• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA: je mozne, ze se jedna o lyncovani. Jedna strana si najala agenturu, druha strana mana to lidi take. Jenze spousta veci ohledne toho jak vlastne zdravotnictvi funguje muze vzbuzovat u lidi pracujici v privatni sfere prekvapeni.
    (viz co to vlastne znamenaji prescasy, sluzby v terminologii tohodle odvetvi)

    takze se sice krasne da podivat pod plachtu. a co nevidim - hazeni s obrovskymi cisly pro prezcasy. kdyz se na ne podivam - viz ta diskuze o uvazku 1 hodiny denne +7hodin prezcasu(okok vim ze je to mnou ukazany extrem.) - tak citim hazeni s cisly, ktere ve mne vzbuzuje neduveru - mozna by pomohla nejaka detailnejsi studie

    ad posledni odstavec: sice doktori maji daleko lepsi startovni pozici nez lekari v historii, ale jsou jen soucasti velikeho retezce.
    sice muze zalezet na kvalitach doktora, ale imho dneska daleko vice zalezi na zazemi, ktere ten doktor ma(nebo ktere zrovna tobe muze nabidnout). A to co ti muze nabidnout je dane smlouvou mezi tebou a tim, kdo doktora plati - a ta smlouva vyjadruje me naroky.
    jinymy slovy - kdybych toho doktora potkal nekde v pousti, kde by nemel ani komunikacni prostredky, tak bych od nej neocekaval vice, nez od toho felcara v 18. stoleti.




    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    LICINDA: To, že mě léčí systém, který nemálo platím, je stejné, jako když si nechám zpracovat software, marketingovou kampaň, nebo daňové přiznání. Prostě to pro mě dělá větší firma, kde mě nezajímá, jestli se její zaměstnanec opil, je nemocný, nebo chce trávit čas s rodinou (a oni ti zaměstnanci dobře ví, proč "makají jako šrouby"). Pokud chci privátní poradenství od konkrétního schopného člověka, pak většinou tento člověk bere hodně peněz.

    Prostě je jasné, že nechci po doktorovi, aby tam byl 24/7, ale chci po zdravotnictví, aby mě bylo schopno "obhospodařit" 24/7.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    LICINDA: http://www.novinky.cz/krimi/223416-pacienti-zavolali-na-opileho-doktora-policisty-namerili-mu-pres-ctyri-promile.html

    Jsou to jenom lidi...

    Jasně, černá ovce se může vyskytnout všude, ale tohle si chlápek nedobře načasoval.

    Jinak já poslednímu odstavci MRAKY: rozmuím dobře, vnímám to podobně.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MRAKY: holt, peníz jsou nejvíc vidět a týkají se všech, vzdělání už tak žhavý a kontroverzní téma není. Ale prostě od intelignentích lidí očekávám, že budou brát v úvahu i toto a při lynčování doktorů možná kouknou i za tu první plachtu, která je vidět...

    mohl bys prosím rozvést ten poslední odstavec?
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA: no mota se to kolem penez, protoze penezni stranka veci prezentovana ze strany LOK jako neco co se neda obejit.

    jinak mas urcite pravdu, ze ty naroky jsou velike - mozna takovahle akce vyhnana do extremu mozna ublizi reputaci doktoru, ale taky ukaze, ze to jsou jen lidi.
    byt povazovan za elitu ma take svoji stinnou stranku.

    jinak z me strany ? predevsim neocekavam, ze to bude doktor samojediny, kdo to udela. Udela to zdravotnicky system, kde doktor je kontakt pro me. A udela to na urovni, kterou jsem si ochoten zaplatit/platim
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Trošku mi přijde že se tady motá všechno jen kolem peněz. Tvořej podstatnou část tohodle kolotoče, protože prostě z peněz se žije. Ale jsou tu i jiné věci, které chtěj doktoři změnit.

    Zkuste mi říct, CO PO DOKTORECH CHCETE? Když jste nemocní, s rýmou, rakovinou nebo alzheimerem, s odřeným kolenem nebo vyhřezlejma střevama.... co očekáváte od doktorů, e udělaj? A nejen od nich, od celého personálu. Co očekáváte jako příbuzní či kamarádi pacientů od jejich ošetřujících lékařů a sester?

    Mám totiž pocit (a nejen z této diskuse), že doktor je stroj, kterej jen ošetřuje, musí být 24h/24h na příjmu, nemá právo ´profesně a náležitě finančně růst, nemá právo na soukromí, na osobní život, vlastně může být rád, že nám může obvazovat kolena a přitom si upokojovat dušičku: jo, další dobrá práce. A opovaž se cokoliv posrat, doktůrku, křivě na mě koukneš a budu si stěžovat.

    Nijak neupřednostňuju povolání lékaře před jiným, každý je nahraditelný, někdo hůř, někdo líp, každý má svoje místo a je nějak potřebný.

    Jaké jsou nároky pacienta na lékaře?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LOPIK: nevyjde. Protože ty peníze, kvůli kterým by museli jezdit na pohotovst dělat příslužby, získaj takhle. Nehledě na to, že je musej použít na obnovu ordinace a vybavení. Jistě, ty peníze ušetřej ze svýho. Takže můžou žít jako lidi a být taky třeba občas doma a ne lítat se záchrankou. To chtěj tak moc? (a 30kč opravdu není moc, to mi věř!)
    Další věcí je již zmíněný problém s pojišťovnami - tady prostě neplatí čím víc makáš (ošetřuješ lidí) tím víc dostaneš. Tady funguje pracuj furt stejně, na osobní růst nemáme prachy. To pak tohle princip soukromého podnikání?

    Ale toto skutečně není diskuse o poplatcích.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LICINDA: To si může klidně psát už teď.. O poplatky ale teď snad vůbec nejde.. zaměstnaný z toho stejně nemaj nic a soukromníkům to zbyde (a vyjde na stejno jestli do firmy nebo do kapsy..)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LOPIK: nemyslím vykazovat zvlášť. Ale: v období tom a tom jsem vybral tolik a tolik, koupil jsem za to nový sterilizátor který stál tolik a tolik,....
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LICINDA: pak bys zas psala o složitý administrativě.. vykazovat zvlášť každých třicet korun by bylo na zbláznění
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    (add poplatky - nemyslím si, že je to šťastně nastavené. Kdyby byla povinnost vykazovat, kam vybrané peníze šly, publikovat to v čekárnách, časopisech, dávat veřejnosti možnost ověřit si takové věci, bylo by to mnohem lepší a méně potenciálně zneužitelné)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Potvrzení bývá na zprávě, kterou dostaneš (zaplatil regulační poplatek ve výši-...) Doklad se vydává jen na žádost pojištěnce. Je-li poplatek uhrazen jiný den, než ke kterému se vztahuje, je nutné na dokladu uvést datum vystavení dokladu i datum, ke kterému se poplatek váže.

    Poplatky jsou příjmem zdravotnického zařízení nebo zařízení lékárenské péče. Zdravotnické zařízení je povinno použít vybrané poplatky na úhradu nákladů spojených s provozem zdravotnického zařízení a jeho modernizací. Při zjištění opakovaného a soustavného porušování této povinnosti je zdravotní pojišťovna oprávněna tomuto zdravotnickému zařízení uložit pokutu až do výše 50 000,- Kč. Pokutu je možno uložit i opakovaně. Opakované udělení pokuty zdravotnickému zařízení je důvodem pro ukončení smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče bez výpovědní lhůty podle § 17 odst. 3 zákona.

    zdroj: http://www.mzcr.cz/obsah/regulacni-poplatky-metodicky-pokyn_1197_3.html metodický pokyn k 1.4.2009
    STHENO
    STHENO --- ---
    DOCKINEZ: mne na to potvrdenie davali.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (jestli je to s poplatkama jinak, tak sorry, ale nikdy mi na ne zadnej doktor nevydal zadny potvrzeni - z toho usuzuji, ze si je nechavaji)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LICINDA: dopoledne ordinace (cca 35 pacientů!)

    Hm, takze litr do kapsy jistej jenom z poplatku; to je malo?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DOCKINEZ: možná solidarita s lidmi. Ordinační hodiny nezahrnují jenom pobyt v ordinaci. Jsou to právě i objížďky pacientů a tak.

    A ano, odpověď je kvůli penězům, protože ordinace prostě není byznys a když potřebuješ zajistit rodinu, musíš se otáčet (př. známého. PL s vlastní ordinací, dopoledne ordinace (cca 35 pacientů!), po obědě objížďky nemobilních, naskok domů a jezdil se záchrankou/byl na emergency. Doma pět dětí - a neargumentuj "tak si je neměl dělat".

    Tím ho nelituju a ani nepředkládám k litování, musel zabezpečit svojí rodinu. To je všechno. Ale protože chtěl dělat to, co ho baví a v čem vidí smysl (pomoc lidem, uzdravovat), nikdy nebude zlatokop, protože i soukromý PL prostě nebude jako soukromý IT nebo já nevím co - kteří se také musej ohánět.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LICINDA: Nu ovsem. Ale uznej - proc by mel soukromy podnikatel (lekar s vlastni ordinaci) po ordinacnich hodinach jeste chodit delat "na panske"? Potrebuje resit uplne jiny veci (účto...), ktery za nej nas milovany mafiansky stat proste neudela.

    Jakapak solidarita se statem...
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DOCKINEZ: ano, jak kteří. Stejně jako jak kteří doktoři s tímto souhlasí, jak které sestry lékaře podporují, jak který studuje medicínu jen kvůliprachům....

    jistěže jsou rozdíly. i mezioborové. Plastik málokdy pojede asi vyšetřovat zánět středního ucha. Jasně že nepojede.

    Taky závisí na prostředí - pohybuješ-li se v praze nebo v českým ráji mezi vesnicema. Jestli máš v okolí sociální služby na dosah nebo nemáš.. to všechno jde ruku v ruce
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LICINDA: Další věcí je (a na to se docela dost zapomíná), že i soukromí lékaři jezdí sloužit služby do nemocnice

    Jak kteri. Znamy - sportovni lekar - ve ctyri zavre kram a nazdar :) A cinil tak i v dobe, kdy byl normalnim obvodakem. Co ti kdo muze...
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    MRAKY: a ty myslíš, že nemocnice lékařům ty atestace platí? pokud vím, tak některým ale ne zdaleka všem to platí ministerstvo zdravotnictví- jedná se o nedostatkové obory, je to vlastně obdoba reklalifikací.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam