spolu s tim, ze lide nemuzou na rozdil od penez svobodne putvoat po svete, je jednim z duvodu proc se vyplaci zemedelske plodiny casto az nemyslne vozit. napriklad v CR jablka hnijou pod stromy zatim co supermarkety je vozi ze Spenelska.

    a k tomu kompostovani, zjistil jsem ze posekanou travu a rasy vybrane z rybnicku odvazi zahradnicka firma nekam pryc autem. s kolegama jsem tu zalozili malou firemni zahradku s par zahony, kde primo pod hlavnim ustredim pestujeme cukety, angrest, redkvicky, salaty, jahody, chilli a vselijaky bylinky a spravce zacal prskat, ze jsme si udelali mezi krovim a opernou zdi kupku kompostu. vymenili jsme si asi 10 mailu a zda se, ze kompost nejakym zpusobem urazi korporatni jemnocit technokratickych uredniku. a to ani nemluvim o tom, ze se tu denne vyhodi 6kg logru, coz je skvely hnojivo. tak aspon cast nosime na zahradku, ale jednou to lidi snad pochopi :) protoze jak pises dal, urodna puda pokryta fungujicim ekosystemem je to nejcennejsi dedictvi, ktere muzeme predat dalsim generacim.

    SCHWEPZ: je to tak trochu PR, takze bych to bral s rezervou, ale je tam videt, ze proklinana EU a korporace se problem plytvani jidlem snazi systematicky resit:
    Innovations: EIT Food - Research & Management - Pictures of the Future - Innovation - Home - Siemens Global Website
    https://www.siemens.com/...search-and-management/innovation-innovation-driver-for-food-industry.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    The future of Food and Farming - final report
    Project from Sir John Beddington on behalf of Government. Its findings have .... achieving global access to food and ending hunger.

    https://www.gov.uk/...loads/attachment_data/file/288329/11-546-future-of-food-and-farming-report.pdf
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    S jednou krizí si svět poradí, ale co když se jich sejde víc? Hlavní vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington varuje, že kolem roku 2030 postihne lidstvo znásobený efekt několika krizí najednou, které budou souviset s nedostatkem potravin, pitné vody a energie. Profesor toto varování podle listu Guardian přednesl na konferenci o Udržitelném rozvoji ve Spojeném království.
    Světu hrozí do roku 2030 nedostatek potravin, vody a energie, varuje vědec – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...tu-hrozi-do-roku-2030-nedostatek-potravin-vody-a-energie-varuje-vedec.html
    “Pokud to nezačneme řešit, budeme čelit rozsáhlé destabilizaci a nepokojům i problémům s migrací v mezinárodním měřítku,” tvrdí Benddington.

    SCI - Sir John Beddington calls for sustainable food and farming
    http://www.soci.org/news/sci/public-lecture/sci-public-lectures-beddington
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LINKOS: jak kde. Podívej se třeba na Egypt. Jak tam roste křivka populace a kolik potravin dovážejí. Podívej se na prognózy vysychání některých oblastí a podívej se na prognózy růstu populace v některých oblastech typu Sahel ap.

    Nebudu hájit teorii, že je nedostatek jídla - ve světě se ročně vyhodí 1,3 miliardy tun jídla (!)
    Supermarkety ve Francii už nesmí vyhazovat jídlo, musí ho dát charitě - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...-nicit-neprodane-jidlo-p6w-/zahranicni.aspx?c=A150522_143000_zahranicni_im

    ale ta věc je komplexní a má své strany mince. Tady v Evropě pohodička..ale jsou místa světa, kde to taková pohoda nebude, ani kdyby jedli jen obiloviny a luštěniny.

    co google hází pro další studium (ještě jsem to neprohlížel)
    Nedostatek potravin | Vítejte na Zemi
    http://vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=nedostatek_potravin&site=puda

    Potravinový problém je ve světě velmi významný a viditelný. V současné době se můžeme setkat s hladomory v Africe a podvýživou na dalších kontinentech, a to i přes veškeré technické a technologické pokroky naší civilizace. Dnes žije na Zemi asi 500 miliónů lidí s přebytkem potravy v Evropě, severní Americe, Austrálii a dalších rozvinutých regionech. Na druhé straně žije na planetě miliarda lidí podvyživených, kteří nemohou dosáhnout plného zdraví, normálně se vyvíjet a dospět. Tyto populace jsou negativně poznamenány, včetně budoucích generací. Děti silně podvyživené do věku pěti let mívají většinou nižší IQ (viz obr. č. 1) a téměř žádnou šanci na jakékoliv sociální uplatnění. Afrika je jediný kontinent, který neprodukuje dostatek potravin pro svou výživu a je nepostiženějším regionem, co se týče výskytu podvyživených a hladomoru.

    (btw. právě Afrika bude populačně nejvíc růst - z jedné miliardy na dvě miliardy za 30 příštích let)

    na tom Egyptě je to taky vidět - a ta populace má pak docela jiné složené ("pyramida"), než jsme zvyklí z EU a ČR a to taky nese své potíže, ty miliony mladých mužů bez práce, perspektivy...
    Egypt se potýká s raketovým růstem počtu obyvatel - Deník.cz
    http://www.denik.cz/ze_sveta/egypt-se-potyka-s-raketovym-rustem-poctu-obyvatel-20140218.html
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: neni nedostatek jidla
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    k tématu

    Dokážeme nakrmit svět, věří vědci. Rozluštili genetickou informaci quinoy – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...kazeme-nakrmit-svet-veri-vedci-rozlustili-genetickou-informaci-quinoy.html

    Merlík čilský – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Merl%C3%ADk_%C4%8Dilsk%C3%BD
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: jeste to hospodareni s pudou ma dalsi rozmer. Nevim z hlavy presna cisla,ale naprosta vetsina pudy v cr je v najmu,coz neni moc motivujici ji venovat nejakou zvlastni peci. Dalsi rozmer,tedy ten financni je v tom,ze hospodarici zemedelec,stylem jakym se zemedelci dnes ti tvuj majetek,pudu,neustale poskozuje.
    Dnes uz je puda poskozena a rozhodne to nemuzeme svadet na minuly rezim.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: ono nejde jen o nejake remizky, mnohem zasadnejsi by bylo,kdyby se opet zacalo v zemedelstvi kompostovat. Dnesni zemedelec na nejake remizky kasle,musel by casteji tocit volantem.
    Muzes nejak rozvest to s tim kapitalem a pohybem lidi,moc jsem to nepobral.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: nejsem nejaky nadseny zastance zemedelskych dotaci, protoze vidim jake nesmysly pusobi treba dotace na pudni blok. na druhou stranu uznavam, ze zemedelstvi je strategicke odvetvi, ktere se staty snazi zachovat a ve svete umyslne pokrivenem neomezenym pohybem kapitalu a omezenym pohybem lidi asi v tuto chvili neni jine realizovatelne reseni.
    zodpovedne hospodareni s krajinou je sluzba za kterou by stat mel svym obcanum platit, ale to pro me znamena zakladani remizku a tuni a ne pole zamorena repkou. snad se tam jednou dopracujem :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: vcelku by me zajimalo jak se tyto statistiky pocitaji,jestli berou v potaz limity,napriklad dostatek vody,pudy na ktere se da vypestovat dostatek potravin,pripadne dalsi zdroje....
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: ehm,nevim co se mysli umelim zdrazovani,ale dnes je umele zlevnovano a celkem vyrazne dotovano. Napriklad jeden kravin co znam tak ze skutecne produkce zaplati tak nejak lidi a naklady a dotace jsou to proc to majitel dela,protoze to je pro nej profit.

    Jen pro zajimavost 42% rozpoctu EU jde do zemedelskych dotaci. Proc?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: jo hmyz je taky dobrej :) ze studijnich duvodu jsem se vypravil s manzelkou na hmyzi hostinu do klubu cestovatelu a bylo to prekvapive dobre.
    HMYZÍ HOSTINA - Klub cestovatelů Praha - cestování, poznávání, dobrodružství
    HMYZÍ HOSTINA - Klub cestovatelů Praha - cestování, poznávání, dobrodružství
    http://www.hedvabnastezka.cz/klub-cestovatelu-praha/hmyzi-brunch/
    Diky tehle inspiraci jsme se s kamarady rozhodli rozjet vlastni produkci cvrcku na jidlo, ale zatim je to spis takovy cool hipsterky vystrelek, nez ze by to v evrope nahrazovalo hovezi maso. Tim spis, ze pro soucasne zakony je to takova seda zona.
    Kdybyste ale nekdo chteli nekoho obdarovat pytlikem prazenych svrcku obalovanych v cokolade, nebo karamelu, pripadne s chilli prichuti a nebo neochucenych pouze prazenych, tak dejte vedet. Je to zatim spis takova kuriozita a pomalu to rozjizdime, aby to vubec bylo v CR legalni, ale casem to mozna opravdu budeme bastit po kilech.
    https://www.facebook.com/cvrcci.org/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Why Should We Eat Insects? It’s the Future of Food | Labcoat Life | Learn Science at Scitable
    http://www.nature.com/scitable/blog/labcoat-life/why_should_we_eat_insects

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JAZZZ: OSN a někteří další vidí budoucnost v hmyzu.
    Afrika - tam přibývá lidí suverénně nejrychleji - má do r. 2050 mít o jednu miliardu lidí víc, z jedné mld. na dvě (konkrétně +109 %)
    V roce 2100 bude na Zemi 11,2 miliardy lidí. Jak na tom bude Česko | HlidaciPes.org
    http://hlidacipes.org/v-roce-2100-bude-na-zemi-112-miliardy-lidi-jak-na-tom-bude-cesko/

    no a ...proč nesníst ta sarančata, co jim huntují už tak bídná políčka??

    Will We All Be Eating Insects In 50 Years? | IFLScience
    http://www.iflscience.com/environment/will-we-all-be-eating-insects-50-years/
    BBC - Future - Could insects be the wonder food of the future?
    http://www.bbc.com/future/story/20141014-time-to-put-bugs-on-the-menu
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    sef guglu vidi reseni takhle
    http://fortune.com/2016/05/02/eric-schmidts-6-tech-trends/

    Schmidt sees a revolution coming in using plants to replace meat. Replacing livestock with growing and harvesting plants could reduce greenhouse gas emissions and fight climate change, he argued. The meat industry, cattle producers, in particular, emit significant greenhouse gases.

    ktera rostlina je bohata na proteiny a rposte 3 krat rychleji, nez suchzemske rostliny? odpovedi jsou opet morske rasy :)
    ochutnal jsem a je fakt dobrej :)
    The Dutch Weed Burger
    http://dutchweedburger.com/
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: jo, ja s tebou souhlasim. volna ruka trhu je tak trochu kurva, marketingovy pribeh jidla je bohuzel spise pohadka a lide by urcite meli omezit konzumaci masa, ale nevidim jako nezbytne ani mozne aby vsichni byli vegani.

    rad bych ale v te souvislosti zduraznil vyznam hospodarskych zvirat pro krajinu a fakt, ze k omezeni konzumace masa by melo dojit rozhodnutim lidi a jeho umele zdrazovani nicemu nepomuze, jenom chudi budou jeste chudsi. argumentovat v te souvislosti metanem je pak technicky nesprvane a zavadejici, protoze proste existuje reseni, jak jeho tvorbe predejit.

    proste me taha za oci, kdyz vidim ekologicka temata znasilena tak, aby podporovala nefunkcni a nesmyslna pseudoreseni. tim mam na mysli treba tento navrh dane a nebo solarni panely na polich. oba priklady se schovavaji za zelenost, ale ve skutenosti jsou za nimi zistne duvody a u verejnosti to vyvolava neduveru vuci ekologickym tematum obecne.

    _BENNY: myslim si, ze pro sve preziti koncentraky pro kravicky nepotrebuje ani 10 miliard lidi. nutne ale potrebujeme zvirta v krajine kde plni dulezitou ulohu. neni to ale tak vynosne jako ty konentraky, protoze to zahrnuje cenu, kterou se jinak dari externalizovat a odkladat jeji splatku na ekologicky dluh. faktem ale je, ze urodna puda je to nejcennejsi dedictvi. obyvatele blizkovychodnich pousti vedi sve a osobne si myslim, ze tamni konflikty se stavem jejich okoli neprimo souvisi (prinejmensim nedostatek vody je velmi snadno dohledatelnou pricinou konfliktu a k jejimu zadrzovanije fukncni ekosystem nezbytny)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: jo, vo tom jsem četl, že na tom makají...řeší i chuť tuky v takových laboratorních burgrech, Bill Gates do toho sype miliony. Uvidíme...

    _BENNY: to jsme si nerozuměli - jde o to, v jakých podmínkách ta zvířata žijí a umírají. Já nejsem vegan. Máme ovce, kozy, měli jsme prasátka, králíky. Imituješ jim přirozené podmínky - pak jim dopřejše dobrou smrt. To by bylo pro začátek.

    Tzn. u nás za vesnicí je kravín, kde jsou v malých kotcích, všude železo, přivázána řetězem a krmí je zkyslo rozemletou sračkou. Za kravínem je louka. Ale to by bylo možná moc drahý, postavit ohradu a kdo by je hlídal ap. aj. atp. řekli mi - prý tomu nerozumím, protože jsem se narodil ve městě.

    No a pokud teda takto budeme snižovat náklady a srát na to, co ta zvířata OBJEKTIVNĚ potřebují, tak se to v lečem nevyplácí a je to neetické.
    Neříkám nemí chovy, ale nakázat, jak mají být minimální standardy. Nemučit ta zvířata.
    Což zapříčiní zdražení, počítal bych tak o polovinu vyšší ceny.
    Už dnes - kuře tě stojí stovku, celé kuře!! Nepřijde ti to divný? že si uklízečka za odpoledne může domů přivést třeba 5kuřat a sežrat je? ,-)

    volám po racionalitě, minimální etice, ne po veganství ,-)

    ps. jak zbavit zvířata utrpení z takového chovu? co třeba taková malá lobotomie? ...uplně zkrotnou a už ani tak temně neskučí a neřvou...hmmmm?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SCHWEPZ: tak budto nadmerne zabijeni zvirat pro vlastni potravu za problem povazujeme anebo nepovazujeme, dle toho je treba se rozhodnout co dal. polovicata reseni typu "zabijeni je vlastne ok, kdyz budeme jist maso max. 2x do tydne" se mi nelibi, to se da stejne vzdycky nejak obejit. a ve vysledku to odnesou jen ti, pro ktere je maso drahe a nedostupne uz dneska.

    co takhle prijmout fakt, ze nejakym zpusobem organizovane koncentraky pro zvirata proste potrebujeme, pokud chceme sami prezit, a zacit vymyslet zpusoby jak zvirata co nejlepe zbavit utrpeni z takoveho zivota v chovu? jak jim ten zivot, nez skonci na taliri, ulehcit? pro svoje pohodli jsme schopni vymyslet ledasco.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam