hele, už jsem možná ten objektivistický newspeak "dekódoval" :)))) Vizte
GENERALLZ:
Pomoc neznámé ženě s kočárkem:
Nepraktický člověk 1: Jdu jí pomoci za každou cenu, protože pomoc bližnímu je nadevše. Přijdu kvůli tomu pozdě do práce, šlápnu do kaluže a ušpiním se, budu mít namožená záda atd. Kdyby mě to nic nestálo nebyl by to dobrý skutek. Právě proto, že na pomoci jí ztratím, vykonám dobro. Kdybych jí pomáhal, proto, že se chci s tou mladou ženou seznámit a pozvat ji na rande, bylo by to sobecké, špatné.
Nepraktický člověk 2: Rodiče, učitelé, přátelé, kolegové pomáhají ženám s kočárky a určitě by mě neměli rádi, kdybych nepomohl. Jdu pomoct.
Praktický člověk 1: Mám sako za 3 litry a nemýním mýt na něm obtisklý kolečka od kočárku.
Praktický člověk 2: Už tejden mě bolej záda, nezmrzačím se kvůli neznámý žeský.
Praktický člověk 3: Jdu jí pomoct, mám taky dítě. Pomůžu jí a pokecáme v autobuse o děckách.
Praktický člověk 4: Každá druhá je dneska rozvedená a tahle fakt vypadá dobře, jdu se seznámit.
Praktický člověk 5: Vůbec ji neznám. Vychovávat dítě je náročná práce a obrovská odpovědnost. Vážím si jí za to. Jdu ji pomoct.
Praktického a nepraktického člověka nerozlišíme podle toho jestli pomáhá ženám s kočárky nebo ne, ale podle motivu.
Ne každý kdo pomůže musí být nepraktický člověk a ne každý kdo nepomůže musí být praktický člověk. Buť já sám pro svoje dobro -> zvažuji náklady/výnosy pro sebe sama. Nebo kašlu na svoje náklady, kašlu na svoje výnosy, co je důležité je prospěch pro potřebného. Samozřejmě, že většina reakcí probíhá automaticky na základě přijatého hodnotového žebříčku.
Myslím však, že jsem poukázal na alespoň některé čistě praktické motivy, které by mě mohli vést k pomoci té ženě a že je patrný příkrý rozpor mezi praktickým a nepraktickým jednáním, byť se praktický člověk i nepraktický člověk pravděpodobně rozhodnou oba pomoci.