• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    SEKRAINEN
    SEKRAINEN --- ---
    Hodně lidí tady upozorňuje na rozdíly mezi ''obvoďákem'' a specialistou v nemocnici. To bych řekl, že zásadní problém není. Jako medik vím, že tento rozdíl v platu tu je posledních třicet let a vždycky se počítalo s tím, že praktický lékař dostává větší peníze za nevděčnou práci, která rozhodně není lehčí než práce nemocničního specialisty. Problém je ve špatném vnímání tzv. ''ceny práce''. Když si vezmete součet zodpovědnosti, stresu a únavy tak si rozhodně lékaři zaslouží více.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    Právníci: Protestující lékaři porušují zákon, mohlo by jim hrozit až 16 let - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/pravnici-protestujici-lekari-porusuji-zakon-mohlo-by-jim-hrozit-az-16-let-1qw-/domaci.asp?c=A110113_142759_domaci_taj

    "Odchod většího počtu lékařů v jednom časovém úseku by nepochybně mohl znamenat značnou poruchu v poskytování zdravotní péče. Takovou poruchu však nutno právně označit za těžkou újmu nejen těm, kdož mají poskytování zdravotní péče organizovat, ale i veřejnosti jako celku," míní.

    Kubíček doplnil, že pokud organizátor takovou újmou hrozí s cílem získat finanční prostředky pro sebe nebo jiného, tak naplňuje skutkovou podstatu vydírání.


    Takže kdokoliv kdo stávku nebo jiným způsobem bojuje za své (finanční) požadavky splňuje se dopouští vydírání? Idioti!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    "smysl" prace je subjektivni meritko; nekdo vidi smysl v mlaceni lidi (a jde k poradkovy policii nebo nastoupi na diskosku jako vyhazovac), jiny ve studiu mrtvych jazyku... a dalsi se realizuje v plkani o tom, jak by se spolecnost bez tech prvnich dvou docela dobre obesla, jen kdyby bylo po jeho :-)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    tak pro mě je důležité, aby práce kterou dělám měla smysl. a to jestli to dělám pro stát, pro nějakýho vykořisťovatele je jedno. samo je ideál dělat sám na sebe, ale to se nepoštěstí každému. známé pořekadlo s první republiky zní, že "stát je největší kapitalista" tedy převedeno do moji řeči: "stát je největší vykořisťovatel" :-)))
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Jenze prachy nejsou vsechno; musel bych se hanbou propadnout, kdybych sel delat pro tenhle zkurvenej mafianskej stat. Jako by nestacilo, kolik mu odevzdam mesicne na vypalnym danich... jeste kolaborovat? Brrr, to radsi budu delat za min a bez pochybnych "jistot" :o(
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    DOCKINEZ: tak vzásadě jedinou možností jakou má nyní stát při ovlivňování výše platu je to, jak vysoký plat dá státnímu zaměstnanci (popř. zaměstnanci pracujícímu ve veřejných službách - školství, policie, zdravotnictví, české dráhy) kdy vytváří pro soukromníky jakousi konkurenci tak aby zaměstnanci mohli požadovat v soukr. sektoru podobné platy, jinak odejdou do státního...
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: soukromý sektor ve zdravotnictví je něco co neexistuje. naštěstí. i lékaři na soukromé praxi při otevírání svých praxí musí požádat pojišťovnu aby s nimi sepsala smlouvu, resp. nemusí ale pak by nestával doktor peníze od pojišťovny a ta sepíše smlouvu jen s omezeným počtem lékařů, který je potřeba. Ostatně pojišťovna se tímto způsobem snaží vydírat odcházející lékaře, že pokud odejdou do "soukromého" sektoru, nic jim nebude proplácet. K otázce: důležité je, aby pojišťovny propláceli práci přímo doktorům a to spravedlivě a ne, že v jednom případě to platí lékařům a v druhém nemocnici, která má objem zákroků obrovský a v přepočtu na zákrok jsou pak ty úhrady mnohem nižší.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DESPERADO123: Mě nejvíce štve na tom, že doktor v nemocnici a lékař na soukromé praxi nejsou hodnoceny podle stejných kritérií

    a nestve te treba, ze soukromy podnikatel da administrativni sile min nez stat parazitovi urednikovi, delajicimu v zasade stejnou praci? vzdyt to je taky hrozna "nespravedlnost", ze?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    _BENNY: Soukromej sektor vydělávat dokáže, ale většinou na banalitách - zubaři, obvoďáci, maximálně nějaký ambulatní zákoroky nebo malý operace.. Jakmile jde o něco většího, tak se to lifruje do těch podle tebe asi zbytečných veřejných nemocnic (a to "větší" může být i třeba jen extrakce moudráku).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: a jako reseni tedy navrhujes nikoliv to aby se statni sektor poucil od soukromeho, ktery si dovede na dobre platy lekarum vydelat, ale radeji bys ten soukromy sektor ktery svou uspesnosti poukazuje na neuspesnost statniho sektoru jeste vic zreguloval, zdanil a pak zrusil?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: tak třeba v Německu je na to vzoreček kde závisí na tom o kolik lidí se lékař stará (pochopitelně, jak už sem psal, praktický lékař se může starat o méně lidí než třeba doktor na URL, protože k praktickému chodíš častěji), oddělané hodiny a až pak počet zákroků. Mě nejvíce štve na tom, že doktor v nemocnici a lékař na soukromé praxi nejsou hodnoceny podle stejných kritérií což způsobuje to, až mnohonásobný rozdíly v platu. Přitom doktor v nemocni většinou pracuje více hodin, neustále je nucen pracovat v noci, o víkendech, o svátcích, atestace na to, abyses mohl vůbec stát třeba samostatným chirugem trvají mnoho let...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: tak mi rekni podle ceho by mel byt podle tebe lekar ohodnocovan, kdyz ne podle poctu vykonanych zakroku.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: jenže ve zdravotnictví by neměla platit známé kapitalistické pravidlo má dáti/dal. Primárně důležitá je dostupnost lékařské péče tak aby člověk měl k dispozici v širším okolí veškerou lékařskou péči, protože nikdy nevíš kdy se co stane. Vím, že konkurence může být i užitečná (snižuje ceny dolů) ale ve zdravotnictví je kontraproduktivní.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Přišlo mi na mail, přeposílám:

    Vážení přátelé, spoluobčané, pacienti,
    prosím věnujte pár minut přečtení následujících řádků.
    Jistě jste už zaznamenali, že nemocnice chce v rámci akce „Děkujeme, odcházíme“ opustit k 1. březnu více než 3800 lékařů. Další tisíce lékařů zatím výpověď nepodali, akce má u nich ale plnou podporu.
    Politické vedení bohužel namísto konstruktivního jednání s lékaři rozpoutalo v médiích dezinformační kampaň, která má odvrátit pozornost od skutečných problémů českého zdravotnictví. Kampaň, která se snaží udělat z lékařů sprosté vyděrače, kteří jsou ochotni riskovat zdraví pacientů. Kampaň, v jejímž rámci se v médiích každý den objevuje řada lží, polopravd a záměrně zkreslených a zavádějících informací. Považujeme proto za nutné, uvést na pravou míru alespoň to zásadní.
    Nejsme vyděrači a ve svém okolí nevím o jediném kolegovi, který by byl nezodpovědný. Naopak. Vím o lékařích, kteří léta pracují s plným nasazením tak, aby co nejlépe pomáhali svým pacientům. Na úkor svého volného času, na úkor svých rodin a svého zdraví. Forma protestu, kterou jsme zvolili, je poslední a bohužel jedinou možností, jak na současné problémy českých nemocnic upozornit a jak přimět odpovědné činitele situaci skutečně začít řešit. Dvacet let bohužel nikdo nebral zoufalé volání lékařů po změnách vážně, dvacet let jsou lékaři ignorováni a na okraji zájmu.
    Akce „Děkujeme, odcházíme“ byla vyhlášena v březnu loňského roku. Lékaři tedy dali politickému vedení rok na to, aby s nimi zasedlo k jednacímu stolu. Nestalo se nic. Namísto jednání jsme se setkali jen s obviňováním, bagatelizací celé situace a snahou pošpinit práci lékařů. Pan ministr vymýšlí nesmyslné krizové scénáře, jak zajistit lékařskou péči bez lékařů. Nedává nám tedy jinou možnost, než vytrvat v našem odhodlání. Pokud se 3800 lékařů, a nejsou to nerozvážní lékaři ani ukřičení odboráři nebo jen mladí lékaři, jak se objevuje v médiích, ale především zkušení lékaři s dlouholetou praxí i špičkoví specialisté, rozhodlo dát najevo svůj názor tím, že jsou ochotní vzdát se svého zaměstnání a bojovat tak za záchranu českého zdravotnictví, nelze to brát na lehkou váhu.
    Média bohužel celou akci zužují na nenasytnou honbu lékařů za vyššími platy a proti takovému zjednodušení musíme zásadně protestovat. Lékaři shrnuli svůj postoj do 13 důvodů ( http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu ), v nichž pojmenovávají nejzávažnější problémy českých nemocnic. Lékaři upozorňují především na trvalé a stále narůstající nucené porušování zákoníku práce, kdy je v nemocnicích zajišťována zdravotní péče jen za cenu neúměrného a nezákonného množství přesčasových hodin (u řady lékařů přesahující 1000 hodin ročně oproti 150 hodinám, které povoluje zákoník práce), na nespravedlivý systém úhrad za péči o pacienty ze strany zdravotních pojišťoven, na nutnost reformy v systému pojištění, na rozvrácení dříve dobře fungujícího systému postgraduálního vzdělávání.
    Co se požadavku lékařů na spravedlivé ohodnocení týče, je definován zcela přesně. Lékaři požadují hrubou mzdu 200 Kč za hodinu pro začínajícího lékaře a 400 Kč za hodinu pro nejzkušenější specialisty. Pokud dnes média uvádějí, že průměrná mzda lékaře v nemocnici činí přes 50 tisíc korun, jde o zcela zavádějící informaci. Podobnou částku si drtivá většina lékařů v nemocnici vydělá pouze za předpokladu, že v nemocnici odslouží za měsíc dvojnásobný počet hodin, než činí běžná měsíční pracovní doba.
    Znovu opakujeme, že na splnění mzdových požadavků lékařů nežádáme navíc ani korunu ze státního rozpočtu. Tyto prostředky se nacházejí uvnitř zdravotnického systému a my pouze žádáme, aby se s nimi transparentně a efektivně nakládalo. Lékaři jsou denně svědky toho, jak se ve zdravotnictví plýtvá desítkami milionů korun za předražené vybavení nemocnic, předražené léky, stavební zakázky. Ze zdravotnictví profitují pojišťovny, zprostředkovatelské a farmaceutické firmy, nedostává se pouze na zdravotnický personál.
    Apelujeme na českou veřejnost, že cílem akce „Děkujeme, odcházíme“ není snížit kvalitu péče o pacienta. Naopak. Chceme nastartovat reformu zdravotnictví, zajistit a umožnit řádné vzdělávání a odpovídající finanční ohodnocení zdravotnímu personálu. Výsledkem by měl být na prvním místě spokojený pacient, a ne prohlubující se schodek státního rozpočtu.
    Současná vláda jasně deklarovala, že bude bojovat proti korupci a proti plýtvání peněz z veřejných rozpočtů. Zatím bohužel zůstává jen u slov. A je smutné, že se lékaři musejí snažit přimět odpovědné činitele k činům tímto vyhroceným způsobem. Lékařské odborné společnosti mají řešení, jak obrátit toky peněz, aby vše mělo šťastný konec a personál i pacient se dostali opět na první místo zájmu v systému českého zdravotnictví. Politická vůle bohužel chybí.
    Nyní už nebojujeme pouze za lékaře, ale za celou společnost a za to, co si jako občané necháme od politického vedení líbit.
    Prosíme, podpořte nás.
    MUDr. Michal Šnajdr

    Podpořte peticí boj nemocničních lékařů proti korupci v ČR, navštivte http://www.dekujeme-odchazime.cz/
    EBARTT
    EBARTT --- ---
    Děkujeme, odejděte!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    kdyz by byl lekar placen za to ze prokazatelne nekoho vyleci, jak k tomu prijdou ti lekari kteri leci nekoho s vaznou nemoci ktera jen tak vylecit nejde? udelat na to skatulky? co kdyz se do nich nekdo nevejde, kdo by o tom rozhodoval ( => korupce)?
    kdyz by byli lekari odmenovani zcela pausalne, nemotivovalo by to zase ty schopnejsi lekare ale ty mene schopne (=> odliv schopnych mozku a prstu & priliv tech neschopnych)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    rozumim argumentu, ze kdyz jsou lekari placeni od poctu zakroku, svadi to ke zbytecne lecbe pro lecbu. to je duvod proc se lekarum vyhybam co to jen jde. jenze jaky system by byl lepsi? ja se obavam ze zadny, protoze kdyz by byl lekar placeny za to ze za nim pacienti nechodi protoze jsou zdravi, brali by penize i ti kteri realne nic nevykonavaji. to je neekonomicke, nemuze to ani strednedobe fungovat.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    Právníci: Protestující lékaři porušují zákon, mohlo by jim hrozit až 16 let - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/pravnici-protestujici-lekari-porusuji-zakon-mohlo-by-jim-hrozit-az-16-let-1qw-/domaci.asp?c=A110113_142759_domaci_taj

    (blicí smajlík)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    KOKES: odkazy na zajímavý články sem rozhodně patří
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Nesouhlasím s tím, že by měl zubař někoho vyškrtnou z kartotéky bez zaslání alespoň varování, ale jinak obecně stav zubů a kazy nepovažuju za banální... A preventivní prohlídka je od toho, aby ho odchytla co nejdříve a co nejmenší, kaz, který začal i bolet, už je obvykle pořádný kráter...
    Zuby má dospělý člověk jen jedny...takže bych péči o ně nepodceňovala...
    Medincína není vždy oplně exaktní věda, takže buch je tak snadno nesoudila...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam