• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAROLINA182Postpress, zušlechťování tiskovin
    GARDCORE
    GARDCORE --- ---
    ahoj, našel jsem seznam různých hesel týkajících se oboru. Mohl by se někomu hodit.
    třída 'Nakladatelská činnost'
    http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-005/hesla/trida.XC.html
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    SHADOWALKER:
    CHARVYBURGER:
    charvyho si pamatuji, ale tebe si nepamatuji :) (teda až z vínečka :)))))) Sranda, jak je ten svět malý. Každopádně přednáška byla výtečná.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    STARE_CASY: Bez debat.

    Btw. na vonavy veci se tesim uz docela dlouho, ale jak to s reklamou zname, bude to pak vsude akorat smrdet ambipurem. =)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    CHARVYBURGER: šikovnýho grafika... jo, to je základ a půlka celé věci.

    Zrovna nedávno jsem s někým tohle řešil. Týkalo se to tedy relativních banalit - skládačky a security design, ale princip je pořád stejný. Na realizaci podobných věcí je potřeba mít jednak na začátku nápad, ale pak teprve přichází to nejdůležitější - technologie. Já sám se cítím být "pouhým" sazečem, či v intencích doby détépákem, zkrátka člověkem, který využívá stávající technologie k relizaci nějaké ideje. A v některých případech závidím (a současně spílám) těm, kteří chrlí nápady a nenechávají se tou technologií svazovat. A to jsme právě řešili na těch skládačkách a věcech s bezpečnostními prvky.

    Co se týče skládačky, i u té nejjednodušší bývá dlouhá cesta od nápadu k realizaci. Grafik, tkerý připravuje podklady pro tisk, musí řešit umsítění různých chlopní, výseků, vsazených objektů... Vše tak, aby se to nakonec dalo sestavit, slepit, složit. Je hezké si vymyslet otočné kolečko, ale hloupé je zaseknout se pak na tom, že ten, kdo to bude na konci skládat, si zláme prsty, aby vše správně naohýbal, nanesl lepidlo jen tam, kde má být a nebránilo to otáčení atd. Když má člověk v ruce finální produkt, řekne si, že to je banalita, ale když to má zrealizovat a pracuje s první maketou, naráží na spoustu těch "banalit", které bez zkušeností zdlouhavě řeší.

    Security design je na tom podobně. Dá se udělat velmi, velmi mnoho, sám mám jen poměrně malé znalosti o tom, co vše a jakým způsobem zrealizovat lze. Nicméně je tam stále spousta omezení a technických "špeků" při přípravě. Třeba takový banální iris na bankovkách, tj. přechod gilošů z barvy do barvy (vytáhněte své peněžky a koukněte na své pětitísícovky, chudší případně na stokoruny ;)). Grafik pracující pouze se CMYKem si udělá podobný přechod přímo v programu, pokročilejší použije dvě přímé barvy, ale realita je nakonec úplně jiná - celé se to tiskne z jediného plátu. Míchání irisu probíhá až v tiskovém stroji a je to přímo závislé na schopnostech a zkušenostech tiskaře, který dávkuje barvu na různé části tiskového válce.

    Zajímavé jsou taky výseky, prolisy atd., které lze aplikovat před tiskem či po tisku a výsledný efekt je naprosto odlišný. Ve výsecích tak lze využívat zajímavého efektu, kdy vyseknutá hrana zůstane bílá (výsek po tisku) nebo je naopak zalita barvou (výsek před tiskem). Jenže kdo něco takového umí...

    A propos - tento týden jsem měl v ruce ještě jednu specialitku z oblasti postpressu. Fotit se to nijak nedá, protože pro oko je to stále stejné. Vyžívá se ale jiný smysl - čich. Koukal (a očichával) jsem totiž zajímavý edukační (sic!) kalendář do čekáren diabetolgů. Idea byla prostá - proč tam cpát slinty o tom, že zdravé je "nežrat"? To nikoho nezajímá. Celý kalendář byl pojat jako lifestyle soubor zdravých receptů a tak když tam byl recept a nádherné fotky nějakého citronového (dia)dortu, celá stránka voněla po citronech (+ výzva "otři a čichej). Byly tam fotky (dia)čokolády a stránky zase voněly čkoláadou atd. Jediné, co mne mrzelo, že to rozhodně nebyl český produkt, ale žel německý. U nás není k nalezení klient, který by do toho šel... Škoda... :(
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KAROLINA182: Jo a přidávám se k doporučení idigitisku. Nejen, že vyjdou vstříc i šibeničním termínům, ale dokonce si i hlídají data a něco co má očividnou chybu netisknou a snaží se zadavatele kontaktovat.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    CHARVYBURGER: Myslím, že si tě ze semináře pamatuji, strašně dlouho jsi tam s ním na konci tu černou na černý řešil. ;) Tak dej vědět jak to dopadlo. Jsem zvědavá.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    SHADOWALKER: Zrovna k nemu se svym napadem jdu v pondeli. Tak sem pak hodim vysledek. Podle toho co rikal na prednasce UDG, udela hodne veci. Staci mit jenom sikovnyho grafika. Urcite jedny z nejsikovnejsich rukou co jsem videl v oboru. Budem prave tisknout cernou na cernou a bilou na cernou, samy takovy klasiky... =)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KAROLINA182: Nějak mně do teď nenapadlo se kouknout na nástěnku... a velmi oceňuji podrobný přehled technik, to se rozhodně neztratí.
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    SHADOWALKER:
    SHADOWALKER:
    velká pochvala! :)

    čím více kontaktů, tím lépe.


    FTN:
    přidávám je na nástěnku. Na cokoli zajímavého narazíš, hned piš, budu to tam přidávat ....
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FTN: Něco takového ti navrhne každý šikovný grafik (tady na nyxu nás určitě pár je, včetně majitelky tohoto audítka) a tiskne to taky spousta studií. Nejznámější je pravděpodobně http://www.haskovec.cz/ , který se na podobné věci přímo specializuje
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    VORTEX: Určitě to dělá tahle firma: http://www.ucs-cz.cz/produkty/vip-karty.html - kontakt mailem je rkeeper@rkeeper.cz, ale na webu to nemají musíš si to přímo poptat. Jinak stoprocentně tisknou na "kovový" plast (stříbrná, zlatá, atd.) a pokud si dobře pamatuji tak snad dělají i ty hologramy a kovové fólie.
    FTN
    FTN --- ---
    já mám z tohodle všeho samozřejmě radost a moc rád se na to koukám! ale chybí mi tu nějaký kontakt na šikovné ruce, které to umí udělat! :-)
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    Uaa, u těchle: KAROLINA182: ale hlavně KAROLINA182: roztávám! :)
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    Trend setter
    www.designbyface.com







    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    Gabriela Romero









    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    Face










    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    this is collate
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam