• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHIFFI: ze zvedavosti z coze by byl vhodny kompostovatelny obal?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    jí zase psala do Country lifu... poslali to prý na patřičná místa a ještě za to dali ysmátýho smajlíka :D tak jsem zvedavá...

    Dobrý den,

    nevím, kam svůj návrh směřovat, tak raději píši na vícero adres z Vašeho webu, předem se omlouvám za případný spam.

    Pečivo, které prodáváte ve slevě, je vždy obaleno potravinářskou plastovou folií. Přijde mi to HODNĚ neekologické a u obchodu propagující zdravý životní styl až trochu zarážející... Rozumím, že je třeba nějak odlišit pečivo ve slevě, a proto navrhuji např. papírové sáčky nebo párátko zapíchnuté do pečiva.

    A ještě mám dotaz k Vašich burgerům - tofu, pohankové, slunečnicové atd. Plánujete je balit do kompostovatelných obalů? Od kdy prosím?

    odpoved- Dobrý den,

    paní xxxx :-)

    Děkujeme Vám za velmi zajímavý návrh a přeposílám na patřičná místa…:-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Hm, tak u Walmarku jsem asi skončil s nákupem... Na mé překvapení ve změně nabídky mi odpověděli:
    aktuálně opravdu přecházíme na formu balení v blistrech jelikož v této formě není potřeba použit tolika plastů a tablety jsou lépe chráněny. Tyto kombinované blistry hliník a plast se vhazují do směsného odpadu případně je můžete odnést do lékárny.

    Jistě, méně plastu to je, ale nevytřídí se ani plast, ani hliník (možná troška hliníku ve spalovně se seškrábne jednou za čas ze dna, i když tento tenkostěnný možná vyletí komínem).

    (PS: Ptal jsem se na doplněk stravy jako je třeba hlíva ústřičná.)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Zkus to dát na nyx za odnos, třeba někdo na nějakou tvorbu užije: [ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-) ] . Nebo na Nevyhazujto.cz, tam se udá snad úplně všechno.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ANNKA: Hm, tak proto někteří chodí s batohy obalenými plackami, aby měli furt při sobě špendlíky...:-)
    Dík za tipy, ale bohužel žádný z nich u mě neuspěje. Chtělo by to najít sběratele...
    ANNKA
    ANNKA --- ---
    MVEK: pro naruzive nastenkare misto spendliku;] /mam ji z recyklovanych spuntu od vina,hec!/ nebo proste misto sichrhajsky nekde v dilne,pri siti,na hasis.. prijde mi,ze patri do kazde KPZ,stale se na neco hodi a stejne rychle ztraceji.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nenašel jste někdo využití (nebo odbyt) různých propagačních atp. plechových placek se špendlíkem? Sice se jim snažím vyhýbat, ale stejně se mi jich pár nahromadilo a je mi líto je hodit do kontejneru na plechovky, víčka a další drobný kovový odpad. Ale sběratele jsem žádného také nepotkal, klidně bych mu to daroval za odvoz.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: je to takova maličkost,ze by me to nijak netrapilo. To me vic vadi spousta velkych pozustatku po predchozich generacích co jsem musel vyhodit... Nebo,ze spousta lidi ani netridi plast,nebo pali igelity v kotli...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    MVEK: Přesně tak!
    MVEK
    MVEK --- ---
    Taky vás naštve, když se vám do ruky dostane třeba lahvička od parfému (u tohohle druhu drogerie je to bohužel časté), kde nejde separovat skleněnou lahvičku od sprejové části a případně dalších druhů odpadů bez sklenářského náčiní...?
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Nechci dezinterpretovat výsledky, protože jim můžu i sám blbě rozumět. Takže bych doporučil se podívat do toho PDF. Biobavlnu jsem četl zatím taky jen interpretovanou a to jsem upřímně nepochopil (cosi o hnojení a skleníkových plynech), ale taky to bylo o údajné výnosnosti na obdělávanou plochu.

    A papír zatím taky netuším, jen tam vycházelo, že tašku musíš víckrát použít před likvidací, aby se to vyrovnalo tomu LDPE. Zřejmě to bude o procesu zpracování.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: proc je lespi plastova taska nez papirova?
    Cim to je, ze by mela byt bavlna lepsi nez biobavlna?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Na FB ZW skupině byla odkazována studie dánského ministerstva ohledně nákupních tašek z obchodů.
    Je to zajímavé počtení (v angličtině a asi i dánštině): https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf

    Probírali výrobu, distribuci, zpracování odpadu, a to z různých hledisek, jak CO2, tak vliv na ozónovou díru, produkce toxických látek ohrožujících zdraví, spotřeba vody atd.

    Jestli jsem si interpretoval některé tabulky a texty správně, tak vyplývá např. pár zajímavostí:
    1) Pokud musíme vyhazovat odpad v pytlích (někdo říkal, že to domovní řád třeba vyžaduje), je lepší LDPE běžnou lehkou nákupní tašku použít na odpad, a ne recyklovat!
    Samozřejmě recyklace je lepší než spálení přímo ve směsném odpadu, takže pokud máme málo odpadu, bude to trochu jinak (nebo se tak hodí využít jen pár pytlíků/tašek).

    2) LDPE tašky vycházejí ve všech sledovaných hlediscích jako favoriti (v některých kategoriích s dalšími materiály a už na trochu horším místě, ale někde jako jediní)

    3) LDPE tašky jsou lepší než papírové tašky...

    4) Bio bavlna je prý horší než klasická. Mimo jiné započítávali i to, že unese méně atd. Ale to chce si přečíst detaily.


    Samozřejmě pořád je lepší v některých případech mít dlouhodobě používané tašky a produkovat minimum odpadu. Bylo by zajímavé ještě mít studii, jestli je lepší mít v koši odpadový papír (do spalovny), nebo ho recyklovat. Na skládce to bude jasné, že papír vede před LDPE.

    A je jasné, že je lepší vyrobi si pytlík z nějakého prostěradla atp., které se už nevyužije, než si koupit novou látku, zejména z té biobavlny...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nepotěší...
    V evropských přístavech se kumuluje odpad, ve hře jsou i plastové doly - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...yklace-spalovny-doly-fbt-/zahranicni.aspx?c=A180515_142600_zahranicni_ksu
    MVEK
    MVEK --- ---
    Praha má problém s prodejem plastového odpadu, odbytiště hledá v Malajsii - iDNES.cz
    https://praha.idnes.cz/...cina-prodej-odbyt-f5a-/praha-zpravy.aspx?c=A180517_401926_praha-zpravy_nuc

    Mno, jednak se ukázalo, že minimálně v případě Prahy měl pravdu ten, kdo říkal, že nás to taky ovlivní, viz MVEK. Protože Praha moc plastu roztříděného na dílčí složky nemá.


    Na druhou stranu v článku zazněla důležitá informace:
    Menší část odpadu společnost třídí na dvou linkách. Například na lahve (PET), fólie a igelitové tašky (LDPE) nebo šustivé sáčky, do kterých se balí třeba pečivo (HDPE). Ty pak prodává za vyšší cenu.

    Tzn. že sáčky na pečivo se recyklují, alespoň někde. Tolik k někde se vyskytujícím informacím, že se nerecyklují.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Gary Dean Anderson, winner of the "design a recycling logo" contest, 1973. : OldSchoolCool
    https://www.reddit.com/r/OldSchoolCool/comments/8j9pk6/gary_dean_anderson_winner_of_the_design_a/
    MVEK
    MVEK --- ---
    Electrolux má zajímavé instrukce k likvidaci spotřebiče. Pominu-li to, že část se dozvím na začátku návodu a tu podstatnou část o recyklaci obalů a odevzdání spotřebiče, tak uvádějí, že mám odříznout kabel a vyhodit ho.
    To je zajímavé, přece kabely se také separují jako elektroodpad, ne?
    MVEK
    MVEK --- ---
    CHANA: Ještě kdyby se tak občas vyskytoval někdo od nich v různých koutech ČR, aby to nemuselo jít poštou... Ale jako beru v potaz.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Sběr obalů od semínek:
    Sbíráme sáčky od semen - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/content/46-sbirame-sacky-od-semen
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jednak nevím, kdo má pravdu, co se týče ČR, jestli člověk ze Svazu průmyslu a obchodu, nebo člověk z ministerstva. Tedy, jestli od nás se většina třídila a pak prodávala, takže se nás to moc netýká.
    Česko má kvůli Číně potíže s odpady – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/464898-cesko-ma-kvuli-cine-potize-s-odpady.html

    Ale jinak krásná ukázka toho, že je nesmysl podporovat třídění stylem, kdy je výhodnější pro lidi produkovat víc tříděného odpadu, než celkově méně odpadu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam