• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAILASHWikileaks - Assange - Revolution now! + Anonymous + Bradley Manning a Snowden
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Benny, kup si statek někde na vsi, pak spal všechny papíry, občanku a pod. jdi se rejpat do zahrady a jsi ze státu a společenský smlouvy venku.. Jen doufej, že po tobě ale nikdo nebude chtít dokázat, že je ten barák opravdu tvůj, nebo tě vystěhovat s klackem v ruce, protože i tohle se o stát opírá..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: první verzí sepsané společenské smlouvy na dnešním území .sk a .cz byla první Ústava ČSR z roku 1918. tečka. nic lepšího nedohledáš... zlatá bula sicilská a podobné srandičky byly jen jakési dokumenty garantující výhradní práva jedné mafiánské rodině na úkor jiné, nic jiného.

    jak to bylo s ústavním právem v Rakousku Uhersku před rokem 1914 (válečný stav netřeba řešit), to přesně nevím... k čemusi to tam asi směřovalo, ale víceméně v tehdejší době by si skutečně mohl argumentovat, že skutečná společenská smlouva tehdy zcela zbytečně vůbec neexistovala - a to během doby celé jedné generace, která už byla od dětství gramotná, a měla k takovémuhle typu transakce předpoklady.

    fakticky je to tu offtopic, překopírujte to někdo do některého z těch klubů, co jsem navrhoval...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: on nam kazi party! :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: nicméně v demokracii je Ústava opravdu jakousi "imanentní společenskou smlouvou" - není to žádní "virtuální metoda", jak tvrdíš ty - je to její konkrétní implementace. Nic lepšího nemáme.

    a neco cim bys svoje tvrzeni podeprel by nebylo? zrovna v predchozim odstavci jsi jedno predchozi tvrzeni zrusil - ustava se nepodepisuje, ptz uz vychazi z drivejsi smlouvy, ktera ale neexistuje, jak jsi prave popsal.

    YMLADRIS: ano, je to teoricky konstrukt, ktery v realnem svete neexistuje, presne to celou dobu rikam. podobne jako mnou zminovana dokonala konkurence.

    ale kdyz uz te tu mam ;) zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Spole%C4%8Densk%C3%A1_smlouva se popisuji tri druhy spolecenskych smluv. kterou presne ze jsem podepsal? jenom jednu z nich nebo vsechny zaraz? ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    navrhuji pokračovat v tomhle pozapomenutém klubu: [ Demokracie ] případně dávám k dispozici: [ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ]

    pryč s offtopicem ! pod gilotinu s ním !
    ZHAQ
    ZHAQ --- ---
    Útok proti hackerovi, který shodil Anonymous
    Praetorian Prefect | Anonymous Turns Operation Payback Toward “The Jester”
    http://praetorianprefect.com/archives/2010/12/anonymous-turns-operation-payback-toward-the-jester/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: boze benny, pojem smlouva mohou opuzivat i jine obory nez pravo.

    Společenská smlouva je pojem z filozofie a společenských věd. Jedná se o teorii, podle níž veškeré právní a mocenské vztahy ve společnosti jsou dány jakousi implicitní dohodou mezi všemi členy dané společnosti. Motivací je nejistota, kterou lidé pociťují. ...
    cs.wikipedia.org/wiki/Společenská_smlouva_(filosofie)
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    XCHAOS: Ja nejsem admin :)
    ZHAQ
    ZHAQ --- ---
    XCHAOS: to jsem řešil no.. asi to budu střídat ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMJ: _BENNY je offtopic, tak ho zmoderuj :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: já jsem toho názoru, že na území Zemí Koruny České před rokem 1918 skutečně neexistoval stát založený na společenské smlouvě. Samozřejmě - stavovské zřízení začátkem 17. století, nebo i období po husitských válkách mohlo být považováno za formu "stavovské demokracie" - ale nikdy jsme neměli jednoznačnou obdobu nějaké "Magna Charta Libertatum".

    nicméně v demokracii je Ústava opravdu jakousi "imanentní společenskou smlouvou" - není to žádní "virtuální metoda", jak tvrdíš ty - je to její konkrétní implementace. Nic lepšího nemáme.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    Jezismarjaaa, jdete uz s touhle vlastivedou nekam jinam.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: 6) spolecenska smlouva neexistuje

    odkaz na predky jsem nezminoval proto ze bych si myslel ze by me tehdy zastupovali. zminoval jsem je protoze oni v te dobe zili a tedy se da predpokladat, ze oni tu smlouvu meli sanci podepsat. kde je ta smlouva?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KEDRIGERN: viz xchaos, ustava je "aktualni" verze te puvodni spolecenske smlouvy. chci videt tu prvni spolecenskou smlouvu s tema podpisama.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale takhle to vůbec není: společenskou smlouvu tvoří jednotlivci: v liberální demokracii stejně jako není možné, aby tě tvůj prapradědeček prodal dědičně do otroctví, tak ani není možné, aby tě zavázal jakoukoliv jinou smlouvu. dědictví majetku je velice speciální případ - proto se také banky tolik snaží zatížit _majetek_ nějakými hypotékami, aby pro ně platnost smluv s fyzickými osobami neustále nekončila - zatímco majetek přechází dál k další generaci. ale jinak neexistuje nic jako "dědičnost smluvních závazků" - jakákoliv dědičnost je vázána právě jen a pouze na konkrétní "zděditelný" majetek.

    ale hezky z toho vyplývá, jak jsi v podstatě konzervativně založen, a jak vnímáš svojí rodinnou identitu za natolik klíčovou, že by tě teoreticky mohla zavazovat k dodržování nějaké smlouvy podepsané tvými předky - podobně, jako kdyby si byl třeba nevolníkem vázaným k nějakému lénu, a lenní pán tě "dědil" spolu s tou půdou, apod. - víceméně je z toho hezky vidět, jak vlastně v dnešní době kdekdo uvažuje v podstatě "předliberálně" - u nás bylo nevolnictví sice zrušeno 1848, ale až do roku 1918 jsme byli poddanými mocnáře, a pak následovalo pouhých 20 let liberální demokracie, vystřídaných dalšími 50ti lety různých větších či menších totalit, které otázku společenské smlouvy samozřejmě zredukovaly na otázku podřízení občana moci a výplachu jeho mozku.

    takže znovu polopatě:
    1) aktuální iterací (verzí) společenské smlouvy je pro tebe jako pro občana ČR Ústava ČR a Listina ... Práv...
    2) svůj souhlas s touto společenskou smlouvu nemáš šanci vyjádřit jinak, než účastí ve volbách (pozor můžeš hodit i prázdnou obálku - i neplatný hlas je v podstatě "podpisem" pod společenskou smlouvou... z tohoto úhlu pohledu se počítá jen účast - proto také bolševici zredukovali volby na "sčítání lidu" - na jakýsi "souhlas s tím, že se bezvýhradně podřizuješ vládě jedné strany")
    3) skutečně máš podle mě volbu "občanství bez souhlasu" - kdy budeš tvrdit, že k prokazování se občankou, placení daní, apod. jsi byl donucen pouze násilím a nesouhlasíš s tím. je to reálná možnost
    4) stát musí počítat s tím, že část občanů i v sebeliberálnější společnosti nikdy svůj souhlas se společenskou smlouvou nevysloví - a je tedy otázkou benevolence těch, co souhlas projevují, aby tito "nesouhlasící občané" měli stejná práva, jako ti "souhlasící".
    5) absolutně nejsi zatížen jakýmikoliv smlouvami, které podepsal tvůj prapradědeček. (ale dá se říci, že pokud si po něm zdědil nějaký majetek a souhlasil si s převzetím tohoto dědictví - tak i toto byla jistá forma souhlasu s aktuální společenskou smlouvou, i když v trochu jiné podobě než ty volby)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    _BENNY: Tys nikdy neviděl Ústavu?

    To jsme na tom se vzděláním fakt blbě... Opravdu pomáhá si o dané oblasti něco zjistit a pak se ptát.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZHAQ: nevím jak je to s platností počmáraných českých bankovek... možná tě pošlou do ČNB vyměnit si je... :-) já naposledy dolarama platil v Barmě - a tam teda neberou ani flekatý, a ani spoustu jiných, protože jsou paranoidní :) každopádně já si počkám jak dopadneš ty. jako nenásilný protest mi to imponuje, ale:

    budeš to na koruny psát česky, nebo anglicky, hele ? :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tak mi tu prvni spolecenskou smlouvu s podpisem myho praprapradedy dohledej, diky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOPIK: ano, ale ten offtopic, který tady _BENNY řeší, je ještě zásadnější: když ukradneš chleba, ale pak tvrdíš, že si ho zaplatil a že kecá protistrana, je to složité: vznikne spor, který vyžaduje svědky, důkazní materiál - ve skutečnosti, stát toto radši řeší tak, že krádeže do 5000 jsou jen přestupek a ne zločin, aby si snížil vlastní "transakční náklady" na potřebné vyšetřování a soudy, apod.

    naproti tomu: společenská smlouva reálně existuje, a _BENNY se pouští do slepé uličky, když ji nevidí. (leda by tvrdil, že k volbám šel jen proto, že viděl opravdu velký billboard, a že mu vůbec nedošlo, že svou účastí vlastně stvrzuje svůj souhlas se společenskou smlouvou :-) ale nevím, ve kterém typu civilizace a kultury je hloupost považována za ctnost a etickou hodnotu :-)
    ZHAQ
    ZHAQ --- ---
    XCHAOS: no já jdu hned počmárat všechny bankovky co najdu ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam