• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMICRONAyn Rand
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Egoismus je moderní označení pro sobectví, obvykle ale s méně pejorativním významem. Znamená (přílišné) soustředění na vlastní zájmy a prospěch, vyvyšování sebe sama a své vlastní důležitosti, apatie až antipatie vůči druhým. Takový člověk se nazývá egoista, sobec"

Centrální roli hraje egoismus ve filosofii A. Schopenhauera. Charakterizuje jej zásadou „všechno pro mne a nic pro druhé“ a zároveň tím, že nezná žádné meze. Je to podle něho hlavní motor lidského i zvířecího života, samo jádro individua, proti němuž má morálka prosazovat altruismus.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: omg, to jsou zase konstrukce :D

lidi jsou ruzni, rodi se extroverti a introverti, citlivky a vedatori, levaci a pravaci. priroda rada micha kartama. nekdo je egoista vetsi, nekdo mensi. vlastnit ego znamena vlastnit pomucku diky ktere snaz prezijes nastrahy zle dzungle tam venku. ego se prirozene vyviji, tak jak clovek prichazi do styku s dalsimu subjekty a objekty, tak si vic a vic uvedomuje ze on je to co se vymezuje oproti okoli. tezko rict jestli je to evolucni vyhoda nebo jen prirozeny nasledek socializace a tak vubec.

ale ze by se lidi ucili byt egoisticti tak, ze by to obkoukavali od ostatnich? no nevim. altruismus se podle tebe taky obkoukava od ostatnich nebo jej povazujes za defaultni stav?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    GENERALLZ: ....a kdy je tak zhruba ideální věk pro to "zvolit rozum". A co pak? A nezvolím-li, jsem iracionální? Abych se přiznal, trochu v tom tápu. Co přesně znamená "zvolit si rozum"? Vzdělání? Seberozvoj? Ekonomická nezávislost? Co si pod tím mám představit?
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    XCHAOS: pokládáš egoismus za emoční zmrzačení? proč?

tedy, egoismus je podle tebe zlem?

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: mě přijde, že egoismus je kulturně podmíněný, že je naučený.

pro společnost je prostě evolučně výhodné, aby část jedinců byla emočně zmrzačena do podoby egoistů. něco, jako když japonským princeznám mrzačili nohy, aby nemohly samy chodit (a třeba utéct)
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    _BENNY: člověk je tvor s volní a racionální schopností. to je jeho přirozenost. nehraje roli, že se lidé mohou zvolit pokusit se proti této přirozenosti jednat a podle rozumu se neřídit. Ayn Randová tvrdí, že hlavním prostředkem přežití člověka je rozum, a proto se podle něj musí řídit. Musí si to však zvolit. Rozum nefunguje automaticky.

XCHAOS: jsem si naprosto jistý, jaký by měla Ayn Randová názor na dnešní Čínu.

_BENNY: jistě, na charitě není nic špatného - pokud není sebeobětováním. a pokud nepodporuje nebo neschvaluje zlé jednání .

_BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: egoismus ze nepochazi od jedince? a kdo jiny je toho ega majitelem? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: faktem je, že mě stejně asi bude vždycky bližší salónní levičáctví, než abych si hrál na "intelektuála mezi pravičáky", a nějak studoval tohle.

myšlenka kreativního individualismu je sice krásná - ale mě přijde, že svět je hnaný vpřed spíše vlezdoprdelismem vůči mocným, než že bychom se všichni nějak podřizovali nějakému egalitářství.

já už mám celkem jasno v tom, že jsem radikální liberál, a ne libertarián amerického střihu: lidská rovnost je důležitá, jakkoliv to (spolu se svobodou a vším dalším) je obrovsky zneužívaný pojem. nic proti lidem, kteří se snaží - ale víceméně, nechci aby mě nikdo nutil, abych se snažil více, než já sám uznám za vhodné...

a nebo ještě jinak: možná to bylo relevantní v kontextu americké "protestantské etiky" podnikatelů, mezi self-made-many ... ale prostě není to relevantní dneska... hledám všechny možné myšlenky, které by mi v dnešní situaci pomohly, ale vypjatý egoismus to prostě není: dá se dokonce říct, že egoismus je sám o sobě velice "úspěšně se šířící mem" - tedy, egoismus je přijatá ideologie, šířící se společností, a nepochází od jedince (nedá se říct, že by každý egoista sám od sebe sebe geniálně vynalezl egoismus -většinou se to od někoho naučil)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: mi pripadne ze v nekterych konstrukcich zachazi az do absurdna a to jen kvuli zachovani vnitrni konzistence jeji filosofie. bohuzel, z hlavy si ted na nic konkretniho nevzpomenu, snad na to casem narazime.

XCHAOS: v tomto pripade spise reinkarnace freudovyho id :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jo, ale pozor - z toho nevyplývá, že to je výhodné pro tebe.

nejpřesněji řečeno: je to výhodné pro šíření genu / memu, který ti tvrdí, že to je výhodné :-) ovšem uvědomovat si rozdíl mezi sebou a mezi memy, kterými je jedinec ovládán (reinkarnace Freudove superega ?) - to hraničí buď se šílenstvím, nebo s psychoanalýzou (těžko říct, co z toho je horší).

asi bych chtěl vidět Švankmajerovo stvárnění fiktivního setkání Ayn Rand s Richardem Dawkinsem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: http://en.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand

Co tak čtu její životopis, tak chápu, že Ayn Rand musela být mj. i díky svému mládí (a vzdělání) v bolševickém Rusku a díky síle své osobnosti (kterou by ale asi paradoxně nezískala v anti-emancipačních 50. letech v USA) pro americkou pravici skutečnou autoritou. Ateistka, která nevolala po zákazu potratů, se stala hrdinkou americké konzervativní pravice :-) je otázka, jestli jí fakt pochopili: mě její filosofie přijde sympaticky anti-ideologická. Ale přesto je účelovou ideologií - která jí zkrátka pomáhala v jejím osobním životě v emigraci, ve které se zjevně obklopila, ehm... kolektivem vyznavačů individualismu :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: co jsem po tom drive patral, z proste teorie her vyplyva, nejvice se vyplaci trestat (a hodne) az za druhy podraz.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no, čistě evolučně vzato, spoustu prvků altruismu lze odvodit z prosté teorie her... není to úplně přímočaré a neodvodíš neomezený altruismus, ale faktem je, že nulová kooperace prostě není nejvýhodnější strategie.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: a Ayn byla co je mi znamo zidovka
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RUDOLF: jit prikladem, byt lepsi nez ostatni. Ayn i LaVey rika ze tudy ne, ze mas zlo oplacet stejne velkym zlem, popr. zlem jeste vetsim. nesnazit se byt lepsi jak nekdo kdo si toho nevazi a zneuziva toho. je to proste v protikladu k tradicnimu krestanskemu postoji, ktery vyzyva k oplaceni zla dobrem. krestanstvi vidi zlo v sobectvi ktere jde proti zajmum kolektivu, objektivismus a satanismus vidi zlo v altruismu ktery jde proti zajmum jedince.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    _BENNY: viz. VIR_KENNY: taky mi pár let trvalo nejsem pochopil že tahle pasáž je o prostě tom, že se člověk nemá nechat zastrašit, jít sám za sebe a tím v podstatě jít příkladem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIR_KENNY: LUKÁŠ 6:27
    Ale vám, kteří mě slyšíte, pravím: Milujte své nepřátelé. Dobře čiňte těm, kteří vás nenávidí. Žehnejte těm, kteří vás proklínají, modlete se za ty, kteří vám ubližují. Tomu, kdo tě udeří do tváře, nastav i druhou, a bude-li ti brát plášť, nech mu i košili! Každému kdo tě prosí, dávej, a co ti někdo vezme, nepožaduj zpět. Jak chcete, aby lidé jednali svámi, tak jednejte s nimi.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    to je predsudek, nikoliv fakt. Nastavovani druhe tvare neznamena vubec zadny rijmuti nejakyho nasili, prave naopak, ale to by bylo treba umet cist.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    neco jako sebeobetovani kritizuje napr. laveyuv satanismus :) zadne nastavovani druhych tvari, oko za oko, zub za zub, venovani se sve rodine, sve praci, svym pratelum a pak se teprve zajimat o zbytek sveta. zadne upinani se k nebesum, ziti a uzivani si zivota tady na zemi. charita ano, nechat se odrbat ne. krestanstvi vzdy nabizelo slusny zivot az po smrti, v tomto smyslu se jedna o opozici vuci krestanske moralce.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    to ja si taky muzu pouzit psychoanalyzu ve svuj prospech. muj zamestnavatel je superego, moje zena id a ja jakozto ego mezi nima pendluju a vytvarim si ruzne obranne reakce. na teto modifikaci freuda si postavim celou filozofii ohledne meho vykoristovani zenou a zamestnavatelem a bude to krajne rigorozni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam