• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MRAKY: samozrejme, ze ta kamaradka tam byla tech 9 hodin gratis ...
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MRAKY: add kamarádka - Fakulta vojenského zdravotnictví v HK, kam berou ročně asi 50lidí, dává svým studentům 10tis měsíčně s tím, že mají naprosto všechno pokryté, toto mají vyloženě pro své potřeby. Většinou tam choděj lidi, kteří chtějí studovat medinu ale rodina by to neutáhla. Jsou vázáni určitými povinnostmi (odsloužit dvojnásobek studia, nebýt ve straně atp...) ale vesměs to jsou pozitiva, páč např. vojenské nemocnice mají finanční prostředky o něco lepší.

    Víš, studia ještě chápu, že má někdo problém si dovolit. (obzvlášť v USA, u nás věřím, že se nějací lidé najdou ale že by se nedalo studovat si nemyslím - fondů a dávek je spousta). Ubohý mi přijde, když člověka (ať už s jakýmkoliv) VŠ vzděláním musí při výkonu jeho práce podporovat charita.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PTACOPYSK: no nechapes : ja nikdy prezcasy nedostal proplaceny - max nahradni volno, tak fakt nevim :)))

    "přesčasy a úvazek spolu vůbec nesouvisí ne" no psala to tu LICNDA par prispevku zpatky

    "ostala po škole skvělý úvazek v nemocnice: 0,025 (1 hodina týdně a 1/40 nástupního platu, který je 17 tis. hrubého), který měla celý první rok .... ale byla tam v průměru 10 hodin denně"
    tech 9 hodin prezcasu mela placeno, nebo gratis ?

    "jo, abych nebyla takovej chudák, tenhle měsíc mi nadace Charty 77 tu stáž proplatila" kamaradka musela k US army, aby ji mel kdo zaplatit studium na medine. s tou chartou bych si jeste piskal ;)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MRAKY: nějak nechápu otázku ... přesčasy a úvazek spolu vůbec nesouvisí ne? úvazek mají lékaři od 0,025 do 1,0 (pokud nemají atestaci, tak jsou tam minimálně 8 hodin denně nezávisle na výši úvazku), přesčasy typu "dnes je tolik práce, že nestíhám, nešla jsem na oběd a domů jdu v 18 místo v 16" se pochopitelně neevidují ani neproplácejí, a co kdo odslouží, to má k platu navíc (někdy jsou platy za služby terno, např. na interně nejmenované fakultní nemocnice 110/hod. hrubého, víkend za 120, svátky jako vánoce atd. za 150) ....
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    jo, abych nebyla takovej chudák, tenhle měsíc mi nadace Charty 77 tu stáž proplatila :-) kdo by to bylo řekl, že po studiu LF bude brát dávky sociální podpory a bude na něj příspívat nadace :-)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MRAKY: moje spolužačka, která vystudovala lékařskou fakultou s průměrem 1,07, dostala po škole skvělý úvazek v nemocnice: 0,025 (1 hodina týdně a 1/40 nástupního platu, který je 17 tis. hrubého), který měla celý první rok .... ale byla tam v průměru 10 hodin denně .... po víkendech a po nocích dělala k tomu postgraduální práci, za kterou jí bylo vypláceno od fakulty asi 6 tis. a pak začala ještě sloužit (služby jí normálně propláceli, takže neumřela hlady) .... teď po 2,5 letech praxe už má úvazek o dost větší ale stále ne plný

    já jsem začínala tak, že jsem prvních 7 měsíců pracovala jako "stážista", který je zároveň na úřadu práce a za stáž si ještě platí. Na ÚP pochopitelně jako absolvent nemá na podporu nárok :) teď už pracuju za tabulkový plat (v pohodě dosáhnu dávky sociální podpory, protože v mém oboru se neslouží), jenže v mém oboru je nutné mít od stát tzv. rezidenční místo, kde se zavazuju, že do roku 2016 udělám atestaci a 5 let po atestaci budu pracovat v ČR, jinak zaplatím milion korun, které do mne stát investoval, zpátky :)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PTACOPYSK:
    kk "vyuzivat" :) neni to prave. :)
    - no zajimala by me statistika, overena cisla, ale ok

    jak se pocitavaji prescasy? je to podle uvazku ? Mas sanci odhadnout ten prumerny uvazek u vas ?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MRAKY: tech 400 hodin za rok? v nemocnici všechni, kromě některých zasloužilých lékařů v důchodovém věku, kteří si vezmou třeba 2 služby za měsíc ... i když nevím, jestli "využívá" je ten správný výraz ....
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    LOPIK: ono to není tak, že o víkendu spíš a kdyby náhodou něco, tak tě sestra vzbudí ... tak třeba na chirurgické klinice ve fakultce, kde aktuálně stážuju, musí sloužící sekundář udělat ráno vizity na 2-3 oddělení (asi tak 40 lidí) plus tam doběhnout kdykoli se něco děje, k tomu má s kolegou napůl ambulanci, která přes den běží prakticky nonstop a v noci je tam jeden agresivní ožrala za druhým (nebo taky někdo, kdo si zatrh nehet, přišel nechat vytáhnout klíště atd.), plus do toho samozřejmě akutní operace (buď operovat, nebo dělat 1. či 2. asistenci)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA:
    ok. existuje statistika, kolik z doktoru vyuziva maximalni pocet hodin prezcasu ?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MRAKY: o tomto nevím. Vycházím z informací lidí z oboru, vyučujících, lidí různého věku, kteří jako lékaři pracují.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA: existuje nejaka statistika na nemocnici rikajici nejaky prumerny pomer mezi poctem prezcasovych hodin a uvazkem u doktoru ?

    spocital to nekdo pro CR ?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LOPIK: vedla jsem to do extrémů. Jasně, ale těch 36 hodin se prostě člověk nefláká. Jen bych podotkla - ve velkých nemocnicích to maj uzpůsobený? Mrkni na rozpis oddělení a měst, odkud lékaři odcházejí. Kdyby to bylo uzpůsobený, odcházeli by?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LICINDA: Bouračky nejsou vůbec každej den, i na chirurgický ambulanci spíš uděláš za službu dvě klíšťata, zašiješ nějaký povrchový zranění a sem tam zlomeninu. Jen v opravdu velkých nemocnicích, to vypadá asi jinak, ale tam jsou na doufám uzpůsobený. To samý nějaký transplantace, ty se ve většině nemocnic snad ani nedělaj.. ¨
    Stejně tak není zdaleka každý doktor ve službě na ambulanci. S těma vizatama už seš možná blíž pravdě, ale oběhnout si o víkendu to svoje oddělení, kde můžeš mít pár akutních pacientů u kterých je nad čim bádat, nebude asi taky až tak velká fuška..
    Máš to sice hezky spočítaný, ale vybíráš si jen ty extrémní případy... v praxi to prostě není jak v seriálech..
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    PAULMUADDIB: Hm, tak to doktorům nepomůže... :-\ ne, je to blbý, ale jak říkáš, černá ovce. Pro hloupé lidi další argument proti.

    Tak, jak jsi to napsal a posléze MRAKY už chápu. Problém je tedy v tom, že je systém špatně (na tom se shodnem všichni). Je špatně nastaveno vzdělávání, financování, věda.

    Jenže když už se na to rozhodli právě ty články tohoto systému upozornit, tak jsou strašně špatní. Já chápu lidi, že maj strach o své zdraví. Naprosto, jsem jedna z nich kterou čeká také jistý zákrok a nevím, jestli se na něj dostanu. Mám v okolí (bohužel) x lidí, kteří momentálně lékařskou péči potřebují a nechci, aby byli poškozeni. Také chápu že se lidi chovaj jak ovce (ať na straně jedné, kdy si ukazujou "oni chtěj víc, já si taky řeknu za lepení pytlíků" a na straně druhé "jéé, on jde stávkovat, já to taky podpořím") Osobně první případ mi deklaruje hloupost a závist, druhý možná vidinu lepšího ohodnocení ale hlavně vědomí síly.

    Tím chci jenom říct, že když už si chce jít někdo za svým, když chce změnit situaci kterou mlčky snášel dvacet let, kdy doufal "že ta demokracie ještě není tak zralá, aby se dostalo i na nás a bylo to i u nás fajn", tak je darebák a lump a mocichtivej, kterej si ze svého postavení prská na lidi. (jak to píšu, malilinko - neberte mě doslova - mi to připomíná '89)

    Nelíbí se mi, že ten systém je natolik složitej a neprůhlednej, že pak se prostě taková fakta nevidí. A když už vyjdou na povrch - ač můžou znít jako čachry machry s čísly - tak to vlastně není pravda a lékaři si vymýšlej.

    Tvůj argument (sám jsi uvedl že vedenej do extrémů) je možná pro vysvětlení principu ale rozhodně ne obrázek skutečnosti. I kdyby měl předatestační lékař úvazek 0,5, měl by napracovat 20hodin týdně. Jestliže maximum přesčasů dané zákonem je 48 (Vyměřuje se dle úvazku nebo ne?) pak dělá více než dvojnásobek své oficiální pracovní doby a během toho se má učit na zkoušky (ne sedět na přednášce o víkendu a dostat diplom a razítko) a ohodnocení?.... A to se dostávám jenom k zákonné hranici, která se (ať už z jakýchkoliv důvodů, nejčastěji personálních) porušuje. Tady nejde JENOM o přesčasy - jde i o jejich OHODNOCENÍ. O tom, že mladý tele neví a nemá zkušnosti, je zodpovědnej za něco, co se má teprve naučit a nemá učitele. Má odpovědnost (jistě, to i řidič autobusu), bezprostřední odpovědnost za život pacienta,... a když se pak ze všech stran valí žaloby o zanedbání péče,..... nedokážu vyhodnotit, neznám přesná čísla ( :) ) ale vůbec bych se nedivila, kdyby to byla podstatná část mladých lékařů bez zkušeností.

    LOPIK: To máš pravdu. Počítej se mnou - přijede havárka, dva lidi rozsekaní, je potřeba třeba 4 chirurgy + další personál. Zavolaj je/jsou ve službě v osm večer, operujou třeba čtyři až šest hodin. Řekněme do jedné jsou hotovi. Pak do toho padne nějaká transplantace (která se provádí velice často večer, je potřeba připravit tělo dárce i příjemce, další čtyři hodiny - máme pět ráno. Na další den jsou plánovaný operace kýly, kloubů, já nevím co,.... přijede akutní slepák, akutní žlučníkovej záchvat,.....
    Možná to beru do extrémů (jsou specializovaní chirurgové ale ne ve všech nemocnicích), ale i kdybych vzala jen polovinu, ten člověk spí 4-5 hodin a o kvalitním spánku se nedá ani hovořit. To i ti řidiči kamionů mají 100x lepší podmínky pro spánek, kdy musej mít povinnou pauzu. Tady musíš prakticky povinně být vzhůru.
    A jsou i služby, kdy můžeš celou noc nerušeně spát.
    Jen je třeba si ještě uvědomit, že to nejsou služby jen co kdyby něco, dělají se vizity, kontrolují pacienti a já nevím co ještě. A zkus schválně strávit jeden den na pohotovosti. Jak dlouho bude čekárna naprosto prázdná, aby se ošetřující lékař mohl třeba i vyspat.


    LOPIK
    LOPIK --- ---
    On je pak taky ještě rozdíl 36h v kuse operovat, jako to měl Hawkeye Pierce a dr. Engel a 36 h sedět přes víkend na oddělení, co kdyby něco..
    STHENO
    STHENO --- ---
    MRAKY: ale oni nemaju len cezcasy 7 hodin, oni su tam kludne naraz aj 36 hodin a nikomu to nevadi. mam kamarata, ktory si este doraba atestacie, takze viem, ako to bezi.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA: je mozne, ze se jedna o lyncovani. Jedna strana si najala agenturu, druha strana mana to lidi take. Jenze spousta veci ohledne toho jak vlastne zdravotnictvi funguje muze vzbuzovat u lidi pracujici v privatni sfere prekvapeni.
    (viz co to vlastne znamenaji prescasy, sluzby v terminologii tohodle odvetvi)

    takze se sice krasne da podivat pod plachtu. a co nevidim - hazeni s obrovskymi cisly pro prezcasy. kdyz se na ne podivam - viz ta diskuze o uvazku 1 hodiny denne +7hodin prezcasu(okok vim ze je to mnou ukazany extrem.) - tak citim hazeni s cisly, ktere ve mne vzbuzuje neduveru - mozna by pomohla nejaka detailnejsi studie

    ad posledni odstavec: sice doktori maji daleko lepsi startovni pozici nez lekari v historii, ale jsou jen soucasti velikeho retezce.
    sice muze zalezet na kvalitach doktora, ale imho dneska daleko vice zalezi na zazemi, ktere ten doktor ma(nebo ktere zrovna tobe muze nabidnout). A to co ti muze nabidnout je dane smlouvou mezi tebou a tim, kdo doktora plati - a ta smlouva vyjadruje me naroky.
    jinymy slovy - kdybych toho doktora potkal nekde v pousti, kde by nemel ani komunikacni prostredky, tak bych od nej neocekaval vice, nez od toho felcara v 18. stoleti.




    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    LICINDA: To, že mě léčí systém, který nemálo platím, je stejné, jako když si nechám zpracovat software, marketingovou kampaň, nebo daňové přiznání. Prostě to pro mě dělá větší firma, kde mě nezajímá, jestli se její zaměstnanec opil, je nemocný, nebo chce trávit čas s rodinou (a oni ti zaměstnanci dobře ví, proč "makají jako šrouby"). Pokud chci privátní poradenství od konkrétního schopného člověka, pak většinou tento člověk bere hodně peněz.

    Prostě je jasné, že nechci po doktorovi, aby tam byl 24/7, ale chci po zdravotnictví, aby mě bylo schopno "obhospodařit" 24/7.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    LICINDA: http://www.novinky.cz/krimi/223416-pacienti-zavolali-na-opileho-doktora-policisty-namerili-mu-pres-ctyri-promile.html

    Jsou to jenom lidi...

    Jasně, černá ovce se může vyskytnout všude, ale tohle si chlápek nedobře načasoval.

    Jinak já poslednímu odstavci MRAKY: rozmuím dobře, vnímám to podobně.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MRAKY: holt, peníz jsou nejvíc vidět a týkají se všech, vzdělání už tak žhavý a kontroverzní téma není. Ale prostě od intelignentích lidí očekávám, že budou brát v úvahu i toto a při lynčování doktorů možná kouknou i za tu první plachtu, která je vidět...

    mohl bys prosím rozvést ten poslední odstavec?
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA: no mota se to kolem penez, protoze penezni stranka veci prezentovana ze strany LOK jako neco co se neda obejit.

    jinak mas urcite pravdu, ze ty naroky jsou velike - mozna takovahle akce vyhnana do extremu mozna ublizi reputaci doktoru, ale taky ukaze, ze to jsou jen lidi.
    byt povazovan za elitu ma take svoji stinnou stranku.

    jinak z me strany ? predevsim neocekavam, ze to bude doktor samojediny, kdo to udela. Udela to zdravotnicky system, kde doktor je kontakt pro me. A udela to na urovni, kterou jsem si ochoten zaplatit/platim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam