• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    MISERY
    MISERY --- ---
    JARAFARI: To je ruzne, muze dvakrat nebo trikrat a treba taky jen jednou. Bud se zacne prodluzovat a nasadi na to prodlouzeni dalsi kvety a nebo se treba rozdvoji a pokracuje z toho rozdvojeneho. Zpravidla ale uz podruhe nema tolik kvetu, co mel prve. A moje zkusenost je, ze pokud do 2 mesicu od odkveteni nepokracuje v rustu, tak uz dal nekvete a udela novy stvol. Taky nemusi pokracovat v kvetech, ale udela novou orchidejku, tkzv. keiko, ktere pote, co udela tak 3-5 korinku a cca 4 listky muzes odstrihnout a zasadit samostatne do substratu. O tom jsme tu jiz drive mluvili, doporucuju filtrovat.
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    SAGEMA:
    ROSADKO:
    V průvanu nestojej, jsou sice v ložnici kde se netopí, ale neni tam chladneji než 20 stupňů. Je to jediné místo, kde je můžu přes zimu mít. Ale je jich tam celkem sedm a udělalo se to jen na téhle.
    No on to teda asi bude ten klasicky odkvetlej stvol.... kvetlo to už na loňském stvolu, ale nestihlo to vykvést a květy spadli :-/
    Mno, minulej tejden jesem to odstříhl těsně nad rozvětvením a zdá se, že žloutnutí dál nepokračuje, tak uvidíme, jak to bude s dalším kvetením.
    Měl jsem za to, že orchideje kvetou opakovaně,.... na starých stvolech, pokud se jim teda daří.. Jako jo vím, že netrvá nic věčně :D ale trochu mě to mrzí, páč když už nakvétala, tak myslim, že je nějakej problém v pěstování.
    Jak dlouho teda vydrží jeden květní stvol, něž klasicky odkvete a odumírá... Rok, Dva? Tři? nebo možná spíš, kolikrát může vykvést jeden stvol???? víte? :-)
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    JARAFARI: mně se totéž stalo, když orchidej stála na moc chladném místě, nesvědčí jim to a poupata se nemohou správně vyvíjet...
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    JARAFARI: takhle mi to přijde jako klasicky odkvetlý stvol, ale když říkáš, že teprve rozkvétala... Nestojí v průvanu? Stačí, když na chvíli otevřeš okno.
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    Zdravím ve spolek... Prosím vás. Co zapříčiní, že začne od špičky usychat květní stvol? Orchidejka už byla v nákvětu, měla tam dva květy, které najednou spadli a od špičky stvol začíná schnout. Jinak je zdravá a má celkem čtyři stvoly. Žloutne jen jeden největší rozvětvený... Čím to je???


    Už se mi to stalo loni na jiné a to postupně stvol uschl celý. Mám to pod tím zažloutlým místem ustřihnout? Nebo co by jste mi doporučili?... abych ten stvol zachránil.
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    Děkuji za rady, ač milovník pokojovek, orchidej mám jen jednu, a to takovou tu "klasickou". Tak snad se bude darit i tehle:-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SPUNT: Je to nějaká Miltonia. Úzké listy a tenké kořínky jsou pro ni typické. Takto zkrabacené listy jsou známkou nepravidelné zálivky. Zalít (namočit) a nechat vyschnout substrát, nemá ráda přemokření jako všechny orchideje. Zalévat ale pravidelně a listy se srovnají. Rosit není potřeba.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SPUNT: trochu ji pohnoj a pockej. tahle mi zvlada zit i bez roseni, severni okno
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    A ještě jedna:

    2013-01-05 17.11.10.jpg (639931 B)
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    SAGEMA: Ve vodě stála, když jsem ji přinesla, teď rosím. Foto zde:

    2013-01-05 17.10.57.jpg (833075 B)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SPUNT: vyfoť, ať víme, co je to za druh. Ale tipla bych, že potřebuje zalít.
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    Ahoj, mám dotaz na zkušené pěstitele. Přebírala jsem si od kamarádky nějaké pokojové rostlinky a mezi nimi i jednu orchidej - ta je ale ve velmi zuboženém stavu. Má dlouhé tenké listy i kořínky - a střed rostliny (ten silný střed mezi listy) jakoby vysychá a krabatí se. Už je doma na okně asi 14 dní - stav se nezhoršuje, ale ani nelepší - nějaký tip, aby mi neodešla?? Díky
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Tak vám sem dám ještě jednu fotku mých krásek - koupačka :)
    Tímto všem přeju krásné svátky, hodně pohody a ať vám orchideje kvetou o sto šest a prospívají :)

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Tak moje rok a půl bez přestávky kvetoucí orchidej vyprodukovala keiki a dneska jsem zjistila, že i ta keiki bude kvést :) jsou to ty světlejší listy vpravo dole u rostliny

    HANELA
    HANELA --- ---
    JARAFARI: díky za zprávu :-)
    ono se to opravdu musí dělat s láskou, každý má jiné vychytávky!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MASO: zrovna dneska jsem na tuhle stranku koukal. par predchozich dni jsme sekali a hrabali orchidejovy louky na Babinach. tech krustiku jsou tam spousty (suchych tobolek) :)
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    HANELA: Mno ani nevim :-) , hlavně s láskou :D ... Všude čtu, že lidi Orchideje na chvíli ponořej do vody, aby se nasákla od spoda... to já nedělám. Já je hlavně rosim.. Převařenou vodou a zalejvám to z vrchu injekční stříkačkou.(Taky převařenou vodou). tak nějak decentně... Mám květináče postavené v miskách s keramzitem, aby přebytečná voda odtekla dolů. Ale tu vodu v misce nechávám tak, aby se odpařovala zase zpět na kytííí :-) Ale voda se nedotýká květináče. Hnojim taky stříkačkou, s hora (Dávkování podle návodu, co je na hnojivu). Mám půlitrovou odměrku a do toho namíchám 1,8 ml hnojiva. Pořádně to zamíchám a pak stříkačkou nastříkám do květináčů tak, aby substrát byl stejnoměrně vlhký. Mám sedm orchidejí a do nich vystříkám ten půlitr, víc ne. Ale jsou totálně prorosený a to i zespoda listů. A dělám to v zimě jednou za 14 dní, v létě jednou za týden. Když je v nákvětu, tak i v zimě, jednou za týden. Když hnojim, tak sem tam hnojim i rosením v poloviční dávce. Brassii a Dendrobium prolejvám méně než Phalaenopsisi. Rosim všechny stejně,... hodně :-) ...Možná to nedělám úplně odborně, ale docela se mi to osvědčilo ;-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    JARAFARI: to je úžasný!!! jak to děláš?
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    MISERY:
    SAGEMA:
    Děkuji za osvětu ;-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    JARAFARI: to vůbec nevadí, co se jí stalo. Na té staré už stejně nevykvete. Kvetou vždy na nové pahlíze a to jen jednou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam