MICKI: když to může jít v soukromém sektoru, proč ne zde?
HARALD: všechny případy, které jsou či byly kolem mne řešený jako stížnost na ČLK se řešej, ve prospěch i neprospěch lékaře. Jsou asi čtyři, nejde o jednoduché věci.
nemyslím si, že člk se mění v odborovou oranizaci. Kde máš ověřeno, že tento případ člk neprověřuje? Tlak v tomto je tak velký, že skutečně musí. Nehledě na to, že vyšetřuje každou stížnost.
chci tohleto rozlišení i po vás, protože jste lidi, jako členové člk. A když si na něco stěžuju, mám mít připravenou argumentaci a nnávrh řešení. Jinak se chovám jak pověstnej čecháček.
Ohodnotit kvalitu práce doktora je neskutečně těžké. Člověk nejsou čísla. Diagnózy můžou být stanoveny špatně (viz níže, různé projevy v různou dobu). Existují různé ukazatele, průměry, ale každý jsme jiný. Pacient neřekne, že má alergii na něco, maminka zapomene říct, že dítě spadlo předevčírem z houpačky, s diabetem se nepočítá, protože se nijak neprojevil prozatím. Chceme od doktorů perfektní práci, ale takovou, která je v jejich silách. Nedovedu najít kritérium, podle kterého bych ohodnotila jendoho lékaře jako lepšího než druhého, protože je miliarda faktorů, která jeho práci ovlivňuje. Takže jeden může mít "štěstí" na pacienty větší, než druhý. Pilot sice řídí letadlo se stovkami lidí, je to náročné, to bezesporu. I finančně v počátcích. Ale ví, že když zatáhne za tohle tak se stane tamto, když poletí tudy, bude tam takový proud,... my sice známe nějaké účinky a kontraindikace, polohu orgánů, průběh cév a já nevím čeho, ale vždyť i genetika může nadělat takové neplechy, a to se prostě někdy podchytit nedá.