• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYExistuje svobodná vůle? Existuje předurčenost? Existuje vůbec něco z toho?
    diskuze na tema zda je clovek autonomne myslici bytost nebo je jen ve vleku dlouheho retezce pricin a nasledku a co z toho vseho plyne.

    myslim si, ze...

    66 hlasy od 66 respondentů

      rozbalit záhlaví
      NIRA
      NIRA --- ---
      KAZUO_KIRIYAMA: kdyby neexistovala kauzalita, tak by s všechny události odehrávaly budto vsechny současně účili by neexistoval čas/ anebo by se neodehrávaly vůbec, tak si vyber


      SAMWE: jj přesně:)) jdu se učit neměcky
      KAZUO_KIRIYAMA
      KAZUO_KIRIYAMA --- ---
      NICOLE: a existuje vubec kauzalita? :)
      NICOLE: ... a znovu, lze z pouhe naslednosti jevu (byt opakovane) vyvozovat pricinnou souvislost?
      SAMWE
      SAMWE --- ---
      Pravda, pravda. Naopak nejhorší je číst knihy, které někdo napsal o někom.
      NIRA
      NIRA --- ---
      pozn: škoda, že neumím německy :/// je potřeba číst v originále
      NIRA
      NIRA --- ---
      SAMWE: tak jasně, zkus dnes vymyslet něco nového v teorii vůle a jsi na nobelovu cenu :-))))
      SAMWE
      SAMWE --- ---
      K té svobodě se vracíte Vy. Já o ní nemluvil. Svoboda je dle mého názoru (už jsme to psal někde níže) produktem vůle. Dávat je naroveň jako "svobodnou vůli" nepovažuji za správné.
      Co se týká mého (hrubého, nespravedlivého, opomíjejícího a zjednodušeného) výčtu některých filosofů hrajících roli v problematice vůle - nešlo mi o detailní historický/myšlenkový rozbor. Jen jsem se nechtěl tvářit, že tyto myšlenky patří mě.
      NIRA
      NIRA --- ---
      i když: u něj to první je akt /"do"/, druhé je složitý paradox.

      takže: jsi svobodný dělat to, co chceš, nemusíš však mít vůli k tomu, co chceš /dělat?/.

      mě by spíš zajímal ten originál, ale německy neumím. je to jako s překladem každého filosofického textu, pokud člověk dobře nechápe autora, může nasekat plno chyb. Znám tolik různých interpretací překladů různých pasáží Bible, že se z toho můžu zbláznit....
      NIRA
      NIRA --- ---
      záleží na výkladu, výklady posuzují shopenhauera jako jasného filosofa vůle, že vůle je vše a to především vůle k životu. Tím pádem jsem absolutně svobodný, pokud mám tuto vůli, jsem všemocný, protože se mohu také dobrovolně rozhodnout nežít. Pokud vše posuzujeme z hlediska vůle, tak pak mizí hranice mezi spravedlnostmi a nespravedlnostmi osudů lidí, protože každému se děje poprávu z hlediska této absolutní vůle. /osobně mi to připomíná přísloví: co tě nepálá nehas nebo nesudte, abyste nebyli sami souzeni/. Já jsem ho nikdy v originále nečetla, ale ta anglická věta, kterou cituješ: man is free what he wills, but cannot will what he wills je takový paradox: jsi svobodný chtít cokoliv, ale nemůžeš mít to, co vždycky chceš. /will má v aj mnoho významů i jako podst, jméno, toto je samozřejmě moje interpretace překladu/. Doufám, že jsem to vystihla dobře:)))
      _BENNY
      _BENNY --- ---
      mozna jsem spatne cetl, ale Schopenhauer afaik nebyl zastancem absolutni svobody vule, byl kompatibilista (Man is free to do what he wills, but he cannot will what he wills), ale zaroven i krajni subjektivista - solipsista. tedy spise rika "moje vule je vse co existuje" nez "moje vule ma moc byt absolutne svobodnou".
      NIRA
      NIRA --- ---
      SAMWE: hele, moje absolutní svobodná vůle se dnes bude projevovat tím, že se odmítám přecpat ...a možná nebuidu jíst vůbec, ale dám si klímovský půst/při neodolatelném hladu zakousnu nějakou tu myšičku v kanálu:-D/
      SAMWE
      SAMWE --- ---
      Nerad, ale tuto poklonu musím odmítnout. Tyto "plky" spíše sumarizují pohled několika geniálních filosofů, jako Platon, Schopenhauer nebo Klíma. Ač bych si je připsal rád, nebylo by to správné.
      Vůle, jak bylo řečeno, je vše. Tedy mimo jiné i síla. I slabost. I zřeknutí se síly. S tou dostatečností vůle... nevím. Já se za génia nepovažuji a už tak je pro mne téma jako nestárnutí hodně povrchní až pohádkové. Asi by mne vůbec nezajímalo. Ale zatím to nevím.
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      SAMWE: Vůle je síla. Jseš zároveň produktem té síly a současně jejím nositelem. Kdyby byla tvá vlastní vůle dostatečná budeš žít výhradně dle své vlastní vůle. Nebudeš např. nemocný nebo starý. Zatím ale existuješ v rodě trpném, z vůle jiné entity & planě plkáš ;)
      SAMWE
      SAMWE --- ---
      Vůle JE. Nemůže být tedy jiná než abolutní. Klíma, stvořen z vůle Boží, dospěl opět k tomu, že jeho vůle je absolutní - že je Bohem. "Jeho" vůle stejně jako "Boží" vůle jsou pouze orientační body pro rozlišení. Obojí je jedna a tatáž ABOSLUTNÍ vůle. Otázkou zůstává odkud vůle existuje. Jsem vůle, jsem zde z Boží vůle, z čí vůle je tu Boží vůle? (Kacířská myšlenka - z mé?). Kdo to rozřeší, má u mne schován titul Největšiho myslitele všech dob.
      NIRA
      NIRA --- ---
      _BENNY: dyt jo
      _BENNY
      _BENNY --- ---
      NIRA: prosim, neresime lidi ani drby, ale myslenky!
      NIRA
      NIRA --- ---
      _BENNY: není to náboženství, ale ve vztahu k něčemu: když mám svou vůli, je absolutní, pokud jsem v pozici, že svou vůli nemohu realizovat a musím se podřídit nějaké substanci proti své vůli, tak již musíš ten stav nějak popsat, proto se absolutní vůli může říkat svobodná a té druhé nwm, prostě nesvobodná, vůle omezená nebo nevím, jak to nazvat
      _BENNY
      _BENNY --- ---
      SAMWE: zajimava myslenka :) v podstate s ni souhlasim, vule je ano/ne, nejake uzitecne atributy budeme hledat tezko (napada me jen silna/slaba), jen to absolutni se mi nejak nezda, resp. nevim v jakem smyslu to bylo mysleno. proc se ale tolik staleti svobodnost vule resila? nejaky nabozensky relikt, ktery nedosahuje dnesni urovne vedeckeho poznani (vule neni, vsichni jsme jen biochemicky naprogramovani bioroboti)? :-)
      NIRA
      NIRA --- ---
      SAMWE: tohle je zajímavá uvaha, vůle by měla být absolutní, ale jak dokážeš, že to tak je? když máš k něčemu vůli, tak to vždycky uděláš, i když ti ostatní v tom budou bránit? Anebo vůli nebereš jako čin, ale jenom jako abstraktní pojem: vůli k činu? Díky za odpo.
      SAMWE
      SAMWE --- ---
      Svobodná vůle je blbost. Nesvobodná vůle je blbost zrovna tak. Adjektivum, ať je jakékoliv, bude v souvislosti se slovem vůle blbost (téměř) vždykcy. Je jen vůle a vůle je vše. Z toho důvodu jsem dal výše do závorky slovo téměř. Jediné adjektivum, které má co dělat u slova vůle, je adjektivum "absolutní".
      _BENNY
      _BENNY --- ---
      ZkuSMO.cz » Správci osudu – máme svobodnou vůli?
      http://www.zkusmo.cz/ostatni/spravci-osudu-mame-svobodnou-vuli
      _BENNY
      _BENNY --- ---
      tak a dost. NIRA prestane blouznit a zvanit a JESSIEATREIDES nam jakozto intelektualka s prehledem uvede neco k tematu ;)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam